Πόσο βοηθούν πραγματικά οι φίλαθλοι μιας ομάδας στην επίτευξη μιας νίκης;

Μια επιστημονική έρευνα προσδιορίζει αριθμητικά το αβαντάζ που δίνουν οι φανατικοί οπαδοί στην επικράτηση μιας ομάδας. Και είναι αξιοσημείωτη.

Οπαδοί της Λίβερπουλ πανηγυρίζουν τη νίκη ενάντια στη Γουλβς για την Premier League 2019-2020 στο 'Άνφιλντ', Λίβερπουλ, Κυριακή 12 Μαΐου 2019
Οπαδοί της Λίβερπουλ πανηγυρίζουν τη νίκη ενάντια στη Γουλβς για την Premier League 2019-2020 στο 'Άνφιλντ', Λίβερπουλ, Κυριακή 12 Μαΐου 2019 AP PHOTO/DAVE THOMPSON

"Σε μια ποδοσφαιρική ομάδα, υπάρχει μια αγία τριάδα - οι παίκτες, ο προπονητής και οι οπαδοί", είχε πει κάποτε ο θρυλικός προπονητής της Λίβερπουλ, Μπιλ Σάνκλι. Επίσης είχε προσθέσει πως "οι πρόεδροι δεν μετράνε, υπάρχουν μόνο για να υπογράφουν επιταγές". Η Λίβερπουλ είναι μια ομάδα που αναμφισβήτητα η καρδιά της, ο πυρήνας της, είναι οι οπαδοί. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη φετινή επική ανατροπή κόντρα στην Μπαρτσελόνα, αν δεν υπήρχαν οι φανατικοί φίλαθλοι να τραγουδούν "You' ll Never Walk Alone". 

Ο θρύλος της Τσέλσι, Τζον Τέρι, είχε γράψει στην αυτοβιογραφία του για την αναμέτρηση με τη Λίβερπουλ, στους ημιτελικούς του Champions League, δίνοντας έμφαση στο κλίμα που είχαν δημιουργήσει οι οπαδοί: "Δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι σαν αυτό και δεν νομίζω πως θα ακούσω ξανά. Είναι η καλύτερη ατμόσφαιρα στην οποία έχω παίξει. Περπατώντας μέσα στη φυσούνα για να βγω στο χορτάρι, άκουγα το παθιασμένο τραγούδι τους και ένιωσα δέος, οι τρίχες των χεριών μου είχαν σηκωθεί. Πριν από τη σέντρα, ολόκληρο το στάδιο νόμιζες πως έβγαζε έναν τεράστιο βρυχηθμό, για να ωθήσει τη Λίβερπουλ στη νίκη".

Ναι, αλλά σύμφωνα με την επιστήμη, πόσο ακριβώς βοηθούν οι οπαδοί μιας ομάδας στη νίκη; Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Τίλμπουργκ και από το Πανεπιστήμιο της Λοζάνης, οι Φαμπρίτσιο Κολέλα, Πατρίτσιο Ντάλτον και Τζιοβάνι Γκούστι, προσδιόρισαν στατιστικά πόσο συμβάλλει το πάθος των οπαδών στην επίτευξη της νίκης μιας ομάδας.

Το 2013, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής, ύστερα από τον θάνατο ενός οπαδού κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ζήτησε από όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος να μην μετακινούν οπαδούς σε εκτός έδρας ματς. Η τριάδα των ερευνητών βρήκε ένα ιδανικό επιστημονικό δείγμα προς ανάλυση, συγκρίνοντας αγώνες πριν και μετά από την απαγόρευση μετακινήσεων και αναλύοντας μεταβλητές όπως σουτ εντός παιδιάς, κόκκινες κάρτες, γκολ υπέρ και κατά, κόρνερ.

Συγκρίνοντας τους προαναφερθέντες αγώνες και με ματς του Κυπέλλου Αργεντινής, εκεί όπου δεν είχε απαγορευτεί η μετακίνηση οπαδών, σε μια βάση δεδομένων 1.320 αγώνων, οι Κολέλα - Ντάλτον - Γκούστι προσδιόρισαν ότι η μη παρουσία οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας δίνει ένα πλεονέκτημα 20% στη γηπεδούχο για τη νίκη. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η έλλειψη οπαδών, μπορεί να φέρει επικράτηση με μεγάλο σκορ για τη γηπεδούχο, κάτι που επιβεβαιώνεται ακόμα περισσότερο σε ομάδες με ισχυρή βάση οπαδών, όπως η Λίβερπουλ και η Ρόμα.

ΠΗΓΗ: 

ΠΗΓΉ: QZ

News 24/7

24MEDIA NETWORK