ΠΠΚ Αφρικής: Τέσσερις "πρωτάρες" στο Μουντιάλ

Το Τόγκο, η Γκάνα, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ανγκόλα θα ετοιμάσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους... βαλίτσες για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι τέσσερις χώρες κέρδισαν τα "εισιτήρια" για τη Γερμανία, ενώ την πέμπτη θέση πήρε η... παλιοσειρά Τυνησία.

ΠΠΚ Αφρικής: Τέσσερις "πρωτάρες" στο Μουντιάλ

Το Τόγκο, η Γκάνα, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ανγκόλα θα ετοιμάσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους... βαλίτσες για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι τέσσερις χώρες κέρδισαν τα "εισιτήρια" για το Μουντιάλ τηςΓερμανίας το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ την πέμπτη προνομιούχο θέση πήρε η... παλιοσειρά Τυνησία.


A' όμιλος (τελική)

1. Τόγκο 23
2. Σενεγάλη 21
3. Ζάμπια 19
4. Κονγκό 10
5. Μάλι 8
6. Λιβερία 4




Το Τόγκο ήταν το κερδισμένο από τον πρώτο προκριματικό όμιλο, αφού με τη νίκη του 3-2 επί του Κονγκό, επισφράγισε την "παρθενική" του συμμετοχή στο Μουντιάλ. Το κράτος της Δυτικής Αφρικής ξεπέρασε κατά δύο βαθμούς τη Σενεγάλη, η οποία κέρδισε μεν 3-0 το Μάλι, ωστόσο αυτό δεν αρκούσε για να καταλάβει την πρώτη θέση του ομίλου.


Β' όμιλος (τελική)

1. Γκάνα 21
2. Δημ. Κονγκό 16
3. Ν. Αφρική 16
4. Μπουρκίνα Φάσο 13
5. Πράσινο Ακρωτήρι 10
6. Ουγκάντα 8




Στον δεύτερο όμιλο,η Γκάνα ήταν αυτή που πήρε την πρόκριση. Η ομάδα του Σέρβου Ράτομιρ Ντουίκοβιτς κέρδισε το Πράσινο Ακρωτήρι και με το θριαμβευτικό 4-0 αέδειξε την κυριαρχία της στον όμιλο.Ο αγώνας ανάμεσα στηΔημοκρατία του Κονγκό και τη Νότια Αφρική ήρθε ισόπαλος και έτσι καμία εκ των δύο δεν κατάφερε να κοντράρει την πρωτοπόρο.


Γ' όμιλος (σε 9 αγώνες)

1. Ακτή Ελεφαντοστού 22 (10 αγ.)
2. Καμερούν 21 (10 αγ.)
3. Αίγυπτος 17 (10 αγ.)
4. Λιβύη 12
5. Σουδάν 6 (10 αγ.)
6. Μπενίν 5




"Αυτοκτόνησε" το Καμερούν και έχασε την πρόκριση για το Μουντιάλ στον τρίτο όμιλο, την οποία και πήρε η Ακτή Ελεφαντοστού. Τα "άδάμαστα λιοντάρια" ήθελαν τη νίκη στην έδρα τους επί της αδιάφορης Αιγύπτου και προηγήθηκαν στο σκορ, ωστόσο στο δεύτερο μέρος η Αίγυπτος ισοφάρισε. Στις καθυστερήσεις, οι γηπεδούχοι κέρδισαν ένα πέναλτι, ο Γουόμε, ωστόσο, έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι και από τη στιγμή που η ομάδα του Ντιντιέ Ντρογκμπά επικρατούσε άνετα του Σουδάν εκτός έδρας, ήταν εκείνη που πανηγυρισε στο τέλος.


Δ' όμιλος (τελική)

1. Ανγκόλα 21
2. Νιγηρία 21
3. Ζιμπάμπουε 15
4. Γκαμπόν 10
5. Αλγερία 8
6. Ρουάντα 5




Ιστορία έγραψε η Ανγκόλα, η οποία στα 30 χρόνια ιστορίας της κατάφερε να πάρει την πρόκριση για πρώτη φορά σε Παγκόσμιου Κύπελλο. Στο Κιγκάλι της Ρουάντας, η Ανγκόλα κέρδισε την τοπική ομάδα με 1-0 χάρη στο γκολ του Φαμπρίτσε Ακουα στο δεύτερο μέρος και έδωσε το έναυσμα για τους πανηγυρισμούς. Η Νιγηρία ήταν η χαμένη της υπόθεσης, αφού μπορεί να επικράτησε με 5-1 της Ζιμπάμπουε, έμεινε δεύτερη στον όμιλο, αφού στην ισοβαθμία είχε το μειονέκτημα, και κατά συνέπεια, αποκλείστηκε από το Μουντιάλ.


Ε' όμιλο (τελική)

1. Τυνησία 21
2. Μαρόκο 20
3. Γουινέα 17
4. Κένυα 10
5. Μποτσουάνα
6.Μαλάουι 6




Στον πέμπτο όμιλο, η Τυνησία ήταν αυτή που πανηγύρισε την πρόκριση. Η ομάδα του Ροζέρ Λεμέρ, αν και βρέθηκε να χάνει με 2-1 από το Μαρόκο στον "τελικό" του ομίλου, κατάφερε να ισοφαρίσει χάρη σε αυτογκόλ του Καρκουρί, με αποτέλεσμα να πάρει την ισοπαλία που της αρκούσε και αν προκριθεί στα τελικά της Γερμανίας.


Τα αποτελέσματα

1ος όμιλος

Σενεγάλη-Μάλι 3-0
Κονγκό-Τόγκο 2-3

2ος όμιλος

Νότια Αφρική-Δημοκρατία Κονγκό 2-2
Ουγκάντα-Μπουρκίνα Φάσο 2-2
Πράσινο Ακρωτήρι-Γκάνα 0-4

3ος όμιλος

Καμερούν-Αίγυπτος 1-1
Σουδάν-Ακτή Ελεφαντοστού 1-3
Μπενίν-Λιβυή 1-0

4ος όμιλος

Ρουάντα-Ανγκόλα 0-1
Νιγηρία-Ζιμπάμπουε 5-1
Γκαμπόν-Αλγερία 0-0

5ος όμιλος
Μαλάουι-Κένυα 3-0
Μποτσουάνα-Γουινέα 1-2
Τυνησία-Μαρόκο 2-2


News 24/7

24MEDIA NETWORK