Πρότζεκτ Γουδή: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Το Contra.gr φέρνει στο φως πολλές λεπτομέρειες και πτυχές απ’ το κυβερνητικό πλάνο για την ανάπλαση της Αθήνας και το νέο γήπεδο του ΠΑΟ – Το "κλειδί" της χρηματοδότησης μέσω της Alpha Bank, ο ξένος επενδυτής, τα "αγκάθια" και η κυβερνητική βούληση.

Πρότζεκτ Γουδή: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Tο «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης» που προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αλλάξει ριζικά την εικόνα της Αθήνας, περιλαμβάνοντας σε αυτό (και) νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού 35.000 θέσεων στο Γουδή, είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη και θα αποκαλυφθεί με (πολύ περισσότερες) λεπτομέρειες, στη συνάντηση που θα έχουν στις 5 μ.μ. της Πέμπτης (16/3) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη στο Μαξίμου.

Το σχέδιο που αποκάλυψαν οι εφημερίδες «Έθνος» και «Goal» περιλαμβάνει (σε σύνολο τεσσάρων μεγάλων παρεμβάσεων εντός της πρωτεύουσας) και τη «μεταφορά» του γηπέδου του «τριφυλλιού» σε χώρο που ανήκει στο δήμο και βρίσκεται στο Γουδή, πίσω από το Νοσοκομείο της Αεροπορίας (ΓΝΑ 251). Κι ακολούθως «γκρέμισμα» του γηπέδου της Λεωφόρου, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί Μητροπολιτικό Πάρκο κι ένας μουσειακός χώρος του Παναθηναϊκού, εκεί που βρίσκεται σήμερα το «Απόστολος Νικολαΐδης».

Όλο αυτό το πλάνο περιλαμβάνει δεκάδες παραμέτρους, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι σε πάρα πολύ αρχικό στάδιο και το Contra.gr θα προσπαθήσει να διαφωτίσει όσο το δυνατόν περισσότερο όλες τις πτυχές της υπόθεσης, προκειμένου ο κόσμος του Παναθηναϊκού να έχει μια πρώτη εικόνα των εξελίξεων.

Διότι πρόκειται για ένα απόλυτα «λεπτό» (και «πονεμένο» ιστορικά ζήτημα) για τον Παναθηναϊκό και τους φίλους του, το οποίο ΔΕΝ θέλει πρόωρους… πανηγυρισμούς (αφού απαιτούνται πάρα πολλά στάδια για να «τρέξει» ως πρότζεκτ»), αλλά προσεκτική καταγραφή της κάθε κίνησης. Πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα δεδομένα:

1. ΠΟΤΕ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΙΔΕΑ

Η «σύλληψη» της συγκεκριμένης ιδέας για μεταφορά νέου γηπέδου στο Γουδή, προέκυψε πριν από περίπου 10 μήνες. Η κυβέρνηση, θέλοντας να προχωρήσει το θέμα της συνολικής αναμόρφωσης της Αθήνας, με τη δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου, προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο για να «απεγκλωβίσει» την κατάσταση στον Βοτανικό και το (τελματωμένο) πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης». Εκεί έπεσε η ιδέα για τη μεταφορά του γηπέδου στο Γουδή στο συγκεκριμένο χώρο που ανήκει αποκλειστικά στο Δήμο Αθηναίων, ο οποίος ήταν απόλυτα σύμφωνος με την πρόταση, προκειμένου να «απεγκλωβιστεί» κι ο ίδιος απ’ το «βάσανο» της «Διπλής Ανάπλασης».

2. ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ...

Σ’ όλους αυτούς τους μήνες που ακολούθησαν, η κυβέρνηση, μέσω των αρμόδιων υπουργείων (Περιβάλλοντος, Υποδομών, Επικρατείας, Οικονομίας) άρχισε να «δουλεύει» το εν λόγω πρότζεκτ μακριά απ’ τα φώτα της δημοσιότητας, ενημερώνοντας για τις προθέσεις της την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Μάλιστα προ λίγων μηνών, όταν πλέον το βασικό σχέδιο παρέμβασης είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, έγινε και συνάντηση του προέδρου του Ερασιτέχνη, Δημήτρη Μπαλτάκου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, όπου υπήρξε ΔΕΣΜΕΥΣΗ της κυβέρνησης πως ΔΕΝ πρόκειται να πειραχθεί ούτε… τούβλο απ’ το ιστορικό «σπίτι» του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο, αν ΔΕΝ ολοκληρωθεί πρώτα η κατασκευή του νέου γηπέδου, αλλά και των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη. Κοινώς, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ότι είχε γίνει πριν από 16 χρόνια με το γήπεδο της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια.

3. ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ

Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός το είδε όλο αυτό πολύ θετικά, αλλά με έναν μεγάλο… αστερίσκο. Το πλάνο της κυβέρνησης περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη στον Βοτανικό, ξεχωριστά δηλαδή απ’ το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Γουδή. Με λίγα λόγια να φύγει ένα μεγάλο «κομμάτι» απ’ το πρότζεκτ του Βοτανικού που αφορά το ποδοσφαιρικό γήπεδο και να μείνουν εκεί οι (νέες) εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Κάτι με το οποίο ο Αθλητικός Ομιλος ΔΕΝ συμφωνεί, καθώς θέλει είτε να πάει ΜΑΖΙ με το ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Γουδή, είτε να γίνει ένα μέρος των εγκαταστάσεων στο Γουδή κι ένα άλλο μέρος να παραμείνει στη Λεωφόρο. Ολο αυτό, όπως καταλαβαίνει κανείς είναι θέμα διαπραγμάτευσης, εφόσον «τρέξει» η όλη διαδικασία, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται επίσης πως το πρότζεκτ για τον Ερασιτέχνη θα περιλαμβάνει νέο κλειστό βόλεϊ και μπάσκετ, αλλά και κολυμβητήριο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Ερασιτέχνης λέει ξεκάθαρα «όχι» στον Βοτανικό (κάτι που… συζητάει η κυβέρνηση) και μάλιστα αναμένεται εντός της Πέμπτης (16/3) τοποθέτησή του μέσω θέσης ή ανακοίνωσης.

4.ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όπως αναφέραμε, είναι ενήμερη για τις κυβερνητικές προθέσεις εδώ και μήνες και είναι απόλυτα θετική, αφού το Γουδή είναι ένας χώρος που «καλύπτει» τα «θέλω» της πλειοψηφίας της «Παναθηναϊκής οικογένειας». Μάλιστα, για το θέμα είναι ενήμερος εδώ και καιρό από κυβερνητικά στελέχη και ο Γιάννης Αλαφούζος και είναι πολύ θετικός, αλλά και… επιφυλακτικός ως έναν βαθμό, περιμένοντας να δει ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ εξελίξεις και την τελική πρόταση πάνω στο σχέδιο. Και βεβαίως να κατατεθεί απ’ την κυβέρνηση προς τον Παναθηναϊκό ένα συνολικό business plan. Συνολικά πάντως, ο ίδιος είναι πολύ θετικός…

5. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Για το σχέδιο ανάπλασης και το θέμα του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού πιέζει πολύ πλέον ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το έχει αναλάβει προσωπικά και θέλει να υλοποιηθεί το πλάνο. Γι’ αυτό άλλωστε έχει ζητήσει απ’ όλους τους συνεργάτες του να «τρέξουν» (και να «θωρακιστούν» νομικά) οι διαδικασίες. Το «γιατί;» είναι κάτι σχετικό… Για λόγους ψηφοθηρίας, εν όψει επικείμενων εκλογών, εμπλέκοντας μέσα σ’ όλο αυτό (και) το θέμα του νέου γηπέδου της ΑΕΚ; Μπορεί… Πάντως κυβερνητικοί κύκλοι (κι όχι μόνο) υποστηρίζουν πως όλο αυτό δεν είναι μια απλή… επικοινωνιακή «φούσκα», αλλά μια πραγματική πρόθεση απ’ την πλευρά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, για να χτιστεί νέο γήπεδο. Κάποιοι άλλοι μάλιστα, υποστηρίζουν πως ένας απ’ τους λόγους είναι ΚΑΙ το ότι ο Τσίπρας θέλει να βγάλει από πάνω του τη «ρετσινιά» που κουβαλάει απ’ το 2006-08 απ’ την υπόθεση του Βοτανικού, τους… κορμοράνους κ.ο.κ.

6. WHAT ABOUT ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ...

Πάμε λίγο και στα πολύ πιο ΟΥΣΙΩΔΗ και ΒΑΣΙΚΑ ζητήματα για ένα τέτοιο πρότζεκτ. Υπό την προϋπόθεση πως όλα θα λειτουργήσουν «ιδανικά» και θα υπάρξουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να «τρέξει» το όλο εγχείρημα. Με τη… χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου, που με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης θα χρειαστούν τουλάχιστον 40-45 εκατ. ευρώ μόνο για το ποδοσφαιρικό γήπεδο, τι γίνεται; Σε μια χώρα που είναι «διαλυμένη» οικονομικά και σε ένα τραπεζικό σύστημα που τελεί υπό τεράστια κρίση, πως θα βρεθούν τα χρήματα που χρειάζονται; Εδώ η «απάντηση» απ’ τα κυβερνητικά στελέχη, έρχεται μέσω της ALPHA BANK. Κι έχει τεράστια σημασία η «εμπλοκή» της συγκεκριμένης τράπεζας στο πρότζεκτ, διότι έχει «έμμεσο» συμφέρον να «τρέξει» η όλη διαδικασία.

Η ALPHA BANK έχει εδώ και 1,5 χρόνο στην κατοχή της το εμπορικό κέντρο του Μπάμπη Βωβού στον Βοτανικό, το οποίο έμεινε στα… μπετά και παραμένει ένα «τελματωμένο» έργο. Η τράπεζα πιέζει την κυβέρνηση να «απεγκλωβίσει» τον χώρο απ’ το πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης», προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί ένας χώρος πρασίνου (Μητροπολιτικό Πάρκο Νο2) και να μπορέσει να χτιστεί το εμπορικό κέντρο που της ανήκει, περιορίζοντας τη «ζημιά» της.

7. ALPHA BANK ΚΑΙ ΞΕΝΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Η Alpha Bank μάλιστα έχει δείξει διάθεση (έπειτα από επαφές που έχουν γίνει εδώ και καιρό), να συμμετάσχει (και) στη χρηματοδότηση του πρότζεκτ του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, ενώ με τη συνδρομή της φαίνεται πως έχει βρεθεί και επενδυτής απ’ το εξωτερικό ο οποίος είναι διατεθειμένος να «μπει» σε ένα τέτοιο πρότζεκτ με ένα μεγάλο ποσό. Πρόκειται για μια εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο του αθλητισμού και ενδιαφέρεται πολύ για το σχέδιο. Η δε αποπληρωμή που ποσού, θα γίνει με δέσμευση μέρους των εσόδων της ΠΑΕ απ’ το γήπεδο κα θα ολοκληρωθεί σε βάθος 15-20 ετών.

8. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΚΟΛΛΗΣΕΙ»;

Οι κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως το συνολικό πλάνο ΔΕΝ θα έχει προβλήματα και θέματα με προσφυγές, αναφέροντας πως ο χώρος που προορίζεται να χτιστεί το νέο γήπεδο, ανήκει αποκλειστικά στο Δήμο (ο οποίος έχει δώσει ήδη την έγκρισή του) και δεν θα υπάρξουν «ζητήματα» με τους όμορους δήμους, όπως υπήρχαν π.χ. στον Βοτανικό. Μάλιστα τονίζεται πως όλο το πλάνο ΔΕΝ αφορά μόνο το γήπεδο του Παναθηναϊκού, αλλά τέσσερις μεγάλες παρεμβάσεις, για τις οποίες θα υπάρξει ένα συνολικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι «θωρακισμένο» νομικά.

Υπάρχει ωστόσο και η άλλη άποψη που υποστηρίζει πως είναι πολύ πιθανό να προκύψουν ζητήματα στην πορεία και θα χρειαστεί ένα καινούργιο, αυστηρό και ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο απ’ την κυβέρνηση, για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα. Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2011, επί ημερών της Τίνας Μπιρμπίλη στο ΥΠΕΚΑ, ορίζονται μέτρα «προστασίας» της περιοχής και συγκεκριμένες οικοδομικές δραστηριότητες.

Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού οριοθετείται στη Ζώνη Δ, που περιλαμβάνει τα μητροπολιτικά Πάρκα Γουδί και Ιλισίων.

Ο νόμος στην παρούσα φάση δεν επιτρέπει ανέγερση μιας μεγάλης κατασκευής και μάλιστα τόσο το γυμναστήριο του Μπάντμιντον που βρίσκεται στην περιοχή, όσο και τα γραφεία της ΕΠΟ, έχουν σημειωθεί πως παραβιάζουν το Προεδρικό Διάταγμα, έχουν κριθεί κατεδαφιστέα (!), ενώ έχει επιβληθεί πρόστιμο και από την Πολεοδομία!

Μάλιστα, όπως αναφέρει και το Sport24.gr και το ρεπορτάζ του Μπάμπη Τσιμπίδα, επειδή ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός όσον αφορά στη δόμηση, επτά Δήμοι που έχουν τα διοικητικά τους όρια στο όρος Υμηττού προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση του ΠΔ. Με την αιτιολογία ότι έπρεπε να υποβληθεί σε διαδικασία «περιβαλλοντικού προελέγχου» και σε διαδικασία «στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτιμήσεως». Αυτοί είναι οι Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παπάγου-Χολαργού, Ηλιούπολης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Κρωπίας και Γλυφάδας.

Τον Οκτώβριο του 2014, το ΣτΕ απέστειλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σειρά προδικαστικών ερωτημάτων, προκειμένου να εκδώσει απόφαση. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απάντησε τον Σεπτέμβρη του 2015 και έκρινε εμμέσως παράνομο το ΠΔ, επειδή δεν είχε προηγηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Ουσιαστικά, δεν το καταργεί στην ουσία του, αλλά επειδή δεν προωθήθηκε με τον ενδεδειγμένο τρόπο από το ΥΠΕΚΑ...

Πλέον, η υπόθεση έχει επιστρέψει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η εκδίκαση της άρχισε εκ νέου τον Δεκέμβριο του 2016 και εκκρεμεί η ολοκλήρωση με την έκδοση απόφασης. Η κυβέρνηση, περιβαλλοντικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς εκτιμούν πως με την υλοποίηση της ΣΜΠΕ, ο νόμος θα εφαρμοστεί απρόσκοπτα, ενώ οι προσφεύγοντες Δήμοι, σύλλογοι πολιτών και άλλοι θιγόμενοι αναμένουν την κατάπτωση του Προεδρικού Διατάγματος...

9. ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ» ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Μπορούν λοιπόν με βάση ΟΛΑ τα παραπάνω οι φίλοι του Παναθηναϊκού να είναι αισιόδοξοι για το θέμα του νέου γηπέδου της ομάδας; Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται ψύχραιμη ματιά και προσεκτική προσέγγιση σε όλα. Βήμα με το βήμα. Διότι είναι ένα θέμα πάρα πολύ σύνθετο, που μπορεί να βρει μπροστά του πάρα πολλά «εμπόδια» και χρειάζεται να γίνουν δεκάδες πράγματα πολύ προσεκτικά. Οσο κι αν η κυβέρνηση προωθεί fast track διαδικασία. Το απόλυτα αισιόδοξο στο όλο ζήτημα κι -αν θέλετε- το «κλειδί» των εξελίξεων, είναι πως υπάρχει πλέον ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ. Βούληση που δεν υπήρξε ΠΟΤΕ (σε ουσιαστικό επίπεδο) επί παραδείγματι στο πρότζεκτ του Βοτανικού. Κι αυτό «δείχνει» πολλά…

News 24/7

24MEDIA NETWORK