Ψυχρολουσία στο 89'

Ψυχρολουσία στο 89'


Το γκολ του Αρσάβιν ένα λεπτό πριν από τη λήξη (89') απέκλεισε την ΑΕΚ από τους ομίλους του Κυπέλλου UEFA. Ο Ρώσος επιθετικός με άπιαστο σουτ εκτός περιοχής δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στο Σορεντίνο και διαμορφώνονταςτο τελικό 1-0 τσέκαρε το εισιτήριο πρόκρισης για τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Προσπάθησαν οι παίκτες του Σάντος -ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο- είχαν την υπεροχή και την κατοχή της μπάλας, πίεσαν, όμως προδόθηκαν από την αδυναμία τους να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για κάποιο γκολ.


Επειδή το 0-0 του πρώτου αγώνα ήταν εξόχως πονηρό και η Ζενίτ είναι μια ομάδα που αρέσκεται στις αντεπιθέσεις ούσα ιδιαιτέρως επικίνδυνη ο Φερνάντο Σάντος προτίμησε να μην ρισκάρει από το ξεκίνημα προφυλάσσοντας τα νώτα του. Άφησε στα αποδυτήρια το αγαπημένο σύστημά του (4-3-3) και εφαρμόζοντας το 4-4-2 (το δοκίμασε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας) αποφάσισε να κλείσει πρωτίστως τους διαδρόμους προς την άμυνά του.

Εξ ου και η χρησιμοποίηση του Λου Τσάκνο στη μεσαία γραμμή (στη δεξιά μάλιστα πτέρυγα), που φημίζεται περισσότερο για τις αμυντικές αρετές του, παρά για τα ρήγματα που προκαλεί στις αντίπαλες άμυνες από τα πλάγια του. Και τα κατάφερε μια χαρά ο Σουηδός, αφού ελάχιστες ήταν οι φορές που οι φιλοξενούμενοι επεδίωξαν να αναπτυχθούν από το χώρο ευθύνης του, ενώ όποτε έβγαιναν από τα αριστερά, είχε άψογη συνεργασία με τον Κόντησταματώντας τις ρωσικές επιθέσεις.

Στην ενδεκάδα, παράλληλα με τον Τσάνκο, βρέθηκε και ο Αλεσάντρο Σοάρες, ο οποίος κινείτο πίσω από τους δύο επιθετικούς όντας μια ακόμη έμπνευση του Πορτογάλου που έφερε αποτέλεσμα. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός αλλάζοντας συνεχώς θέσεις με τους Βενγλίσκι και Λυμπερόπουλο, μπερδεύοντας τους κεντρικούς αμυντικούς, δημιούργησαν αρκετά προβλήματα στη Ζενίτ, η οποία σώθηκε χάρη στα αρκετά οφ-σάιντ που χρεώθηκε ο Ουκρανός στράικερ. Ευκαιρίες πάντως για την επίτευξη του γκολ υπήρξαν, αφού στο 6ο λεπτό ο Βενγλίσκι έχασε το κοντρόλ δίνοντας την ευκαιρία στο Τσοντοφάλσκι να τον προλάβει, ενώ στο 14' ο Σοάρες από επίκαιρη θέση εντός περιοχής και αφού είχε ξεπεράσει τα αντίπαλα μπακ σούταρε ψηλά άουτ.

Εκείνο πάντως που μένει είναι ο τρόπος, με τον οποίο οι "κιτρινόμαυροι" επιτέθηκαν, επιχειρώντας βασικά κάθετες μπαλιές για τους ταχύτατους επιθετικούς τους που ξεπερνούσαν -μάλλον εύκολα-τους σωματώδεις, ψηλούς αλλά αργούςαντιπάλους τους.

Αντίθετα, οι φιλοξενούμενοι επιχείρησαν να απειλήσουν από ορισμένες στημένες φάσεις γύρω από την περιοχή της Ένωσης. Η καλύτερη στιγμή τους, ωστόσο,προήλθε από ένα μακρινό σουτ του Αρσάβιν στο 25ο λεπτό που χτύπησε στη ρίζα της αριστερής δοκού της Ένωσης, Κατά τ' άλλα, Τσιρίλο και Αλεξόπουλος είχαν εξαιρετικές αντιδράσεις βγαίνοντας πρώτοι πάνω στη μπάλα και αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τους πάντα επικίνδυνους Κερζάκοφ και Αρσάβιν.

Υπεροχή χωρίς ουσία...

Το γκολ, όμως ήταν αυτοσκοπός για την ΑΕΚ, γι' αυτό και το ζήτησε επιτακτικά στην επανάληψη. Ο Κώστας Κατσουράνης άφησε τα αμυντικά καθήκοντά του βοηθώντας στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, ενώ ο Ιβιτς "τραβήχτηκε" αρκετά πιο μέσα (κάλυπτε την αριστερή πτέρυγα του κέντρου) για να μοιράσει καλύτερα το παιχνίδι.

Το κακό ήταν πως οι φιλοξενούμενοι αντιλαμβανόμενοι την ταχύτητα των Βενγκλίνσκι και Σοάρες έδωσαν χώρο στην Ένωση ούτως ώστε να ελέγχουν με περισσότερη άνεση τις κινήσεις τους. Μπορεί να μην πέρασαν τη σέντρα, όμως δεν επέτρεψαν τη δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων για την εστία τους. Εξάλλου, ένα σουτ του Σοάρες στο 48’ που προκάλεσε την αντίδραση του Τσοντοφάλσκι και ένα συρτό σουτ-φάουλ του Ιβιτς στο 57’ ήταν ό,τι το απειλητικότερο από πλευράς κιτρινόμαυρων.

Ο Σάντος βλέποντας τη αδυναμία της ΑΕΚ να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις απειλής, αποφάσισε να αλλάξει τα πλάνα του ρίχνοντας στη μάχη τον Ζούλιο Σέζαρ. Ταυτόχρονα έφερε τον Σοάρες μέσα στην περιοχή, δίπλα στο Λυμπερόπουλο με την προοπτική νασυνεργαστούν καλύτερα. Το αποτέλεσμα όμως ήταν παρόμοιο των προηγούμενων λεπτών, καθώς εκτός από μια στιγμή-έμπνευσης του Σέζαρ, ο οποίος στο 80' θέλησε να κρεμάσει τον εξερχόμενο Τσοντοφάλσκι, ουδέποτε οιγηπεδούχοι έφτασαν με αξιώσεις στην ρωσική περιοχή. Ο τραυματισμός τουΤσάνκο έφερε και το Σίμο Κρασσά στον αγωνιστικό χώρο,αλλαγή που περισσότερο αποπροσανατόλισε την Ένωση από το μέχρι τότε πλάνο. Αλλωστε ο Σουηδός μέσος ήταν εκ των κορυφαίων της ελληνικής ομάδας.

...πριν από την ψυχρολουσία


Η Ζενίτ δεν έχασε την ευκαιρία. Ο Αρσάβιν μετά από προσωπική ενέργεια στο 89ο λεπτόσούταρε εκτός περιοχής, με τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του Στέφανο Σορεντίνο "παγώνοντας" τους φίλους των γηπεδούχων. Τι να προλάβει να κάνει η ΑΕΚσε δύο λεπτά αγώνα (συν τα τρία των καθυστερήσεων); Τίποτα απολύτως, αφού η απογοήτευση επηρέασε τις κινήσεις όλων των "κιτρινόμαυρων". Ετσι οι Ρώσοι πανηγύρισαν την πρόκριση αποτελώντας τον κακό δαίμονα της ΑΕΚ στην Ευρώπη.





Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ: Σορεντίνο, Κόντης, Αλεξόπουλος, Τσιρίλο, Μάλμπασα, Κατσουράνης, Ιβιτς, Τσάνκο (82' Κρασσάς), Σοάρες, Λυμπερόπουλος, Βενγλίνσκι (76' Σέζαρ)

Ζενίτ: Τσοντοφάλσκι, Φλάχμπαρτ (74' Σπίβακ), Χάγκεν, Βιέστιτσα, Ραντίμοφ (85' Ντενίσοφ), Γκόρσκοφ (91' Σουμουλικόφσκι), Ανιούκοφ, Σερλ, Μάρες, Κερζάκοφ, Αρσάβιν







Σκόρερς
: 89' Aρσάβιν
Κίτρινες: Κόντης - Μάρες, Αρσάβιν
Κόκκινες:
Διατητής: Φλόριαν Μέγερ (Γερμανία)










News 24/7

24MEDIA NETWORK