Ranking: Βάλαμε τους 37 παίκτες της ΑΕΚ στη σειρά

Στο φινάλε της κανονικής περιόδου της Super League 1 και προ κορονοϊού, η ΑΕΚ ήταν σε ανοδική πορεία, ο Μάσιμο Καρέρα την είχε συμμαζέψει αγωνιστικά και έδειχνε ιδιαίτερα ανταγωνιστική και φορμαρισμένη για τα πλέι οφ. Για όλα αυτά υπήρχαν λόγοι.

Ο Όγκνιεν Βράνιες της ΑΕΚ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στον Άρη για τον 1ο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020
Ο Όγκνιεν Βράνιες της ΑΕΚ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στον Άρη για τον 1ο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Η ΑΕΚ των αντιθέσεων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εφετινή. Από το κακό ξεκίνημα και τη μέτρια συνέχεια, στην ανοδική πορεία μετά την έλευση του Μάσιμο Καρέρα και το φορμάρισμα λίγο πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου στη Super League 1. Αν ξεκινούσαν κανονικά τα πλέι οφ, μαζί με τον Ολυμπιακό ήταν οι δύο ομάδες της πρώτης εξάδας που είχαν το κατάλληλο μομέντουμ.

Η ΑΕΚ με τον Καρέρα στο 'τιμόνι' έγινε πιο... ιταλική ομάδα. Πιο σφιχτή στην άμυνα, πιο ρεαλιστική στο χορτάρι και πιο εύστοχη στην τελική προσπάθεια. Δεν παίζει αντιποδόσφαιρο, παρά μόνο -σε κάποιον βαθμό- όταν χρειάζεται (όπως για παράδειγμα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό), αλλά θα 'σκοτώσει' τον αντίπαλο, όποτε της δοθεί η ευκαιρία (χαρακτηριστικό παράδειγμα το ματς με τον ΟΦΗ την προτελευταία αγωνιστική).

Σε σχέση με το προηγούμενο ranking που επιχειρήσαμε, δεν έχουν διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα. Κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τους πολυτιμότερους παίκτες, αυτούς που την εφετινή χρονιά έχουν 'πάρει από το χέρι' την ΑΕΚ και την έφεραν να διεκδικεί τη 2η θέση στα πλέι οφ.

Ο κορυφαίος και αυτοί που ακολουθούν

O Νέλσον Ολιβέιρα εξακολουθεί να είναι ο ποδοσφαιριστής που 'κουβαλά' τον τίτλο του MVP, σε μία χρονιά όπου φρόντισε να ξεχωρίσει όχι μόνο με την εκτελεστική δεινότητα, αλλά και με την τεχνική κατάρτισή του. Ήταν το σημείο αναφοράς της επίθεσης των 'κιτρινόμαυρων' και με τα 9 γκολ έδωσε λύσεις στο σκοράρισμα όντας ο... Σέρχιο Αραούχο πριν από τον Αραούχο.

Ο Ολιβέιρα για λίγο κέρδισε την τετράδα των Μάρκο Λιβάγια, Πέτρου Μάνταλου, Βασίλη Μπάρκα και Όγκνιεν Βράνιες. Ο τελευταίος, αν και δεν ξεκίνησε καλά και στη διάρκεια της χρονιάς περισσότερο απασχολούσε με τις απειθαρχίες του παρά με τη δεδομένη αγωνιστική αξία, πήρε τα πάνω του και με την έλευση του Καρέρα έγινε ο Βράνιες που αγάπησε ο κόσμος της ΑΕΚ στην πρώτη θητεία. Υπάρχει και σημαδιακή αναφορά, αφού είναι αυτός που πέτυχε το τελευταίο γκολ της Ένωσης πριν από τη διακοπή λόγω κορονοϊού (αυτό με τον Άρη στο κύπελλο).

Εξίσου σημαντική η προσφορά του Λιβάγια, ο οποίος με 6 γκολ σε 21 αγώνες έδωσε σημαντικές βοήθειες στους 'κιτρινόμαυρους', αν και κατά γενική ομολογία είναι ένα 'κλικ' πιο κάτω από τα περσινά επίπεδα. Παρ' όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι από τους 'game changer' της ΑΕΚ, ακόμα και με τον Καρέρα στον πάγκο. Ο Ιταλός προπονητής αναγέννησε τον Μάνταλο, ο οποίος σε επίπεδο σκοραρίσματος διανύει τη δεύτερη καλύτερη σεζόν του μετά το 2016-2017 (8 γκολ τότε, 6 γκολ εφέτος, χωρίς να έχουν γίνει οι αγώνες των πλέι οφ, ενώ έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις περσινές ασίστ). Ο αρχηγός της ΑΕΚ φαίνεται ότι βρήκε τη θέση και την ψυχολογία του και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, τόσο στη δημιουργία όσο και στην εκτέλεση.

Στο 'γκρουπ των δυνατών' και ο Μπάρκας με 20 αγώνες και 1.886 λεπτά παρουσίας στο τρέχον πρωτάθλημα, χωρίς να υπολογιστούν τα πλέι οφ που θα έχει κι εκεί τα γάντια του βασικού στο τέρμα. Σταθερός και ώριμος, είναι πλέον ο μόνιμος 'φύλακας άγγελος' της ΑΕΚ.

Περνούν τη βάση

Εδώ ανήκουν αυτοί που δεν ξεχώρισαν, αλλά δεν απογοήτευσαν. Ο Αραούχο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι στους MVP μόνο από το γκολ που σημείωσε κόντρα στον Παναθηναϊκό. Τόσο για την ομορφιά, όσο και για το γεγονός ότι έβαλε τέλος σε ένα αρνητικό σερί της ΑΕΚ στα ντέρμπι με το Big-4.

Από εκεί και πέρα, ο Μιχάλης Μπακάκης και ο Αντρέ Σιμόες είναι σταθερή αξία για την ομάδα του Καρέρα, ενώ θετικά στοιχεία έχει δείξει ο 'νέος' της παρέας, Ντάμιαν Σιμάνσκι, με 7 συμμετοχές, ισάριθμες τελικές προσπάθειες και μία ασίστ. Δεν έχει κάνει τη διαφορά, αλλά δείχνει ότι έχει τις προϋποθέσεις να βοηθήσει την ΑΕΚ, ειδικά στο 'μίνι πρωτάθλημα' των πλέι οφ, όπου το επίπεδο δυσκολίας θα αυξηθεί. Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι δεν έχει ξεχωρίσει εφέτος, αλλά είναι εκεί, σταθερός, όποτε έχει αγωνιστεί, ενώ ο Νίκλας Χουλτ δεν έχει φτάσει στα επιθυμητά αγωνιστικά επίπεδα και σίγουρα περνάει έως τώρα τη χειρότερη, εν Ελλάδι, περίοδό του, όντας πάντως φιλότιμος αγωνιστικά.

Κατά τα λοιπά, Μάριος Οικονόμου και Κώστας Γαλανόπουλος είναι αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη 'στρατιώτες', με τον πρώτο να μετράει 17 συμμετοχές και τον δεύτερο 13. Ο Οικονόμου είναι λίγο πιο κάτω από τα περσινά επίπεδα, αλλά δείχνει πιο ώριμος έχοντας μάθει αρκετά από τα λάθη του στη θέση που αγωνίζεται. Για το τέλος, ο Χρήστος Αλμπάνης. Θα μπορούσε να είναι με τους κορυφαίους, αλλά αν συνεχίσει έτσι, θα είναι. Αναγεννήθηκε με τον Καρέρα και από εκεί που ήταν απλά μία εναλλακτική λύση, έχει γίνει σημαντικός για την ΑΕΚ και τον Ιταλό προπονητή. Πριν αναλάβει ο Καρέρα, είχε μόλις ένα γκολ, τώρα έχει 4 συνολικά. Αυτό αν μη τι άλλο δείχνει πολλά.

Προσέφεραν λίγα

Ο Παναγιώτης Τσιντώτας είναι στη 'σκιά' του Μπάρκα και δύσκολα θα επανέλθει στο κάδρο των βασικών, ο Ντανιέλε Βέρντε εξακολουθεί να είναι η απογοήτευση της τρέχουσας χρονιάς, καθώς δεν έχει καταφέρει να φτάσει ούτε στο ελάχιστο το επίπεδο του για το οποίο αποκτήθηκε, ο Μίλος Ντέλετιτς δεν μπόρεσε να κερδίσει θέση στην ΑΕΚ και αναζητά ένα νέο ξεκίνημα στον Αστέρα Τρίπολης, ο Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος θέλει ένα restart στο Ισραήλ (το ξεκίνημά του εκεί ήταν δυναμικό) για να επανέλθει και να παλέψει για βασικός, ενώ οι Παουλίνιο και Στράτος Σβάρνας έχουν προσφέρει σε ρόλους που τους έχουν ανατεθεί, δίχως να κάνουν τη διαφορά.

Η πόρτα της εξόδου άνοιξε...

Η σύντομη παρουσία του Φρανσίσκο Ζεράλδες στην ΑΕΚ ολοκληρώθηκε με μόλις 6 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ο Βίκτωρ Κλωναρίδης εξακολουθεί να αναζητά τον παλιό καλό εαυτό του (κυρίως αυτόν στον Παναθηναϊκό του Μαρίνου Ουζουνίδη), ο Νταβίντ Σιμάο δεν έδειξε κάτι και στο Ισραήλ ψάχνει ένα νέο ξεκίνημα, ο Έρικ Μοράν ήρθε και δεν... ακούμπησε για να αποχωρήσει για τη Νουμάνθια, ενώ ο Γιώργος Γιακουμάκης παραμένει 'εγκλωβισμένος' στο περίφημο γκολ που πέτυχε στο 2-1 επί του Ολυμπιακού στο γήπεδο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' στην πρωταθληματική χρονιά της Ένωσης. Ο Κρητικός φορ έπαιξε πέρυσι στο 2ο μισό στον ΟΦΗ, χωρίς να βρει ούτε εκεί τα πατήματά του, επέστρεψε στην ΑΕΚ αν και υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από την κρητική ομάδα (και παρολίγον νέος δανεισμός) και τώρα, όντας συμπαίκτης του Βασιλαντωνόπουλου στο Ισραήλ, θέλει να επανέλθει σε 'εποχής Πλατανιά' εμφανίσεις για να πάρει, πρωτίστως, τα πάνω του στο ψυχολογικό κομμάτι.

ΤΟ RANKING ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ

Ranking: Βάλαμε τους 37 παίκτες της ΑΕΚ στη σειρά

Διαβάστε εδώ για το ranking του 1ου γύρου

Ranking: Βάλαμε τους 37 παίκτες της ΑΕΚ στη σειρά

News 24/7

24MEDIA NETWORK