Η Ρόμα είναι έτοιμη να... ξανακαεί αν πουλήσει και τον Μανωλά

Η νίκη της Γιουβέντους επί της Ρόμα άνοιξε την 'ψαλίδα' στους 25 βαθμούς και οι φίλαθλοι στήνουν στο εδώλιο τον πρόεδρο των 'τζιαλορόσι' για πωλήσεις όπως αυτές του Σαλάχ, του Άλισον, του... Μανωλά.

Η Ρόμα είναι έτοιμη να... ξανακαεί αν πουλήσει και τον Μανωλά
AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

'Πρωτάθλημα μέσα σε μια πενταετία'. Η υπόσχεση του Τζέιμς Παλότα ρίχνει αλάτι στις 'πληγές' της Ρόμα, που 6 χρόνια μετά από αυτήν τη ρήση, βρίσκεται 25 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Γιουβέντους, μετά και από το μεταξύ τους ντέρμπι στο Τορίνο για τη Serie A. Οι 'τζιαλορόσι' ηττήθηκαν για 8η διαδοχική σεζόν στην έδρα των 'μπιανκονέρι' και οι στιγμές που ο πρόεδρος του συλλόγου έκανε βουτιές στα συντριβάνια της Ρώμης για την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League μοιάζουν τόσο μακρινές, αν και φετινές.

Τα πόστερ των ultras που έκαναν την εμφάνισή τους στην 'αιώνια' πόλη της προηγούμενες ημέρες δίνουν τη δική τους εξήγηση για το πώς μία ομάδα που την περσινή σεζόν βρέθηκε ένα γκολ μακριά από τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και που ταπείνωσε την Μπαρτσελόνα του Λιονέλ Μέσι, φέτος βρίσκεται σε τόσο τραγική κατάσταση.

Μετά από τη 10λεπτη αποχή από τη σέντρα του αγώνα με την Τζένοα στο 'Ολίμπικο' την προηγούμενη εβδομάδα, οι οργανωμένοι μπήκαν στο γήπεδο κρατώντας 13 φράσεις παραγόντων της ομάδας για παίκτες που δεν υπήρχε περίπτωση να πωληθούν. Άλισον, Μίραλεμ Πιάνιτς, Μεχντί Μπενατιά, Μοχάμεντ Σαλάχ και άλλοι ακόμα που θα έμεναν στην ομάδα ώστε να τη στέψουν πρωταθλήτρια.

Όντως, ο Πιάνιτς και ο Μπενατιά στέφθηκαν πρωταθλητές, αλλά αφότου πωλήθηκαν. Όντως ο Άλισον και ο Σαλάχ έχουν κάνει άλμα στην καριέρα τους, όμως μετά από την αποχώρησή τους από τη Ρόμα. Όντως, η καλοκαιρινή φυγή των Κέβιν Στρόοτμαν και Ρατζά Ναϊνγκολάν ήταν αναπάντεχη, όσο και επιβεβλημένη, ανεξαρτήτως του τι συνέβη μετά, με τον Ολλανδό μέσο να χάνεται στη Μαρσέιγ και τον Βέλγο παρτενέρ του να τιμωρείται με αποκλεισμό από την Ίντερ λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων που στο Μιλάνο δεν κρύβονται, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ακόμα και οι αστέρες που παρέμειναν στο ρόστερ, ψάχνονται να φύγουν. Ο Κώστας Μανωλάς, ένα από τα ηγετικά στελέχη που κατάφερε να διατηρήσει η διοίκηση της Ρόμα με νέο συμβόλαιο, παρά το μεταγραφικό σίριαλ που κράτησε για χρόνια, φέρεται να προσέλαβε τον Μίνο Ράιολα, σύμφωνα με την 'Gazzetta dello Sport', και φυσικά όχι για να παραμείνει στην ομάδα...

Μόλις στο 1ο λεπτό του αγώνα, ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός βγήκε στη... βιτρίνα, αφού χρειάστηκε να επέμβει πάνω στη γραμμή για να αποτρέψει γκολ του Μάριο Μάντζουκιτς. Ακολούθησαν μία σειρά σωτήριων επεμβάσεων τον Ρόμπιν Όλσεν, ο οποίος μία εβδομάδα νωρίτερα έκανε δύο γκάφες που οδήγησαν σε γκολ (το ένα ακυρώθηκε λόγω VAR) στη νίκη 3-2 επί της Τζένοα.

Ο πρώην τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να κάνει κάτι στο 35ο λεπτό, όταν ο Ματία ντε Σίλιο έβγαλε μία σέντρα από δεξιά στο πίσω δοκάρι και ο Μάντζουκιτς νίκησε τον αντίπαλο αμυντικό και σκόραρε. Πρόκειται για μία φράση που πλέον επαναλαμβάνεται σχεδόν σε κάθε φάση στην οποία ο Κροάτης επιθετικός χρίζεται σκόρερ, κάτι που με τον Μάντζουκιτς συμβαίνει πάντα όταν η Γιουβέντους έχει ένα κρίσιμο παιχνίδι.

Η Ρόμα παρέμεινε ακίνδυνη για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Το μόνο κατόρθωμα ήταν να κρατήσει 'άσφαιρο' τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Ντόουγκλας Κόστα, πάντως, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα στο 2ο ημίχρονο, γκολ που ακυρώθηκε ξανά λόγω VAR (υπήρξε οφσάιντ στην αρχή της φάσης).

Ο Εουζέμπιο ντι Φραντσέσκο έμοιαζε παραδομένος για ακόμα ένα παιχνίδι. Στα προηγούμενα 6 είχε πανηγυρίσει μόλις μία φορά, αυτήν κόντρα στην Τζένοα, η οποία βάσει των αποδοκιμασιών στο τέλος του αγώνα, δεν έμοιαζε με τόσο χαρούμενη στιγμή. Ο Ιταλός τεχνικός βρίσκεται υπ' ατμόν λίγους μήνες αφότου έδεσε... κόμπο τον Ερνέστο Βαλβέρδε στη ρεβάνς των προημιτελικών του Champions League.

Λίστες με ονόματα όπως αυτά του Φρανκ ντε Μπουρ (προτού υπογράψει για την πρωταθλήτρια MLS, Ατλάντα Γιουνάιτεντ) και του Πάουλο Σόουζα κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία, έστω κι αν ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, Μόντσι, στηρίζει τον προπονητή της ομάδας. 'Αν φύγει, θα φύγω κι εγώ', είχε πει σε ανύποπτη στιγμή προ εβδομάδων, ωστόσο πολλά έχουν αλλάξει από τότε.

Για αρχή, η πόλη τότε δεν είχε γεμίσει με το μήνυμα 'Παλότα, πήγαινε σπίτι σου'. Η ειρωνεία είναι πως μία βασική κριτική εις βάρος του Αμερικανού επιχειρηματία στο παρελθόν ήταν πως βρισκόταν κυρίως σπίτι του, στις ΗΠΑ, με συνέπεια να ασχολείται περισσότερο με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και ομάδες του, όπως οι Μπόστον Σέλτικς. 'Δεν ζητάμε νίκες, αλλά διαφάνεια και σεβασμό', έγραφαν στο μήνυμά τους οι ultras, με σαφείς υπαινιγμούς για το γεγονός ότι η Ρόμα δεν (πρέπει να) είναι selling club. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν συνάδει με την πρόσληψη του κορυφαίου αθλητικού διευθυντή σε πωλήσεις...

'Η ανικανότητα να κάνουν τη δουλειά τους ως πρόεδρος και διοίκηση σημαίνει η Ρόμα χρόνο με τον χρόνο να δίνει πάντα τα καλύτερα κομμάτια της, να αδυνατίζει το ρόστερ και να στοχεύει σε μέτρια αποκτήματα. Δεν θα αλλάξουμε το είναι μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα χρώματα της φανέλας μας επειδή είμαστε γα5$#%$νοι ηλίθιοι' (σ.σ. όπως τους είχε αποκαλέσει ο Παλότα) και χαιρόμαστε γι' αυτό'.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο ναδίρ και υπάρχουν επιπτώσεις. Ο Ντι Φραντσέσκο παράτησε το σήμα κατατεθέν 4-3-3 για να δοκιμάσει τα 3-4-3 και 4-2-3-1 χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Όσο ο Έντιν Τζέκο παραμένει τραυματίας και αφήνει τον -θεωρητικά- αντικαταστάτη του Τζάστιν Κλάιφερτ (3ο στην ψηφοφορία του Golden Boy για το 2018) να έχει τέτοια απόδοση όπως αυτή κόντρα στη Γιουβέντους που τον άφησε εκτός ομάδας στο ημίχρονο, δεν διαφαίνεται σωτηρία στον ορίζοντα. Ειδικά από τη στιγμή που ο περσινός αναπληρωματικός του, ο Πάτρικ Σικ των 40.000.000 ευρώ, έχει 4 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις σε 16 μήνες.

Αναλαμπές όπως η παρουσία του Μανωλά στα στόπερ (έστω κι αν έμεινε εκτός ακόμα και από την προεπιλογή 500 παικτών του Guardian για τους κορυφαίους του 2018), του Μπράιαν Κριστάντε (του μοναδικού παίκτη που απείλησε τη Γιουβέντους), του Τζενγκίζ Ουντέρ (του επόμενου παίκτη που θα πωληθεί και θα προκαλέσει αντιδράσεις) και του Όλσεν (όταν δεν υποπίπτει σε γκάφες), δεν είναι αρκετές για να φέρουν ηρεμία στη Ρόμα.

Η εισαγωγή Boxing Day στα πρότυπα της Αγγλίας δίνει τη δυνατότητα στους 'τζιαλορόσι' να κυνηγήσουν δύο νίκες κόντρα σε Σασουόλο και Πάρμα πριν από την αλλαγή του χρόνου και τη διακοπή του πρωταθλήματος. Υπό προϋποθέσεις, αυτές οι νίκες μπορούν να φέρουν την ομάδα ακόμα και στην 4η θέση και στον στόχο της εξόδου στο Champions League, αφού το πρωτάθλημα φέτος, πλην της μάχης για το σκουντέτο, είναι άκρως ανταγωνιστικό. Οι νίκες, όμως, δεν είναι αυτοσκοπός για τους φίλους της ομάδας. Η διατήρηση παικτών στο ρόστερ φαίνεται πως είναι προτεραιότητα πλέον. Με τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου να πλησιάζει, ο φόβος ολοένα και μεγαλώνει.

Photo credits: AP Photo/Gregorio Borgia

News 24/7

24MEDIA NETWORK