Ο Ρονάλντο έγινε κι αυτός το αφεντικό του Τορίνο

Η Τορίνο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τη Γιουβέντους, πόσο μάλλον όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο σημειώνει το υπ' αριθμόν 5.000 τέρμα και όταν οι γηπεδούχοι διαμαρτύρονται για δύο πέναλτι.

Ο Ρονάλντο έγινε κι αυτός το αφεντικό του Τορίνο
AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Αν υπάρχει μία ομάδα που μπορεί να σταματήσει τη φετινή Γιουβέντους τότε το χειρότερο μέρος για να αρχίσει η αναζήτησή της είναι η πόλη των 'μπιανκονέρι'. Στο Τορίνο, η ομώνυμη ομάδα θα μπορούσε να αποτελεί το αντίπαλο δέος, θα μπορούσε ακόμα και αυτή να είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην Ιταλία, ωστόσο η τραγωδία της Σουπέργκα το 1949 στέρησε από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο μία σπουδαία ομάδα που εκείνη την εποχή άλλαζε τον ρου της ιστορίας.

Η 'γκρανάτα' δεν ανέκαμψε ποτέ και η Γιουβέντους εξελίχθηκε γρήγορα στο μεγάλο 'αφεντικό' της πρωτεύουσας του Πιεμόντε. Η απόσταση έγινε τόσο χαώδης που από το 1995 η Τορίνο έχει μόλις μία νίκη σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ από το 2002 μέχρι το 2014 δεν είχε ούτε γκολ κόντρα στη 'γηραιά κυρία'.

Όχι πως τον τελευταίο καιρό τα πηγαίνει καλύτερα. Στις τελευταίες 3 αναμετρήσεις των δύο ομάδων πριν από το Σάββατο, η Γιουβέντους μετρούσε ισάριθμες νίκες και 7 αναπάντητα τέρματα. Η Τορίνο έπρεπε να σκαρφαλώσει ένα 'βουνό' για να ανταπεξέρθει στις απαιτήσεις του Derby della Mole, όπως ακριβώς προδίδει το όνομα του ντέρμπι. Mole στα ιταλικά σημαίνει κάτι 'κολοσσιαίο', 'γιγάντιο', όπως και το σύμβολο της πόλης, ένα τεράστιο κτίριο. Το Mole Antonelliana κατασκευάστηκε το 1889 και πήρε το όνομά του από τον αρχιτέκτονά του, Αλεσάντρο Αντονέλι, προτού χαρίσει με τη σειρά του το όνομα στο μεγάλο ντέρμπι της πόλης, που ολοένα γίνεται και πιο μικρό.

Αν και τα τελευταία χρόνια η Τορίνο έχει ανέβει επίπεδο και πλέον αποτελεί μόνιμη διεκδικήτρια θέσης στην Ευρώπη, μόνο η κόντρα των φιλάθλων είναι αντάξια μιας τέτοιας αντιπαλότητας. Κι αυτή δεν είναι αρκετή ώστε το ντέρμπι να διεξαχθεί υπό το φως της ημέρας για μεγαλύτερη ασφάλεια, όπως άλλα ντέρμπι. Η ασφάλεια στην προκειμένη περίπτωση προερχόταν από την ένωση δύο... συρμών τραμ από τις αστυνομικές αρχές, την ώρα που περνούσε το πούλμαν της Γιουβέντους από επικίνδυνη ζώνη...

Τα αναπόφευκτα μικροεπεισόδια οδήγησαν στη σύλληψη 9 οπαδών της Γιουβέντους (ανάμεσά τους ένας εκτός υπηρεσίας Γάλλος... αστυνομικός) και στην προσαγωγή ακόμα 5 από τους 400 καραμπινιέρι που βρίσκονταν επί ποδός, μικροί αριθμοί σε σχέση με το τι πραγματικά σημαίνει αυτή η έχθρα.

Οι παίκτες των δύο ομάδων στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Το παιχνίδι άγριο, τα τάκλιν ορισμένες φορές εκτός ελέγχου. Για 70 λεπτά υπήρξε ισορροπία μεταξύ των δύο ομάδων σε θεωρητικό επίπεδο, διότι σε πρακτικό, ήταν αδύνατο να ισορροπήσει ένας παίκτης σε αυτόν τον... σκαμμένο αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου. 'Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι και ο αγωνιστικός χώρος είχε πολλές λακκούβες. Ήταν κάπως ακατάλληλος', διαμαρτυρήθηκε ο Κριστιάνο Ρονάλντο μετά από τον αγώνα.

Ο Πορτογάλος ήταν ο πρωταγωνιστής του αγώνα αφού σημείωσε το μοναδικό τέρμα. Ο Σιμόνε Τζάτζα, πρώην παίκτης της Γιουβέντους με πολλά να αποδείξει για τον οργανισμό που δεν τον πίστεψε, έκανε ένα τραγικό λάθος σε πάσα προς τον τερματοφύλακά του και ο Μάριο Μάντζουκιτς, ο άνθρωπος των κρίσιμων στιγμών για τη Γιουβέντους, παρενεβλήθη, πήρε την κατοχή και ανατράπηκε από τον Σαλβαδόρ Ιτσάσο (αντικατέστησε στο 20' τον τραυματία Σαλβατόρε Σίριγκου).

Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ρονάλντο, ο οποίος νίκησε τον Ουρουγουανό τερματοφύλακα, παρότι ο τελευταίος άγγιξε την μπάλα στην εκτέλεση πέναλτι. Μάλιστα, η ένταση ήταν τέτοια που ο Πορτογάλος πήγε και έπεσε πάνω στον τερματοφύλακα της Τορίνο για να του δείξει με κάθε τρόπο ποιος είναι το 'αφεντικό'. Αντίκρισε κίτρινη κάρτα, αλλά δεν τον ενόχλησε. 'Τα πήγε καλά επειδή την ακούμπησε, όμως ήταν δυνατό χτύπημα και πήγε μέσα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό'.

Αυτός που ενοχλήθηκε σφόδρα ήταν ο προπονητής της Τορίνο, Βάλτερ Ματσάρι. Ο Ιταλός τεχνικός που τα τελευταία χρόνια πολεμάει τη Γιουβέντους πότε ως προπονητής της Νάπολι πότε της Ίντερ και πλέον της Τορίνο, αλλά πάντα με το ίδιο, κακό αποτέλεσμα για τον ίδιο, διαμαρτυρήθηκε έντονα για δύο πέναλτι, ένα στον Τζάτζα κι ένα στον Αντρέα Μπελότι.

'Ένα ατυχές συμβάν αποδείχθηκε καθοριστικό. Ίσως θα μπορούσαμε να πάρουμε 1-2 πέναλτι, σίγουρα αυτήν την εντύπωση έχω. Σε άλλα παιχνίδια, το VAR πηγαίνει πίσω και εξετάζει τέτοιες καταστάσεις', δήλωσε.

Η Γιουβέντους πανηγύρισε τη 15η νίκη σε 16 αγώνες της Serie A και παραμένει αήττητη και το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του σκουντέτο. Η... συνήθης νίκη στο ντέρμπι συνοδεύτηκε από μία ευτυχή συγκυρία, αφού το γκολ του Ρονάλντο ήταν το υπ' αριθμόν 5.000 της στην κατηγορία.

Την προηγούμενη χιλιάδα είχε κλείσει ο Μάρκο ντι Βάιο το 2003, ενώ από το χιλιοστό γκολ πέρασαν 70 χρόνια. Σκόρερ εκείνου του σημαδιακού τέρματος ήταν ο Κάρλο Παρόλα, όμως το 1948 ήταν χρονιά της Grande Torino. Η τελευταία της, πριν πάρει τα σκήπτρα στην πόλη και στην Ιταλία η Γιουβέντους.

Photo credits: AP Photo/Antonio Calanni

News 24/7

24MEDIA NETWORK