Σάντος: "Θα πάρω πρωτάθλημα με την ΑΕΚ"

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος, έδωσε συνέντευξη στην αθλητική εφημερίδα «Sportday» και μεταξύ άλλων αναφέρεται στον αποκλεισμό της ομάδας από την Ζενίτ, την ήττα από τον Ολυμπιακό, τις μεταγραφές και φυσικά το μέλλον του στην Ενωση.

Σάντος: "Θα πάρω πρωτάθλημα με την ΑΕΚ"

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος, έδωσε συνέντευξη στην αθλητική εφημερίδα «Sportday» και μεταξύ άλλων αναφέρεται στον αποκλεισμό της ομάδας από την Ζενίτ, την ήττα από τον Ολυμπιακό, τις μεταγραφές και φυσικά το μέλλον του στην Ενωση.

Αναλυτικά:


Ποιος είναι ο νέος σχεδιασμός της ομάδας και ποια είναι η θέση σας για τις ενισχύσεις και τις αποχωρήσεις παικτών;

Εξ’ αρχής, πριν από ένα χρόνο όταν ο πρόεδρος της ομάδας Ντέμης Νικολαιδής μου πρότεινε να αναλάβω την ομάδα, εγώ δέχθηκε για δυο λόγους. Πρώτον ήταν η διάθεση που είχα να επιστρέψω σε μια μεγάλη ομάδα και δεύτερον η παρουσία του Ντέμη Νικολαιδή. Η ΑΕΚ μπορεί να ξαναγίνει μεγάλη ομάδα, ωστόσο πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν την προετοιμασία μας. Στο ξεκίνημα υπήρχε ένα πρότζεκτ. Ο στόχος ήταν να μπορέσει η ΑΕΚ να βγεί από το οικονομικό αδιέξοδο και εγώ να οδηγήσω την ΑΕΚ ,μακριά από τον υποβιβασμό και εάν προέκυπτε μια καλή ευκαιρία να βγαίναμε στην Ευρώπη. Εν μέρει, η υπέρβαση έγινε. Όχι μόνο δεν υποβιβαστήκαμε, αλλά φτάσαμε κοντά στην κατάκτηση του Κυπέλλου και του Πρωταθλήματος. Ήταν αποτέλεσμα τη μεγάλης προσπάθειας που έκαναν οι παίκτες μου όλη την χρονιά. Όσον αφορά την φυγή των Ασουνσάο-Άλβεζ, ήταν δανεικοί και έπρεπε να επιστρέψουν στην Πόρτο. Εμείς έπρεπε να βρούμε παίκτες ισάξιους που θα κάλυπταν το κενό τους.

Ο Ζούλιο Σέζαρ φτάνει τον Δεκέμβριο στην λήξη του συμβολαίου του. Ποια θα είναι η εισήγηση σας;

Θα αποφασιστεί το καλύτερο για την ομάδα. Το οικονομικό δεν εξαρτάται από εμένα. Η απόφαση θα παρθεί με βάση την τεχνική εισήγηση και τις οικονομικές δυνατότητες της ομάδας.

Έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά για την σχέση σας με τον Βλάνταν Ίβιτς. Τι λέτε;

Αν τον άφηνα εκτός ομάδας θα έκανα κακό σε εμένα και στην ΑΕΚ, όχι στον Ίλια. Η ομάδα είναι στο μυαλό μου, όχι τα πρόσωπα. Όταν ο Βλάνταν δε αγωνίζεται, είναι επειδή τα χαρακτηριστικά του δεν ταιριάζουν στις απαιτήσεις ενός αγώνα.

Πήρατε παίκτες που θεωρούσατε απαραίτητους;

Το πλάνο που είχα κάνει, το παρέδωσα στον πρόεδρο. Κάναμε τις επιλογές μας και έχουμε όλοι την ευθύνη. Το σημαντικό για μένα είναι να προχωρήσουμε αυτό το οποίο έχουμε θέσει εξ’ αρχής.

Ποια είναι η σχέση σας με τον Ίβιτς;

Έχουμε πολύ καλή συνεργασία, που δεν την είχα πουθενά, σε καμία ομάδα. Ούτε στην Πόρτο.

Ανησυχείτε μήπως δεν μπορέσετε να ολοκληρώσετε τον πρότζεκτ;

Πιστεύω ότι θα το ολοκληρώσω. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου ότι θα φύγω από την ομάδα. Έχω τα κίνητρα για να πετύχω. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας. Θα κατακτήσουμε ένα πρωτάθλημα. Το κίνητρο ενός προπονητή είναι οι παίκτες και η διοίκηση. Τόσο με την διοίκηση, όσο και με τους παίκτες, τα πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά.

Μια απάντηση για τις επιλογές σας στο ντέρμπι;

"Η ΑΕΚ μπορούσε και πέρυσι να γίνει πρωταθλήτρια, διότι δούλεψε πολύ, αλλά δεν είχε ομάδα να πρωταγωνιστεί χρόνια. Σε αυτή την ομάδα το έχουμε καταλάβει όλοι αυτό. Και γι'αυτό πιστεύουμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Και οι ποδοσφαιριστές το πιστεύουν αυτό. Το νιώθω. Κάθε φορά έχουν περισσότερο εμπιστοσύνη. Αρχίζει να φεύγει αυτό το άγχος του "πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω από πέρυσι".

Ήμασταν καλά οργανωμένοι στο παιχνίδι. Άκουσα ότι παίξαμε με πολλούς επιθετικούς. Λάθη έγιναν. Τα ρίσκα είναι για τον προπονητή, ο οποίος παίρνει και την ευθύνη της ήττας. Εγώ παίρνω τις αποφάσεις και αναλαμβάνω την ευθύνη.

‘Ηρθε και ο αποκλεισμός στην Ευρώπη εν πρώτης

Στόχος μας στο πρώτο παιχνίδι ήταν να μην δεχθούμε γκολ, ενώ στο δεύτερο παιχνίδι να σκοράρουμε. Κάναμε λάθη, αλλά δημιουργήσαμε περισσότερες ευκαιρίες από τον αντίπαλο. Ήρθε ένα γκολ από ένα δικό μας λάθος. Το φινάλε μας πίκρανε, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο.

Φέτος η ΑΕΚ έχει πετύχει λιγότερα γκολ από πέρυσι. Είναι λίγες οι ευκαιρίες ή σε κακή κατάσταση οι επιθετικοί;

Υστερούμε αρκετά στις στημένες φάσεις. Δουλεύουμε για να βελτιωθούμε. Αν ξεκινήσουμε να σκοράρουμε, θα έρθουν τα γκολ στην συνέχεια. Είναι θέμα ρέντας. Πιστεύω πολύ στον Σοάρες. Το σημαντικό πάντως είναι να παράγεις ευκαιρίες.

Η κριτική του Σάντος για τα μεταγραφικά αποκτήματα:

Τσιρίλο: "Έπρεπε να αντικαταστήσουμε τον Αλβες, την ώρα που γνωρίζαμε τα όρια του μπάτζετ μας. Η επιλογή μας ήταν ο Τονέλ, τον οποίο γνώριζα από την Πόρτο. Δεν μπορούσαμε όμως να τον πάρουμε. Επιλέξαμε λοιπόν τον Τσιρίλο, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σε ένα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα. Πιστεύω ότι είναι μία πάρα πολύ καλή λύση".

Αλεξόπουλος: "Μεταγραφή του Ιανουαρίου. Πάρα πολύ καλός παίκτης. Εχει απίστευτη αποφασιστικότητα και θέληση. Είχα διακρίνει το πάθος του και γι' αυτό τον ήθελα. Είχαμε τότε τους Αλβες, Μόρα, Κωστένογλου και χρειαζόμασταν έναν τέταρτο στόπερ. Θέλάμε έναν παίκτη με τέτοια χαρακτηριστικά, μαχητή".

Δέλλας: "Εκτός των άλλων έχουμε και τον Παπασταθόπουλο, ο οποίος έχει πάρα πολύ μέλλον, αλλά τώρα είναι δύσκολο να παίξει. Πέρυσι που δεν υπήρχε πίεση για νίκες, θα είχε παίξει. Έπειτα από αυτούς τους τέσσερις προέκυψε η περίπτωση του Δέλλα. Μια διαφορετική περίπτωση, ειδική. Δεν ήταν ότι είχαμε χρήματα και είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε έναν δεξιό μπακ και έναν αμυντικό και πήραμε τον Δέλλα. Ο Δέλλας μάς προέκυψε. Ηταν έξι μήνες μακριά από την μπάλα λόγω της επέμβασης. Πιστέψαμε ότι θα επανέλθει τώρα που είναι κοντά μας, στο στάδιο της πλήρους επανόδου".

Σορεντίνο: "Πολύ καλή επιλογή. Πέρυσι είχαμε δύο τερματοφύλακες που έκαναν πολύ καλή σεζόν. Θέλαμε έναν τερματοφύλακα με άλλη εμπειρία. Όχι για να περάσει από εδώ για έναν χρόνο, αλλά για να μείνει. Η εμπειρία του Σορεντίνο υπηρετεί τον στόχο του πλάνου μας. Διότι αύξησε τον συναγωνισμό με τον άλλο μας τερματοφύλακα, τον Χιώτη, ο οποίος δεν δουλεύει πλέον με κάποιον που γνώριζε εδώ και χρόνια".

Λάκης: "Περίπλοκο θέμα. Ανταποκρίνεται σε ένα βασικό χαρακτηριστικό: πλήθυναν οι επιλογές των γρήγορων ποδοσφαιριστών. Ο Λάκης φτάνει κοντά σε αυτό που πιστεύω ότι μπορεί να δώσει. Είχε μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής, επειδή του είναι απαραίτητη η καλή ψυχολογία για να αποδώσει. Δύσκολα ανταποκρίνεται στο άγχος. Πέρασε μια φάση στην οποία νόμιζε ότι πρέπει να αποδειχθεί ο σωτήρας της ΑΕΚ. Του έγινε πολλή κριτική και έχει μια δυσκολία σε αυτό. Έχουμε μιλήσει πολύ μαζί. Του έχω πει να μην ανησυχεί. Είναι πάρα πολύ χρήσιμος για την ΑΕΚ".

Βενγλίνσκι: "Πάρα πολλά χαρακτηριστικά του ανταποκρίνονται σε αυτό που ήθελα και γι' αυτό τον χαρακτηρίζω πολύ καλό ποδοσφαιριστή. Διεμβολιστής. Εχουμε τον Λυμπερόπουλο που έχει την ικανότητα να κρατά την μπάλα στην περιοχή, ο οποίος κόβει στο πλάι και παίζει με πλάτη. Ήθελα έναν επιθετικό με ικανότητα να κινείται στον χώρο και έτσι φτάσαμε στον Βενγλίνσκι, τον οποίο πιστεύω πολύ".

Τσάνκο: "Ήμασταν στην Ιταλία και είχε παρουσιαστεί το πρόβλημα του Κατσουράνη. Δεν γνωρίζαμε πόσο χρόνο θα χρειαζόταν μέχρι να επιστρέψει. Χρειαζόμασταν έναν παίκτη, όχι ντριμπλαδόρο, αλλά υπηρέτη της τακτικής. Ύστερα από πολλές περιπτώσεις καταλήξαμε στον Τσάνκο. Τον είχα αντιμετωπίσει. Είναι παίκτης ομάδας, όχι φαινόμενο. Βοηθά στην κυκλοφορία, δουλεύει για την ομάδα".

Σαπάνης: "Πίστευα ότι η ΑΕΚ χρειαζόταν έναν αριστεροπόδαρο παίκτη στο κέντρο με θέληση για δουλειά ώστε να αποτελέσει μία επιλογή τόσο για το 4-3-3 όσο και για το 4-4-2. Ηταν ελεύθερος και πιστέψαμε ότι είναι μια καλή μεταγραφή. Το ίδιο πιστεύω σήμερα. Και το ξέρει".

News 24/7

24MEDIA NETWORK