Μέσα σ' ένα λεπτό, ο Φρανκ Λάμπαρντ έσβησε ένα φάουλ 5ετίας

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Τσέλσι από τον Φρανκ Λάμπαρντ ήταν η εξιλέωση της διοίκησης Αμπράμοβιτς για ό,τι συνέβη, τέτοια εποχή, πριν από 5 χρόνια.

Ο Φρανκ Λάμπαρντ σε μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του ως ποδοσφαιριστής της Τσέλσι
Ο Φρανκ Λάμπαρντ σε μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του ως ποδοσφαιριστής της Τσέλσι AP PHOTO/ANDRES KUDACK

Η Μαρίνα Γκρανοφσκάγια φόρεσε ένα κομψό total black σύνολο και μαζί το πιο λαμπερό χαμόγελό της. Η 4η Ιουλίου δεν ήταν άλλη μία ημέρα στο γραφείο για τη Σιδηρά Κυρία της Τσέλσι. Η εκτελεστική διευθύντρια του λονδρέζικου κλαμπ, η γυναίκα στην οποία ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχει δείξει τυφλή εμπιστοσύνη από το 1997 που προσελήφθη στη Sibneft (και μετέπειτα θυγατρική της Gazprom) και από το 2003 την πήρε στο Λονδίνο, θα υποδεχόταν στο 'Στάμφορντ Μπριτζ' τον Φρανκ Λάμπαρντ.

Ήταν η ημέρα που θα διόρθωνε το προ 5ετίας λάθος, όταν τού άνοιγε την πόρτα της εξόδου.

Στις 3 Ιουνίου του 2014, ως υπεύθυνη του μεταγραφικού σχεδιασμού για ένα χρόνο ήδη, η Ρωσίδα συνεργάτιδα του μεγιστάνα έκρινε, σε συνεννόηση με τους συνεργάτες της, ανώφελο να προταθεί νέα συμφωνία στον διεθνή Άγγλο κεντρικό χαφ. Τότε ήταν 36 ετών και ως βετεράνος δεν εντασσόταν στο σχεδιασμό για την επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά. Οι Λονδρέζοι τον ευχαρίστησαν ως έναν "από τους μεγαλύτερους παίκτες που έχουν αγωνιστεί στο σύλλογο", τον ξεπροβόδισαν μ' ένα "βοήθησε ν' αλλάξει ο τρόπος που το ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει τον σύγχρονο μέσο" και έξω από την πόρτα, επιτρέποντάς του επί της ουσίας να αγωνιστεί για μία σεζόν, την επόμενη, στη Μάντσεστερ Σίτι, προτού τελειώσει ως παίκτης στη Νέα Υόρκη.

Ούτως ή άλλως οι 'μπλε' είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στον Σεσκ Φάμπρεγας και με κεντρικό άξονα τον Ισπανό ήθελαν να δομήσουν όλη τη λειτουργία τους. Τον Δεκέμβρη του 2017 ο ίδιος ο Λάμπαρντ ομολογούσε πως "με άφησαν να φύγω για να πάρουν τον Σεσκ". Παρόλο που επαρκείς εξηγήσεις δεν του δόθηκαν, ο Άγγλος 'θυσιάστηκε' και αποχώρησε κακήν κακώς χωρίς να του αναγνωριστεί το δικαίωμα να ολοκληρώσει την καριέρα του σ' ένα οικείο περιβάλλον, σε μια ομάδα με την οποία από το 2001 είχε κατακτήσει 13 τίτλους σε ισάριθμα χρόνια, παραμένοντας -άνευ συναγωνισμού ως σήμερα- ο αρχισκόρερ της ιστορίας της με 211 γκολ!

Τον Νοέμβριο του 2016 η Νιου Γιορκ Σίτι τερμάτιζε τη συνεργασία της με τον Λάμπαρντ και τρεις μήνες αργότερα ο 39χρονος πια Άγγλος εναπόθετε τα ρούχα του ποδοσφαιριστή στ' αποδυτήρια με απώτερο στόχο να βάλει το κοστούμι του προπονητή. "Παρόλο που έλαβα ορισμένες προτάσεις που με ενθουσίασαν, νιώθω πως είναι η στιγμή ν' ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου", έλεγε προτού αρχίσει τις σπουδές για το δίπλωμα του κόουτς. Το οποίο τού χάρισε πολύ γρήγορα την πρώτη δουλειά του στην Ντέρμπι Κάουντι, πριν από 14 μήνες μόλις. Η 6η θέση στην Championship και η συμμετοχή στα playoffs ανόδου ήταν ένα παράσημο για τον Λάμπαρντ, ασχέτως αν στον τελικό της διαδικασίας η Άστον Βίλα ήταν εκείνη που με το 2-1 συμπλήρωνε την προνομιούχο τριάδα προς την Premier League. Αυτός είχε πετύχει.

Την Πέμπτη η Μαρίνα Γκρανοφσκάγια και όλος ο οργανισμός της Τσέλσι γύρισε το ημερολόγιο στο καλοκαίρι του 2014. Παρέχοντας στον Λάμπαρντ τα ηνία για την επόμενη τριετία (και όχι στην Έμα Χέιζ), ζητούσε ένα μεγαλοπρεπές συγγνώμη για το ολίσθημα του τότε. Πριν από 5 χρόνια τον 'ακύρωνε' ως ποδοσφαιριστή, αλλά σε 64 δεύτερα, όση η διάρκεια του video που δημιούργησε η ομάδα επικοινωνίας, έχτιζε τη γέφυρα για τη μετάβασή του στο ρόλο του νέου προπονητή.

Δεν είναι η πιο προνομιούχος εποχή για τους 'μπλε', μετά την ιταλική τριετία των Κόντε και Σάρι. Αγωνιστικά και μη. Ο Βέλγος Αζάρ έφυγε για τη Ρεάλ Μαδρίτης, ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές είναι τραυματίες, οι σπατάλες του παρελθόντος έχουν περιοριστεί και το ban της FIFA παραμένει σε ισχύ, μια και η έφεση για την ανατροπή της τιμωρίας απορρίφθηκε. Μολαταύτα ο Φρανκ Λάμπαρντ νιώθει περήφανος που πάτησε ξανά το χορτάρι του 'Στάμφορντ Μπριτζ' διότι "ο καθένας γνωρίζει την αγάπη μου για το σύλλογο και την ιστορία που μοιραστήκαμε", και ανυπομονεί για τα φρέσκα καθήκοντά του, υπογράφοντας το συμβόλαιό του έχοντας δίπλα του την Γκρανοφσκάγια να χαμογελά! Από αμηχανία ως ένα βαθμό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK