Ο Σόλσκιερ έδωσε 'φιλί ζωής' μέχρι και σε Σάντσες

Ο Αλέξις Σάντσες σημείωσε μόλις το 5ο τέρμα του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναν χρόνο μετά από την αγορά του. Ήταν το γκολ που άνοιξε τον δρόμο για τον αποκλεισμό της πρώην ομάδας του, Άρσεναλ, στο κύπελλο.

Manchester United's Alexis Sanchez, right, scores his side's opening goal during the English FA Cup fourth round soccer match between Arsenal and Manchester United at the Emirates stadium in London, Friday, Jan. 25, 2019. (AP Photo/Matt Dunham)
Manchester United's Alexis Sanchez, right, scores his side's opening goal during the English FA Cup fourth round soccer match between Arsenal and Manchester United at the Emirates stadium in London, Friday, Jan. 25, 2019. (AP Photo/Matt Dunham) AP PHOTO/MATT DUNHAM

Κάθε παιχνίδι και ένας πρωταγωνιστής που δεν ήταν πριν. Πότε ο Πολ Πογκμπά, πότε ο Αντονί Μαρσιάλ, πότε ο Μάρκους Ράσφορντ, πότε ο Βίκτορ Λίντελεφ και πάει λέγοντας. Αναπόφευκτα, στο παιχνίδι κόντρα στην Άρσεναλ μέσα στο Λονδίνο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα έβρισκε τον ήρωά της στο πρόσωπο του πρώην 'κανονιέρη' Αλέξις Σάντσες, ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για την πρόκριση στη φάση των 16 του FA Cup.

Έναν χρόνο και 3 ημέρες μετά από τη πολύκροτη ανταλλαγή του με τον Χενρίχ Μχιταριάν, ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στο Νησί με συμβόλαιο 30.000.000 ευρώ ετησίως σκόραρε μόλις για 5η φορά με τη φανέλα των 'κόκκινων διαβόλων', αλλά δεν πανηγύρισε όσο θα ήθελε λόγω σεβασμού (αν και αποδοκιμάστηκε).

Ο Ρομελού Λουκακού τον βρήκε με 'μαγική' ασίστ, ο Χιλιανός απέφυγε τον Πετρ Τσεχ στο πρώτο παιχνίδι του μετά από την ανακοίνωση της απόσυρσης το επερχόμενο καλοκαίρι, γράφοντας το 1-0 με πλασέ από πολύ δύσκολη γωνία.

Ο 30χρονος σκόρερ ήταν ένας από τους αναπληρωματικούς που χρησιμοποίησε ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, που δεν φοβήθηκε μήπως χαλάσει το σερί του. Μετά από 7 νίκες σε ισάριθμους αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, ο Νορβηγός υπηρεσιακός (με μεγάλη προοπτική μονιμοποίησης πλέον) χρησιμοποίησε και τον Σέρχιο Ρομέρο στην εστία, αφήνοντας τον Νταβίδ ντε Χέα εκτός αποστολής για να ξεκουραστεί.

Κανένα πρόβλημα, αφού τα ζητήματα τραυματισμών της Άρσεναλ δεν άφησαν πολλές επιλογές στον Ουνάι Έμερι, ο οποίος στο 21' έχασε και τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο με 'λαβωμένο' αστράγαλο.

Δέκα λεπτά αργότερα, ο Σάντσες σκόραρε κόντρα στους πρώην συμπαίκτες του, αυτούς που πανηγύριζαν όταν έφευγε επειδή τελείωνε ένα σίριαλ μηνών, που είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα αποδυτήρια. Ο διεθνής επιθετικός ήταν ούτως ή άλλως ανυπόφορος με τη διαρκή γκρίνια του για τα πάντα, όμως την τελευταία περίοδο στο Λονδίνο είχε ξεφύγει, με συνέπεια να είναι ανεπιθύμητος στα αποδυτήρια.

Ποτέ δεν δέθηκε με τους υπόλοιπους παίκτες της Άρσεναλ και το ίδιο δείχνει να συμβαίνει και στο 'Ολντ Τράφορντ', αν και όλο αυτό το διάστημα, υπήρχε κάτι που ένωνε τους 'κόκκινους διαβόλους'. Ένας κοινός εχθρός, ο Ζοζέ Μουρίνιο. Όταν έφυγε ο Πορτογάλος προπονητής που είχε βάλει στο 'μάτι' -μεταξύ άλλων- και τον Σάντσες, το κλίμα στην ομάδα έφτιαξε και έγιναν ανεκτές ακόμα και οι παραξενιές του πάντα απόμακρου Χιλιανού, που προτιμάει να ασχολείται με τα δύο σκυλιά του παρά να κάνει φιλίες με ανθρώπους.

Αυτό που κανείς δεν του καταλογίζει, είναι η εργατικότητα στις προπονήσεις, έστω κι αν προ μηνών εμφανίστηκε να κάνει πιο αργό σπριντ κι από τον (εξ ορισμού αργοκίνητο) Χουάν Μάτα. 'Ο Αλέξις έχει σπουδαίο χαρακτήρα. Δουλεύει σε κάθε προπόνηση στο 100% και είμαι χαρούμενος για εκείνον, επειδή όταν δουλεύεις έτσι, στον αγώνα δεν μπορείς να παίξεις άσχημα. Είναι σπουδαίος τύπος και είμαι χαρούμενος για εκείνον, επειδή πρέπει να καταλάβει πόσο σημαντικός παίκτης είναι για εμάς', δήλωσε ο Νεμάνια Μάτιτς μετά από τον αγώνα στο 'Έμιρεϊτς'.

Ο Σόλσκιερ, ο οποίος δείχνει να... ανασταίνει ακόμα έναν ποδοσφαιριστή που είχε 'σταυρώσει' ο Μουρίνιο, υπερθεματίζει: 'Μπορεί μόνο να βελτιωθεί κι αυτό το γνωρίζει. Όπως ισχύει για κάθε ποδοσφαιριστή, όσο περισσότερο εμπιστοσύνη έχεις στον εαυτό σου, τόσο περισσότερο θέλεις να δουλέψεις'.

Βέβαια, δεν ήταν ο μοναδικός ακραίος επιθετικός που διακρίθηκε στον αγώνα, 20 χρόνια μετά από το πιο εμβληματικό τέρμα σε αγώνα των δύο ομάδων στον θεσμό. Ένα τέρμα που επετεύχθη επίσης από ακραίο επιθετικό, τον Ράιαν Γκιγκς, στο περίφημο σλάλομ του στον επαναληπτικό ημιτελικό του 1999 που θεωρείται ένα από τα κορυφαία παιχνίδια των δύο αντιπάλων.

Ο άλλος εξτρέμ που 'σμπαράλιασε' την άμυνα της Άρσεναλ ήταν ο... Λουκακού, αφού ο Σόλσκιερ έκανε ένα τρικ, απομακρύνοντας τον γιγαντόσωμο Βέλγο από την περιοχή της Άρσεναλ. Η οδηγία ήταν να αγωνιστεί δεξιά και ο Σάντσες να παίξει πιο κεντρικά (και να αλλάζει με τον Τζέσε Λίνγκαρντ), επειδή σε εκείνο το σημείο του γηπέδου ο Βέλγος δεν θα είχε αντίπαλο.

Κυριολεκτικά, αφού ο αριστερός οπισθοφύλακας της Άρσεναλ, Σέαντ Κολάσινατς, βρισκόταν διαρκώς στην επίθεση κι άφηνε ακάλυπτα τα νώτα του για να τα αξιοποιήσει ο Λουκακού. Μετά από αρκετές επιθέσεις από αυτό το σημείο, ο Λουκακού έβγαλε και την ασίστ στο 33' για τον Λίνγκαρντ που έγραψε το 2-0.

Παρά τη μείωση του σκορ από τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, η βραδιά δεν ήταν με την Άρσεναλ, η οποία έχασε και το έτερο στόπερ της στο 64', τον αρχηγό Λοράν Κοσιελνί, που αντικαταστάθηκε με σπασμένο σαγόνι.

Με τον 'φευγάτο' Άαρον Ράμσεϊ να είναι ο μοναδικός παίκτης που ξεχώρισε για τους γηπεδούχους, ήταν αδύνατο να απειληθεί ιδιαίτερα το προβάδισμα των φιλοξενουμένων. Ο Ρομέρο κρατούσε το ένα γκολ διαφορά, μέχρι που ο... συνάδελφός του απέτυχε να κάνει το ίδιο. Στο 82' η Γιουνάιτεντ βγήκε στην κόντρα, ο Πογκμπά έκανε σουτ εκτός περιοχής, ο Τσέχος τερματοφύλακας έστειλε την μπάλα στα πόδια του Μαρσιάλ που με πλασέ σε κενή εστία έγραψε το 1-3.

Ο Σόλσκιερ, που ακόμα δεν έχει βρεθεί πίσω στο σκορ ως τεχνικός της Γιουνάιτεντ, έδειξε στους παίκτες του γκολ με αντεπιθέσεις κόντρα στην Άρσεναλ από τον Γουέιν Ρούνεϊ, τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Τζι Σουνγκ Παρκ, πριν από τον αγώνα του κυπέλλου.

Όταν εκείνοι πάτησαν στον αγωνιστικό χώρο, μιμήθηκαν τους προκατόχους τους, βρίσκοντας αρκετά κενά στην άμυνα των 'κανονιέρηδων'. Είκοσι χρόνια μετά, μπορεί ο Γκιγκς να λείπει, όμως υπάρχουν αρκετά στοιχεία που συνδέουν αυτό το ζευγάρι. Ο προπονητής και η αίσθηση ανωτερότητας της Γιουνάιτεντ εις βάρος της Άρσεναλ είναι (ξανά) μία εξ αυτών...

Photo credits: AP Photo/Matt Dunham

News 24/7

24MEDIA NETWORK