O Pierre-Emerick Aubameyang θέλει να πάρει το Europa League - κι αυτό είναι δέσμευση

Λατρεύει τα γρήγορα αυτοκίνητα, την οικογένεια του και να βάζει γκολ. Φέτος κάτι είχε πάθει, είχε σκοράρει μόνο μία φορά. Μέχρι την Πέμπτη (20/9) που εμφανίστηκε στη βασική ενδεκάδα της Arsenal και βρήκε τον εαυτό του.

O Pierre-Emerick Aubameyang θέλει να πάρει το Europa League - κι αυτό είναι δέσμευση
AP IMAGES

H Arsenal νίκησε 4-2 την ουκρανική Vorskla, στην πρεμιέρα του UEFA Europa League. Κάτι που περίμενες. Οι Άγγλοι πάλι, εστίασαν στον Pierre-Emerick Aubameyang και την αποτελεσματικότητα του, το βράδυ που χρησιμοποιήθηκε ως βασικός. Κάπως έτσι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε και εμείς μαζί του. Ξεκινάμε;

Ο Pierre Aubameyang είχε κάνει όνομα στο ποδόσφαιρο. Το 'Yaya'. Έτσι τον αποκαλούσαν, όταν ήταν διεθνής με τη Γκαμπόν. Φόρεσε το εθνόσημο 80 φορές (από το 1985 έως το 1998), ενώ στα 20 χρόνια της καριέρας του έπαιξε κυρίως στη Γαλλία (131 συμμετοχές με τη Laval και 96 με τη Le Havre, 28 στη Nice και 29 στη Rouen στο σύνολο των 360, με 9 φανέλες). Ακολούθως έγινε scout στην AC Milan και χθες προπονητής της εθνικής Γκαμπόν.

Θα έλεγες, λοιπόν, πως η Πέμπτη 20/9 του 2018 ήταν μια πολύ καλή μέρα για να σε λένε Aubameyang (ελληνικά: Ομπαμεγιάνγκ).

O Pierre-Emerick Aubameyang θέλει να πάρει το Europa League - κι αυτό είναι δέσμευση
PANINI

Ο Pierre-Emerick Aubameyang, γιος του κυρίου για τον οποίον διάβασες στην αρχή ήταν ο λόγος που η Arsenal νίκησε 4-2 τη Vorskla Poltava. Ήταν ο πρωταγωνιστής πριν πιάσει η κάμερα τον Alexandre Lacazette να 'χει βυθιστεί στην καρέκλα του, με τα χέρια στο στήθος, έτοιμο να κοιμηθεί. Ακολούθησε ο κακός χαμός στο Twitter. Αυτό είναι ένα ενδεικτικό δείγμα του τι γράφτηκε.

Τώρα, ας επιστρέψουμε στον Aubameyang, o οποίος ειρήσθω εν παρόδω είναι κολλητός του Ousmane Dembélé, για τον οποίον διάβασες την Τετάρτη 19/9. Ο πατέρας του, αλλά και τα αδέλφια του, Willy και Catilina τον επηρέασαν στο βαθμό που πριν περπατήσει, έκανε σουτ με την μπάλα. Ξεκάθαρα οι γονείς των αγοριών δεν είχαν άγχη του τύπου “πού να είναι τα παιδιά;” ή “με τι θα τα απασχολήσουμε;”. Ολημερίς έπαιζαν ποδόσφαιρο, εντός και εκτός σπιτιού. Ο (γεννημένος στις 18/6 του 1989, στην πόλη Laval της Γαλλίας) Pierre-Emerick θυμάται τη στιγμή που αποφάσισε πως θα γίνει ποδοσφαιριστής:

"Θυμάμαι την πρώτη φορά που κλώτσησα μπάλα. Είχα νιώσει καταπληκτικά! Όταν άρχισα να μαθαίνω περισσότερα για το σπορ, ήμουν βέβαιος πως θέλω να κάνω αυτήν τη δουλειά. Όταν έπαιξα σε ομάδα για πρώτη φορά". Στα 6 πήγε στην L' Huisserie. Πριν κλείσει εξάμηνο, όλοι μιλούσαν για την ταχύτητα του. Στα 11, ο παππούς του τον πήγε στην Laval. Εκεί έκανε την πρώτη σοβαρή προπόνηση. "Μόλις ανέπνευσα τον αέρα στα αποδυτήρια ήξερα ακριβώς τι ήθελα να κάνω". Από τότε είχε ως όνειρο να παίξει στη Real Madrid.

"Είχα υποσχεθεί στον παππού μου, ο οποίος ήταν από την Avila, περιοχή που είναι 110 χιλιόμετρα μακριά από τη Μαδρίτη, ότι μια μέρα θα παίξω στη Ρεάλ. Ήταν λίγο πριν πεθάνει. Ήξερα πως δεν είναι εύκολο, αλλά πάντα το 'χω στο πίσω μέρος του μυαλού μου"

Η Ισπανίδα μητέρα του, Margarita Crespo είχε πει πως οικογενειακώς ήταν fans της 'βασίλισσας'. Ως 'ο παίκτης που θέλω να γίνω' είχε τους Samuel Eto'o και Didier Drogba. "Ο Didier μου έστειλε μήνυμα, αφότου αναδείχθηκα ο καλύτερος Αφρικανός παίκτης, το 2015. Με έκανε πολύ ευτυχισμένο". Ο αγαπημένος του παίκτης, συνολικά ήταν ο Hernán Crespo, τον οποίον έκανε tattoo.

O Pierre-Emerick Aubameyang θέλει να πάρει το Europa League - κι αυτό είναι δέσμευση

Τα περισσότερα χρόνια της παιδικής του ζωής τα πέρασε στο Μιλάνο, όπου δούλευε ο μπαμπάς του. Και αυτό ήταν ένα ακόμα στοιχείο που έκανε μεγαλύτερη την αγάπη του για το σπορ. Θυμάμαι τον πατέρα μου και ως παίκτη. Συνήθιζα να βγάζω φωτογραφίες στο γήπεδο, στα αποδυτήρια, παντού, σαν να είμαι επαγγελματίας παίκτης".

Έγινε μέλος των ακαδημιών της Milan και το 2007 (στα 18) ήταν ο επιθετικός της εφηβικής ομάδας. Αυτής που τερμάτισε στην τέταρτη θέση του πρώτου Champions Youth Cup. Εκείνος είχε σκοράρει 6 φορές, σε επτά ματς, επίδοση που σημειώθηκε στα μπλοκάκια όλων των 'κατασκόπων'. Ήταν τότε που άρχισε να κάνει practice στο δωμάτιο του, ότι έδινε συνεντεύξεις.

Οι Ιταλοί τον ρώτησαν αν θα ήθελε να παίξει στην U19. Απάντησε 'όχι'. Προτιμούσε να παίξει στη Γαλλία. Οι 'τρικολόρ' τον κάλεσαν στην U21, αλλά τον χρησιμοποίησαν μόνο σε ένα ματς. Έγινε διεθνής με την Γκαμπόν και ησύχασε.

Η Milan δεν του έδωσε μια θέση στην πρώτη ομάδα. "Έχω την αίσθηση πως το μετάνιωσαν που με πούλησαν. Αλλά δεν κρατώ κακία. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές”. Αυτό που έκαναν οι Ιταλοί ήταν να τον δίνουν ως δανεικό. Το έκαναν τρεις φορές σε ισάριθμες σεζόν, σε ομάδες της Ligue 1 και για την ακρίβεια τις Dijon (10 γκολ και 2 ασίστ), Lille (2 γκολ σε 14 ματς), Monaco (έμεινε μόλις έξι μήνες και σε 19 εμφανίσεις σκόραρε δυο φορές) και Saint-Étienne (4 γκολ και 3 ασίστ σε μισή σεζόν). Η τελευταία ζήτησε να τον κάνει δικό της. "Από τις πρώτες προπονήσεις, τους περνούσε όλους σαν σταματημένους" είχε πει ο προπονητής Christophe Galtier, που πρότεινε την αγορά. Έγινε την αγωνιστική περίοδο 2011-12 και μετά τον είδε... για αρχή να σκοράρει hat trick και μετά να γίνεται ο πρώτος σκόρερ της Ligue 1, με 16 'τεμάχια'.

Το καλοκαίρι η Newcastle τον ενημέρωσε πως τον θέλει. Εκείνος είπε "ευχαριστώ για το ενδιαφέρον" και έμεινε εκεί όπου ήταν.

Εφόσον είχε αποκτήσει το know how, την επόμενη σεζόν αύξησε τα γκολ σε 16 και τις ασίστ σε 7 και την αγωνιστική περίοδο 2012-13 είχε 19 τέρματα (περισσότερα είχε βάλει μόνο ο Zlatan Ibrahimović), 8 τελικές πάσες, κατέκτησε και το Coupe de la Ligue και στην προθέρμανση του ματς με τη Lyon, εμφανίστηκε με αυτά τα παπούτσια.

O Pierre-Emerick Aubameyang θέλει να πάρει το Europa League - κι αυτό είναι δέσμευση

Ήταν φυσικά, ειδική παραγγελία, αυτά που αστράφτουν είναι 4.000 κρύσταλλοι Swarovski, τοποθετήθηκαν -ένας, ένας- με το χέρι, ώστε να προκύψουν το όνομα του, ο αριθμός του, το σύμβολο και τα χρώματα της ομάδας του και στοίχισαν 3.300 ευρώ. "Η μητέρα μου εργαζόταν σε κατάστημα που πουλούσε πολύχρωμα ρούχα. Μου άρεσαν από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου".

Στην offseason του 2013 ήλθε η ώρα να επιλέξει τον επόμενο σταθμό του. Είχε προτάσεις από ομάδες της δεύτερης κατηγορίας της Αγγλίας και από την Borussia, Μίλησε με τον πατέρα του, o οποίος του συνέστησε την Dortmund, χάρη στον Jürgen Klopp. "Με βοήθησε πολύ να ωριμάσω και να εξελιχθώ. Με βοήθησε να αποκτήσω δυνατό χαρακτήρα. Είναι χαρισματικός άνθρωπος και τον σέβομαι απεριόριστα".

Ο Γερμανός τον πήρε εξτρέμ και τον έκανε τον ορισμό του επιθετικού. Χρόνια μετά δήλωσε πως "αν προσπαθούσα να σουτάρω σαν τον Pierre-Emerick, θα έσπαγα το πόδι μου".

Το συμβόλαιο είχε πενταετή διάρκεια. Εκεί έγινε ο πρώτος παίκτης της Γκαμπόν που έπαιξε ποτέ στη γερμανική λίγκα. Η πρώτη του φορά ήταν ως αλλαγή, για τα 18 τελευταία λεπτά του DFL-Supercup, εναντίον της Bayern. Έδωσε την ασίστ στο τελευταίο γκολ της κατάκτησης (4-2). Στο ντεμπούτο του στην Bundesliga έκανε hat trick. Τελείωσε με 16 τέρματα, σε όλες τις διοργανώσεις.

Τη σεζόν 2014-15 εμφάνισε τη μάσκα του Spider-Man, σε πανηγυρισμό γκολ (στα δίχτυα της Bayern, πάλι για το DFL-Supercup). Στα μέσα του Σεπτέμβρη σκόραρε το γκολ της νίκης, στην πρεμιέρα του Champions League, επί της Arsenal. Τελείωσε με 25 γκολ σε 46 ματς, επέκτεινε το συμβόλαιο έως το 2020, μπήκε στην αγωνιστική περίοδο 2015-16 με οκτώ γκολ στα ισάριθμα πρώτα ματς και εν πάση περιπτώσει δες το video που ακολουθεί να καταλάβεις τι έκανε στη Γερμανία (114 γκολ, σε 213 ματς).

O πιο γρήγορος ποδοσφαιριστής της Ευρώπης

Θα πίστευες πως η παρουσία του Usain Bolt στην Αυστραλία, σε ποδοσφαιρικά γήπεδα καταδικάζει την όποια σύγκριση γίνεται για τον πιο γρήγορο ποδοσφαιριστή του πλανήτη. Θα επρόκειτο για λάθος συμπέρασμα. Βρετανικό μέσο είχε γράψει το πιο εύστοχο σχόλιο, για την περίπτωση του Aubameyang. "Όταν τρέχει σε full speed είναι σαν να 'χει καταλάβει τσίτα έναν άνθρωπο".

Βάσει των μετρήσεων που έκανε η EA Sports για το FIFA 17, έκδοση που 'χε τις περισσότερες πωλήσεις, στην ιστορία των FIFA series, ο αρχηγός της εθνικής Γκαμπόν -πριν αναλάβει ο πατέρας του- διανύει 30 μέτρα, σε 3.7 δευτερόλεπτα.

O Pierre-Emerick Aubameyang θέλει να πάρει το Europa League - κι αυτό είναι δέσμευση
BUNDESLIGA

Οι μετρήσεις έγιναν όταν εκείνος καθιερώθηκε μεταξύ των καλύτερων επιθετικών του πλανήτη. Αποδείχθηκε ότι ήταν και ένας από τους πιο γρήγορος, με την ταχύτητα του στα 30 μέτρα, να είναι καλύτερη από εκείνη του Bolt "τον οποίον θα ήθελα να αντιμετωπίσω σε έναν αγώνα τρεξίματος".

Έχει μετρηθεί πως μπορεί να φτάσει έως τα 34.98 χιλιόμετρα, την ώρα. Στην Bundesliga μόνο ο Kingsley Coman είχε κάνει κάτι καλύτερο (35.06χλμ/ώρα). Όπως βέβαια, συνηθίζει να λέει ο Aubameyang, για την τρέλα που έχει με τα πολυτελή αυτοκίνητα "ακόμα και ο πιο γρήγορος παίκτης, χρειάζεται γρήγορα αμάξια. Ο κόσμος με ακούει από μακριά να πλησιάζω στην προπόνηση. Μου αρέσει να ακούω τη μηχανή".

Ο πιο ακριβοπληρωμένος Γκαμπονέζος όλων των εποχών

Είχαμε μείνει στη σεζόν που τερμάτισε -πάλι- δεύτερος σκόρερ της Bundesliga. To 2017 ήταν ο πρώτος με 31 γκολ, ενώ είχε κάνει έπη και στο Champions League, με highlight το hat trick επί της SL Benfica, για να στείλει την παρέα του στα προημιτελικά. Συνέχισε εκεί όπου ήταν, με τα γνωστά αποτελέσματα, αλλά αυτήν τη φορά η Dortmund μιλούσε με διάφορους για την πώληση του.

Την ώρα της κρίσης, ο Aubameyang διάλεξε την Arsenal (για το ποσό ρεκόρ των 64 εκατ. ευρώ). Από τότε (4/2 έκανε ντεμπούτο) μέχρι τώρα έχει σκοράρει 76 γκολ από τη μεγάλη περιοχή, ένα έξω από αυτήν, αλλά κατά τους Άγγλους θα μπορούσε να 'χει κάνει καλύτερη δουλίτσα.

Στην Premier League φέτος έχει κάνει 12 σουτ. Έχει σκοράρει μόνο μια φορά. Εναντίον της Vorskla, έβαλε δυο γκολ που δεν τα λες και εύκολα και το κυριότερο, έδειξε τεράστια αυτοπεποίθηση. "Κάτι που του έχει λείψει στην Αγγλία. Το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε στη βασική ενδεκάδα, προφανώς του έκανε καλό στη ψυχολογία. Μπήκε από την αρχή, μολονότι δεν χρειαζόταν και βρήκε τον εαυτό του". Στο βαθμό που μετά το ματς δήλωσε ότι "μπορούμε να κατακτήσουμε το Europa League". Και αυτό μάλλον ακούγεται ως προειδοποίηση, παρά ως απειλή.

Για τους φίλους είναι ο Auba

Αν δεν λάμπει κάτι, δεν το φοράει. Και αν ένα αυτοκίνητο δεν κερδίζει τα βλέμματα του κόσμου, δεν το οδηγεί. Η Lamborghini είναι η μάρκα του και συνηθίζει να κάνει ειδικές παραγγελίες, τις οποίες ποστάρει στα social networks. Εκεί είχε "βάλει" και τη χρυσή Lamborghini που οδηγούσε στη Γερμανία. Στις 4/2 του 2018 προέκυψε η πληροφορία πως οι γερμανικές αρχές ερευνούν την καταγγελία 48χρονης γυναίκας, σύμφωνα με την οποία ο Aubameyang την είχε χτυπήσει και γλίτωσε από θαύμα. Ενημέρωσε και ότι την αποκάλεσε "πόρνη" και "χρυσοθήρα". Η έρευνα δεν συμφώνησε μαζί της, εξ ου και δόθηκε το ΟΚ να φύγει για την Arsenal (την οποία προτίμησε από την Manchester City).

Για τις μεγαλύτερες μετακινήσεις, έχει αγοράσει ένα ιδιωτικό jet. Έχει δείξει να 'χει μια ιδιαίτερη τρέλα με τον Batman και την τάση να κάνει ό,τι του 'ρχεται στα μαλλιά του. Στη θητεία του στη Γερμανία γνώρισε την Alysha Belague, η οποία είναι σύντροφος του ακόμα. Μαζί έχουν αποκτήσει δυο παιδιά, στα οποία έχει αγοράσει χρυσά controller για το PlayStation, γιατί... μπορεί.

O Pierre-Emerick Aubameyang θέλει να πάρει το Europa League - κι αυτό είναι δέσμευση

Την τρέλα του τη 'βγάζει' στα αυτοκίνητα. Κατά τα άλλα, τον ελεύθερο χρόνο του τον περνά με την οικογένεια του. Εννοώ προτιμά να μένει μαζί τους από το να είναι οπουδήποτε αλλού.

Παραμένει φαν της Real Madrid και έχει φροντίσει να αγαπήσουν τη 'βασίλισσα' και τα παιδιά του, με ένα από τα post που 'χει κάνει να αφορά το γιο του, την ημέρα (28/9/2016) που του πήγε ως δώρο τη φανέλα του Cristiano Ronaldo. Οι δυο τους είχαν συναντηθεί στο πλαίσιο του Champions League, σκόραραν για τις ομάδες τους και μοιράστηκαν τους βαθμούς.

Μιλά διάφορες γλώσσες, στο βαθμό που 'χει ομολογήσει ότι “δεν είναι εύκολο κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μου. Κάποιες φορές ξεκινώ να μιλώ ισπανικά, μετά το γυρίζω στα ιταλικά, 'πετάω' λίγα γερμανικά ή γαλλικά. Σίγουρα έχουν πλάκα οι συζητήσεις μαζί μου”. Βεβαιώνει πως "θα ήμουν ο ίδιος άνθρωπος αν δεν έπαιζα ποδόσφαιρο, γιατί έτσι με έμαθε ο πατέρας μου: πως για ό,τι επιθυμώ πρέπει να παλεύω να το αποκτήσω. Ενδεχομένως να μην είχα τα αυτοκίνητα που έχω και να μην ντυνόμουν όπως ντύνομαι. Αλλά θα ήμουν ο ίδιος άνθρωπος".

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

News 24/7

24MEDIA NETWORK