Στη σειρά οι Πορτογάλοι του Ολυμπιακού: Τι κατάφεραν

Ο Πελέ δεν είναι ο τελευταίος σε προσφορά της λίστας με τους Πορτογάλους ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει τα ερυθρόλευκα του Ολυμπιακού.

Ο Ρούμπεν Σεμέδο σουλούπωσε τρομερά την άμυνα του Ολυμπιακού από την πρώτη κιόλας σεζόν του στον Πειραιά
Ο Ρούμπεν Σεμέδο σουλούπωσε τρομερά την άμυνα του Ολυμπιακού από την πρώτη κιόλας σεζόν του στον Πειραιά EUROKINISSI SPORTS

Ό,τι ήταν να μάθεις επί προσωπικού για τον Ρούμπεν Βινάγκρε το έμαθες κιόλας. Τον αριστερό μπακ της Γουλβς που έχει φίλο τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και έρχεται στον Ολυμπιακό για να κλείσει την τρύπα που άνοιξε η αποχώρηση του Κώστα Τσιμίκα. Επαρκώς είχες ενημερωθεί πρόσφατα για τον Πέπε, όπως είθισται αποκαλούν τον Πέδρο Ροντρίγκες. Ο Μπρούμα, ο 25χρονος ταχυδυναμικός εξτρέμ της Αϊντχόφεν σκαναρίστηκε επίσης, ενώ oσονούπω θα 'χεις πληροφορίες για τον Τιάγκο Σίλβα, τον 27χρονο Λουζιτανό κεντρικό χαφ που άφησε τη Νότιγχαμ Φόρεστ για να ενταχθεί στους πρωταθλητές,

Κοινό σημείο όλων τους; Η ποδοσφαιρική 'καταγωγή' τους. Πορτογάλοι και οι τέσσερις, γηγενείς ή πολιτογραφημένοι, θα δημιουργήσουν μια νέα εστία μέσα στην πορτουγκέζικη παροικία που από χρόνο σε χρόνο μεγαλώνει στα στενά όρια του Πειραιά. Οι 'ερυθρόλευκοι' έχουν ανοίξει σταθερό δίαυλο επικοινωνίας την τελευταία 10ετία και από το 2012, που ξεκίνησαν δειλά-δειλά να κοιτάζουν τη δυτική χώρα της Ιβηρικής, έχουν ήδη αποκτήσει 12 ποδοσφαιριστές με ρίζες από βορρά ως νότο. Άλλοι άντεξαν το βάρος και άλλοι όχι. Εμείς αξιολογήσαμε την παρουσία τους, το τι κόστισαν ή το τι έφεραν πίσω (αγωνιστικά - οικονομικά), και τους κατατάξαμε από τον αποδοτικότερο σ' αυτόν που γρήγορα ξεχάστηκε.

Ντάνιελ Ποντένσε

Σε 1,5 σεζόν ο Ντάνιελ Ποντένσε έγινε μία από τις πιο καλοπληρωμένες πωλήσεις του Ολυμπιακού
Σε 1,5 σεζόν ο Ντάνιελ Ποντένσε έγινε μία από τις πιο καλοπληρωμένες πωλήσεις του Ολυμπιακού EUROKINISSI SPORTS

Ο μικρόσωμος Πορτογάλος εξτρέμ που δεν γεμίζει το μάτι με την πρώτη ήταν αναμφίβολα από τις ατραξιόν του ελληνικού πρωταθλήματος στον 1.5 χρόνο της θητείας του στον Ολυμπιακό. Δεν ανήκε στον δικό μας ποδοσφαιρόκοσμο και οι 'ερυθρόλευκοι' έγιναν το σκαλοπάτι για το επόμενο βήμα. Φροντίζοντας να τον αγοράσουν από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, εξασφάλισαν το δικαίωμα να διαπραγματευτούν και να πάρουν τρεις φορές περισσότερα χρήματα. Ο Ποντένσε είχε ήδη 13 γκολ και 14 ασίστ σε 68 παιχνίδια, κυρίως όμως η αύρα του ήταν το στοιχείο που τον έστειλε στη Γουλβς.

Ρούμπεν Σεμέδο

Το 'φιάσκο' με τον Μιράντα ήταν ένας ισχυρός λόγος που οδήγησε ξανά τον Ολυμπιακό να βγει στην αγορά και να ψάξει για κεντρικό αμυντικό με ηγετική στόφα. Γεννημένος στην Αμαδόρα πριν από 26 χρόνια, ο Σεμέδο διέθετε εξ αρχής τα ποδοσφαιρικά προσόντα να καταλήξει σε ομάδες ανώτερες από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας ή τη Βιγιαρεάλ (που τον αγόρασε με 14.5 εκατομμύρια). Προς... όφελος των 'ερυθρόλευκων' πάντως δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες και σε τιμή ευκαιρίας (λιγότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ) έγινε εν μία νυκτί η λύση σε πολλά από τα αμυντικά ζητήματα του Πέδρο Μαρτίνς. Στόπερ που κόβει και ράβει ταυτόχρονα, ανέβασε επίπεδο όλη την αμυντική γραμμή των Πειραιωτών και βελτίωνε τρομερά όποιον εκ των Μπα ή Σισέ στεκόταν στο πλάι του. Η Μπενφίκα, που τον γλυκοκοίταζε μετά τις 49 συμμετοχές ως τώρα, έχει πλέον μονοψήφιο ποσοστό πιθανοτήτων, αν όχι μηδαμινό. Τουλάχιστον όχι σ' αυτήν τη μεταγραφική περίοδο.

Zοζέ Σα

Στο πρόσωπο του 27χρονου τερματοφύλακα ο Ολυμπιακός βρήκε μεγαλύτερη ασφάλεια κι από εκείνη του Ρομπέρτο στη μετά-Νικοπολίδη εποχή. Ήταν θεμελιώδης ο ρόλος του Νο1 και ταλαντούχοι γκολκίπερ που επιλέχθηκαν να τον υπηρετήσουν δεν άντεξαν το βάρος. Ο Σα μπήκε στην τρίτη σεζόν του στον Πειραιά κι έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του στα 46 από 83 παιχνίδια που ήταν παρών. Άτυχος ο ίδιος που έσπασε το χέρι του, αλλά και ωφελημένος αγωνιστικά ο 'ερυθρόλευκος' οργανισμός που δεν τον έχει χάσει μέσα στη μεταγραφική περίοδο. Εκτός κι αν μέχρι τη Δευτέρα η Ρεν (ή όποια άλλη ομάδα) τον διεκδικήσει χωρίς να υπάρχει αύριο, πληρώνοντας τη ρήτρα. Γιατί μόνο έτσι θα τον αφήσουν πλέον.

Ντιόγκο Φιγκέιρας

Ο Ντιόγκο Φιγκέιρας έπαιξε 2.5 χρόνια στον Ολυμπιακό
Ο Ντιόγκο Φιγκέιρας έπαιξε 2.5 χρόνια στον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Στον 1,5 χρόνο του στον Πειραιά ο 29χρονος σήμερα δεξιός μπακ κατάφερε περισσότερα απ' όσα με τη Σεβίλλη σε 2,5, καθώς οι 67 συμμετοχές του με τα ερυθρόλευκα συνοδεύτηκαν από 4 γκολ και κυρίως 12 ασίστ. Εισήγηση του Μάρκο Σίλβα στο τμήμα μεταγραφών, η αποχώρησή του δεν ζημίωσε παρά ελάχιστα τα ταμεία του Ολυμπιακού, δεδομένου ότι το καλοκαίρι του 2016 αγοράστηκε έναντι 1.5 εκατομμυρίου και τον Γενάρη του 2018 πωλήθηκε στην Μπράγκα 1.250.000! Από πέρυσι αγωνίζεται στη Ρίο Άβε.

Πάουλο Μασάντο

Με 6 γκολ και άλλα 6 για συμπαίκτες του ο νυν χαφ της Λεϊσόες έμεινε περισσότερο στη μνήμη για το περίφημο μουστάκι του παρά για τις αγωνιστικές επιδόσεις του τη διετία 2012-2014 στον Ολυμπιακό. Η θητεία του θα μπορούσε ν' αποτυπωθεί με μια ευθεία γραμμή, χωρίς εξάρσεις. Μάλιστα έγινε προσπάθεια οι 'ερυθρόλευκοι' ν' αποδεσμευτούν νωρίτερα από το συμβόλαιό του, αλλά δεν κατέστη δυνατό πριν μπει στον τελευταίο χρόνο του τριετές που είχε αρχικά υπογράψει. Στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ που συνέχισε, προτού παίξει στην Άβες και τη Μουμπάι της Ινδίας, ήταν πολύ πιο χρήσιμος (τριψήφιος αριθμός συμμετοχών, 12 ασίστ), άλλο όμως το επίπεδο των δύο κλαμπ κι εντελώς διαφορετικές οι ανάγκες τους.

Αντρέ Μαρτίνς

Μικρός το δέμας, αλλά κοντρολαρισμένος χαφ συνέβαλε με 2 γκολ και 4 ασίστ σε 53 αγώνες κατά τη διετία (2016-2018) στον Ολυμπιακό. Κυρίως έπαιξε τον πρώτο χρόνο, μια και στη συνέχεια χάθηκε στο ροτέισον μιας σεζόν που δεν κύλησε καθόλου καλά για τους 'ερυθρόλευκους', οι οποίοι άρχισαν τη σεζόν με τον Μπέσνικ Χάσι και κατέληξαν στον Τάκη Λεμονή μένοντας χωρίς τίτλο και εκτός Champions League. Από το καλοκαίρι του 2018 ανήκει στην πολωνική Λέγκια Βαρσοβίας, ερχόμενος πλέον από τον πάγκο.

Ερνάνι

Ο δανεισμός του Ερνάνι από την Πόρτο δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα
Ο δανεισμός του Ερνάνι από την Πόρτο δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Είχε μόλις κλείσει τα 24 ο ελαφίσιος εξτρέμ όταν τον Αύγουστο του 2015 άφηνε την Πόρτο για να ενταχθεί ως δανεικός στον Ολυμπιακό. Ανώριμος ακόμη για να καταλάβει ποιες είναι οι πραγματικές προοπτικές της καριέρας του, ταλαιπώρησε αρκετά τον Μάρκο Σίλβα και δεν μπήκε ποτέ στο τακτικό καλούπι του 'ερυθρόλευκου' συνόλου, αντιμετωπίζοντας κι έναν τραυματισμό τον Γενάρη. Τα 8 γκολ και οι 7 ασίστ δεν είναι οι πιο εφικτές επιδόσεις σε 26 ματς για όποιον ποδοσφαιριστή, ήταν ωστόσο αποτέλεσμα της σχεδόν αντάρτικης συμπεριφοράς του στο γήπεδο και δεν ήρθαν μέσα από την ομαδική δουλειά. Αφού έπεσε χαμηλότερα (Γκιμαράες) άρχισε ν' αντιλαμβάνεται τον κόσμο και πλέον παίζει στην ισπανική Λεβάντε ως παίκτης που κάνει τη διαφορά από τον πάγκο.

Καφού

Είναι από τις τελευταίες εκκρεμότητες που ο Ολυμπιακός σκοπεύει να τακτοποιήσει πριν από τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου. Ο 27χρονος χαφ αποκτήθηκε τον περασμένο χειμώνα, ως μια έξτρα λύση στη μεσαία γραμμή των 'ερυθρόλευκων', αλλά ως μια αναλώσιμη επιλογή έχει προγραμματιστεί να είναι το έμψυχο αντάλλαγμα στη Νότιγχαμ Φόρεστ για την απόκτηση του Τιάγκο Σίλβα (που ανακοινώθηκε). Σε 14 παιχνίδια βέβαια πρόφτασε να σκοράρει δύο φορές.

Ζιλ Ντίας

Διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές της Πορτογαλίας, η Μονακό πίστευε ότι είχε βρει θησαυρό στο πρόσωπο του Πορτογάλου εξτρέμ. Μόνο που από το 2015 φεύγει σταθερά δανεικός. Τον χειμώνα του 2019 ήρθε στον Ολυμπιακό. Το ελληνικό κλαμπ μαζί με τον ποδοσφαιριστή απέκτησε και το δικαίωμα εξαγοράς των δικαιωμάτων του. Η οψιόν δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Σε 10 παιχνίδια σκόραρε 2 γκολ και αποχαιρέτησε. Πέρυσι έκανε 13 ματς στη Γρανάδα, τώρα ο Μέντες τον έστειλε στη Φαμαλικάο.

Ρόντερικ Μιράντα

Τα λάθη και οι αβλεψίες του Ρόντερικ Μιράντα πρέπει να ήταν περισσότερες από τις συμμετοχές του
Τα λάθη και οι αβλεψίες του Ρόντερικ Μιράντα πρέπει να ήταν περισσότερες από τις συμμετοχές του EUROKINISSI SPORTS

Μία όχι επιτυχημένη επιλογή κεντρικού αμυντικού. Με τον Ζόρζε Μέντες να τον φέρνει δανεικό από τη Γουλβς στον Ολυμπιακό, εμφανίστηκε μονάχα σε 20 παιχνίδια της σεζόν 2018-19, της πρώτης του Πέδρο Μαρτίνς, και η παρουσία του συνδυάστηκε με τον αποκλεισμό από τη Λαμία στο Κύπελλο. Δεν είναι τυχαίο πως έκτοτε χρησιμοποιήθηκε μόλις 2 φορές όλες κι όλες. Αργός στις αντιδράσεις και νωχελικός στις επεμβάσεις του δεν ήταν αυτό που ζητούσε ο Πορτογάλος από τους βασικούς στόπερ του. Πέρυσι έπαιξε δανεικός στη Φαμαλικάο, αλλά οι 'λύκοι' τον πληρώνουν ακόμη, ελπίζοντας πως μέχρι τη Δευτέρα θα βρεθεί φόρμουλα απεγκλωβισμού απ' αυτό.

Πελέ

Καμία σχέση με τον συνονόματο Βραζιλιάνο. Εδώ είχαμε έναν κεντρικό χαφ από το Πόρτο με το ονοματεπώνυμο Βίτορ Ούγκο Γκόμες Πάσος που είχε περάσει από την Ίντερ παρακαλώ και τον Δεκέμβριο του 2013 υπέγραψε για 3.5 χρόνια στον Ολυμπιακό! Μέχρι ν' αποδεσμευτεί μέτρησε μονάχα 7 συμμετοχές. Μεταξύ αυτών ένα επεισοδιακό (τι άλλο) ντέρμπι στην Τούμπα, εκείνο με τη γροθιά του Ινσαρουάλδε στον Εντινγκά, όταν χρησιμοποιήθηκε από τον Μίτσελ ως αλλαγή στο 81'. Τα ποδοσφαιρικά ίχνη του χάθηκαν κάπου στη Ρουμανία, όπου κόπηκε στα ιατρικά. Σταμάτησε για να μην ρισκάρει οτιδήποτε με την καρδιά του.

Γκονζάλο Πασιένσια

Τα 28 λεπτά του σε παιχνίδι με την ΑΕΛ είναι τα μόνα που κατέγραψε ο φορ από το Πόρτο ενόσω, από το Αύγουστο ως τον Δεκέμβριο του 2016, ανήκε στον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες ανακάλυψαν ένα πρόβλημα στην καρδιά του 22χρονου τότε επιθετικού που είχε μάλιστα λιποθυμήσει στην προπόνηση και δεν θέλησαν να ρισκάρουν οτιδήποτε με την περίπτωσή του, δεδομένου ότι το περιστατικό με τον Ολαϊτάν ήταν νωπό ακόμη. Πάντως η κληρονομική ανωμαλία στην καρδιακή λειτουργία δεν ήταν ικανή να φρενάρει την καριέρα του και σήμερα ο Πασιένσια παίζει μπάλα στη Σάλκε μετά από 15 γκολ και 7 ασίστ σε 61 παρουσίες με την Άιντραχτ Φρανφούρτης.


News 24/7

24MEDIA NETWORK