Στην κορυφή χωρίς άγχος οι "ερυθρόλευκοι"

Ένα από τα πλέον ήσυχα ντέρμπι της ιστορίας του έδωσε το βράδυ της Κυριακής ο Ολυμπιακός.

Στην κορυφή χωρίς άγχος οι "ερυθρόλευκοι"

Ανταποκρίθηκε στη πρόκληση ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι», με έναν γκολ ανά ημίχρονο, εκθρόνισαν την Ξάνθη από τοπρώτο σκαλοπάτικαι ξαναβρέθηκαν σε θέση οδηγού (2-0). Απαραίτητη η βοήθεια των Ακριτών για την τελική επικράτηση με τον Τοροσίδη να σκοράρει με αυτογκόλ στο 2’ και να αποβάλλεται στο 55’.

Ο Τροντ Σόλιντ επανέφερε στο αρχικό σχήμα τον Στολτίδη, ενώ κράτησε στον αγώνα τόσο τον Τουρέ, σε θέση στόπερ, όσο και τον Καφέ. Για πρώτη φορά φέτος ο Νορβηγός εμπιστεύτηκε τον Ντάνι για την κορυφή της επίθεσης, με τους Μπαμπαγκίντα και Τζόρτζεβιτς να συνεπικουρούν τον Ισπανό. Στο τέρμα πήρε θέση ο Αντώνης Νικοπολίδης.

Χωρίς σημαντικές απουσίες κατέβηκε στο Φάληρο η Ξάνθη με τον Γιάννη Μαντζουράκη να εμπιστεύεται τον Λέο Μινέιρο αντί του Αλέξη Γαρπόζη. Ο Βραζιλιάνος είχε παίξει στην θέση του Αντζα με την Λάρισα και τελικά κέρδισε την θέση στο πλάι του υψηλόσωμου μέσου. Κατά τα άλλα δεν υπήρξαν... αλχημείες στο αρχικό σχήμα, με τον Λαμπριάκο να αποτελεί την επιθετική αιχμή.

Το καλό ξεκίνημα ήρθε μόλις στο 2’ για τον Ολυμπιακό. Ο Καφές σέντραρε και ο Τοροσίδης έβαλε λάθος το κεφάλι του, με αποτέλεσμα να στείλει την μπάλα στο απέναντι «παραθυράκι» της εστίας του Πιζανόφσκι και να χαρίσει το προβάδισμα στους παίκτες του Σόλιντ.

Ο ερυθρόλευκος ενθουσιασμός διατηρήθηκε και στα επόμενα λεπτά, με το σουτ του Ριβάλντο να κοντράρει στα πόδια των παικτών της ακριτικής ομάδας και να καταλήγει κόρνερ.

Η πρώτη φορά που οι Πειραιώτες ένιωσαν να απειλούνται ήταν στο 13’, όταν ο αρχηγός τους ενήργησε λανθασμένα και απομάκρυνε επικίνδυνα, σε μία φάση που λίγο έλειψε να φέρει το σκορ στα ίσια.

Οι νταμπλούχοι προσπαθούσαν δίχως φαντασία να φθάσουν στην αντίπαλη περιοχή, αφού ο Μπαμπαγκίντα ήταν ο κύριος αποδέκτης των μπαλιών των μπαλιών των συμπαικτών του. Ως συνήθως, η αριστερή πλευρά είχε την τιμητική της, αλλά οι προωθήσεις και σέντρες των δύο... καραφλών δεν έβρισκαν ανταπόκριση από τον αργό Ντάνι.

Από την άλλη οι Ακρίτες ήταν νωθροί και χωρίς τους Λουτσιάνο και Εμερσον να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Σε αντίθεση η αμυντική γραμμή παρουσιάστηκε έτοιμη στις συνεχείς, αλλά όχι και ιδιαίτερα απειλητικές προσπάθειες των γηπεδούχων.

Αναπροσαρμογή στα σχέδια του έκανε, με την έναρξη των δεύτερων 45’ ο Σόλιντ. Ο Μαυρογενίδης αντικατέστησε τον Πάντο που αισθάνθηκε ενοχλήσεις λίγο πριν την ανάπαυλα. Όπως και στην αρχή έτσι και στο τώρα το δεύτερο λεπτό αποτέλεσε αιτία για... αναστεναγμούς από τους φίλους των γηπεδούχων, αλλά το μονοκόμματο σουτ του Ριβάλντο… ξύρισε το αριστερό δοκάρι του Πιζανόφσκι.

Η ουσιαστική τελεία του ντέρμπι κορυφής μπήκε στο 53’. Ο Τοροσίδης τράβηξε τον Στολτίδη μέσα στην περιοχή και παραχώρησε -καθαρό- πέναλτι, το οποίο αξιοποίησε ως συνήθως ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Η φάση στοίχισε διπλά στην ομάδα του Μαντζουράκη, αφού ο διεθνής με την Ελπίδων πήγε νωρίς για…ντους στα αποδυτήρια .

To 2-0 και το αριθμητικό μειονέκτημα της Ξάνθης ήτανγι αυτήν«ταφόπλακα». Οι γηπεδούχοι βρήκαν την ευκαιρία να σβήσουν τις μηχανέςαλλά παράλληλαναδημιουργήσουν μερικές φάσεις (57’ Ριβάλντο, 63’ Καφές) με μοναδικό στόχο να μην αναγκάσουν τον κόσμο να φύγει από το 60’.

Στο 79’ οι Ακρίτες έμειναν με εννιά παίκτες, αφού ο Αντζας ανέτρεψε τον Ντάνι, ο οποίος εφορμούσε προς την περιοχή του Πιζανόφσκι, γεγονός πουσφράγισε την τελική επικράτηση και επιστροφή του Ολυμπιακού στην κορυφή του πρωταθλήματος.


Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Καφές, Στολτίδης, Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς (89' Οκκάς), Τουρέ, Ντάνι (80' Ντ'Ακόλ), Γεωργάτος, Πάντος (46' Mαυρογενίδης), Ανατολάκης, Μπαμπαγκίντα.

Ξάνθη: Πιζανόφσκι, Παπαδημητρίου, Εμερσον, Λουτσιάνο (80' Μαχράτζε), Λαμπριάκος, Παβιό (71' Καζάκης), Αντζας, Τσικίνιο, Λέο Μινέιρο (88' Μπαϊκαρά), Τοροσίδης, Σίκοφ.


Διαιτητής: Ζωγράφος
Γκολ: 1' αυτ. Τοροσίδης, 56' πεν. Τζόρτζεβιτς
Κίτρινες: Λουτσιάνο, Toροσίδης, Λαμπριάκος - Καφές
Κόκκινες: Τοροσίδης, Άντζας


News 24/7

24MEDIA NETWORK