X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

"Σύγχρονοι δούλοι" θα δουλέψουν στο Κατάρ για το Μουντιάλ

Σε σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίες κάτω από τις οποίες θα εργαστούν στο Κατάρ οι εργαζόμενοι των έργων του Μουντιάλ του 2022 θα προχωρήσει η "Human Rights Watch" την Πέμπτη.

Οπως αναφέρει την Τρίτη στη διαδικτυακή της έκδοση η αγγλική εφημερίδα "Guardian", στη σχετική έκθεση της οργάνωσης θα γίνεται λόγος για ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης των εργαζόμενων αλλά και για φαινόμενα όπως η καταναγκαστική εργασία και οι ιδιαίτερα χαμηλές αμοιβές.

Αναλαμβάνοντας από τη FIFA τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, το Κατάρ ανέλαβε παράλληλα και τη δέσμευση να βελτιώσει δραστικά τις συνθήκες εργασίας για όλους όσοι δουλέψουν στα τεράστια έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για το τουρνουά.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η "Human Rights Watch" προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Στο Κατάρ ζουν και εργάζονται περίπου 1,2 εκατομμύρια μετανάστες που αποτελούν το 88% του πληθυσμού της πολύ πλούσιας χώρας. Σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, ο κάθε εργαζόμενος δεσμεύεται από έναν και μόνο εργοδότη και θεωρείται πολύ δύσκολο να αλλάξει δουλειά. Υπάρχουν δε καταγγελίες ότι οι εργοδότες κατάσχουν τα διαβατήρια των εργαζομένων τους και τους απειλούν με άμεση έξοδο από τη χώρα.

Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Σάραν Μπάροου τόνισε σχετικά: "Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 δόθηκε σε μία χώρα που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως σύγχρονους δούλους. Αυτοί που θα πεθάνουν κατά τη διάρκεια της κατασκευής των έργων θα είναι σίγουρα περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές που θα λάβουν μέρος στο τουρνουά".

Η κυβέρνηση του Κατάρ από την πλευρά της δεν απάντησε, προς το παρόν τουλάχιστον, στις σχετικές καταγγελίες.

24MEDIA NETWORK