Τα 11 ωραιότερα γκολ ελληνικών ομάδων απέναντι στην Άρσεναλ

Από τα 22 συνολικά που έχουν σημειώσει ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ σε αγώνες με την Άρσεναλ επιλέξαμε τα μισά. Καλά έχει πάει αυτό το ζευγάρωμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Κώστας Μήτρογλου έχει οπλίσει και εκτελέσει με τρομερό σουτ την Άρσεναλ
Ο Κώστας Μήτρογλου έχει οπλίσει και εκτελέσει με τρομερό σουτ την Άρσεναλ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το ελληνικό ποδόσφαιρο χρωστά πάρα πολλά στη 'γενναιόδωρη' Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ (και όχι μόνο). Αν και την πρώτη φορά, στις αρχές της σεζόν 1981-82, ο Παναθηναϊκός του Λάκη Πετρόπουλου αποκλείστηκε δίχως να σκοράρει στα δυο παιχνίδια του Κυπέλλου UEFA, στα χρόνια μετά το '95 τα ραντεβού με τους 'κανονιέρηδες' συνδυάστηκαν με λαμπρές στιγμές κι άφησαν πίσω τους έντονες αναμνήσεις για καθεμιά από τις ομάδες που κλήθηκαν να τους αντιμετωπίσουν σε νοκ άουτ παιχνίδια ή σε αγωνιστικές ομίλων. Προτού για δεύτερη σερί σεζόν ο Ολυμπιακός μπει στη διαδικασία να κοντραριστεί με το λονδρέζικο κλαμπ, κυνηγώντας μια νέα υπέρβαση, θυμόμαστε μια ενδεκάδα ελληνικών γκολ που σημάδεψαν κάμποσα από τα παιχνίδια των 10 προηγούμενων ζευγαρωμάτων.

Του Βρύζα στο Άρσεναλ-ΠΑΟΚ 1-1

Φαντάζει από παράδοξο και αλλόκοτο έως αδιανόητο το γεγονός ότι ένας φορ της πάστας του Ζήση Βρύζα με τα 90 γκολ καριέρας είχε σκοράρει μόλις μια φορά σε παιχνίδι ευρωπαϊκής διοργάνωσης συλλόγων. Όσοι πιστεύουν στη μοίρα θα πουν ήταν γραφτό να συμβεί έτσι. Άλλοι θα μιλήσουν για σύμπτωση. Σίγουρα πάντως ένα γκολ που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Γκολ στο 88' με διπλή προσποίηση στο ύψος της αντίπαλης περιοχής και σπουδαίο τελείωμα με το αριστερό. Γκολ που για την ιστορία του ΠΑΟΚ είναι ισοδύναμο με τα δύο που ο Καβαλιώτης επιθετικός είχε σημειώσει στην πορεία της Εθνικής ως την κατάκτηση του EURO 2004 (Αρμενία στα προκριματικά, Ρωσία στα τελικά). Χάρη στο 1-1 στο Λονδίνο η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη έπαιρνε την πρόκριση στους 32 του UEFA Cup, χάρη στο 1-0 της Τούμπας από τον γητευτή Κώστα Φραντζέσκο, προτού αποκλειστεί σ' εκείνο το αξέχαστο ζευγάρωμα με την Ατλέτικο Μαδρίτης που έληξε με συνολικό σκορ 9-6.

Του Σιμπνιέφσκι στο Παναθηναϊκός-Άρσεναλ 1-3

Όντως ο Παναθηναϊκός του Βασίλη Δανιήλ ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ και έμεινε εκτός των προημιτελικών του Champions League, ψάχνοντας ούτως ή άλλως έναν συνδυασμό αποτελεσμάτων. Άρα το γκολ του Ιγκόρ Σιμπνιέφσκι δεν περικλείεται από μια ιστορικότητα άλλων, σ' ένα βράδυ που ο Κώστας Κωνσταντινίδης, ο 'Γερμανός', έχανε αυτά που δεν χάνονται. Μολαταύτα η ενέργεια του Πολωνού εξτρέμ στο 74', με την οποία η ελληνική ομάδα ισοφάρισε προσωρινά την Άρσεναλ πριν έρθει από την κατάρρευση του τελευταίου δεκάλεπτου και το 'κρύο' 1-3, σε μια βραδιά πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, δεν στερείται της απαιτούμενης μοναδικότητας για να εξασφαλίσει μια θέση στη λίστα. Αφού πρώτα απέφυγε τον Στιβ Μπόουλντ, εκτέλεσε σαν πρωτοχορευτής μια θεσπέσια φιγούρα μπροστά στον Σίμαν που τον έφερε σε θέση βολής, πλασάροντας με το αγαπημένο αριστερό του σε κενή εστία.

Του Καραγκούνη στο Παναθηναϊκός-Άρσεναλ 1-0

Με μπόι 176 εκατοστών και κορμί που έσκυβε μονίμως μπροστά, τον Γιώργο Καραγκούνη σπανίως θα τον θυμηθείς να διεκδικεί κεφαλιές, πόσο μάλλον να κερδίζει εναέριες μονομαχίες. Γι' αυτό και για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Ντέιβιντ Σίμαν, ορίζοντας από το 25' το 1-0 επί της Άρσεναλ στη Λεωφόρο, και να φέρει τον Παναθηναϊκό στο αψεγάδιαστο 3/3 στο ξεκίνημα του ομίλου του Champions League, που έμελλε να λειτουργήσει ως γερή βάση πρόκρισης στην επόμενη φάση, χρειάστηκε να οριζοντιωθεί τόσο μετά τη σέντρα του Γιαν Μικάελσεν από δεξιά που δεν ξεχώριζε από το χορτάρι ντυμένος στα πράσινα. Μονάχα το 26 στην πλάτη έδινε την πληροφορία ότι αυτός ήταν ο σκόρερ του 'τριφυλλιού' και όχι ένας φορ μεγάλης κλάσης.

Του Ολισαντέμπε στο Άρσεναλ-Παναθηναϊκός 2-1

Ούτε στο Χάιμπουρι θα είχε ηττηθεί ο Παναθηναϊκός, 20 ημέρες αργότερα (16/10/2001), αν ο Μπασινάς είχε ευστοχήσει στο πέναλτι του 28' ή ο Σόουζα δεν είχε σπρώξει τον Βιλτόρ σε δική του, εντός περιοχής, παράβαση στο 52', με συνέπεια ο Ανρί να σημειώσει το 2-1 της Άρσεναλ από την άσπρη βούλα. Προ δύο λεπτών, στο 50' δηλαδή, ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε είχε 'ζαλίσει' τον Καμερουνέζο Λαουρέν με τις ντρίμπλες του στ' αριστερά της περιοχής και πλασάροντας με το εξωτερικό ανταμείφθηκε βλέποντας την μπάλα να περνά από τη μύτη της βελόνας και να καταλήγει στα δίχτυα του Ράιτ, ύστερα από μια υποτυπώδη αλλαγή πορείας. Του 'Μανώλη' του είχε στερήσει ένα δεύτερο προσωπικό γκολ το οριζόντιο δοκάρι στο καλοζυγισμένο σουτ του 56', σε μια από τις πληρέστερες ευρωπαϊκές εμφανίσεις του με τα πράσινα.

Του Γκονσάλες στο Παναθηναϊκός-Άρσεναλ 2-2

Ο Γενς Λέμαν νιώθει (ακόμη) θύμα στην τοποθεσία Λεωφόρο, διότι το αριστοτεχνικό πλασέ του Έκι Γκονσάλες για την πρώτη από τις δύο φορές που ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την Άρσεναλ στο μεταξύ τους 2-2 για τον όμιλο του Champions League της σεζόν 2004-05, τον κυνηγά μέχρι σήμερα που είναι παλαίμαχος. Προτού συμπληρωθεί το 65ο λεπτό ο διεθνής Γερμανός κίπερ βγήκε εκτός περιοχής για να προλάβει μια δυνητική απειλή, διώχνοντας μακριά με το κεφάλι, αλλά γυρνώντας προς την εστία του είδε την μπάλα να περνά από πάνω του και να καταλήγει στα ανυπεράσπιστα δίχτυα. Ο βιρτουόζος Αργεντινός τού είχε ρίξει τον ουρανό στο κεφάλι μ' ένα και μόνο άγγιγμα στο τόπι, μια θεϊκή εντολή που έλαβε υπόσταση θαύματος.

Του Λεονάρντο στο Ολυμπιακός-Άρσεναλ 1-0

Φτερωτός θεός εκείνη τη βραδιά της 9ης Δεκεμβρίου ο Λεονάρντο, άφησε πίσω οποιονδήποτε αντίπαλό του και με σιγουριά στο τελείωμά του απέναντι στον Φαμπιάνσκι έστειλε τον Ολυμπιακό στους 16 του Champions League, προτού έρθει η απροσδόκητη κατάρρευση στο β' μισό της σεζόν 2009-10. Θεωρητικά οι 'ερυθρόλευκοι' χρειάζονταν ένα βαθμό απέναντι στην σίγουρα πρώτη Άρσεναλ, στην πράξη θα συνέχιζαν ούτως ή άλλως στη διοργάνωση μετά το 1-1 της Σταντάρ με την Άλκμααρ στη Λιέγη, αλλά ο ταχυδυναμικός Βραζιλιάνος μπακ φρόντισε να χαρίσει πανηγυρικό τόνο στην πρόκριση πετυχαίνοντας το πιο σημαδιακό γκολ της εν Ελλάδι πορείας του.

Του Φουστέρ στο Άρσεναλ-Ολυμπιακός 2-1

Αν στα ποδοσφαιρικά βραβεία κάθε σεζόν συγκαταλεγόταν ένα 'βραβείο οξυδέρκειας' ο Νταβίδ Φουστέρ θα κατείχε μια μόνιμη υποψηφιότητα. Ποδοσφαιριστής με τρομερή αίσθηση του πού βρίσκεται και του τι πρέπει να κάνει, ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις που άφησε ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτή. Ο τρόπος που είχε κινηθεί, χωρίς να γίνει αντιληπτός, στο χώρο προκειμένου να βρει την μπάλα με το κεφάλι και να τη στείλει στα δίχτυα του Στσέζνι ήταν άλλη μια σεμιναριακός. Κι ας μην αποδείχθηκε αρκετό το γκολ του Ισπανού για να καρπωθεί ο Ολυμπιακός κάποιο βαθμό, παρά τις καλές στιγμές, καθώς είχε ήδη προηγηθεί το πολύ γρήγορο 2-0 της Άρσεναλ πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 20 λεπτά. Σε περίπτωση που ο πρωταθλητής Ελλάδας είχε φύγει με αποτέλεσμα από την αγγλική πρωτεύουσα, το 3-1 του β' γύρου επί των 'κανονιέρηδων' θ' αρκούσε για την πρόκριση που χάθηκε από εκείνο το 2-3 του Βαλμπουενά στο 87' στο Ντόρτμουντ.

Του Μήτρογλου στο Ολυμπιακός-Άρσεναλ 2-1

Μετά από 15 μήνες ο Ολυμπιακός φιλοξένησε την Άρσεναλ, για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Champions League, και νίκησε 2-1 σ' ένα παιχνίδι χωρίς βαθμολογικό υπόβαθρο. Μολονότι πάντως στ' αποδυτήρια είχε πάει με το εις βάρος του 0-1, δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια και σ' ένα εκρηκτικό δεκάλεπτο έφτασε στην ανατροπή. Ο Μανιάτης είχε ισοφαρίσει, αλλά το γκολ του Κώστα Μήτρογλου χαράχτηκε στις συνειδήσεις ως ένα από εκείνα που άρχισαν να του ανοίγουν τη μεγάλη πύλη για την είσοδο του στην Premier League μέσα από τη μεταγραφή του, το χειμώνα του 2014, στη Φούλαμ. Ο 'Μητρογκόλ' υποδέχθηκε την μπάλα, ξεμαρκαρίστηκε υπέροχα αλλάζοντας κατεύθυνση και με σουτ-δυναμίτη στην απέναντι γωνία του Στσέζνι στερούσε από την αγγλική ομάδα οποιαδήποτε πιθανότητα για την πρωτιά (που κέρδισε η Σάλκε).

Του Πάρντο και του Φινμπόγκασον στο Άρσεναλ-Ολυμπιακός 2-3

Πολύ στον Ολυμπιακό ο Φελίπε Πάρντο δεν κάθισε. Θα μνημονεύεται πάντα όμως για τη συμβολή του στο 3-2 επί της Άρσεναλ την 29η Σεπτεμβρίου του 2015. Ο Μάρκο Σίλβα χρησιμοποιούσε τον βραχύσωμο Κολομβιανό σαν 'τζόκερ', ανάλογα δηλαδή με τις ανάγκες του εκάστοτε αγώνα, και τον έβγαζε σε θέσεις βολής εμπιστευόμενος τις καλές εκτελέσεις του. Καθόλου τυχαία το κόρνερ του Φορτούνη τον βρήκε στο ύψος της περιοχής για να σουτάρει προς την εστία του Οσπίνα την ώρα που όλη η άμυνα των 'κανονιέρηδων' ήταν παραταγμένη στην περιοχή για να διώξει. Προφανέστατα η κόντρα στο πόδι αντιπάλου ευνόησε το 0-1 του 32', αλλά ουδείς αμφισβήτησε πως υπήρξε υποδειγματική η υλοποίηση ενός δουλεμένου τεχνάσματος!

Βεβαίως δίχως τον Άλφεντ Φινμπόγκασον το μεγάλο διπλό των Πειραιωτών στο Λονδίνο δεν θα 'ταν εφικτό. Ο πιο αδικημένος εκ των φορ που έπαιξαν για τον Ολυμπιακό την τελευταία 10ετία, με μόλις 13 συμμετοχές στο πρώτο μισό της σεζόν 2015-16, χρειάστηκε μια απλή επαφή με την μπάλα που όσο εύκολη μοιάζει τόσο λεπτοδουλειά επιζητά εξαιτίας της ταχύτητας στο γύρισμα του Πάρντο. Προκειμένου μάλιστα να τη στείλει στο σημείο που ο αντίπαλος γκολκίπερ δεν μπορεί να σώσει με όποιον τρόπο κι αν πέσει. Ο Ισλανδός θα έχει να λέει ότι πρόφτασε ν' αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στη συντομότερη θητεία της καριέρας του, που συνεχίστηκε σε Σοσιεδάδ και Άουγκσμπουργκ. Με την τελευταία, παρά τα κατά καιρούς προβλήματα τραυματισμών, έχει υπερβεί τα 100 ματς και τα 35 γκολ!

Του Ελ Αραμπί στο Άρσεναλ-Ολυμπιακός 1-2

Ούτε 13 μήνες έχουν μεσολαβήσει από την ημέρα που ο Γιουσέφ ελ Αραμπί γκρέμιζε κάθε ελπίδα της Άρσεναλ για πρόκριση στους 16 του Europa League και σε δεύτερο βαθμό της κατάκτησης ενός τίτλου που θα την έφερνε ξανά στο Champions League. Θα πεις πως ο Μαροκινός είχε εύκολη δουλειά για την κλάση του. Θα πεις ότι με την αντίπαλη εστία να απλώνεται μπροστά του ήταν παιχνιδάκι το τελείωμά του. Μόνο που όλα συμβαίνουν με μια τέτοια αλληλουχία που αυξάνει αυτομάτως το βαθμό δυσκολίας. Η ντρίμπλα του Μασούρα από τα δεξιά, η σέντρα με το αριστερό στο χώρο που ξεφεύγει ο Ελ Αραμπί και η εκτέλεση της μιας επαφής προς την αντίπαλη εστία συνθέτουν μια τέλεια παλέτα κινήσεων. Ήταν πολύ εύκολο ο πολύπειρος φορ να βρει άσχημα την μπάλα και να τη στείλει πολλά εκτός.

Η ψήφος σου θ' αναδείξει το ομορφότερο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK