Τα 148 χρόνια της γιορτάζει η Σέφιλντ

Στις αρχές του 14ου αιώνα στην Αγγλία έκανε την πρώτη του εμφάνιση μια μορφή ποδοσφαίρου, σαφώς πιο βίαιη από την τωρινή.

Τα 148 χρόνια της γιορτάζει η Σέφιλντ
Στις αρχές του 14ου αιώνα στην Αγγλία έκανε την πρώτη του εμφάνιση μια μορφή ποδοσφαίρου, σαφώς πιο βίαιη από την τωρινή. Δυο ομάδες από ισάριθμες διαφορετικές πόλεις με συνολικά 500 παίκτες, προσπαθούσαν με νοητές εστίες τα δημαρχεία τους να πετύχουν κάποιο γκολ. Στη διαδρομή, λόγω της ανυπαρξίας κανονισμών, αρκετοί παίκτες έχαναν την ζωή τους από τη βίαιη αντιμετώπιση των αντιπάλων τους (!).

Η έντονη χρήση της βίας αποτέλεσε την «αχίλλειο πτέρνα» του αθλήματος, το οποίο δεχόταν την έντονη κριτική του κόσμου, οδηγούμενο στην ανυπαρξία. Ο 19ος αιώνας αποτέλεσε την απαρχή μιας νέας εποχής για το ποδόσφαιρο, καθώς τότε δημιουργήθηκε η πρώτη οργανωμένη ομάδα και θεσμοθετήθηκαν οι πρώτοι κανονισμοί.

Τον Μάιο του 1857 δυο φανατικοί φίλοι του κρίκετ από το Σέφιλντ, οι Γουίλιαμ Πρεστ καιΝατάνιελ Κρέσγουικ ένιωσαν την ανάγκη δημιουργίας ενός αθλητικού συλλόγου, μέσα από τον οποίο θα μπορούσαν να αθλούνται και να διατηρούν σε υψηλά στάνταρ τη φυσική τους κατάσταση στη διάρκεια του χειμώνα. Η τελική απόφαση οδήγησε στην αναβίωση του ποδοσφαίρου, με νέους κανόνες, οι οποίοι θα επέτρεπαν στον κόσμο να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα.

Στις 24 Οκτωβρίου 1857 εγκρίνεται το καταστατικό του πρώτου ποδοσφαιρικού συλλόγου, με τον Νατάνιελ Κρέσγουικ να αναλαμβάνει το ρόλο του προέδρου και γραμματέα. Τα γραφεία του σωματείου τοποθετούνται σε ένα παλιό σπίτι ενώ το γήπεδο βρίσκεται στο τέλος ενός γνωστού δρόμου της πόλης. Με συνεχείς συγκεντρώσεις και συνεδριάσεις οι άνθρωποι της ομάδας προσπαθούν να θεσμοθετήσουν κάποιους νέους κανονισμούς, που θα έκαναν το άθλημα πιο ενδιαφέρον.

Οι πολίτες του Σέφιλντ αποτέλεσαν ενεργά μέλη της ομάδας, ζητώντας κάποιες φορές να συμμετάσχουν σε αγώνες γενικού ενδιαφέροντος (παντρεμένοι εναντίον ανύπαντρων και εργαζόμενοι εναντίον ανέργων ήταν μερικές από τις «μονομαχίες» της εποχής). Μέχρι το 1862 δημιουργήθηκαν τουλάχιστον 15 ομάδες γύρω από την περιοχή του Σέφιλντ και το 1863 θεσμοθετήθηκε η πρώτη ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η οποία αποτέλεσε τον πρόγονο της σύγχρονης αγγλικής λίγκας.

Η Σέφιλντ αποτέλεσε πρωτοπόρο στο χώρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, καθώς εισήγαγε νέους κανονισμούς και τεχνικές στο ποδόσφαιρο. Μέχρι το 1875 καμία ομάδα δεν χρησιμοποιούσε σέντρες και κεφαλιές στο παιχνίδι της, κάτι που πρώτα έπραξε ο αρχαιότερος σύλλογος του πλανήτη σε ένα φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο μια ομάδα από το Λονδίνο στο Όβαλ.

Μέχρι το 1875 η εστία στο γήπεδο είχε την μορφή δυο στύλων, οι οποίοι ενωνόντουσαν νοητά με ένα σχοινί. Η Σέφιλντ ήταν εκείνη που τοποθέτησε μια οριζόντια δοκό που ένωνε τις κάθετες. Η πρωτοπορία του συλλόγου με την μεγαλύτερη ιστορία επέφερε κάποιες τομές στο ποδόσφαιρο όπως η δημιουργία του κόρνερ, του φάουλ, του πλάγιου άουτ ενώ αποτέλεσε την πρώτη ομάδα που χρησιμοποίησε προβολείς σε νυχτερινές αναμετρήσεις.

Το 1889 μετά από αποχώρηση κάποιων μελών της Σέφιλντ δημιουργήθηκε η τοπική Γιουνάιτεντ, η οποία είχε επαγγελματική μορφή, εν αντιθέσει με την ερασιτεχνική προκάτοχο της. Η μεγαλύτερη επιτυχία των «κόκκινων» ήρθε στις 4 Απριλίου 1904, όταν μπροστά σε 6000 φιλάθλους στο Βάλεϊ Παρέιντ, κατέκτησε το κύπελλο ερασιτεχνών με αντίπαλο την Ίλινγκ (3-1 το τελικό σκορ).

Το 1957 η Σέφιλντ γιορτάζει τα 100 χρόνια ιστορίας της σε μια φιλική αναμέτρηση με μια ομάδα Άγγλων επιλέκτων στο Κάτλερ Χολ υπό την παρουσία του Δούκα του Εδιμβούργου και του σερ Στάνλεϊ Ρους. Η εξέλιξη του συλλόγου στο πέρασμα των χρόνων υπήρξε μηδαμινή, καθώς παρέμεινε στις ερασιτεχνικές κατηγορίες ενώ μπόρεσε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του κυπέλλου ερασιτεχνών εκ νέου το 2001 (97 χρόνια μετά την πρώτη).

Στη διοίκηση της Σέφιλντ βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ο Ρίτσαρντ Τιμς, ο οποίος έχει κατορθώσει να αποπληρώσει τα χρέη του συλλόγου, να του προσφέρει οικονομική ευημερία, αποκλείοντας (τουλάχιστον προς το παρόν) τη διάλυση του. Η ιστορικότερη ομάδα του πλανήτη έχει πλέον το δικό της γήπεδο (κάτι που δεν είχε για 147 χρόνια), διατηρεί ομάδα νέων και γυναικών ενώ πριν κάποια χρόνια δημιούργησε και μια ομάδα για άτομα με ειδικές ανάγκες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK