Η κάνναβη του Σαρτόρ ήταν περισσότερη από τα ματς στην Πάρμα

Σε σύνταξη από το 2009 ο Λουίτζι Σαρτόρ επέλεξε έναν εναλλακτικό, πλην παράνομο, τρόπο για ν' αυγατίσει το εισόδημά του. Μέχρι που τον ανακάλυψαν και τον συνέλαβαν. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έμπλεκε.

Ο Λουίτζι Σαρτόρ με αντίπαλο τον Ρονάλντο σε αγώνα της Πάρμα με την Ίντερ
Ο Λουίτζι Σαρτόρ με αντίπαλο τον Ρονάλντο σε αγώνα της Πάρμα με την Ίντερ AP PHOTO/CLAUDIO MIANO

Ο Λουίτζι Σαρτόρ έχει ζήσει μια ζωή στα γήπεδα κι άλλη μία εκτός. Οι δύο πλήρεις δεκαετίες τους στο ποδόσφαιρο, απ' όταν το 1990 ως έφηβος έκανε τα πρώτα βήματά του στην Πάντοβα και μέχρι το 2009 που σταμάτησε ως βετεράνος της Τερνάνα, συνοδεύτηκαν από λάμψη, φήμη και χρήμα. Το άφησε το σημάδι του δηλαδή.

Ειδάλλως ουδείς θα ενδιαφερόταν παραπάνω από το σύνηθες μ' έναν οποιονδήποτε άλλον 46χρονο καλλιεργητή και έμπορο ινδικής κάνναβης στη βόρεια Ιταλία. Ο Σαρτόρ, που συνελήφθη από τις ιταλικές διωκτικές αρχές διότι σε απομονωμένο αγρόκτημα ιδιοκτησίας του εντοπίστηκαν 106 παράνομα δενδρύλλια με το ‘απαγορευμένο’ φυτό, δεν είναι άλλη μια περίπτωση μονόστηλου. Είναι πρώτο θέμα.

Ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους κατά την περίοδο 1991-94, υπήρξε ο πιτσιρικάς για τον οποίο η διοίκηση του κραταιού κλαμπ είχε δαπανήσει ποσό-ρεκόρ για ανήλικο σπάζοντας το φράγμα του 1 δισεκατομμυρίου λιρετών. Προκειμένου βέβαια ο νεαρός αμυντικός, των 3 αγώνων με τη ‘βέκια σινιόρα’, να δείξει τι μπορεί να κάνει στο γήπεδο έπρεπε να φύγει για τη Βιτσέντζα. Οι 72 συμμετοχές του σε τρία χρόνια και το κύπελλο του '97 έγιναν το διαβατήριο για τη μεταγραφή του στην Ίντερ, τη φανέλα της οποίας φόρεσε 38 φορές, και εν τέλει για τη μονιμοποίησή του επί τετραετία (1998-2002) στην ισχυρή Πάρμα εκείνης της εποχής.

Σ' αυτήν την σούπερ 5ετία, κατά την οποία κλήθηκε δύο φορές στην εθνική ομάδα παίζοντας σε ισάριθμα φιλικά, ο Σαρτόρ κατέκτησε άλλους πέντε τίτλους και έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πανηγύρισε το τρόπαιο του UEFA Cup με δύο διαφορετικές ομάδες σε διαδοχικές χρονιές (1998, 1999). Τρόπαιο που είχε άλλη μια φορά στη συλλογή από το 1993 και τη σύντομη θητεία του στο Τορίνο! Στους 'παρμέντσι' ο Ιταλός αμυντικός μέτρησε στο σύνολο 105 συμμετοχές. Τις περισσότερες απ' οπουδήποτε αλλού, μια και η συνέχεια της πορείας του, ιδίως στη Ρόμα που μεταπήδησε, ήταν αντιστρόφως ανάλογη των όσων είχαν προηγηθεί. Απόρροια αυτού ήταν ν' αλλάζει διαρκώς περιβάλλον (Ανκόνα, Τζένοα, Σοπρόν, Βερόνα) και να κλείσει τον κύκλο του πριν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του.

Στα 12 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα ο Σαρτόρ δεν θα έλεγες πως υπήρξε το υπόδειγμα παλαίμαχου που 'τρώει' από τα μαζεμένα 'έτοιμα' - αν του είχαν απομείνει. Ήταν δραστήριος. Μόνο που κάθε νέα πρωτοβουλία του συνοδευόταν από ένα πέπλο μυστηρίου και μαζί ένα αδιαπραγμάτευτο ρίσκο κατάληξης πίσω από της φυλακής τα σίδερα.

Φερ' ειπείν στα τέλη του 2011 ο παλαίμαχος μπακ είχε κατηγορηθεί ως μέλος του κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού με άμεσο συνεργάτη του τον Μπέμπε Σινιόρι και σκοτεινές διασυνδέσεις στη μακρινή Σιγκαπούρη και την υπόλοιπη ασιατική αγορά. Είχε εντοπιστεί να συνομιλεί τηλεφωνικά για τον προκαθορισμό σημείου (over) και θεωρήθηκε εξ αρχής εκ των ‘εγκεφάλων’. Αθλητικά τιμωρήθηκε με αποκλεισμό πέντε ετών από κάθε δραστηριότητα που αφορούσε το ποδόσφαιρο. Η υπόθεση ωστόσο είχε και ποινική προέκταση. Ο Σαρτόρ κάθισε στο εδώλιο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης - αθλητική απάτη, αλλά τον Ιούλιο του 2019 η έδρα τον απάλλαξε. Παρέα με πολλούς άλλους.

Να ‘ταν όμως μία η φορά που είχε περιπέτειες με το νόμο; Διότι στο μεσοδιάστημα, το καλοκαίρι του '15, ο Ιταλός (ως ιδιοκτήτης μπαρ εκείνη την περίοδο) είχε καταδικαστεί σε 9 μήνες φυλάκισης με αναστολή, καθώς είχε μηνυθεί από την πρώην σύντροφό του για παρενόχληση και κακοποίηση. Ο εισαγγελέας είχε προτείνει ποινή φυλάκισης 2 ετών, με δεδομένο ότι ο Ιταλός ήταν υπότροπος για ανάλογο αδίκημα (εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς το 2007), μολαταύτα το δικαστήριο του επέτρεψε να κυκλοφορεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων. Νέα ντρίμπλα χάρη στους δικηγόρους του.

Μήπως η τρίτη θα ‘ναι σκέτο φαρμάκι; Γιατί δεν είναι πια βέβαιο πως θα γλιτώσει την καταδίκη και τον εγκλεισμό. Τούτο είναι που προκύπτει από τη στιγμή που συνελήφθη επ' αυτοφόρω να περιποιείται τα (όχι ένα, δύο ή δέκα αλλά) 106 δέντρα ινδικής κάνναβης στο εξοχικό του, σε αραιοκατοικημένη περιοχή έξω από την Πάρμα, όπου μαζί με τον συνεργό του είχαν οργανώσει όλη την απαιτούμενη εγκατάσταση με ειδικούς λαμπτήρες που υποβοηθούν τη φωτοσύνθεση και κατ’ επέκταση τη γρήγορη ανάπτυξη των φυτών. Η αστυνομία είχε αντιληφθεί τις ύποπτες δραστηριότητες και παρακολουθούσε τις κινήσεις των δύο ανδρών προκειμένου να επέμβει την κατάλληλη στιγμή. Τα έντονα φώτα κατά τις βραδινές ώρες ήταν μια ένδειξη, όπως και η χαρακτηριστική οσμή στο αυτοκίνητό του Ιταλού.

Ο Σαρτόρ αρνήθηκε ν’ απαντήσει σε οτιδήποτε, κατέβαλε την εγγύηση για ν' αφεθεί ελεύθερος και σε πρώτη φάση τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Έως ότου προχωρήσουν οι διαδικασίες. Εκτιμήθηκε ότι από τον τριψήφιο αριθμό δενδρυλλίων θα ήταν εφικτό να παραχθούν έως και 2 κιλά ινδικής κάνναβης που κατόπιν θα διοχετεύονταν παρανόμως στην αγορά προς πώληση.

Τον μάρκαραν σκληρά σε αυτήν την περίπτωση τον Σαρτόρ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK