Τα κλισέ της καλοκαιρινής προετοιμασίας

Στο γραφείο, το σπίτι ή τις διακοπές, με μια παγωμένη μπύρα, δεν αποχωρίζεσαι ποτέ τα κλισέ που ακούς σε κάθε καλοκαιρινή προετοιμασία. Ατάκες και τίτλοι που επαναλαμβάνονται και το μόνο που αλλάζει, είναι τα ονόματα των παικτών που τους συνοδεύουν.

ΖΕΕΦΕΛΝΤ  /  ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΖΕΕΦΕΛΝΤ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Οι ομάδες ανά την Ευρώπη μπαίνουν σιγά σιγά σε ρυθμούς προετοιμασίας, ειδικά όσες έχουν την πρόκληση των προκριματικών τον Ιούλιο και μοιραία όλος ο προγραμματισμός τους ξεκινάει πολύ νωρίς το καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα "πακέτο" που συγκεντρώνει πολλά -αν όχι τα περισσότερα- από τα κλισέ που συναντάμε στο ποδόσφαιρο. Πόσες φορές για παράδειγμα έχεις βρεθεί στην παραλία, με την μπύρα απαραίτητο συνοδευτικό της περίστασης και διαβάζοντας την εφημερίδα συναντάς... ταύρους στα εργομετρικά; Πόσες φορές έχεις πειστεί ότι εκτυλίσσεται "η καλύτερη προετοιμασία των τελευταίων ετών";

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η ιστορία είναι η ίδια και οι τίτλοι που μπορούν πλέον να εντυπωσιάσουν τον αναγνώστη έχουν εξαντληθεί. Επομένως επαναλαμβάνονται και το μόνο που αλλάζει, είναι τα ονόματα των παικτών που τους συνοδεύουν. Έχεις γυρίσει από κάποια κοντινή παραλία στα πέριξ της Αττικής, ακολουθείς την διαδρομή air condition - μπάνιο - σουβλάκια - ύπνος, σηκώνεσαι κατά τις 20:30 που ο ήλιος έχει αρχίσει να δύει, παίρνεις στα χέρια σου το laptop να κάνεις μια βόλτα από τις ιστοσελίδες και να τσεκάρεις τα νέα.

Ανοίγεις το ψυγειάκι, τραβάς από μέσα μια ΑΛΦΑ Weiss, βάζεις τα πόδια στο τραπεζάκι, πίνεις, σου σκάει η φρουτώδης γεύση της μπύρας με μια ήπια πικράδα και διαβάζεις για τους παίκτες που "καταπίνουν πολλά χιλιόμετρα", την ομάδα που "χτίζεται για μεγάλα πράγματα", τον μεγάλο κόουτς που "δίνει έμφαση στην τακτική" και το πρόγραμμα που περιλαμβάνει "πολλή δουλειά με την μπάλα".

Τα κλισέ της καλοκαιρινής προετοιμασίας
ALFABEER.GR

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, οι προετοιμασίες τα τελευταία χρόνια είναι καρμπόν στις περισσότερες ομάδες (εκτός από αυτές που αποτελούν παγκόσμια brands και το ρίχνουν στις... περιοδείες), ο κύκλος της προπόνησης βγαίνει μέσα από εγχειρίδιο, άρα δεν έχεις και μεγάλο περιθώριο ελιγμών σε αυτά που μπορείς να γράψεις.

Για μια ακόμη φορά ο κόουτς "έχει αφήσει το στίγμα του με το καλημέρα", ενώ φυσικά "περνάει στους παίκτες την φιλοσοφία του". Την ίδια στιγμή ο νιόφερτος επιθετικός είναι το "τανκ που θα τους βάλει στα δίχτυα", ενώ ο παίκτης που επέστρεψε από τον δανεισμό του η "νέα μεταγραφή".

ΖΕΕΦΕΛΝΤ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΖΕΕΦΕΛΝΤ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι "ιδανικές οι συνθήκες στο προπονητικό κέντρο", έστω κι αν"οι παίκτες είναι ξεθεωμένοι και παρά το ρεπό, οι περισσότεροι προτίμησαν να μείνουν στα δωμάτια τους και να ξεκουραστούν". Κάπου εκεί τρυπώνουν και οι αναφορές στον ποδοσφαιριστή που "σπάει τα κοντέρ", σε αυτόν που είναι "άλλος παίκτης στην φετινή προετοιμασία, έχει προσαρμοστεί απόλυτα σε ότι ζητάει ο προπονητής", στο "εξαιρετικό κλίμα μεταξύ των παικτών", αλλά φυσικά και στην μεγάλη διάθεση που δείχνουν αφού "πέφτουν κορμιά στην προπόνηση".

Η σέντρα του φιλικού πλησιάζει, οι ΑΛΦΑ Weiss έρχονται, προλαβαίνεις δεν προλαβαίνεις να κάνεις το τελετουργικό. Σερβίρεις τα 3/4 της μπύρας κρατώντας το ποτήρι σε γωνία 45 μοιρών, στη συνέχεια περιστρέφεις τη φιάλη για να ανακατευτεί η μαγιά που έχει μείνει και γρήγορα αδειάζεις την υπόλοιπη στο ποτήρι. Όλα έτοιμα.

Τα κλισέ της καλοκαιρινής προετοιμασίας
ALFA BEER FACEBOOK OFFICIAL PAGE

Ξεκινάει το φιλικό, μαζί και η κατανάλωση φαγητού και μπύρας, ο σχετικός σχολιασμός ποικίλει ανάλογα την απόδοση, την φάση και τέλος το αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Ανάλογα ποικίλει και ο τρόπος που προσεγγίζουν το φιλικό προετοιμασίας τα ΜΜΕ. Κακή εμφάνιση και βαριά ήττα ισούται με "βαριά τα πόδια ακόμη από την σκληρή προετοιμασία", "χρειάζεται πολλή δουλειά" και φυσικά "άσχημο ξεκίνημα, αλλά δεν ανησυχεί ο προπονητής". Ανάλογα είναι τα κλισέ σε περίπτωση καλής εμφάνισης και νίκης."Ξεμούδιασμα με τριάρα" και "έτοιμοι να τρελάνουν κόσμο τη νέα σεζόν", οι πιο ήπιες διαπιστώσεις. Κάτι σε πιο hardcore φάση είναι το κλισέ"χτίζει ομαδάρα που σκορπάει τρόμο".

Κάπου εκεί καταλαβαίνεις ότι ήρθε η ώρα να απολαύσεις το υπόλοιπο των διακοπών σου και να πάρεις πιο χαλαρά την όλη φάση της προετοιμασίας, περιμένοντας τα επίσημα. Και του χρόνου.

ΖΕΕΦΕΛΝΤ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΖΕΕΦΕΛΝΤ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

News 24/7

24MEDIA NETWORK