Θα σ' αγαπάμε μια ζωή Λάρα Γκαρσία Ντάνι

Με αφορμή την γκρίνια γύρω από τον Φελίπε Σαντάνα, το Contra.gr θυμάται ποδοσφαιριστές που ήρθαν, αλλά δεν ακούμπησαν στον Ολυμπιακό. Πέραν των γνωστών Λάρα Γκαρσία Ντάνι και Φέλιξ Μπόρχα υπάρχουν κι αυτοί που έχουν διαγραφεί από τη μνήμη σας. Ποιος θυμάται τον μυστακοφόρο Αμερικανό αμυντικό;

Θα σ' αγαπάμε μια ζωή Λάρα Γκαρσία Ντάνι

Εμίλ Κρεμενλίεφ

Θα σ' αγαπάμε μια ζωή Λάρα Γκαρσία Ντάνι

Kι όμως το... ρεκόρ απαξίωσης δεν το έχει ο Φελίπε Σαντάνα, αλλά ένας άλλος ποδοσφαιριστής που πέρασε για λίγους μήνες από τον Ολυμπιακό και κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να μαζέψει όσα αρνητικά σχόλια δεν είχε μαζέψει στην καριέρα του. Ο λόγος για τον... περίφημο Εμίλ Κρεμενλίεφ. Ο Βούλγαρος δεξιός μπακ ήταν επιλογή του Σταύρου Διαμαντόπουλου την εμβόλιμη μεταγραφική περίοδο της σεζόν 1995-96, σε μια εποχή που ο Ολυμπιακός έδειχνε να ταλανίζεται από αγωνιστικά προβλήματα, αλλά και εσωτερικά όπως αυτό του Αντρέι Γιουσκόβιακ, ο οποίος ήρθε με τιμή και δόξα, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα εξέφρασε τάσεις φυγής από το λιμάνι. Ο Βούλγαρος αμυντικός της Λέφσκι Σόφιας ήρθε δανεικός στον Ολυμπιακό, έπαιξε σε 12 παιχνίδια, έβαλε γκολ και έφυγε με τη στάμπα του αποτυχημένου. Το ότι ήταν μουντιαλικός παίκτης, δεν τον έσωσε από την κριτική του κόσμου του Ολυμπιακού που ζούσε τα (τελευταία) χρόνια των πέτρινων.

Μίρσα Βαρεσάνοβιτς

Θα σ' αγαπάμε μια ζωή Λάρα Γκαρσία Ντάνι

Ουδέποτε καταλάβαμε πού ακριβώς έχει ταλέντο. Σαν στόπερ ή σαν δεξί μπακ; Γιατί, αν θυμάστε, ήρθε μετά από εισήγηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς σαν κεντρικός αμυντικός, αλλά στον Ολυμπιακό πήρε το "νούμερο 2" και έπαιζε βασικός στο δεξί άκρο της άμυνας. Την πρώτη σεζόν στους Πειραιώτες έπαιξε σε 28 παιχνίδια, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να γεννήσει ερωτήματα για τις ικανότητές του. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο την επόμενη χρονιά έπαιξε μόλις σε 7 παιχνίδια για να περάσει στη συνέχεια την πόρτα της εξόδου σαν ένας παίκτης που αν δεν ήταν ο Μπάγεβιτς δεν θα περνούσε ούτε έξω από το γήπεδο Καραϊσκάκη.

Φέλιξ Μπόρχα

Θα σ' αγαπάμε μια ζωή Λάρα Γκαρσία Ντάνι

Έφυγε από τον Ολυμπιακό χωρίς να έχει πετύχει όσα περιμέναμε (βάσει των όσων διαβάζαμε), αλλά παραμένει αγαπητός στον κόσμο του Ολυμπιακού! Εξ ου το γεγονός πως σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, αποθεώθηκε από φίλους των Πειραιωτών σε γνωστό εμπορικό κέντρο. Στον Ολυμπιακό ήρθε ως η "Κόμπρα από το Εκουαδόρ". Ποτέ δεν "δάγκωσε", σκοράροντας μόλις 6 φορές σε 30 αγώνες. Όταν έφυγε, βέβαια, για να πάει δανεικός στη Μάιντς, θυμήθηκε τον καλό εαυτό του βάζοντας 12 γκολ σε 33 αγώνες! Μπορεί να θεωρηθεί από τους αδικημένους ποδοσφαιριστές αν αναλογιστούμε την πορεία που έκανε μετά τον Ολυμπιακό. Στην Ελλάδα, όμως, έμεινε ως μία "Κόμπρα" χωρίς... δηλητήριο.

Τζόνι Νόβακ

Θα σ' αγαπάμε μια ζωή Λάρα Γκαρσία Ντάνι
INTIME SPORTS

Το όνομά του θυμίζει ήρωα σε ταινία του Φώσκολου. Ο Σλοβένος (και... υπέρβαρος) μπακ πήγε στον Ολυμπιακό το Γενάρη του 2003, όταν προπονητής ήταν ο Σρέσκο Κάτανετς. Στα 33 του και με θητεία σε ομάδα Γ' κατηγορίας, πριν έρθει στον Ολυμπιακό, ήρθε στην Ελλάδα μάλλον για να κάνει παρέα στον Κάτανετς που ετοιμαζόταν να απολυθεί για εκείνη την περίφημη ατάκα περί "ψύχωσης για το έβδομο". Το μόνο που έκανε ήταν να ζεσταίνει τον πάγκο και όταν τελικά κατάφερε να παίξει σε κάποια ματς, ο συμπατριώτης του Κάτανετς είχε ήδη φύγει...

Μάρτσιν Κούζμπα

Θα σ' αγαπάμε μια ζωή Λάρα Γκαρσία Ντάνι
INTIME SPORTS

Η αλήθεια είναι ότι όταν έχεις την ευκαιρία να πάρεις έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος την περασμένη σεζόν έχει πετύχει 21 γκολ σε 27 ματς (με τη Βίσλα Κρακοβίας), δεν το πολυσκέφτεσαι. Δεν μπορεί ουδείς να κατηγορήσει τον Ολυμπιακό που κινήθηκε για τον Πολωνό επιθετικό και τον έκανε δικό του τη σεζόν 2003-2004. Το θέμα, όμως, είναι ότι ο συγκεκριμένος είχε ένα σοβαρό πρόβλημα στο γόνατο, το οποίο φάνηκε από την πρώτη στιγμή και ήταν το σημείο διαμάχης ανάμεσα στον Γιώργο Λούβαρη που δεν ήθελε να προχωρήσει η μεταγραφή και τον Ολεγκ Προτάσοφ που πίστευε στις δυνατότητές του. Τελικά, επιβεβαιώθηκε ο πρώτος.

Λάρα Γκαρσία Ντάνι

Θα σ' αγαπάμε μια ζωή Λάρα Γκαρσία Ντάνι

Ο Ριβάλντο "φώναζε" να πάρει ο Ολυμπιακός τον Ισπανό φορ με κλειστά τα μάτια. Μάλλον έτσι τον πήρε γιατί το τελικό συμπέρασμα τούτης της μεταγραφής ήταν μόνο... χιουμοριστικό. Έμεινε στις μνήμες των φίλων του Ολυμπιακού λόγω των συνθημάτων... συμπάθειας ("... θα σ'αγαπάμε μια ζωή Λάρα Γκαρσία Ντάνι") ουχί για τις ικανότητές του και τα γκολ που (δεν) φόρτωνε τα αντίπαλα δίχτυα. Το βιογραφικό του ήταν πλούσιο πριν έρθει στον Ολυμπιακό (Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, μεταξύ πολλών άλλων) και λογικό ήταν να γεμίσει προσδοκίες. Στη μία, όμως, σεζόν που "στέριωσε" στους "ερυθρόλευκους" δεν έδειξε τίποτα περισσότερο από μία συμπαθή φυσιογνωμία.

Θα σ' αγαπάμε μια ζωή Λάρα Γκαρσία Ντάνι

AND THE OSCAR GOES TO...

To όνομα Μπαλμπόα τη δεκαετία '90 δεν ήταν γνωστό μόνο λόγω του Ρόκι. Υπήρχε κι ένας άλλος, ο Μαρσέλο, ο οποίος δοκιμάστηκε στον Ολυμπιακό σε ένα φιλικό με τον Ερυθρό Αστέρα (του 21χρονου Ντάρκο Κοβάσεβιτς), αλλά δεν αποκτήθηκε ποτέ.

Θα σ' αγαπάμε μια ζωή Λάρα Γκαρσία Ντάνι

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο μυστακοφόρος Αμερικάνος αμυντικός που η φυσιογνωμία του ήταν κράμα Νίκου Τσιαντάκη και πρωταγωνιστή ταινιών πορνό, αποτέλεσε την προσωπική επιλογή του Τάις Λίμπρεχτς για την άμυνα του Ολυμπιακού. Η παρουσία του στο Μουντιάλ του 1994 δίνει ψήφους στον γεννημένο το 1967 ποδοσφαιριστή, αλλά η διοίκηση του Ολυμπιακού δεν πείθεται πως μπορεί να ηγηθεί της οπισθοφυλακής. Έτσι, ο Λίμπρεχτς βάζει νερό στο κρασί του και προτείνει να έρθει ο Μπαλμπόα στην Ελλάδα και να δοκιμαστεί σε ένα φιλικό για να πειστούν άπαντες για τις δυνατότητές του.

Θα σ' αγαπάμε μια ζωή Λάρα Γκαρσία Ντάνι

Αυτό γίνεται στο "Μαρακανά" κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα. Ο Μαρσέλο Μπαλμπόα ξεκινά βασικός στην "ερυθρόλευκη" άμυνα, οι φιλοξενούμενοι παίρνουν το προβάδισμα με ωραίο γκολ του Τσαλουχίδη και όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά. Ο Ερυθρός Αστέρας, όμως, παίρνει το φιλικό στα... σοβαρά και πολιορκεί τον Ολυμπιακό, κάνει άνω-κάτω την άμυνά του για να φτάσουμε στο τελικό 4-1, το οποίο "πιστώνεται" ο -υπό δοκιμή- Μπαλμπόα.

Οπως καταλαβαίνετε, η διοίκηση του Ολυμπιακού βάζει φρένο στα "θέλω" του Λίμπρεχτς, ο Αμερικάνος δεν υπογράφει ποτέ συμβόλαιο με τους Πειραιώτες και συνεχίζει την καριέρα του στο Μεξικό και στη συνέχεια στις ΗΠΑ όπου και ολοκλήρωσε την καριέρα του. Για την ιστορία, ο Μπαλμπόα κατάφερε να παίξει σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα (1990, 1994, 1998).

News 24/7

24MEDIA NETWORK