Teqball: Ο απόλυτος social distancing αθλητικός εξοπλισμός

Όλα ξεκίνησαν σε ένα μικρό γκαράζ στην Ουγγαρία. Εν μέσω καραντίνας αποτέλεσε τον καλύτερο φίλο των ποδοσφαιριστών. Σήμερα το teqball φαντάζει ως ο απόλυτος social distancing αθλητικός εξοπλισμός.

Teqball: Ο απόλυτος social distancing αθλητικός εξοπλισμός
TEQBALL.COM

Η μέρα που το ποδόσφαιρο θα επιστρέψει δεν είναι μακριά. Τουλάχιστον για τις περισσότερες χώρες. Έχουμε εξηγήσει γιατί αυτό είναι απαραίτητο, όσον αφορά τις οικονομικές ανάγκες που συνοδεύουν το άθλημα και οι οποίες προέκυψαν από το lockdown που 'επέβαλλε' ο κορονοϊός. Σε κάθε περίπτωση, οι ποδοσφαιριστές πέρασαν ένα γεμάτο δίμηνο με ατομικές προπονήσεις. Στο μέτρο του δυνατού, καθώς ούτε η ένταση ούτε η ποικιλία ασκήσεων μπορούσε να είναι η ενδεδειγμένη. Πολλοί από αυτούς ξόδεψαν κάμποσες ώρες στο teqball.

Από τον Μαγκουάιρ, τον Μανέ και τον Ρούνεϊ, μέχρι τον Νεϊμάρ και τον Άμπραχαμ, είναι πολλοί οι ποδοσφαιριστές που επέλεξαν τον συγκεκριμένο τρόπο για άσκηση και διασκέδαση.

"Μας λείπει το ποδόσφαιρο. Σε όλους τους παίκτες λείπει το ποδόσφαιρο. Με το teqball απλά φέρνουμε πίσω ένα μικρό κομματάκι ποδοσφαίρου, μια ευχάριστη κατάσταση. Αν τσεκάρεις την τελευταία φωτογραφία του Σαντιό Μανέ, βλέπεις τα τέρματα, τα βοηθήματα για τις διαφορετικές ασκήσεις. Και το τραπέζι του teqball είναι εκεί. Το ίδιο συμβαίνει με πολλούς ακόμη ποδοσφαιριστές, ως μέρος της καθημερινής προπονητικής τους ρουτίνας", αναφέρει ο Βίκτορ Χούζαρ, ένας από τους τρεις συνιδρυτές του teqball.

Αυτό το άθλημα ήρθε μέσα από μια ιδέα ενός ημιεπαγγελματία παίκτη, του Γκάμπορ Μπορσάνι και του Βίκτορ Χούζαρ, που θέλησαν να προσαρμόσουν την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο στο περιορισμένο τους χρόνο και χώρο. Έτσι τοποθέτησαν ένα κυρτό τραπέζι τένις ανάμεσα τους και ξεκίνησαν να παίζουν σε ένα μικρό γκαράζ στην Ουγγαρία μαζί με φίλους. Το 2014 η ιδέα τους βγήκε στην παραγωγή και τρία χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε η FITEQ, η διεθνής ομοσπονδία teqball.

"Ποτέ δεν προωθήσαμε πραγματικά την ιδέα. Απλά γνωρίζοντας κάποιους ανθρώπους, θέλαμε να πάρουμε τη γνώμη ανθρώπων όπως ο Ρόναλντ Κούμαν. Όταν εκείνος, ο Χενκ Τεν Κάτε από την Μπαρτσελόνα, η Τσέλσι, ο Άγιαξ, μάς είπαν πως τους άρεσε, τότε είπαμε 'οκ, αν αυτοί οι άνθρωποι μας λένε πως είναι καλό και δούλεψαν με τον Μέσι και όλους αυτούς τους παίκτες, τότε πραγματικά λειτουργεί'. Τότε αρχίσαμε να το κοιτάμε πιο ζεστά. Και έφτασε από την μια ομάδα της Premier League ως την άλλη, από τον έναν παίκτη στον άλλον. Σήμερα βλέπουμε πως το teqball αποτελεί πράγματι έναν αθλητικό εξοπλισμό στα πρότυπα του social distancing. Το τραπέζι είναι σχεδιασμένο με τρία μέτρα μήκος, επομένως έχεις πάντα 3-3,5 μέτρα απόσταση από τον αντίπαλο σου".

Οι παίκτες προπονούνται αναδιπλώνοντας το τραπέζι, με το ένα μισό να λειτουργεί ως τερέν και το άλλο ως αντίδραση. Στο διάστημα του lockdown έγινε προσφορά μισής τιμής στα teqball στην Ένωση παικτών.

"Τώρα βλέπω τις φωτογραφίες και τα βίντεο και μοιάζει σουρεαλιστικό. Είμαι σίγουρος πως το teqball είναι σε πολύ πρώιμη φάση σαν άθλημα. Η εξάπλωση του ωστόσο είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Νομίζω είναι μη αναστρέψιμη. Συχνά αστειεύομαι με τους άλλους δύο συνιδρυτές, λέγοντας τους πως ότι κι αν κάναμε, δεν θα μπορούσαμε να το σταματήσουμε".


News 24/7

24MEDIA NETWORK