Τέσσερις σημειώσεις από το Κύπελλο Ελλάδας

Το Contra.gr κάνει την αποτίμηση των πρώτων αναμετρήσεων για τη φάση των 16 του Κυπέλλου Ελλάδας και ό,τι μας άφησαν αυτές.

Ο Μπράουν Ιντέγε του Άρη σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Ξάνθη για τον πρώτο αγώνα της φάσης των 16 του Κυπέλλου Ελλάδας 2019-2020 στο γήπεδο των Πηγαδιών, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2019
Ο Μπράουν Ιντέγε του Άρη σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Ξάνθη για τον πρώτο αγώνα της φάσης των 16 του Κυπέλλου Ελλάδας 2019-2020 στο γήπεδο των Πηγαδιών, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2019 ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI SPORTS

Τρεις νικητές, ένας χαμένος και μία ΑΕΚ που... έρχεται. Τα πρώτα ματς των '16' του κυπέλλου άφησαν ανάμεικτα συναισθήματα για το λεγόμενο 'Big-5', ειδικά για τον Παναθηναϊκό που πρόσθεσε περισσότερες απαιτήσεις στην ήδη βεβαρημένη -κυρίως ψυχολογικά- τρέχουσα χρονιά. ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Άρης 'έχτισαν' βάσεις πρόκρισης, επί της ουσίας ξεμπέρδεψαν και μένει η ΑΕΚ να βγάλει και την υποχρέωση, έχοντας κι αυτή -βάσει συνθηκών- το Κύπελλο Ελλάδας ως τον μεγάλο στόχο της.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τι μας άφησαν οι πρώτες αναμετρήσεις της φάσης των 16:

Ο Παναθηναϊκός του μίνι... Γολγοθά

Το πρωτάθλημα είναι για... αρχόντους, το κύπελλο είναι για τους υπόλοιπους, για τις ομάδες που αναζητούν τη δεύτερη ευκαιρία. Μία διαφορετική διοργάνωση, ένα 'μίνι πρωτάθλημα' για τις ομάδες της 'δεύτερης ταχύτητας'. Τέτοια είναι ο Παναθηναϊκός. Ο ρεαλιστικός στόχος της ομάδας του Γιώργου Δώνη είναι η είσοδος στα πλέι οφ και να πάει όσο πιο μακριά γίνεται στο κύπελλο, ει δυνατόν μέχρι την κατάκτησή του. Ο ΠΑΣ Γιάννινα του έβαλε το πρώτο εμπόδιο. Η Παναχαϊκή ήταν το εύκολο, η ομάδα των Ιωαννίνων ανεβάζει τον βαθμό δυσκολίας. Οι 'πράσινοι' πήγαν στους 'Ζωσιμάδες' με στόχο το θετικό αποτέλεσμα για μία πιο ομαλή ρεβάνς. Μετά το 0-1 του πρώτου αγώνα, η ρεβάνς στο ΟΑΚΑ έρχεται να προστεθεί στο δύσκολο πρόγραμμα της συνέχειας. Πριν από το ματς με τον ΠΑΟΚ την 1η Φεβρουαρίου, ο Παναθηναϊκός παίζει με τις ομάδες που θα παλέψει για την είσοδο στην πρώτη 6άδα της βαθμολογίας. Συγκεκριμένα, μέχρι τέλος του μήνα, έχει να παίξει κατά σειρά με Πανιώνιο (εντός), Ξάνθη (εκτός), Ατρόμητο (εντός), ΑΕΛ (εκτός) και ενδιάμεσα αυτών έχει τη ρεβάνς με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Η 'ζημιά' της ήττας το απόγευμα της Τετάρτης δεν έχει να κάνει τόσο με τον κίνδυνο να μείνει πρόωρα εκτός συνέχειας του κυπέλλου, αλλά με το γεγονός ότι στην 'καυτή' τετράδα αγώνων μέχρι το φινάλε του Ιανουαρίου, προστέθηκε ακόμα ένα ματς-φωτιά, του οποίου το αποτέλεσμα θα καθορίσει την ψυχολογία και την ηρεμία για τη συνέχεια του μίνι... Γολγοθά.

Ο ΠΑΟΚ με το δείγμα πρωταθλητή

Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, που δεν κατάφερε να αντιδράσει μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ πήγε στο 'Γεντί Κουλέ' έχοντας ένα βαρύ αποτέλεσμα να διαχειριστεί, απέναντι σε μία ομάδα (ΟΦΗ) που, από την πλευρά της, είχε να διαχειριστεί δύο σερί ήττες (Παναιτωλικό, Βόλο). Το αποτέλεσμα ήταν... μονόπλευρο. Σε μία επίδειξη χαρακτήρα και αντίδρασης, οι πρωταθλητές έφυγαν από το Ηράκλειο με το επιβλητικό 3-0, το οποίο ουσιαστικά τους στέλνει στα προημιτελικά. Δεν είναι, όμως, το αποτέλεσμα, για το οποίο έτσι κι αλλιώς φαβορί στο συγκεκριμένο ζευγάρι ήταν ο Δικέφαλος, όσο η εμφάνισή του. Σαν να μην έγινε ποτέ το ντέρμπι με τον Άρη, σαν να μην ήρθε ποτέ το 'σπάσιμο' του αήττητου με το 2-4 από τον 'αιώνιο' αντίπαλο. Δείγμα πρωταθληματικής ομάδας, που δείχνει έτοιμη για το προσεχές ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Τούμπα, ακόμα μία ανάγκη επίδειξης δύναμης, ακόμα μία επιτακτική ανάγκη νίκης στο κυνήγι του πρωτοπόρου Ολυμπιακού. Στην αντίπερα όχθη, ο ΟΦΗ αρχίζει να κουράζεται. Τα συνεχόμενα παιχνίδια, τα προβλήματα τραυματισμών που προκύπτουν, αλλά και το περιορισμένο ρόστερ, έχουν φέρει 3 σερί ήττες (και μία ισοπαλία, αυτή με τον Παναθηναίκό) και μία σχετική γκρίνια από τον κόσμο που -λόγω εφετινών συνθηκών- έχει γίνει πιο απαιτητικός.

Ο Ολυμπιακός του Ραντζέλοβιτς

Το ίδιο εύκολη και η νίκη του Ολυμπιακού στην Καλαμάτα, με τον Πέδρο Μαρτίνς να αλλάζει την ενδεκάδα και να δίνει χρόνο συμμετοχής σε πολλούς ποδοσφαιριστές που δεν ανήκουν στην κατηγορία των 'βασικών'. Στα αξιοσημείωτα, η παρουσία του Λάζαρ Ραντζέλοβιτς. Όχι για το -εξαιρετικό- γκολ που πέτυχε, αλλά για το γεγονός ότι έθεσε εαυτόν στη διάθεση του Πορτογάλου προπονητή για τη δύσκολη συνέχεια. Οι Πειραιώτες είναι στα 'κόκκινα' από το καλοκαίρι έως τώρα, έρχονται οι αναμετρήσεις με την Άρσεναλ, ακολουθεί και το δύσκολο πρόγραμμα μέχρι τέλος Γενάρη που περιλαμβάνει Λαμία, Άρη, ΟΦΗ και το ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Ο Άρης της επανεκκίνησης

Για το τέλος, ο Άρης. Το γρήγορο γκολ του Μπράουν Ιντέγε έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα στην Ξάνθη και οι Θεσσαλονικείς έχουν το μεγάλο προβάδισμα για πρόκριση στα προημιτελικά. Το 4-2 επί του ΠΑΟΚ το περασμένο Σάββατο προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού, επιβεβαίωσε τις δυνατότητες της εφετινής ομάδας και ξάφνου γιγάντωσε τις απαιτήσεις του κόσμου για τη συνέχεια. Το κύπελλο και η είσοδος στα πλέι οφ είναι οι ρεαλιστικοί στόχοι των 'κίτρινων', που δείχνουν ότι έχουν τα φόντα να αποτελέσουν το σημείο αναφοράς στον 2ο γύρο. Η ήττα από τον ΟΦΗ στο 'Γεντί Κουλέ' ήταν η γραμμή... εκκίνησης με 3 νίκες και μία ισοπαλία από τότε έως τώρα. Η συνέχεια δύσκολη, κόντρα σε ΑΕΛ (εκτός), Ολυμπιακό (εκτός) και δύο φορές με Ξάνθη, αμφότερες εντός, μία για το κύπελλο και μία για το πρωτάθλημα.

***

Αν η Super League 1 είναι ο καθρέπτης για τις δυνατότητες κάθε ομάδας, το κύπελλο είναι η διοργάνωση που διαφοροποιεί τις απαιτήσεις. Για το 'δίδυμο' κορυφής (Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ), είναι ένας τίτλος που αποτελεί στόχο, αλλά για τους υπόλοιπους είναι ο ένας και μοναδικός στόχος. Ο Παναθηναϊκός 'έμεινε' στο μάθημα και στη ρεβάνς θα έχει τη δεύτερη ευκαιρία για να μην προστεθεί κι άλλη γκρίνια και εσωστρέφεια. Υπάρχει και η ΑΕΚ που έπεται.

Ποιες μεταγραφές θα κάνουν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός; To νέο Pod-όσφαιρο έχει τις απαντήσεις!

News 24/7

24MEDIA NETWORK