Τι είχες Λίβερπουλ, τι είχα πάντα

Όχι πως το Community Shield αποτελεί κάτι σπέσιαλ ως τρόπαιο, αλλά ο τρόπος που ηττήθηκε ξανά η Λίβερπουλ από την Μάντσεστερ Σίτι δημιουργεί συνειρμούς για το έργο που θα παιχτεί και φέτος στην Αγγλία.

Manchester City's Kyle Walker leaps and clears the ball of the line from a shot by Liverpool's Mohamed Salah during the Community Shield soccer match between Manchester City and Liverpool at Wembley Stadium in London, Sunday, Aug. 4, 2019. (AP Photo/Frank Augstein)
Manchester City's Kyle Walker leaps and clears the ball of the line from a shot by Liverpool's Mohamed Salah during the Community Shield soccer match between Manchester City and Liverpool at Wembley Stadium in London, Sunday, Aug. 4, 2019. (AP Photo/Frank Augstein) AP

Μια εβδομάδα πριν την σέντρα στην Premier League, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ αναμετρήθηκαν στο Community Shield. Ένα παιχνίδι που βάζει στο ζύγι κυρίως το πρεστίζ των συλλόγων, παρά οτιδήποτε άλλο. Η σημασία του ως τρόπαιο μικρή, η χρησιμότητα του εντοπίζεται στις... φωτογραφίες και την διακόσμηση της τροπαιοθήκης του νικητή. Η Μάντσεστερ Σίτι το πήρε στην διαδικασία των πέναλτι, ουδείς εκστασιάστηκε με την επιτυχία στο στρατόπεδο των 'πολιτών' και μάλλον σε αυτό των 'κόκκινων' άπαντες θα κοιμήθηκαν σαν πουλάκια το βράδυ.

Ωστόσο ο τρόπος που ηττήθηκε ξανά η Λίβερπουλ, δεν παύει να δημιουργεί συνειρμούς για τα... προσεχώς, αναφορικά με την μάχη του πρωταθλήματος. Η περσινή μάχη του τίτλου ήταν συγκλονιστική, κρίθηκε στις λεπτομέρειες και χάρισε στους φίλους των 'κόκκινων' την πίστη πως φέτος μπορεί το έργο να έχει την επιθυμητή κατάληξη.

Αν λάβουμε υπόψιν το σενάριο που εκτυλίχθηκε στο Community Shield, το θρίλερ θα βρει την Λίβερπουλ ξανά στον ρόλο του 'παραλίγο'... Η Μάντσεστερ Σίτι μπήκε στον τελικό με μεγαλύτερη συγκέντρωση, πατούσε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και δεν άργησε να πάρει κεφάλι στο σκορ.  Ο Στέρλινγκ στο 12' έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, εξέλιξη που δεν άνοιξε τον ρυθμό, καθώς η Λίβερπουλ ψαχνόταν στον αγωνιστικό χώρο. 

Όπως συνήθιζε σε όλη την περσινή σεζόν, η Σίτι έπαιζε με την τύχη της και δεν 'σκότωνε' το ματς. Η αφύπνιση της Λίβερπουλ ήρθε μετά το 60' και μετουσιώθηκε σε γκολ από τον Ματίπ στο 77', που έχει ωστόσο την σφραγίδα -ποιου άλλου- του Φαν Ντάικ. Με περίσσια ψυχραιμία και άψογο στυλ, ο Ολλανδός στόπερ από δύσκολη γωνία εντός περιοχής γύρισε τη μπάλα στο δεύτερο δοκάρι και έδωσε την ευκαιρία στον παρτενέρ του στην άμυνα των 'κόκκινων' να φέρει το ματς στα ίσια. 

Το μενού είχε δοκάρια και κάποιες εντυπωσιακές επεμβάσεις του Μπράβο, ωστόσο η στιγμή που ξύπνησε μνήμες και λειτουργεί ως... preview της νέας Premier League ήρθε στις καθυστερήσεις. Ο Σαλάχ με διπλή προσπάθεια ήταν έτοιμος να πανηγυρίσει το ολικό come back της Λίβερπουλ στο παιχνίδι, αλλά ήρθε από το πουθενά ο Κάιλ Γουόκερ να κάνει ένα απίθανο ψαλίδι και να διώξει τη μπάλα πριν περάσει τη γραμμή! 

Μια φάση που θύμισε έντονα την αντίστοιχη του περασμένου Γενάρη, όταν η Λίβερπουλ γνώρισε από την Σίτι τη μοναδική της ήττα σε ολόκληρο το πρωτάθλημα, η οποία αποδείχθηκε αρκετή για την απώλεια του τίτλου. Στο τετ-α-τετ με τον Έντερσον στο 18', ο Μανέ πλάσαρε στο δεξί δοκάρι. Στην επαναφορά της μπάλας ο Στόουνς έδιωξε με δύναμη στο... κεφάλι του πεσμένου γκολκίπερ, η μπάλα πήρε ύψος και πορεία προς τα δίχτυα.

Ο Στόουνς θα κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να διορθώσει την κατάσταση, ορμάει στην μπάλα και την απομακρύνει. Δια γυμνού οφθαλμού μοιάζει αυτή να έχει περάσει την γραμμή. Ολόκληρη. Ωστόσο το goal line technology βλέπει αυτό που δεν μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι: ο Στόουνς έχει διώξει τη μπάλα 11,7 χιλιοστά πριν αυτή περάσει τη γραμμή!

Τότε ήταν ο Άγγλος στόπερ των 'πολιτών', τώρα ο Κάιλ Γουόκερ. Φάσεις που λες 'δεν γίνεται', αλλά έγινε. Παιχνίδια όπου η Λίβερπουλ δεν ήταν κατώτερη αλλά ηττήθηκε. Το μοτίβο μοιάζει να συνεχίζεται. Τότε ήταν 9 κόκκοι άμμου, τώρα η καλύτερη ίσως αμυντική ενέργεια στην καριέρα του Γουόκερ. Κάποτε ήταν το γλίστριμα του Στίβεν Τζέραρντ. Πάντα κάτι μοιάζει να σταματά την Λίβερπουλ εντός συνόρων. Κάποιος θα πει κυνικά πως ίσως αυτό να είναι και απόρροια του 1,9 εκατ. ευρώ που ξόδεψαν οι 'κόκκινοι' φέτος στις μεταγραφές. Άλλος θα υποστηρίξει πως θα μπορούσε το ίδιο να συμβεί με όλα τα εκατομμύρια του κόσμου. 

Βέβαια νωρίτερα στον τελικό του Community Shield, η Λίβερπουλ είδε ξανά τα χιλιοστά να της γυρνούν την πλάτη. Στο 57' ο Φαν Ντάικ σούταρε στο δοκάρι, η μπάλα έσκασε κάτω το goal line technology ήταν και πάλι στο πλευρό της Σίτι. 

Παρεμπιπτόντως, ο Ολλανδός στόπερ έφαγε ντρίμπλα μετά από 17 μήνες και 65 επίσημα ματς, όταν τον 'άδειασε' ο Γκαμπριέλ Ζεζούς στο ύψος της μεσαίας γραμμής στο 87'. Όπως και να 'χει, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει και οι λεπτομέρειες ήταν ξανά υπέρ της Σίτι. Ή απέναντι από την Λίβερπουλ. Σύμπτωση ή όχι, θα φανεί στη διάρκεια της κούρσας του τίτλου της φετινής Premier League. 

News 24/7

24MEDIA NETWORK