Τι είναι τα 'κλινικά διαβατήρια' που θα φέρουν ξανά κόσμο στα γήπεδα

Αν και υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για 'φακέλωμα' των οπαδών, ίσως το σχέδιο που προσπαθεί να εκπονήσει η Premier League να είναι και το βιωσιμότερο για τη σταδιακή και ασφαλή επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα. Το θέμα βέβαια είναι και πόσες χώρες θα είναι ικανές να το εφαρμόσουν.

Ένα ασφαλές σχέδιο της σταδιακής επιστροφής του κόσμου στα γήπεδα προσπαθεί να εκπονήσει η Premier League για την σεζόν 2020-2021. (Laurence Griffiths/Pool via AP)
Ένα ασφαλές σχέδιο της σταδιακής επιστροφής του κόσμου στα γήπεδα προσπαθεί να εκπονήσει η Premier League για την σεζόν 2020-2021. LAURENCE GRIFFITHS/POOL VIA AP

Η επανεκκίνηση και ολοκλήρωση σε Premier League και Championship (εκκρεμεί ο τελικός των playoffs) έγινε δίχως την παρουσία του κόσμου στις κερκίδες ελέω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ οι League One & League Two επικύρωσαν την βαθμολογία στις αγωνιστικές που ήδη είχαν διεξαχθεί και πέρασαν κατευθείαν στα playoffs ανόδου.

Με μέτρα και... ημίμετρα, η σεζόν στις επαγγελματικές κατηγορίες στο Νησί έφτασε ως το τέλος, με τον κόσμο να παρακολουθεί την δράση από την τηλεόραση. Ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο πως αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα, καθώς οι επιστήμονες επεξεργάζονται ακόμη τον ασφαλέστερο τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού.

Την ίδια στιγμή, η Premier League εξετάζει το project 'κλινικά διαβατήρια', στοχεύοντας στην επιστροφή των οπαδών στις κερκίδες των γηπέδων. Ο διευθύνων σύμβουλος της λίγκας, Ρίτσαρντ Μάστερς, έγραψε στους Times πως "η Premier League ήταν πρόθυμη να δει πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη 'κλινικών διαβατηρίων' - ένα σύστημα που βασίζεται σε εφαρμογές που εξετάζουν όλα τα συμπτώματα και άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στο Covid-19".

Ο καθηγητής Τζέιμς Κάλντερ -επικεφαλής της ομάδας εργασίας που αναζητά μαζί με με κυβερνητικούς και υγειονομικούς αξιωματούχους τον ασφαλέστερο τρόπο διεξαγωγής των αθλημάτων- δήλωσε στο BBC Sport ότι οι αθλητικές εκδηλώσεις είναι εξαιρετικά απίθανο να διεξαχθούν με πλήθος κόσμου τη νέα σεζόν (η σέντρα στην Premier League είναι προγραμματισμένη για τις 12 Σεπτεμβρίου). Πρόσθεσε ότι ολόκληρη η επόμενη ποδοσφαιρική σεζόν στην Αγγλία (και όχι μόνο) ενδέχεται να κυλήσει με την χωρητικότητα των γηπέδων αισθητά 'κουτσουρεμένη' και με τον αριθμό του πλήθους που παρακολουθεί τα ματς να μειώνεται, αν αποδειχθεί πως αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του COVID-19.

Ο Ρίτσαρντ Μάστερς επιμένει ωστόσο ότι η Premier League έχει μια ομάδα εργασίας που είναι σε άμεση επαφή με την Αρχή Ασφάλειας των γηπέδων και ιατρικούς εμπειρογνώμονες, αναζητώντας από κοινού πρακτικές λύσεις για την επιστροφή των οπαδών στις κερκίδες.

Πρόσθεσε επίσης ότι πραγματοποιήθηκε επίσης μια "ευρεία διαβούλευση με τους οπαδούς" και η παρουσία τους στα παιχνίδια θα βοηθούσε στην "ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας ολόκληρου του αθλήματος σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο να δοκιμάσει ό,τι είναι δυνατόν, να επενδύσει στην τεχνολογία και σε βέλτιστες πρακτικές για να μειώσει τον κίνδυνο και να κάνει την επιστροφή των οπαδών στις εξέδρες πραγματικότητα. Το τεστ και τα ίχνη θα παράσχουν κρίσιμη υποστήριξη για να επιστρέψουν οι οπαδοί στις κεκρίδες. Θα τους παροτρύνουμε να είναι υπεύθυνοι και να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα, βοηθώντας να καταστεί το ποδοσφαιρικό περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο ασφαλές.

Εξετάζουμε όλους τους τομείς μιας ημέρας αγώνων, από λύσεις έκδοσης εισιτηρίων, διαμόρφωση κατανομής θέσεων σταδίων και χρονομετρημένες καταχωρήσεις, έως ελέγχους θερμοκρασίας και υπηρεσία φαγητού και ποτού για τους οπαδούς. Θα συνεργαστούμε με τις τοπικές αρχές και τους συλλόγους για να βρούμε λύσεις στις τοπικές προκλήσεις των μεταφορών, όπως η καθιέρωση πρόσθετων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων και ασφαλών χώρων ποδηλάτων και την εφαρμογή σχεδίων στάθμευσης και πεζοπορίας", τόνισε χαρακτηριστικά ο Μάστερς.

Αν και υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για 'φακέλωμα' των οπαδών με αυτό τον τρόπο, ίσως το σχέδιο που προσπαθεί να εκπονήσει η Premier League να είναι και το βιωσιμότερο για την ασφαλή επιστροφή του κόσμου σταδιακά στα γήπεδα. Το θέμα βέβαια είναι και πόσες χώρες θα είναι ικανές να το εφαρμόσουν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK