Τι κάνουν 5 Έλληνες προπονητές στην Ευρώπη

Προτού ο Μαρίνος Ουζουνίδης αναλάβει τη ρουμάνικη Κραϊόβα ψάξαμε να βρούμε τι έχουν καταφέρει άλλοι πέντε Έλληνες προπονητές που εργάζονται τούτη την περίοδο εκτός συνόρων.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης αναλαμβάνει τα ηνία της Ουνιβερσιτατέα Κραϊόβα, όπως έγινε γνωστό από επίσημα χείλη
Ο Μαρίνος Ουζουνίδης αναλαμβάνει τα ηνία της Ουνιβερσιτατέα Κραϊόβα, όπως έγινε γνωστό από επίσημα χείλη EUROKINISSI SPORTS

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον κόσμο του μπάσκετ, η 'εξαγωγή' Ελλήνων προπονητών ποδοσφαίρου δεν αποτελεί ένα συχνό κι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Είναι γεγονός βέβαια πως όσο περνούν τα χρόνια τόσο πιο πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να δοκιμαστούν, πετυχαίνοντας ή όχι, σε διαφορετικές -του εγχώριου περιβάλλοντος- συνθήκες. Είτε για τη φήμη και το βιογραφικό τους είτε για τα χρήματα είτε για την εμπειρία, δεν διστάζουν να κάνουν το βήμα αναζητώντας μια διαφορετική προοπτική στην επαγγελματική πορεία τους.

Τούτη την εποχή είναι μετρημένοι όσοι εργάζονται εκτός συνόρων. Η συμφωνία του Μαρίνου Ουζουνίδη με τη ρουμάνικη Ουνιβερσιτατέα Κραϊόβα θ' ανοίξει λίγο παραπάνω τον κύκλο. Λύνοντας τη συνεργασία του με τον ΑΠΟΕΛ στα τέλη του Οκτώβρη, ο Εβρίτης τεχνικός ξέμεινε από δουλειά για λιγότερους από τέσσερις μήνες, καθώς η κουβέντα που είχε με τους ιθύνοντες του κλαμπ της Liga 1 αποδείχθηκε καταλυτική για να επιλεγεί ως μια μόνιμη λύση μετά την απόλυση του Κορνέλιου Παπούρα ύστερα από 7 σερί ισοπαλίες και οκτώ ματς δίχως νίκη.

"Συγκριτικά με όσους μίλησα, ήταν πολύ καταρτισμένος. Γνώριζε πολλά για το τι σημαίνει ο σύλλογος, όπως επίσης για τους παίκτες. Είδαμε ποια είναι η φιλοσοφία του, διαθέτει ένα καλό βιογραφικό", τον εκθείασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Σορίν Κάρτου, ενημερώνοντας για μια πρόσληψη που θα συμβεί κατά 99% και ότι ο Ουζουνίδης θα βρίσκεται το Σάββατο στην έκτη μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας για την αναμέτρηση με την Ντιναμό Βουκουρεστίου, προτού κάνει ντεμπούτο στο ματς κυπέλλου με την Μποτοσάνι. Ήδη μάλιστα οριοθετήθηκε ο στόχος που θα 'ναι η έξοδος στην Ευρώπη μέσα από τη διαδικασία των πλέι οφ, η οποία θ' ακολουθήσει ύστερα από το τέλος της κανονικής περιόδου. Σε δεύτερο φόντο τοποθετείται η κατάκτηση ενός τίτλου, όποιος κι αν είναι αυτός. Κάτι που δεν αποκλείεται να καταφέρει ένας εκ των άλλων 5 συναδέλφων του Έλληνα προπονητή που βγάζουν το ψωμί τους στα 'ξένα'.

Ο Γιάννης Πετράκης διεκδικεί πρωτάθλημα

Ο Γιάννης Πετράκης έχει φέρει τον Απόλλωνα Λεμεσού στην κορυφή του κυπριακού πρωταθλήματος
Ο Γιάννης Πετράκης έχει φέρει τον Απόλλωνα Λεμεσού στην κορυφή του κυπριακού πρωταθλήματος EUROKINISSI SPORTS

Αφού ανταμείφθηκε με το βραβείο του κορυφαίου προπονητή στη Super League και ήταν άλλη μια φορά υποψήφιος, έχοντας οδηγήσει τον ΠΑΣ Γιάννινα στις καλύτερες σεζόν της ιστορίας του και μαζί στην Ευρώπη, ο Ρεθυμνιώτης προπονητής κυνηγά τον τίτλο του πρωταθλητή στην Κύπρο ως, από τον περασμένο Νοέμβριο, επικεφαλής του σταφ στον Απόλλωνα Λεμεσού. Με ρεκόρ 8-3-2 επί της θητείας του Πετράκη, ο 'θεός' της κορυφαίας λίγκας στη Μεγαλόνησο οδηγεί την κούρσα μετά από 22 αγώνες στην κανονική περίοδο, όντας στο +2 από τη δεύτερη ΑΕΛ, και στα πλέι οφ που θ' ακολουθήσουν θα παλέψει να διατηρηθεί μπροστά για να κόψει πρώτος το νήμα, κατακτώντας τον τίτλο ύστερα από 15 χρόνια (2005-06). Με αρκετούς ποδοσφαιριστές που έχουν βγάλει το ψωμί τους στην Ελλάδα και τελευταίο απόκτημα τον Μπίσεσβαρ, η ομάδα του Κρητικού τεχνικού διαθέτει την αποδοτικότερη επίθεση με 45 γκολ, χάρη στα 12 του Νικολά Ντιγκινί, και τη δεύτερη αποτελεσματικότερη άμυνα με 18. Άρα συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες.

Ο Γιώργος Πετράκης θέλει να γυρίσει τον τροχό

Ο Γιώργος Πετράκης δεν άργησε να βρει δουλειά, εκτός Ελλάδας τούτη τη φορά
Ο Γιώργος Πετράκης δεν άργησε να βρει δουλειά, εκτός Ελλάδας τούτη τη φορά EUROKINISSI SPORTS

Καθόλου τυχαία δεν επελέγη τον περασμένο Οκτώβριο ο Κρητικός προπονητής (και γιος του Γιάννη) προκειμένου, αφότου απολύθηκε από τη Λαμία, ν' αναλάβει τα ηνία της πιο ιστορικής ομάδας του Λουξεμβούργου, μια και ο Μάνθος Πουλινάκης διαχειρίζεται το όλο πρότζεκτ. Πριν από τη χειμερινή διακοπή δεν πρόλαβε ν' αντιστρέψει τα κακώς κείμενα στο αγωνιστικό κομμάτι της Ζενές Ες και τα όποια αποτελέσματα της δουλειάς του θ' αρχίσουν να φαίνονται (αν φανούν εγκαίρως) με την επανέναρξη της σεζόν στις 14/2 απέναντι στη Στράσεν. Το -9 από την κορυφή δεν μοιάζει πιθανό να καλυφθεί δεδομένης της δυναμικής της πρωτοπόρου Ντουντελάνζ (7-0-1), ωστόσο το -5 από την τέταρτη θέση που χαρίζει εισιτήριο για το Europa League Conference δεν στερεί τις ελπίδες. Πάνω σε αυτή τη λογική, άλλωστε, προχώρησε η συμφωνία με τον 32χρονο γκολτζή φορ Μούσα Μάαζου με θητεία σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μονακό, Μπορντό, Γκιμαράες, Αζαξιό και Λανς!

Ο Γιάννης Χριστόπουλος πατάει στον ιερό βράχο

Ο Γιάννης Χριστόπουλος ζει και εργάζεται στη Στοκχόλμη, για λόγαριασμό της Ακρόπολις
Ο Γιάννης Χριστόπουλος ζει και εργάζεται στη Στοκχόλμη, για λόγαριασμό της Ακρόπολις ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Έχοντας ήδη συμπληρώσει ένα χρόνο δουλειάς στη Σουηδία, ο 48χρονος Καλαματιανός προπονητής δεν ονειρεύεται αδίκως την υπέρβαση με την Ακρόπολις. Σε 30 αγώνες πέρυσι εμφάνισε ένα ανταγωνιστικό σύνολο που ηττήθηκε μόνο σε 5 από τα 30 παιχνίδια της β' κατηγορίας και εν τέλει τερμάτισε στην πέμπτη θέση της κατάταξης, σε απόσταση ασφαλείας από τον υποβιβασμό, αλλά και χωρίς να διεκδικήσει την άνοδο στην Allsvenskan. Η νέα σεζόν θ' αρχίσει τον Απρίλιο (11/4) και μέχρι τότε θα δίνει φιλικά ή παιχνίδια κυπέλλου ως ένα πρώτο δείγμα του τι μπορεί να καταφέρει στη συνέχεια του 2021.

Ο Νίκος Καραγεωργίου ψάχνει για πετρέλαιο στην άμμο

Ο Νίκος Καραγεωργίου σε προπόνηση της Αλ Σοουλά
Ο Νίκος Καραγεωργίου σε προπόνηση της Αλ Σοουλά ALSHULH.COM

Ούτε δυο μήνες έχει κλείσει ο 58χρονος Καβαλιώτης ως προπονητής στην Αλ Σοουλά της Σαουδικής Αραβίας. Σ' αυτό το διάστημα η ομάδα της β' κατηγορίας του ντόπιου ποδοσφαίρου έχει καρπωθεί τους 12 από τους 27 βαθμούς που διεκδίκησε σε 9 παιχνίδια (3-3-3) και εξήλθε, τουλάχιστον προσωρινά, από την επικίνδυνη ζώνη. Το πρόβλημα εντοπίζεται για την ώρα στο γκολ, μια και τα 11 σε 19 παιχνίδια δεν επιτρέπουν βαθμολογικά άλματα στην κατάταξη. Εφόσον λυθεί σύντομα αυτό το σοβαρό πρόβλημα, η Αλ Σοουλά δεν θα κινδυνεύσει, μια και αμυντικά στέκεται αξιοπρεπώς έχοντας αποσπάσει ακόμη και 0-0 από τη διεκδικήτρια της ανόδου Αλ Τζαμπαλαΐν.

Ο Κωνσταντίνος Παναγόπουλος δεν αλλάζει τον ήλιο του Βορρά

Ο Κωνσταντίνος Παναγόπουλος ενόσω δούλευε στα Τρίκαλα
Ο Κωνσταντίνος Παναγόπουλος ενόσω δούλευε στα Τρίκαλα ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μία από τις πλέον θεωρητικές μορφές του επαγγέλματος, καταρτισμένος και σίγουρα εναλλακτικός, έχει ως σταθερή βάση του τη Σουηδία. Από τον Ιούλιο του 2020 ο πρώην προπονητής του Πανιωνίου, της ΑΕΛ και των Τρικάλων δουλεύει στην Κάρλσταντ, ομάδα του βόρειου ομίλου της γ' κατηγορίας (Ettan) που εδρεύει στην 'πιο ηλιόλουστη πόλη' της σκανδιναβικής χώρας, και πέρυσι την κράτησε μακριά από τους μπελάδες υποβιβασμού με 4 νίκες στις τελευταίες 6 αγωνιστικές. Η χρονιά αρχίζει στις 4/4 απέναντι στην Μπρομαποϊκάρνα και προτεραιότητα είναι μια άνετη παραμονή και ακολούθως ό,τι άλλο ήθελε προκύψει για ένα σύνολο εύθραυστης ισορροπίας: 53 γκολ υπέρ και άλλα 53 κατά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK