Τι συνέβαινε στο ελληνικό ποδόσφαιρο όταν ο Μπόλονι δούλευε στον ΠΑΟΚ

Δεν είμαστε σίγουροι πως ο Λάζλο Μπόλονι θυμάται όλα εκείνα που είχαν λάβει χώρα ενόσω δούλευε στον ΠΑΟΚ.

Τι συνέβαινε στο ελληνικό ποδόσφαιρο όταν ο Μπόλονι δούλευε στον ΠΑΟΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Λάζλο Μπόλονι έρχεται στην Ελλάδα για δεύτερη φορά. Το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό θα έχει ισχύ για δύο σεζόν, αλλά προφανώς η παράτασή του θα εξεταστεί αφού πρώτα γίνει η αξιολόγηση της δουλειάς του. Εφόσον, φυσικά, αντέξει μέχρι τότε. Η συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ, κατά την πρώτη θητεία του στη Super League Interwetten, είχε διαρκέσει λιγότερο από ένα χρόνο. Αρχές Ιουνίου του 2011 είχε ανακοινωθεί η πρόσληψή του και τον επόμενο Μάη έγινε γνωστό πως δεν θα συνεχίσει, δίχως στο φινάλε να του αναγνωριστεί ότι οδήγησε τον 'Δικέφαλο' στα νοκ άουτ του Europa League χάρη στο μεγαλειώδες αποτέλεσμα στην έδρα της Τότεναμ, μια και μεσολάβησαν, ως το διαζύγιο, οι αποκλεισμοί από Ουντινέζε-Ατρόμητο και η τελευταία στα πλέι οφ του πρωταθλήματος.

Ήταν, γενικά, μια ταραχώδης περίοδο για τον 'Δικέφαλο' και το ελληνικό ποδόσφαιρο την οποία ο Ρουμάνος προπονητής βίωσε μέρα προς μέρα. Μαζί του θυμόμαστε πως:

1. Ο Ιβάν Σαββίδης ήταν ακόμη ένας υποψήφιος αγοραστής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αρχίζοντας τη δεύτερη απόπειρα εμπλοκής του στο μετοχολόγιο και ουδείς προέβλεπε την κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Την προεδρία ασκούσε ο Θοδωρής Ζαγοράκης ως τις 26 Ιανουαρίου του 2012, όταν και παραιτήθηκε για ν' αντικατασταθεί από τον Ζήση Βρύζα. Ο παλαίμαχος φορ ήταν που ανέλαβε να... διώξει τον Μπόλονι, καταθέτοντας στον ατζέντη του πρόταση ανανέωσης με μειωμένες απολαβές της τάξεως του 60%! Ο Ρουμάνος την είχε απορρίψει πριν την ακούσει.

Η παρουσίαση του Λάζλο Μπόλονι από τον ΠΑΟΚ, τον Ιούνιο του 2011
Η παρουσίαση του Λάζλο Μπόλονι από τον ΠΑΟΚ, τον Ιούνιο του 2011 EUROKINISSI

2. Το ακριβότερο καλοκαιρινό απόκτημα του 'Δικεφάλου' ήταν, με δόξα και τιμή, ο 23χρονος εξτρέμ Γιώργος Γεωργιάδης. Με 400.000 ευρώ από τον Πανσερραϊκό. Υπέρβαση γιατί υποτίθεται πως θα 'ταν ό,τι δεν κατάφερε να γίνει ο Βασίλης Κουτσιανικούλης. Όλοι οι υπόλοιποι (Σπαντάτσιο, Ρομπέρ, Λάζαρ, Λεονάρντο, Νιμανί, κλπ) είχαν υπογράψει είτε ως ελεύθεροι είτε ως δανεικοί.

3. Ο Ολυμπιακός, αντιθέτως, ξόδευε 6 εκατομμύρια ευρώ για να φέρει στον Πειραιά τον Ισπανό Άλμπερτ Ριέρα από τη Λίβερπουλ και η ΑΕΚ έπειθε τον Ισλανδό Έιντουρ Γκιούντιονσεν ν' αφήσει την Premier League (Στόουκ, Φούλαμ) και να παίξει για μία σεζόν στη Super League. Ουδείς έκανε τη διαφορά, βέβαια.

4. Το 6ο πρωτάθλημα της Super League και 33ο στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου άρχιζε με 13 ομάδες. Ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα είχαν αποβληθεί, μια και στους τότε ιδιοκτήτες του (Αχιλλέας Μπέος, Μάκης Ψωμιάδης) είχαν ασκηθεί ποινές διώξεις για συμμετοχή στην υπόθεση των στημένων αγώνων. Εκτός βρέθηκε επίσης ο -κατηγορηθείς για πλαστή φορολογική ενημερότητα- Ηρακλής που, μετά από μακρά δικαστική διαδικασία, δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη άδεια συμμετοχής και έφτασε εν τέλει στη Δ' Εθνική. Από το δράμα του Γηραιού βγήκε ευνοημένος ο Αστέρας Τρίπολης (που στο μεσοδιάστημα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για δωροδοκία), ενώ τις δύο κενές θέσεις κάλυψαν μετά από 2 μήνες Λεβαδειακός και Δόξα Δράμας, που προβιβάστηκαν από τη Β' Εθνική παρέα με Παναιτωλικό, ΠΑΣ Γιάννινα και ΟΦΗ.

Ο Λάζλο Μπόλονι κατά την επίσκεψη του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη
Ο Λάζλο Μπόλονι κατά την επίσκεψη του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη EUROKINISSI

5. Στην προ 'αλαφουζική' περίοδο, ο Παναθηναϊκός του Ζεζουάλδο Φερέιρα αποκλειόταν από την Οντένσε στα προκριματικά του Champions League και από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στην αντίστοιχη διαδικασία του Europa League, σ' ένα αντίστοιχο κάζο μ' εκείνο του 1997, όταν έμενε εκτός Ευρώπης από Ρόζενμποργκ και Λέγκια αντίστοιχα. Σαν να μην έφτανε το φιάσκο του Αυγούστου, η εμφάνιση μιας, σχεδόν λούμπεν, φιγούρας που υποσχόταν φύκια και σαουδαραβικές κορδέλες ως εγγύηση για την αγορά της 'πράσινης' ΠΑΕ ταλαιπώρησε παραπάνω από 1,5 χρόνο το κλαμπ. Μόνο τον... Ρούντολφ, το αγαθό ελαφάκι, κι όχι τον Γκέργκελ θα μπορούσε να πείσει. Κι αυτό με το ζόρι.

6. Στα 34 του ο Πάμπλο Γκαρσία ήταν ο 'Κομαντάντε' του ΠΑΟΚ, έβγαζε σερί 90λεπτα και έδινε γκολ με απευθείας εκτέλεση κόρνερ (στο ματς με την Κέρκυρα). Πού να φανταζόταν πως ήταν η τελευταία, πραγματική και όχι εικονική, σεζόν του στον 'Δικέφαλο';

7. Επίσης ο Κλάους Αθανασιάδης ήταν σέντερ φορ των 17 γκολ και των 6 ασίστ σε 45 αγώνες.

Ο Λάζλο Μπόλονι παρέα με τον Κλάους Αθανασιάδη
Ο Λάζλο Μπόλονι παρέα με τον Κλάους Αθανασιάδη ACTION IMAGES PRESS AGENCY

8. Ο Άγγελος Αναστασιάδης άκουγε τον πνευματικό του και τον Δεκέμβριο έπαιρνε τη θέση του Στεφάν Ντεμόλ στον ΠΑΣ Γιάννινα. Άρχισε με προβλήματα, αλλά "το κουμπί το γύρισε η Παναγιά", όπως δήλωνε, στην οποία όφειλε μια μεγάλη λαμπάδα για την παραμονή στην κατηγορία.

9. Τις 2 από 19 ομάδες της καριέρας του ο Σάκης Τσιώλης τις προπόνησε το 2011-12. Άρχισε με τον Άρη και αποχώρησε, προτού αναλάβει τον Αστέρα Τρίπολης. Από τον Μπόλονι δεν έχασε (1-1, 3-2) πάντως τις δύο φορές που συναντήθηκαν ως αντίπαλοι.

10. Στον αγώνα της Δόξας Δράμας με τον Αστέρα Τρίπολης στο Καυτανζόγλειο, τότε έδρα των 'μαυραετών', είχαν κοπεί 18 εισιτήρια! Αποτελεί την αρνητικότερη επίδοση από καταβολής Super League. Ακόμη και σε κεκλεισμένων των θυρών αγώνες οι παρόντες στην κερκίδα μετριούνται περισσότεροι!

Ο Λάζλο Μπόλινι δίνει οδηγίες στον Φρεντρίκ Νιμανί
Ο Λάζλο Μπόλινι δίνει οδηγίες στον Φρεντρίκ Νιμανί ACTION IMAGES PRESS AGENCY

11. Η βοηθός διαιτητή Κουρομπύλια τραυματιζόταν από αντικείμενο που είχε εκτοξευτεί από την κερκίδα του Βικελίδης', στον αγώνα Άρης-Αστέρας Τρίπολης, με αφορμή την υπόδειξη ενός άουτ αντί... για κόρνερ. Στους 'κίτρινους' είχε επιβληθεί ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών διότι η αναμέτρηση δεν συνεχίστηκε.

12. Πρώτος σκόρερ στο φινάλε του πρωταθλήματος αναδεικνυόταν με 20 γκολ ο Βέλγος Κέβιν Μιραλάς του (άνευ πλέι οφ) πρωταθλητή Ολυμπιακού. Σήμερα αντί για βραβεία παραλαμβάνει στην Τουρκία ταψί μπακλαβά με εξαιρετικής ποιότητας φιστίκι.

13. Τα 19 τέρματα του 24χρονου Κώστα Μήτρογλου, σε πρωτάθλημα και κύπελλο με τον Ατρόμητο του Γιώργου Δώνη, ήταν το διαβατήριο για την επάνοδό του στον Ολυμπιακό. Θα περνούσαν δυο σεζόν προτού καταλήξει να είναι μία από τις πιο ακριβές πωλήσεις Ελλήνων σε ομάδα του εξωτερικού και αρχίσει την περιοδεία του ανά την Ευρώπη.

14. Την προτελευταία αγωνιστική ο ενεργός ποδοσφαιρικά Άγγελος Χαριστέας είχε αναδειχθεί MVP της αγωνιστικής. Ανήκε στον Παναιτωλικό, χωρίς πάντως ν' αποτρέψει τον υποβιβασμό του.

Ο Λάζλο Μπόλονι στη διάρκεια του ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ στην ΟΑΚΑ
Ο Λάζλο Μπόλονι στη διάρκεια του ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ στην ΟΑΚΑ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

15. Τον Κώστα Μανωλά η ΑΕΚ ήθελε να τον πουλήσει διότι θα τον έχανε άνευ αποζημίωσης. Ο ατζέντης του είχε αρνηθεί την πρόταση ανανέωσης, η υπόθεση με την Ντνιέπρ χάλασε όλως περιέργως και ο 21χρονος στόπερ κατέληξε στον Ολυμπιακό, ως προσωπική επιλογή του Βαγγέλη Μαρινάκη.

16. Ποτέ άλλοτε, πριν ή μετά, ο Λεβαδειακός τερμάτισε ψηλότερα από την 7η θέση. Ο Γιώργος Παράσχος και ο Γιάννης Κομπότης είχαν κάνει το θαύμα τους.

17. Τον Οκτώβριο του 2011 Εθνική ομάδα νικούσε 2-0 την Κροατία στο Φάληρο και 2-1 τη Γεωργία στην Τιφλίδα, εξασφαλίζοντας την απευθείας πρόκρισή της στα τελικά του EURO 2012 για τρίτη διαδοχική φορά. Ήταν η εποχή που 'χε φτάσει στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Τότε ήταν υπόθεση όλων των Ελλήνων. Τώρα;

News 24/7

24MEDIA NETWORK