Τι θα άλλαζε στο ποδόσφαιρο, αν είχαμε instant replay;

Στον αγώνα της Γαλλίας με την Ισπανία ζήσαμε ιστορικές στιγμές, με τον διαιτητή της αναμέτρησης να έχει για πρώτη φορά στην ιστορία την βοήθεια του instant replay. Τι θα άλλαζε όμως στον ποδοσφαιρικό χάρτη αν είχαμε τη βοήθεια του replay σε φάσεις που σημάδεψαν το σπορ; (VIDEOS)

FILE - This is a June 29, 1986  file photo  of  Diego Maradona of Argentina celebrates with the cup at the end of the World Cup soccer final in the Atzeca Stadium, in Mexico City, Mexico. Argentina defeated West Germany 3-2 to take the trophy.   With one week to go before the World Cup starts in Brazil, The Associated Press takes a look at 10 great stars in the tournament's history. Maradona One the greatest playmakers of all time, Maradona was joint FIFA Player of the 20th Century with Pele. El Pibe de Oro inspired Argentina to victory in the 1986 tournament. The English will never forgive him for his Hand of God goal en route to winning the World Cup. And perhaps his own people, the Argentines, will never forgive him for being a terrible coach for the national team at the World Cup four years ago in South Africa. But as player, Maradona was peerless during his heyday, although drug problems marred the end of his career. (AP Photo/Carlo Fumagalli, File)
maradona AP

Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται, αλλάζει και προοδεύει. Χρόνο με το χρόνο γίνονται προσθήκες που αφήνουν το δικό τους αντίκτυπο στον τρόπο που βλέπουμε, αλλά και παίζουμε τον "βασιλιά των σπορ". Από εκεί που δεν υπήρχε καν η κίτρινη και κόκκινη κάρτα για την τιμωρία των παικτών, τώρα φτάσαμε να έχουμε διαιτητές της γραμμής δίπλα από την εστία, goal line technology και πλέον instant replay.

Οι καινοτομίες βρίσκουν κατά γενική ομολογία την αποδοχή του κόσμου. Οι περισσότεροι μιλάνε για μία νέα γενιά στο ποδόσφαιρο που δεν θα υπάρχουν επίμαχες φάσεις, τιμωρίες παικτών που δεν ήταν ή ακόμα και γκολ που αντικανονικά δε μέτρησαν. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που θεωρούν πως χάνεται η... γλύκα του αθλήματος και οι ανεκτίμητοι καυγάδες μεταξύ φίλων για το αν πήρε την σωστή απόφαση ο διαιτητής ή αν ήταν οφσάιντ ή όχι το γκολ. Άλλωστε από τέτοιες κουβέντες, είμαστε συνηθισμένοι στον ελλαδικό χώρο.

Τι θα γινόταν όμως, αν είχαμε τη βοήθεια της τεχνολογίας και όλων αυτών των καινοτομιών, σε επίμαχες φάσεις που έχουν συμβεί στο παρελθόν και έχουν σηκώσει θύελλα αντιδράσεων; Τι θα άλλαζε στην ποδοσφαιρική ιστορία, αν το "χέρι του θεού" δε μέτραγε ποτέ; Το Contra.gr μάζεψε μερικές από τις επίμαχες διαιτητικές φάσεις που έχουν συμβεί στο παρελθόν και σας τις παρουσιάζει:

ΤΟ ΓΚΟΛ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

Το γκολ που έστειλε την Αγγλία στην κατάκτηση του πρώτου και μοναδικού Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά το 4-2 επί της Γερμανίας. Οι "νησιώτες" κέρδισαν με χατ-τρικ του Τζεφ Χαρστ στην παράταση, αλλά με το γκολ του στο 101' να σηκώνει μεγάλη κουβέντα για αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή ή όχι. Με το goal line technology, σίγουρα θα γνωρίζαμε...

ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Το... χέρι που είναι γνωστό σε όλους. Οι συστάσεις περιττές. Η Αργεντινή αντιμετωπίζει την Αγγλία στην προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986. Η παρέα του Μαραντόνα νικάει τους Άγγλους 2-1, φτάνοντας τότε μέχρι την κατάκτηση του κυπέλλου. Στο 51' η μπάλα βγήκε ψηλοκρεμαστά προς την εστία του Πίτερ Στίλτον. Ο "Ντιεγκίτο" θέλοντας να προλάβει την έξοδο του Άγγλου κίπερ, σήκωσε το αριστερό του χέρι και πρόλαβε την μπάλα, χτυπώντας με τρόπο που την έστειλε στα δίχτυα. Ο διαιτητής μη βλέποντας την παράβαση, καταλόγισε το τέρμα ως έγκυρο, με το σημερινό instant replay, να αποκαλύπτει τον... ένοχο Μαραντόνα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΣΟΥΜΑΧΕΡ

Ο Τόνι Σουμάχερ αποτελεί μία εμβληματική φιγούρα του γερμανικού ποδοσφαίρου. Κυρίως λόγω του περιστατικού με τον Πατρίκ Μπατιστόν, στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1982. Ο Πλατινί βγάζει μία βαθιά μπαλιά, Μπατιστόν και Σουμάχερ τρέχουν προς τη μπάλα με τον Γερμανό να ζηλεύει τον... Μπρους Λι και σηκώνει εγκληματικά το πόδι του στον αέρα. Η μπάλα βγαίνει άουτ και ο Μπατιστόν φεύγει με... κληρονομιά δύο σπασμένα δόντια και τρία σπασμένα πλευρά. Ο διαιτητής δεν έδωσε καν φάουλ και το instant replay μάλλον θα είχε αντίθετη άποψη για το γεγονός.

ΟΤΑΝ Ο ΑΝΡΙ "ΣΚΟΤΩΣΕ" ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Το Νοέμβριο του 2009, Ιρλανδία και Γαλλία "διασταυρώνουν τα ξίφη τους" για μία θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αφρικής. Το ματς στο Δουβλίνο λήγει 1-0 υπέρ της Γαλλίας και στη ρεβάνς του "Σταντ ντε Φρανς", το ΕΪΡΕ ισοφαρίζει το επιμέρους σκορ στέλνοντας το ματς στην παράταση. Στο 103', η Γαλλία "σκότωσε" τους ψυχωμένους Ιρλανδούς με γκολ του Γκαλάς που δεν έπρεπε να μετρήσει ποτέ. Σε σέντρα του Μαλουντά, ο Ανρί υποδέχεται την μπάλα στη μικρή περιοχή, η οποία αναπηδά πάνω στο χέρι του, με τον Γάλλο διεθνή να τη σταματάει καθαρά πριν αυτή βγει εκτός γηπέδου. Μετά το κοντρόλ, έστρωσε τη μπάλα στον επερχόμενο Γκαλάς που διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Άλλη μία φάση που με το instant replay, δε θα μετρούσε ποτέ το γκολ και μπορεί ακόμα και η Ιρλανδία να βρισκόταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.

BONUS: ΟΤΑΝ Ο ΚΑΡΟΛ ΞΕΓΕΛΑΣΕ ΤΟΝ ΔΙΑΙΤΗΤΗ

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποδέχεται την Τότεναμ, έχοντας στη σύνθεσή της τον παλιό γνώριμο από το πέρασμά του από ΟΦΗ και Ολυμπιακό, Ρόι Κάρολ. Στο 89', γίνεται μία περίεργη μπαλιά προς την εστία του και ο Βορειοϊρλανδός μην κρατώντας σταθερά την μπάλα δέχεται ένα απίστευτο γκολ. Ούτε ο διαιτητής όμως ούτε οι βοηθοί του δεν κατάλαβαν πως η μπάλα πέρασε τη γραμμή, με τον 39χρονο να μην ξεφεύγει από το σημερινό goal line technology σε περίπτωση που επιχειρήσει να το ξανακάνει.

Αυτές είναι μερικές από τις πολλές φάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς στα γήπεδα που έχουμε κουβεντιάσει, μαλώσει και διαφωνήσει. Το ποδόσφαιρο εκσυγχρονίζεται και ίσως θα πρέπει να ξεχάσουμε όλους τους καυγάδες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ματς.

Photo credit: AP Photo/Carlo Fumagalli, File

News 24/7

24MEDIA NETWORK