X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Το γήπεδο και η ομάδα-φάντασμα του Τσερνόμπιλ

Η Στροιτέλ πρώτα έχασε το γήπεδο της, μετά άλλαξε πόλη, και το οριστικό της τέλος ήρθε με τον πιο κυνικό τρόπο.

Το στάδιο 'Avanhard' (στα Ουκρανικά: Стадіон «Авангард») σήμερα είναι ένα αξιοθέατο για τους παράξενους ταξιδιώτες που καταφτάνουν στην Ουκρανία για να επισκεφθούν τον απρόσμενα δημοφιλή 'τουριστικό προορισμό', τα απομεινάρια του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας Τσερνόμπιλ. Το γνωστό και ως 'Eργοστάσιο Παραγωγής Πυρηνικής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ, Β.Ι. Λένιν' ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1977, τρία χιλιόμετρα από το χωριό Πρυπιάτ. Το συγκεκριμένο χωριό, υπήρξε η έδρα της ομάδας ποδοσφαίρου Στροιτέλ Πριπιάτ. Μια ομάδα που σήμερα συμπεριλαμβάνεται σε εκατοντάδες χιλιάδες φαντάσματα που σκόρπισε η καταστροφή της 26ης Απριλίου του 1986.

Είναι δύσκολο να ορίσουμε την καταστροφή που προκάλεσε το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ. Οι άμεσοι θάνατοι ήταν εκατοντάδες, ακόμα περισσότερες χιλιάδες ανθρώπων έσβησαν τα επόμενα χρόνια λόγω των μακροχρόνιων επιπτώσεων της εξάπλωσης της ραδιενέργειας, το ίδιο το καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης άφησε στο σκοτάδι τον επίσημο απολογισμό αυτού του μοιραίου γεγονότος. Η εκκένωση του χωριού Πρυπιάτ, έφερε και τη μετακόμιση της ομάδας ποδοσφαίρου, στο χωριό-καταφύγιο Σλάβουτιτς, που χτίστηκε για τη στέγαση όσων έχασαν τα σπίτια τους από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

Η Στρόιτελ προσπάθησε να επιβιώσει, να συνεχίσει να υπάρχει. Άλλωστε, αυτή η διαρκής προσπάθεια ήταν στο αίμα μιας ομάδας που το όνομα της σήμαινε 'Χτίστης' και αποτελούνταν κυρίως από εργάτες, που ζούσαν και δούλευαν στο χωριό Κριστοβαλίνκα, τέσσερα χιλιόμετρα βόρεια του Πρυπιάτ. Σε μια περιοχή που μύριζε θάνατο και με το καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης να υφίσταται τεκτονικές ρωγμές, η Στροιτέλ επιχείρησε να επιστρέψει στην 5η κατηγορία του Σοβιετικού πρωταθλήματος όπου αγωνιζόταν μέχρι τότε. Η ομάδα τερμάτισε όγδοη σε ένα πρωτάθλημα 12 ομάδων και στο τέλος της σεζόν διαλύθηκε.

Στη χαραυγή της νέας δεκαετίας, με τη Σοβιετική Ένωση να αποτελεί σκιά του παρελθόντος, το φάντασμα της Στρόιτελ προσπάθησε να αποκτήσει υπόσταση ομάδας ξανά. Με νέο όνομα, ως 'Σλάβουτιτς' πήρε τους παίκτες της διαλυμένης από χρέη Τρασινμπέξ Βισνέβ, της τρίτης κατηγορίας του Ουκρανικού Πρωταθλήματος. Το 1998 η ομάδα διαλύθηκε οριστικά. O θρύλος του Τσερνόμπιλ αναβιώνει σήμερα, μέσα από την επική ομώνυμη σειρά του HBO, που δίκαια θεωρείται μια από τις καλύτερες όλων των εποχών.