Το λάθος του Βασιλειάδη και το πυρ κατά ριπάς στην ΕΠΟ!

Μία (λανθασμένη) αναφορά από τον Γιώργο Βασιλειάδη στην Βουλή, σε αναφορά του στο μισθολόγιο των υπαλλήλων της ΕΠΟ, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Άννας Καραμανλή άναψε... φωτιές.

Συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στην Βουλή την Παρασκευή 10 φεβρουαρίου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στην Βουλή την Παρασκευή 10 φεβρουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Ο υφυπουργός Αθλητισμού έκανε λόγο για αδιαφάνεια, για τζίρους 300.000.000 ευρώ στην ΕΠΟ την περίοδο 2004-16, για «μαύρη τρύπα» 15 εκατομμυρίων που ερευνάται, για χρήματα που δεν κατέληξαν ποτέ σε ενώσεις ή σε έργα υποδομής και για μισθολόγιο 300.000.000 ευρώ με μέσο όρο μισθοδοσίας ύψους 5.000 ευρώ.

Όσον αφορά το μισθολόγιο, όμως, το ποσό αναφέρθηκε εκ παραδρομής αφού ο Γ. Βασιλειάδης είχε στο μυαλό του το συγκεκριμένο νούμερο που αφορούσε τον τζίρο της ΕΠΟ από το 2004 μέχρι το 2016.

Το λάθος όμως, έγινε και ο σύλλογος υπαλλήλων της ΕΠΟ με ανακοίνωση του έκανε λόγο για στοχοποίηση που... “βασίζεται σε παράθεση ανύπαρκτων και εκτός πραγματικότητας οικονομικών στοιχείων, μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων και πρωτοσέλιδων στα ΜΜΕ, και στο πλαίσιο ενός πολέμου που δεν μας αφορά και στον οποίο συνεχώς κάποιοι επιχειρούν ετσιθελικά να μας εντάξουν αντιμετωπίζοντας μας, μάλιστα, ως παράπλευρες απώλειες”.

Για να καταλήξει... “Θέλουμε να πιστεύουμε ότι διαθέτει τη δημοκρατική ευαισθησία και το πολιτικό ανάστημα, να αναγνωρίσει το λάθος του και να δείξει με τον τρόπο αυτόν ότι σέβεται εμάς και τις οικογένειές μας. Γιατί αυτές ζούμε από την εργασία μας στην Ομοσπονδία. Ούτε προνομιούχοι είμαστε ούτε κάνουμε το χόμπι μας…».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟ

Κατά τα άλλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού επιτέθηκε στην ΕΠΟ και έκανε λόγο για παθογένειες... “του ελληνικού ποδοσφαίρου, εγώ θα έλεγα του ελληνικού αθλητισμού, αλλά ας επικεντρωθούμε σε εκείνες του ελληνικού ποδοσφαίρου, που είναι γνωστές σε όλους και απαιτείται διαφάνεια, συναίνεση, σύνεση και σύμπνοια”.

Για την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή είπε. “Ο ορισμός της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής ήταν αποτέλεσμα όχι μόνο των γνωστών παθογενειών της FIFA και της UEFA και του συστήματος που κατέληξε στις δικαστικές αίθουσες, αλλά και των διαδικασιών που κίνησε ελληνική Πολιτεία και έθεσε το πρόβλημα στην ουσία στις διεθνείς Συνομοσπονδίες. Γιατί άλλοτε δεν είχε παρέμβει η FIFA και η UEFA; Υπήρχε αδιαφάνεια και η FIFA και η UEFA δεν έκαναν τίποτα. Διότι πρέπει να δούμε τι είχαμε στην ΕΠΟ. Είχαμε έναν οργανισμό ο οποίος από το 2004 μέχρι το 2016 είχε τζίρους 300 εκατομμύρια ευρώ και αυτή τη στιγμή οι ελεγκτές βρίσκουν έλλειμμα 15 εκατομμύρια. Που πήγαν αυτά τα χρήματα; Χωρίς από αυτά τα ποσά να πέσει ένα ευρώ στις τοπικές Ενώσεις, στα σωματεία, στις υποδομές. Ούτε ένα γήπεδο 5Χ5 δεν έφτιαξαν. Ακόμη και οι δικές της εγκαταστάσεις φτιάχτηκαν με χρήματα της FIFA και της UEFA”

Για το που βρισκόμαστε σήμερα. “Ταυτόχρονα δε, αίρονται τα ανήκουστα πράγματα, όπως η μονοετής παραγραφή των αδικημάτων. Αυτό δεν ισχύει πουθενά. Είναι ακόμη πιο προκλητικό και από το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Μονοετής παραγραφή που έφερνε η προηγούμενη διοίκηση και έριχνε στο καλάθι των αχρήστων όλες αυτές τις υποθέσεις, που σήμερα βγαίνουν στο φως, των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Είναι οι υποθέσεις της TravelPlan, της κάρτας Υγείας που έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και πόσα άλλα ακόμη βρίσκουν. Η Deloitte έχει μπει μέσα για να κάνει τυπικό έλεγχο και βρίσκονται πραγματικά σε πανικό από τα νούμερα, τα στοιχεία και τους σκελετούς που βρίσκουν στις ντουλάπες της ΕΠΟ”.

Για διαιτησία και εκλογικό σύστημα. “Το εκλογικό σύστημα είναι τεχνικό ζήτημα. Για μας σαν Πολιτεία είναι κομβικό. Πρώτον η διεύρυνση της εκλογικής βάσης, δεύτερον η μεγαλύτερη συμμετοχή του επαγγελματικού αθλητισμού μέσα στο εκλογικό σύστημα με σαφέστατη πλειοψηφία και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Ως προς τη διαιτησία το θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας, δεν ξέρω αν είναι casus belli, ισχύει στη Μεγάλη Βρετανία, άρα δεν μπορεί να είναι μερικώς casus belli σε μερικές χώρες και μερικώς όχι, σε άλλες χώρες. Το θέμα είναι οι δομές που υπάρχουν και ο εναγκαλισμός της ομοσπονδίας με την ΚΕΔ. Προφανώς όταν η ΚΕΔ επί της ουσίας είναι η ίδια η ΕΠΟ, όταν η ΕΠΟ ασκεί ασφυκτική πίεση και καθορίζει την ΚΕΔ, προφανώς θα ζήσουμε αυτά που ζήσαμε ή τις υποψίες. Άρα λοιπόν πρέπει να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για να μην υπάρχουν σκιές. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Παρ’ όλα αυτά πάντως πρέπει να συζητήσουμε ένα μοντέλο. Έχουμε άποψη, ωστόσο το μοντέλο θα το προτείνει, και θα το συζητήσει η ομοσπονδία η FIFA και η UEFA. Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να απαιτήσει μοντέλο. Σε αυτό συμφωνούμε, αλλά παρ όλα αυτά μπορεί να κρίνει, να κουβεντιάσει και όταν έρθει το ζήτημα των εκλογών εκεί συζητάμε τα πάντα, αλλά όμως θα πρέπει να έχουν μπει αυτοί οι συγκεκριμένοι κανόνες. Ξέρουμε όλοι ποιοι είναι. Ξέρουμε ποια είναι τα προβλήματα, ας μην κρυβόμαστε. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε από τη FIFA και την UEFA που είναι τα αρμόδια διεθνή όργανα, τις προτάσεις τους, πώς θα καταλήξουν και τι αποφάσεις θα πάρουν και τα όργανα της ομοσπονδίας και μετά η Πολιτεία εφόσον χρειαστεί θα παρέμβει. Και θα παρεμβαίνει κάθε φορά που θα υπάρχουν αδιαφανείς διαδικασίες”.

Για τα μέτρα κατά της βίας και το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. “Στον νέο αθλητικό νόμο, ο οποίος ήταν όπως γνωρίζετε σε διαβούλευση μέχρι τις 9 Δεκέμβρη είχε πλούσιο σχολιασμό. Και επειδή η διαβούλευση δεν πρέπει να γίνεται απλά για τα μάτια του κόσμου, έχουμε πάρει και επεξεργαζόμαστε το σύνολο των σχολίων και σκοπός είναι μέσα στο Μάρτη και σε κάθε περίπτωση πριν το Πάσχα, να έχουμε καταθέσει τον αθλητικό νόμο ενσωματώνοντας σωστές παρατηρήσεις, μη ενσωματώνοντας άλλες αιτιολογημένα και ξεκινώντας πάλι μια συζήτηση με τους συναρμόδιους φορείς. Προφανώς για το θέμα του ποδοσφαίρου είμαστε σε διαβούλευση με τους διεθνείς οργανισμούς και προφανώς θα υπάρχει συνεργασία και με την ΕΠΟ. Και είναι δεδομένο ότι αν δεν υπήρχε η κίνηση της Πολιτείας είτε το θέλουμε είτε όχι δεν υπήρχε περίπτωση να παρέμβει η FIFA και η UEFA. Όπως παρενέβη πίσω στο 2006 και υπήρξε και τότε ο κίνδυνος του GREXIT και με παρέμβαση του Πρωθυπουργού λύθηκε το ζήτημα, φέρνοντας όμως δυστυχώς για να λυθεί το ζήτημα, ένα ακόμη νομικό τερατούργημα”.

Για τη θητεία της ΠΔΕ. “Αυτή τη στιγμή και με βάση αυτά που έχουμε από τη FIFA η θητεία της ΠΔΕ είναι μέχρι τις 31 Μαΐου. Στόχος και σκοπός είναι μέχρι 31 Μαΐου να έχει ολοκληρωθεί το έργο και να έχουν γίνει και όλες οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Το καταστατικό ξεκινάει τώρα τη συγγραφή του, έχουν τελειώσει οι αλλαγές του, έχουν τελειώσει όπως σας είπα οι βασικοί κανονισμοί και το πειθαρχικό και οι κανονισμοί λειτουργίας και από κει και μετά νομίζω ότι διά της ανωμαλίας, όπως έχω πει και εγώ, προσπαθούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Δεν θα νομοθετήσω εγώ για τη διαιτησία. Εδώ υπάρχει μια διαδικασία συζήτησης με τους διεθνείς οργανισμούς. Από κει και μετά η Πολιτεία εάν δει να ξαναγίνονται άτοπες καταστάσεις, εάν δει να υπάρχει ξανά το όργιο της διαφθοράς, θα παρέμβει.

Η μπάλα δεν είναι στην εξέδρα. Η μπάλα στην εξέδρα ήταν οι ειδικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για να αυξηθούν οι ομάδες όταν έπαιζαν οι ομάδες της πόλης μας, να μειωθούν οι ομάδες όταν μας βόλευε. Να αυξήσουμε τους μισθούς, να έχουμε μισθοδοσία αυτή τη στιγμή στην ΕΠΟ η οποία έχει εξαιρεθεί από το ενιαίο μισθολόγιο. Διότι μιλάτε για τις αμοιβές της ΠΔΕ αλλά δεν μίλησε κανένας τόσα χρόνια για τα υπέρογκα μισθολόγια στην ΕΠΟ”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ