Το νέο γήπεδο των Τιράνων ξεπερνά σε μέγεθος το αλβανικό ποδόσφαιρο

Το αλβανικό ποδόσφαιρο θρέφει τα όνειρα των φιλάθλων του με ένα στάδιο που θυμίζει 'Ολντ Τράφορντ'. Το 'Air Albania Stadium' είναι εντυπωσιακό.

Στιγμιότυπο από τον αγώνα Αλβανία-Γαλλία για τα Προκριματικά του Euro 2020
Στιγμιότυπο από τον αγώνα Αλβανία-Γαλλία για τα Προκριματικά του Euro 2020 AP PHOTO/HEKTOR PUSTINA

Όλα ξεκίνησαν το 2018, όταν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ραμά, ανακοίνωσε πως η εθνική ομάδα της χώρας θα δίνει τους εντός έδρας αγώνες της σε ένα νέο στάδιο. Το Air Albania Stadium άνοιξε τις πόρτες του το πέρασμένο Σαββατοκύριακο, για τον αγώνα Αλβανίας-Γαλλίας για τα προκριματικά του Euro 2020. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Πρόκειται για ένα γήπεδο του οποίου η ανέγερση κόστισε 75.000.000 ευρώ και χτίστηκε με την σύμπραξη αρμόδιου δημοσίου φορέα της χώρας με ιδιωτική εταιρεία, η οποία κατόπιν σχετικής συμφωνίας θα συν-εκμεταλλεύεται τις εγκαταστάσεις.

Το γήπεδο, χωρητικότητας 22.500 θεατών, πέρασε με επιτυχία τα τελευταία τεστ της UEFA, μπαίνοντας στην κατηγορία σταδίων 4, κάτι που σημαίνει πως κρίθηκε κατάλληλο να φιλοξενήσει αγώνες προκριματικών διεθνών διοργανώσεων, αλλά και αγώνες Champions League και Europa League. Το γήπεδο σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Μάρκο Καζαμόντι, έχει εξωτερικό σχήμα οκταγώνου και χτίστηκε στη θέση της παλαιάς 'Αρένα Κομπετάρε', στην έκταση που κάποτε έδρευε το στάδιο 'Κεμάλ Στάφα', το ιστορικό γηπέδο όπου το 1946 η Αλβανία κέρδισε το Βαλκανικό Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Τα χρώματα της πρόσοψης είναι κόκκινο και μαύρο, παραπέμποντας σε εκείνα της σημαίας της Αλβανίας, κατόπιν στυλιστικών προτάσεων του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο πύργος ύψους 112 μέτρων και 24 ορόφων που βρίσκεται στη γωνία του γηπέδου είναι σήμερα το ψηλότερο κτίσμα της χώρας. Επίσης, στον χώρο του σταδίου υπάρχει εμπορικό κέντρο και ξενοδοχείο πολυτελείας. Μπορούμε με άνεση να πούμε πως αυτό το γιγαντιαίο έργο ξεπερνά σε μέγεθος το ίδιο το ποδόσφαιρο της χώρας και αυξάνει τον πήχη των φιλοδοξιών και των ονείρων για το μέλλον.

Μπορεί τα εγκαίνια του 'Air Albania Stadium' να συνδυάστηκαν με ήττα 0-2 από τη Γαλλία, μπορεί οι αποδοκιμασίες των Αλβανών προς τους Γάλλους παίκτες κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου τους να έγιναν η εκδίκηση για μια ιστορική γκάφα, αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία, μπροστά σε αυτό το πραγματικά όμορφο γήπεδο.

ΟΚ, μοιάζει λίγο με το 'Ολντ Τράφορντ' και το 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', αλλά ας μην παρασυρόμαστε, έχει ακόμα τα προβλήματα του το 'Air Albania Stadium'!

Ο Μέσι θα αφήσει τον Ντιμπάλα να βρει θέση στην ενδεκάδα της Αργεντινής; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK