Το ρεκόρ αλλαγής προπονητών στη Super League 1: σχεδόν 2 ανά ομάδα

Ένας προς ένας οι προπονητές που έχουν ήδη δουλέψει στις ομάδες της Super League 1 προτού συμπληρωθούν 6 μήνες από την έναρξη των προετοιμασιών. Ποιο το ρεκόρ μεταβολών της τελευταίας 4ετίας. Θα είναι ο Λεονίντ Σλούτσκι ο τρίτος της ΑΕΚ;

Ο Λεονίντ Σλούτσκι ίσως γίνει ο τρίτος προπονητής της ΑΕΚ στην τρέχουσα σεζόν
Ο Λεονίντ Σλούτσκι ίσως γίνει ο τρίτος προπονητής της ΑΕΚ στην τρέχουσα σεζόν AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Ο Σάββας Παντελίδης στον Ατρόμητο και ο Μίλαν Ράσταβατς στον Αστέρα Τρίπολης είναι οι δύο 'new entries' προπονητές στο πρωτάθλημα της Super League 1. Φρέσκες επιλογές αμφότεροι, αλλά ταυτόχρονα 'κατεψυγμένες' θα περιγράφονταν ιδανικά, έχοντας βγει από τη 'συντήρηση' που παρέμεναν τους προηγούμενους μήνες μετά την αποχώρησή τους από τον Άρη και την Ξάνθη αντίστοιχα. Ο πρώτος μάλιστα είχε αρχίσει τη νέα σεζόν στους 'κίτρινους', προτού παραδώσει την παραίτησή του στη διοίκηση Καρυπίδη και ταυτόχρονα τη σκυτάλη στον επόμενο. Περιμένοντας ξανά τη σειρά του, σε μια νοητή επετηρίδα που κάπου, κάπως, κάποτε τους 'βολεύει' όλους.

Παντελίδης (που ήταν μεταξύ των 30 ελεύθερων υποψηφίων) και Ράσταβατς είναι εκ των διαδοχικών κρίκων μιας αλυσίδας προπονητών, οι οποίοι ως την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη έχουν δουλέψει για τουλάχιστον μία από τις 14 ομάδες της κατηγορίας. Διότι στη λίστα υπάρχουν 'διπλοθεσίτες' που πρόλαβαν, όσο κι αν μοιάζει παράδοξο, σε διάστημα μικρότερο των 6-7 μηνών να εμφανιστούν σε διαφορετικούς πάγκους.

Στο δρόμο για τους 42 με σχεδόν 2 ανά ομάδα

Το κλάσμα 27 (όλες οι μεταβολές), αφού ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν προπονητής του ΠΑΟΚ μέχρι δύο ημέρες πριν από την αναχώρηση για την Ολλανδία, προς 14 (όσες οι ΠΑΕ της λίγκας) δίνει αποτέλεσμα 1.93! Όσοι ακριβώς οι προπονητές που αντιστοιχούν -για την ώρα- σε καθεμία από τις ομάδες της ελίτ. Μια τιμή που είναι σχεδόν βέβαιο πως θ' αυξηθεί, από τη στιγμή που δεν έχει συμπληρωθεί καν το πρώτο μισό της κανονικής περιόδου, εκκρεμούν οι αντικαταστάσεις σε ΑΕΚ-Ξάνθη, κάμποσοι άλλοι προπονητές αισθάνονται σταθερά μετέωροι, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνεται ως μέτρο σύγκρισης η αντίστοιχη κατάσταση της προηγούμενης 3ετίας.

Μόνο πέρυσι ο μέσος όρος έμεινε κάτω από το 'ψυχολογικό' φράγμα των δύο διαφορετικών τεχνικών ανά κλαμπ, παρόλο μάλιστα που ο Απόλλων Σμύρνης έδωσε δουλειά σε πέντε και ο Λεβαδειακός, με τον Άρη και τον ΟΦΗ σε άλλους τρεις. Πρόπερυσι σε κάθε ομάδα (στο σύνολο 16) αντιστοιχούσαν 2.25 προπονητές, με τις ΑΕΛ και Κέρκυρα ν' απασχολούν μια 5άδα εξ αυτών. Βέβαια, βασικός υπαίτιος για την εκτόξευση του αριθμού ήταν ο Ολυμπιακός, καθώς μέσα σε λίγους μήνες από τον (ανεπιθύμητο) Χάσι έφτασε στον (απροσάρμοστο) Γκαρθία έχοντας ως ενδιάμεσους 'σταθμούς' τον -πιστό στρατιώτη- Λεμονή και τον Κόντη.

Το 'ρεκόρ' της τετραετίας πάντως αφορά την περίοδο 2016-17, όταν οι προπονητές που βρήκαν δουλειά ήταν στο σύνολο 42. Η διαίρεση δίνει 2.63 για καθέναν από τους 16 πάγκους, με τον Ολυμπιακό να ανανεώνεται με 5 διαφορετικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Μάρκο Σίλβα που άρχισε την καλοκαιρινή προετοιμασία, την ΑΕΚ με τρία (Κετσπάγια, Μοράις, Χιμένεθ) και τον Παναθηναϊκό με δύο (Στραματσόνι, Ουζουνίδης). Μονάχα ο Βλάνταν Ίβιτς του ΠΑΟΚ είχε 'γλιτώσει' από την αγχόνη.

Ο πίνακας του Contra.gr παραθέτει όλες τις έως τώρα μεταβολές στη σεζόν που 'τρέχει' και κάποιες εξ αυτών που έπονται, γιατί η Ένωση -διαμέσου του Ίλια Ίβιτς- έχει προσεγγίσει τον Ρώσο, άλλοτε ομοσπονδιακό, Λεονίντ Σλούτσκι, καρτερώντας απάντηση.

Ομάδα 1η επιλογή Υπηρεσιακός 2η επιλογή 3η επιλογή
ΑΕΛ Γκόρνταν Πέτριτς
Μιχάλης Γρηγορίου
ΑΕΚ Μιγκέλ Καρντόσο
Νίκος Κωστένογλου Λεονίντ Σλούτσκι (;)
Άρης Σάββας Παντελίδης Απόστολος Τερζής Μίκαελ Ένινγκ
Αστέρας Μπόρχα Χιμένεθ
Μίλαν Ράσταβατς
Ατρόμητος Γιάννης Αναστασίου Γιώργος Κορακάκης Σάββας Παντελίδης
Βόλος Χουάν Φεράντο


Λαμία Μάκης Χάβος
Σωτήρης Αντωνίου Άκης Μάντζιος
Ξάνθη Κίκο Ραμίρεθ Γιώργος Κόλτσης (;)

Ολυμπιακός Πέδρο Μαρτίνς


ΟΦΗ Γιώργος Σίμος


ΠΑΟΚ Ραζβάν Λουτσέσκου
Αμπέλ Φερέιρα
Παναθηναϊκός Γιώργος Δώνης


Παναιτωλικός Λουίς Κάστρο
Μάκης Χάβος
Πανιώνιος Άκης Μάντζιος
Νίκι Παπαβασιλείου


Έχει σημασία το αποτέλεσμα του ντέρμπι; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK