Το ρίσκο του Ολυμπιακού δεν είναι ο Χολέμπας αλλά ο Κούτρης

Ο Χοσέ Χολέμπας ντύνεται ξανά στα ερυθρόλευκα μετά από 6 χρόνια, μια σεζόν στη Ρόμα και 114 ματς στην Premier League. Πολλοί βλέπουν με δυσπιστία την επιστροφή του, εστιάζοντας στα 36 του χρόνια. Ωστόσο το ρίσκο για τον Ολυμπιακό δεν είναι η απόκτηση του Ελληνογερμανού, αλλά η περίπτωση του Λεονάρντο Κούτρη.

Ο Χολέμπας μαρκάρει τον Λαμέλα σε αναμέτρηση της Γουότφορντ με την Τότεναμ για την Premier League στο Wembley, στις 30 Απριλίου 2018. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Ο Χολέμπας μαρκάρει τον Λαμέλα σε αναμέτρηση της Γουότφορντ με την Τότεναμ για την Premier League στο Wembley, στις 30 Απριλίου 2018. AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Με τους Ομάρ Ελαμπντελαουί και Κώστα Τσιμίκα στα άκρα της άμυνας ολοκλήρωσε την σεζόν 2019-2020 ο Ολυμπιακός, με τους Ραφίνια και Χολέμπας (το Contra.gr είχε προϊδεάσει για την εξέλιξη αυτή από τις 29 Ιουλίου) απάντησε μεταγραφικά στο κενό που δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση τους για Γαλατάσαράι και Λίβερπουλ αντίστοιχα. Και αν για τον Βραζιλιάνο μπακ είναι δεδομένο πως αποκτήθηκε για να αποτελέσει τον βασικό παίκτη των 'ερυθρολεύκων' στα δεξιά της οπισθοφυλακής τη νέα αγωνιστική περίοδο, για τον Ελληνογερμανό το τοπίο είναι ελαφρώς θολό.

Ήταν ξεκάθαρη η επιλογή του Μαρτίνς να προχωρήσει ο Ολυμπιακός στην απόκτηση δύο έμπειρων παικτών για να καλυφθούν οι δύο θέσεις στην άμυνα. Και η απόφαση αυτή πάρθηκε εξαιτίας της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει η νέα αγωνιστική περίοδος. Δίχως χρόνο για κανονική προετοιμασία, με τις νέες αγωνιστικές υποχρεώσεις να ξεκινούν στα μέσα Σεπτέμβρη και την μεταγραφική περίοδο να τρέχει κατά το ήμισυ εν μέσω αγώνων, δεν υπήρχε η πολυτέλεια ενσωμάτωσης νέων παικτών ομαλά στη φιλοσοφία της ομάδας. Έτσι, ο Πορτογάλος τεχνικός επέλεξε να πορευθεί με ποδοσφαιριστές που έχουν παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο και δεν χρειάζονται εντατικά... μαθήματα. Ο μεν Ραφίνια έχει φάει τον πρωταθλητισμό με το κουτάλι σε μια ομάδα όπως η Μπάγερν, ο δε Χολέμπας ξέρει σαν την παλάμη του χεριού του τι εστί Ολυμπιακός και τις απαιτήσεις που συνοδεύουν την ομάδα.

O 36χρονος μπακ αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια στους 'ερυθρόλευκους', χάρη στους οποίους γεύτηκε την σεζόν 2014-2015 στη Ρόμα και έκτοτε αγωνίστηκε στη Γουότφορντ, με την οποία πραγματοποίησε 124 εμφανίσεις, τις 114 στην Premier League με 6 γκολ, 14 ασίστ και 40 κίτρινες κάρτες (1 κόκκινη). Από τον αγγλικό σύλλογο αποχώρησε με παράπονο για την χρησιμοποίηση του από τον Γενάρη και μετά, τονίζοντας στις δηλώσεις πως δεν είχε κανένα πρόβλημα τραυματισμού και η απόφαση να παίξει τόσο λίγο ήταν για αγωνιστικούς λόγους. Το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να διαθέτει ο παίκτης όρεξη για μπάλα και ο Χολέμπας -όπως δηλώνει τουλάχιστον- έχει ακόμη τη 'φλόγα' μέσα του.

"Φυσικά, δεν είμαι χαρούμενος που ολοκληρωθήκαν τα πράγματα έτσι αλλά για να είμαι ειλικρινής ένιωσα πως δεν μπορούσα να βοηθήσω την ομάδα μου (όχι, δεν ήμουν τραυματίας και τα πόδια μου δεν είχαν κανένα πρόβλημα, είμαι σε εξαιρετική φόρμα και στα 36 μου είμαι ακόμη πιο νέος από άλλους).

Με πόνεσε αυτή η απόφαση επειδή αγαπώ τόσο πολύ το ποδόσφαιρο και το να μην εμπλέκεσαι σε αυτό που αγαπάς σε πονάει. Τουλάχιστον είμαι αυτός που επηρέασα λιγότερο αυτή την κατάσταση, νιώθω τους συμπαίκτες μου, την ομάδα, τους οπαδούς της ομάδας αλλά και τους δικούς μου, όλους όσοι εμπλέκονται στον σύλλογο για τον τρόπο που ολοκληρώθηκε η φετινή σεζόν.

Εύχομαι στην Γουότφορντ τα καλύτερα για το μέλλον. Ήρθε η ώρα για μια νέα πρόκληση στην καριέρα μου", ανέφερε μεταξύ άλλων στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα του.

Έχοντας συνηθίσει την καθηλωτική παρουσία του 24χρονου Τσιμίκα στο αριστερό άκρο της άμυνας, δεν είναι λίγοι όσοι αμφιβάλλουν πως ο Χολέμπας μπορεί στα 36 του να έχει ανάλογη επίδραση στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Το δεδομένο είναι πως ο Ελληνογερμανός μπακ είναι εξαιρετικός αθλητής, πολύπειρος και με την απαιτούμενη κλάση για να αντεπεξέλθει στις όποιες δυσκολίες ενός πρωταθλήματος όπως η Super League. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να το κάνει ως βασικός παίκτης που θα φορτωθεί πολλά ματς στην πλάτη του (μαζί με αυτά της Ευρώπης και του Κυπέλλου) ή θα ήταν ιδανικός ως συμπλήρωμα στην θέση του αριστερού μπακ. Κάπου εδώ μπαίνει στη συζήτηση ο Λεονάρντο Κούτρης. Ο παίκτης που έμεινε στη σκιά του Τσιμίκα πέρσι, έφυγε δανεικός για την Μαγιόρκα τον Γενάρη και πάνω που έμοιαζε να παίρνει μπρος τραυματίστηκε σοβαρά, με ρήξη χιαστού.

Η απόκτηση του Χολέμπας μπορεί να μεταφραστεί και ως κίνηση που αφήνει ανοιχτό πεδίο στον Κούτρη να επιστρέψει σταδιακά στη δράση, να βάλει ματς στα πόδια του και να πάρει φανέλα βασικού προϊόντος του χρόνου. Έχει λογική. Παράλληλα όμως εμπεριέχει και ρίσκο. Ο Ελληνοβραζιλιάνος μπακ υπολογίζεται να μπει σε ρυθμούς προπόνησης με την υπόλοιπη ομάδα σε περίπου ένα μήνα. Ενδεχομένως θα χρειαστεί άλλο τόσο για να είναι σε θέση να βγάλει 90λεπτο σε φουλ ρυθμό. Ωστόσο η πρόβλεψη αυτή προϋποθέτει απαραίτητα μια συνθήκη: να κυλήσουν όλα ομαλά στην αποθεραπεία και την επανένταξη του παίκτη. Πώς μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος γι' αυτό; Δεν μπορεί.

Η ευχή για κάθε παίκτη που περνάει αυτή την δοκιμασία, είτε πρόκειται για τον Φορτούνη, είτε για τον Μάνταλο ή τον Βιεϊρίνια, είναι να επανέλθει στη δράση στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Όμως είναι τέτοια η φύση του τραυματισμού και τόση η προσπάθεια που απαιτείται, που συχνά οι αθλητές παρουσιάζουν προβλήματα μυικής φύσεως επιχειρώντας να επανέλθουν στο 100%. Με την επιστροφή τους στα αγωνιστικά πεπραγμένα να καθυστερεί ή να διακόπτεται. Και για τον Κούτρη η πιθανότητα, μικρή η μεγαλύτερη, είναι υπαρκτή. Το ρίσκο για τον Ολυμπιακό είναι αυτό και όχι ο Χολέμπας. Από τον 36χρονο μπακ οι Πειραιώτες θα πάρουν σίγουρα συγκεκριμένα πράγματα. Το θέμα είναι η χρησιμοποίηση του να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ευεργετική για την ομάδα. Και το ενδεχόμενο υπερφόρτωσης του εγκυμονεί κινδύνους, όσο κι αν ο Χολέμπας χαρακτηρίζεται 'τέρας της φύσης' από πλευράς δυνάμεων.

Με την απόκτηση ενός ακόμη αριστερού μπακ (Τράουκο, Χόναταν Σίλβα, Ζόρζε τα ονόματα που έχουν παίξει στα ερυθρόλευκα ρεπορτάζ), ο Ολυμπιακός έχει ήσυχο το κεφάλι του, δεν νιώθει πίεση ούτε προσθέτει στον Κούτρη τέτοια για να επανέλθει στο 100% στον προβλεπόμενο χρόνο. Από την άλλη, εφόσον ο Ελληνοβραζιλιάνος μπακ τα καταφέρει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα παρατηρηθεί... συνωστισμός στο αριστερό άκρο της άμυνας και λιγότερες ευκαιρίες. 'Καλύτερα να περισσεύουν παρά να σου λείπουν' θα έλεγε κανείς και ίσως να είναι έτσι.

Σε κάθε περίπτωση, το ρίσκο που καλούνται να πάρουν Μαρτίνς και Ολυμπιακός δεν αφορά την επικείμενη απόκτηση του Χολέμπας. Αλλά τον ρόλο που θα κληθεί θα παίξει. Αν θα είναι αυτός που θα αποτελέσει τη 'γέφυρα' επανόδου του Κούτρη στη δράση ή ο παίκτης που θα μοιραστεί το βάρος της θέσης με έναν ακόμη παίκτη τους πρώτους μήνες της νέας σεζόν...

News 24/7

24MEDIA NETWORK