Το σκίτσο που 'κλαίει' για την τραγική κατάσταση της Βίσλα

Την ίδια στιγμή που η συνομήλικη Κρακόβια διαθέτει στιβαρό οικονομικό background, για τη συμπολίτισσα Βίσλα έχει αρχίσει έρανος με στόχο την εξασφάλιση μικροποσών που θα τη 'σώσουν'.

Το σκίτσο που 'κλαίει' για την τραγική κατάσταση της Βίσλα

Η ποδοσφαιρική Κρακοβία είναι χωρισμένη στα δύο. Στην κυριολεξία, αφού μια λεωφόρος τεσσάρων λωρίδων και μια συστάδα δέντρων χωρίζουν την παραδοσιακή έδρα της Βίσλα (Μιέσκι) από τη νεόδμητη της Κρακόβια (Μάρσαλεκ Πιλσούντσκι).

Οι δυο ομάδες ιδρύθηκαν την ίδια χρονιά, το 1906, με λίγες ημέρες διαφορά, εκπροσωπώντας διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Δυο 'γηραιές κυρίες' που συμπληρώνουν εφέτος 113 χρόνια ζωής και ταυτόχρονης συμβίωσης στην ίδια πόλη.

Ένας 'Ιερός Πόλεμος', όπως έχει 'βαπτιστεί' κάθε μεταξύ τους συναπάντημα στη διάρκεια της σεζόν.

Την ίδια στιγμή ωστόσο που o Γιανούζ Φιλίπιακ εξασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία της Κρακόβια, διαμέσου της Comarch (εταιρίας software με 5.000 υπαλλήλους που έχει επεκταθεί σε 20 διαφορετικές χώρες) η Βίσλα δεινοπαθεί αναζητώντας πόρους για να κρατηθεί στη ζωή.

Το δημιούργημα του Πολωνού 'Tomasz Brusik' στη σελίδα '11vs11.art' αποτύπωσε ανάγλυφα την κατάσταση. Ένας δράκος με δάκρυα στα μάτια περιμένει το φιλί της ζωής για να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Η Βίσλα των 13 πρωταθλημάτων (πίσω μόνο από τα 14 των Ρουχ Χορζόφ, Γκόρνικ Ζάμπρζε) και πιο πετυχημένη ομάδα μετά στον 21ο αιώνα, των 4 κυπέλλων και ευρωπαϊκών υπερβάσεων απέναντι σε Ίντερ, Σάλκε, Πάρμα, Μπαρτσελόνα και Σάλκε ψάχνει επενδυτές που θα τη σώσουν από το μαρασμό και την καταστροφή. Τη στιγμή μάλιστα που αγωνιστικά στέκεται αξιοπρεπώς και μάχεται να μπει στα πλέι οφ του τίτλου (πρώτη οκτάδα) με βασική αντίπαλό της την σαφώς πιο πλούσια Κρακόβια.

Ο καλλιτέχνης έγραψε πως " η Βίσλα Κρακοβίας (ένα από τα παλαιότερα και πιο επιτυχημένη ποδοσφαιρικά κλαμπ στην Πολωνία) είναι στα όρια της πτώχευσης. Δεν είναι η αγαπημένη ομάδα μου, αλλά η ομάδα που υποστήριζα ως παιδί παρέα με τον παπού μου. Η αγάπη μου για το ποδόσφαιρο άρχισε χάρη σ' αυτόν όταν ήμουν 8 ετών. Αυτό είναι όλο. Μοιραστεί την ανάρτηση, σας παρακαλώ. Ίσως κάποιος στη χώρα σας ενδιαφέρεται να επενδύσει στην ομάδα της πόλης μου. Ας κερδίσει το ποδόσφαιρο".

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η Βίσλα ψάχνει 1.1 εκατ. ευρώ άμεσα και περί τα 2 ως το Μάρτιο για να λάβει άδεια από την αρμόδια επιτροπή της χώρας. Ειδάλλως θα υποβιβαστεί.

Η έκκληση αφορά επιφανείς Πολωνούς που ενδεχομένως έχουν διάθεση να συνδράμουν και να μην διαλυθεί, αφού έχουν ήδη αρχίσει ν' αποχωρούν ποδοσφαιριστές. Φερ' ειπείν ο Κορτ στον Ατρόμητο, ενώ ακολούθησε ο Γιάκουμπ Μπαρτκόφσκι προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα. " Το μέλλον μου θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της ομάδας. Θέλω παίκτες να προπονώ", δήλωσε ο προπονητής Ματσιέι Στολάρτζικ.

Οποιαδήποτε ομοιότητα με ελληνική ομάδα, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

(photo credits: wisla.krakow.pl)

News 24/7

24MEDIA NETWORK