Το σύστημα Λεμονή και ο νέος ρόλος Φορτούνη

Πώς ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού επεμβαίνει στον αγωνιστικό σχεδιασμό και τι ζητάει από τον διεθνή μέσο προκειμένου να έχει πιο ενεργή συμμετοχή στην οργάνωση.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΟΣΦΠ (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)  ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΟΣΦΠ (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ ICON

Παρεμβάσεις στο αγωνιστικό προφίλ του Ολυμπιακού, παρότι βρίσκεται μόλις λίγες ημέρες στην τεχνική ηγεσία, ετοιμάζει ο Τάκης Λεμονής. Ο κόουτς των "ερυθρολεύκων" περιμένει ακόμη τις αφίξεις σημαντικών ποδοσφαιριστών από υποχρεώσεις με τις Εθνικές ομάδες (Ανσαριφάρντ, Παρέδες, Ρέτσος, Νικολάου), ωστόσο, προσπαθεί καθημερινά να ισορροπήσει μεταξύ κούρασης και απουσιών για να βελτιώσει ό,τι περισσότερο μπορεί ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Οι πρώτες πληροφορίες από το αθλητικό κέντρο του Ρέντη, πάντως, αναφέρουν ότι ο 57χρονος προπονητής είναι αποφασισμένος ν' αλλάξει και τη διάταξη που έπαιζε ο Ολυμπιακός από το ξεκίνημα της σεζόν και δη στο διάστημα του Μπέντο, αλλά και στο ρόλο που έχει ο Κώστας Φορτούνης!

Σύμφωνα με όσα έχουν φανεί ως τώρα στη μία εβδομάδα προπονήσεων υπό τις οδηγίες της νέας τεχνικής ηγεσίας, οι "ερυθρόλευκοι" από εδώ και πέρα θα πατήσουν πάνω στο 4-3-3 και θ' αφήσουν στην άκρη το 4-2-3-1 του Πορτογάλου προπονητή.

Σημαντικές αλλαγές δεν θα υπάρξουν, ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ο Λεμονής ετοιμάζεται να αλλάξει τα... μέτρα του "Φορτού" πάνω στο χορτάρι. Όπως του εξήγησε και στο τετ α τετ που είχαν οι δύο τους το απόγευμα της Δευτέρας, θέλει να επιστρέψει στο ρόλο του επιτελικού μέσου που είχε και στο διάστημα της περσινής περιόδου, από τον οποίο εξελίχθηκε σε πρώτος σκόρερ και MVP.

Δεν τον θέλει ως δεύτερο επιθετικό, αλλά ως τρίτο χαφ για να παίρνει περισσότερες φορές την μπάλα στα πόδια του και να ανοίγει το παιχνίδι στην επίθεση.

Μέχρι τώρα και κατόπιν της σχετικής εντολής του Μπέντο, ο διεθνής άσος πλαισίωνε περισσότερο τον σέντερ φορ ως περιφερειακός κυνηγός, αλλά δεν είχε τόσο μεγάλη συμμετοχή στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, η οποία εκφραζόταν κυρίως με βαθιές πάσες από την άμυνα προς την επίθεση.

Πλέον ο νέος κόουτς θέλει από τον Φορτούνη ν' αποτελεί σκαλοπάτι για τους δύο χαφ που θα βρίσκονται πίσω του, ν' αποτελεί στήριγμα στη μπάλα και να αξιοποιεί καλύτερα, λόγω ποιότητας και κλάσης, την επιθετική τριάδα. Αυτό θα γίνει πιο εύκολα από τη στιγμή που δεν ζητάει η πίεση να ξεκινά από πολύ ψηλά, αλλά από τα 2/3 του γηπέδου, ενώ θέλει τη μπάλα κάτω κι όχι διαρκώς στον αέρα, σε αντίθεση με τον Ίβηρα προκάτοχό του.

Γενικά, ο Λεμονής έχει πει στους παίκτες του ότι τους θέλει πιο συμπαγείς και πιο τακτοποιημένους μέσα στο γήπεδο. Με πιο κοντινές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών, χωρίς άσκοπα τρεξίματα και με μαρκάρισμα πίσω από τη μπάλα που θα ξεκινά από τον σέντερ φορ. Αυτή είναι η σχετική εντολή: να βρίσκονται και οι έντεκα παίκτες πίσω από τη μπάλα στην κατοχή του αντιπάλου κι όταν την ανακτούν να μην ψάχνουν τη βιαστική ενέργεια, αλλά την αδύνατη πλευρά της αντίπαλης άμυνας, με σίγουρες πάσες και κινήσεις στους κενούς χώρους.

Καιρός για καταλυτικές παρεμβάσεις δεν υπάρχει, ούτε η καταπόνηση των περισσότερων βασικών επιτρέπει κάτι τέτοιο. Ορισμένες σημαντικές πινελιές, ωστόσο, θέλει να τις βάλει ο νέος προπονητής κι αυτό δουλεύει από την πρώτη μέρα. Περισσότερα θα μάθουμε στις επόμενες προπονήσεις, οπότε και θα μοντάρει την ενδεκάδα για το πολύ σημαντικό παιχνίδι του Σαββάτου κόντρα στον Πλατανιά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK