Το τέλος του Γκριεζμάν θα είναι το τέλος της Ατλέτικο

Ο Αντουάν Γκριεζμάν δεν θέλει να σβήσει ό,τι έζησε στην Ατλέτικο. Ταυτόχρονα όμως ψάχνει νέες προκλήσεις. Το αίτημά του για μεταγραφή κλείνει έναν κύκλο πέντε ετών. Όσων οι Μαδριλένοι στέκονταν ανταγωνιστικά. Πλέον;

Atletico Madrid's Antoine Griezmann celebrates after scoring his sides 1st goal during a Spanish La Liga soccer match between Atletico Madrid and Real Madrid at the Metropolitano stadium in Madrid, Spain, Saturday, Feb. 9, 2019. (AP Photo/Manu Fernandez)
Atletico Madrid's Antoine Griezmann celebrates after scoring his sides 1st goal during a Spanish La Liga soccer match between Atletico Madrid and Real Madrid at the Metropolitano stadium in Madrid, Spain, Saturday, Feb. 9, 2019. (AP Photo/Manu Fernandez) AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Το οικοδόμημα της Ατλέτικο Μαδρίτης δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Στα θεμέλιά του μάλιστα, με συνέπεια να τρεκλίζει, κινδυνεύοντας να καταλήξει σε μορφή σκόνης.

Πριν από τρεις μήνες ο Ντιέγκο Σιμεόνε επέκτεινε τη συνεργασία τους με τους 'ροχιμπλάνκος' ως το καλοκαίρι του 2022. Έκτοτε ωστόσο παρακολουθεί το ρόστερ να 'φυλλορροεί' εξαιτίας της αποχώρησης βασικών στελεχών. Το 'this is the end' ενός συνόλου που εισέβαλε στο δίπολο Μπαρτσελόνα-Ρεάλ και πολλαπλασίασε τους φανς του χάρη στον άρτιο συνδυασμό του δυναμισμού με το τακτικό παιχνίδι και την αυταπάρνηση με την -καλώς εννοούμενη- πονηριά σηματοδότησε η ανακοίνωση της αποχώρησης του Αντουάν Γκριεζμάν.

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα άλλοι παρακολουθούσαν Masterchef και κάμποσοι άλλοι τον ημιτελικό Eurovision, στην Ισπανία ο Γάλλος σταρ δημοσίευε video αποχαιρετισμού. Όχι σε προσωπικό λογαριασμό, στον επίσημο των Μαδριλένων, που ενημερώθηκαν πρώτοι-πρώτοι για τα τα 'θέλω' του.

Τούτο εδώ.

Σε απλά ελληνικά.

" Αφού πρώτα μίλησα με τον Τσόλο και τον Μιγκέλ Άνχελ (σ.σ πρόεδρος) θα ήθελα να μιλήσω στους οπαδούς που μου έδιναν πάντα πολλή αγάπη. Θέλω να σας πω ότι πήρα την απόφαση να φύγω για να δω άλλα πράγματα και άλλες προκλήσεις. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για όσα μου δώσατε αυτά τα πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων κατέκτησα τα πρώτα σημαντικά τρόπαια. Υπήρξαν απίθανες στιγμές που πάντα θα θυμάμαι. Η αλήθεια είναι πως βρίσκεστε στην καρδιά μου. Δεν είναι εύκολο για έναν ποδοσφαιριστή να εισπράττει τόσο πολλή αγάπη. Γι' αυτό και θέλω να σας απευθυνθώ απόψε, για να το μάθετε μετά τον προπονητή και το κλαμπ. Έχω δώσει τα πάντα στο γήπεδο, έχω προσπαθήσει να συμπεριφερθώ καλά".

Συναισθηματικά δωρικός, μα ταυτόχρονα ξεκάθαρος, ειλικρινής και σχεδόν κυνικός.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης είναι βέβαιο πως αλλάζει σελίδα, ασχέτως της παραμονής του Τσόλο, και ο Αντουάν Γκριεζμάν θα ήταν απίθανο να παραμείνει ακλόνητος, δίχως να γράψει στο επόμενο κεφάλαιο της δικής του καριέρας του, ύστερα από μια 5ετία (καλοκαίρι 2014 - καλοκαίρι 2019) σ' ένα περιβάλλον που τον 'θέριεψε' ποδοσφαιρικά. Γνώριζε ήδη ότι ο Ντιέγκο Γοδίν και ο Χουανφράν αποχωρούν όπως και να 'χει, πως ο Λούκας Ερνάντεθ έχει πωληθεί στην Μπάγερν Μονάχου, πιθανόν θα φύγει ο Φιλίπε Λουίς και ο Ντιέγκο Κόστα. Ενδεχομένως και ο Ρόντρι, εφόσον έρθει συμφέρουσα πρόταση.

Ήξερε καλά ότι από του χρόνου η Ατλέτικο δεν θα είναι πια η ίδια, ασχέτως αν ο Σιμεόνε δήλωνε προ ημερών ότι " μοιράζεται τον ενθουσιασμό του που βρίσκεται εδώ". Για λίγες ημέρες ακόμη.

Ο Γάλλος είχε ήδη 'κλειδώσει' πως θ' αναδειχθεί για πέμπτη σερί σεζόν αρχισκόρερ των Μαδριλένων και μ' ένα παγκόσμιο τίτλο στην πλάτη από το καλοκαίρι του 2018 ήταν κατασταλαγμένος πλέον. Είχε καταλήξει πως όφειλε ν' αναζητήσει την εξαργύρωση των ατομικών επιτευγμάτων του, αλλάζοντας επίπεδο.

Στην Ατλέτικο πείσθηκε πως δεν ήταν δυνατόν να συμβεί αυτό. Το γεγονός πως η εφετινή πορεία στο Champions League διακόπηκε στο πρώτο νοκ άουτ (αποκλεισμός από τη Γιουβέντους) και το 'καθαρό' -11 από την Μπαρτσελόνα στο ισπανικό πρωτάθλημα επικύρωσαν την αγωνιστική οπισθοχώρησή της. Ενδεχομένως ο Γκριεζμάν θα ήθελε να έρθουν αλλιώς τα πράγματα. 11 μήνες μεσολάβησαν μόλις από την ημέρα που σε θεωρητική βάση υπέγραφε όρκους αιώνιας αγάπης με την Ατλέτικο. Μιλούσε για 'Mi Casa'.

Ακόμη και τότε, βέβαια, διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις της συμφωνίας όλοι καταλάβαιναν πως οι 'ροχιμπλάνκος' κέρδιζαν απλώς χρόνο. Έναν και μόνο, όπως αποδείχθηκε.

Χάνοντας όμως χρήμα, με την ελπίδα ότι θα τον μεταπείσουν και θ' αποφύγουν την ενεργοποίηση της ρήτρας. Δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Θ' αποκομίσουν, δε, λιγότερα απ' όσα προβλέπονται, μια και το ποσό αποδέσμευσης του Γκριεζμάν ναι μεν είχε τοποθετηθεί στα 200 εκατομμύρια, αλλά με τον όρο να 'υποχωρήσει' στα 120 μετά την 1η Ιουλίου του 2019! Την ίδια στιγμή μάλιστα που το 20% σε περίπτωση μεταπώλησης ανήκε στη Ρεάλ Σοσιεδάδ! Αυτομάτως το κέρδος των Μαδριλένων πέφτει κάτω από τα 100 εκατομμύρια.

Προς όφελος, ξεκάθαρα, της Μπαρτσελόνα, οι άνθρωποι της οποίας δεν χρειάστηκε να πιέσουν καταστάσεις. Τουναντίον άφησαν το σκηνικό να δουλέψει υπέρ τους. Γιατί αφενός τη σεζόν που ολοκληρώνεται υπήρχε πληθώρα επιλογών στην επιθετική γραμμή και θα ήταν δυσκολότερο να χωρέσει ο Γκριεζμάν αφετέρου θα γλιτώσουν ένα μέρος των χρημάτων που θα ξόδευαν πέρυσι για την απόκτησή του.

Ο Γκριεζμάν αποχωρεί από την Ατλέτικο πλημμυρισμένος από εικόνες. Εικόνες ευρωπαϊκών τελικών και τίτλων μέχρι τριψήφιο αριθμό γκολ και προσωπικών επιτυχιών σε 256 συμμετοχές ως τώρα, 133 γκολ και 50 τελικές πάσες. Ο Γάλλος αποφάσισε για τη μοίρα του, είναι η ώρα να κρίνει η Ατλέτικο τι θέλει με τη δική της.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Manu Fernandez

News 24/7

24MEDIA NETWORK