Το Τop-10 των εκπλήξεων σε Μουντιάλ

Ένας από τους λόγους που οι ιστορίες με τα αουτσάιντερ είναι τόσο δημοφιλείς, είναι ότι οι μικροί και ανίσχυροι παίρνουν επιτέλους, το τέλος που στερούνταν. Ή μήπως όχι; Διαβάστε τις 10 κορυφαίες ιστορίες "Δαυίδ και Γολιάθ" που γράφτηκαν σε αγώνες παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το Τop-10 των εκπλήξεων σε Μουντιάλ

10. Ιταλία-Γερμανία, 2006

Το να κερδίσει η τρεις -μέχρι τότε- φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία, στον ημιτελικό του Μουντιάλ, δεν είναι και τόσο μεγάλη έκπληξη. Το 2006 όμως, στον ημιτελικό κόντρα στη Γερμανία, η ζυγαριά έγερνε προς την ομάδα του Γιούργκεν Κλίνσμαν να προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης, έχοντας άλλωστε το πλεονέκτημα της έδρας. Ο αγώνας στο Ντόρτμουντ τα είχε όλα, ενώ έχοντας συμπληρωθεί 119 λεπτά παιχνιδιού, όλα έδειχναν πως θα κρινόταν στα πέναλτι. Κι αν οι Άγγλοι είναι εκείνοι, που παραδοσιακά δεν θέλουν να στήνονται στην άσπρη βούλα, οι Ιταλοί πραγματικά το απεχθάνονται, δεδομένου ότι 3 από τους 4 τελικούς τους κατέκτησαν στη "ρώσικη ρουλέτα", συμπεριλαμβανομένου και του "δικού τους" ημιτελικού του 1990 και φυσικά του τελικού του 1994. Στο 119o λεπτό όμως, ο Φάμπιο Γκρόσσο σκόραρε το πρώτο τέρμα της ομάδας του, για να πλασάρει "γλυκά" την μπάλα ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, δύο λεπτά αργότερα, γράφοντας το τελικό σκορ 2 - 0. Ήταν πράγματι, μια συναρπαστική εξέλιξη.

9. Βόρειος Ιρλανδία-Ισπανία, 1982

Το να νικήσει η Βόρεια Ιρλανδία την Ισπανία, πριν από 32 χρόνια, δεν αποτελούσε τόσο μεγάλη έκπληξη όσο θα ήταν μια αντίστοιχη νίκη σήμερα, όμως και πάλι δεν ήταν κάτι το αμελητέο να κερδίσει την διοργανώτρια στην έδρα της. Η Ισπανία είχε ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στη 2η φάση, ωστόσο, αναμενόταν να ξεπεράσει εύκολα το εμπόδιο της Βορείου Ιρλανδίας, την τελευταία αγωνιστική στους ομίλους της 1ης φάσης. Αμέσως μετά το ημίχρονο όμως, ο Τζέρι Άρμστρονγκ πάγωσε το "Μεστάγια", δίνοντας το προβάδισμα στους Βορειοϊρλανδούς. Οι Ισπανοί προσπάθησαν και πίεσαν πολύ, για να επανέλθουν, όμως δεν τα κατάφεραν. Το 1-0 έδωσε στην Βόρειο Ιρλανδία τη νίκη, την πρωτιά στον όμιλο και την πρόκριση στην επόμενη φάση. Δεν προχώρησε παραπάνω στη διοργάνωση, ωστόσο όλοι στη μικρή χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου θυμούνται εκείνη την ημέρα.

8. Ανατολική Γερμανία-Δυτική Γερμανία, 1974

Η UEFA κατάφερε να αποφύγει μια δύσκολη πολιτική κατάσταση, με την Ισπανία να μην κληρώνεται να αντιμετωπίσει το Γιβραλτάρ, στην προκριματική φάση του Euro 2016. Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο το 1974, όταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Δυτικής Γερμανίας, οι διοργανωτές κληρώθηκαν στον ίδιο όμιλο με την Ανατολική Γερμανία. "Αν μια μέρα η ταφόπλακά μου γράφει απλώς 'Αμβούργο 1974', όλοι θα ξέρουν ποιος βρίσκεται από κάτω" είχε πει ο επιθετικός της Ανατολικής Γερμανίας, Γιούργκεν Σπαρβάσερ. Ήταν αυτός που πέτυχε το νικητήριο γκολ για την ομάδα του, στο 77ο λεπτό του αγώνα. Ο Γκερτ Μίλερ με δηλώσεις του μετά από χρόνια, είπε γι' αυτό το ματς: "Το στρατόπεδό μας έγινε κόλαση μετά από αυτή την ήττα. Ο Χέλμουτ Σεν διαχειρίστηκε σωστά την ήττα και μας μιλούσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες για να βρούμε τι είχε φταίξει". Η "ολονυχτία" φαίνεται πως βοήθησε τη Δυτική Γερμανία, αφού μετά από αυτή την ήττα κατάφερε να φτάσει στον τελικό και να κατακτήσει το τρόπαιο.

7. Αλγερία-Δυτική Γερμανία, 1982

Ένας από τους λόγους που οι ιστορίες με τα αουτσάιντερ είναι τόσο δημοφιλείς, είναι ότι οι μικροί και ανίσχυροι παίρνουν επιτέλους, το τέλος που στερούνταν. Αυτό όμως δεν συνέβη με την περίπτωση της Αλγερίας, στο Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982, λόγω των ιδιαιτεροτήτων στους κανονισμούς που ίσχυαν στη διοργάνωση. Η αφρικανική χώρα αντιμετώπισε στον πρώτο της αγώνα στη διοργάνωση την πανίσχυρη πρωταθλήτρια Ευρώπης, Δυτική Γερμανία. Οι Γερμανοί θεωρούσαν δεδομένη τη νίκη τους στο ματς. Σύμφωνα μάλιστα με τον Αλγερινό αμυντικό, Σαμπάν Μερζεκανέ: "Ένας Γερμανός είχε πει πριν από το ματς, ότι θα κατέβει να παίξει με πούρο στο στόμα". Οι Αλγερινοί όπως έπαιξαν με πάθος και κατάφεραν να πάρουν τη νίκη με 2-1, χάρις στα γκολ των Ραμπα Ματζέ και Λακντάρ Μπελουμί. Στο επόμενο παιχνίδι τους στον όμιλο, κόντρα στην Αυστρία, ηττήθηκαν με 2-0, πριν επιστρέψουν για να κερδίσουν στον τρίτο αγώνα τη Χιλή με 3-2. Οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί έπαιζαν μεταξύ τους την τελευταία αγωνιστική του ομίλου, την επομένη της νίκης της Αλγερίας επί της Χιλής. Γνώριζαν έτσι, ότι με μία νίκη με 1-0 υπέρ της Δυτικής Γερμανίας, τότε θα περνούσαν οι δυο τους στην επόμενη φάση, αφήοντας στην 3η θέση τους Αφρικανούς, στην τριπλή ισοβαθμία. Ο Χορστ Χρούμπες σκόραρε στο 10ο λεπτό για τους Γερμανούς και στη συνέχεια ακολούθησαν 80 λεπτά "στείρου" ποδοσφαίρου, υπό το άκουσμα έντονων αποδοκιμασιών. Το γεγονός αυτό συνιστούσε θρίαμβο για την Αλγερία, με τον Μερζεκανέ να δηλώνει σχετικά: "Προκρίθηκαν με αποδοκιμασίες, ενώ εμείς αποκλειστήκαμε με το κεφάλι ψηλά".

6. Βουλγαρία-Γερμανία, 1994

Μέχρι να φτάσουν στα προημιτελικά, όπου αντιμετώπισαν τους Γερμανούς στο Μουντιάλ του 1994, οι Βούλγαροι είχαν προκαλέσει ήδη μερικά "σοκ" στους αντιπάλους τους, στέλνοντας τη Γαλλία στο "σπίτι της" για λίγη αυτοκριτική και κερδίζοντας την Αργεντινή με σκορ 2 - 0, από τον πρώτο κιόλας γύρο. Ωστόσο, η Γερμανία, παγκόσμια πρωταθλήτρια ούσα, κλήθηκε να υπερασπιστεί τον τίτλο της, θέλοντας να γίνει η δεύτερη ομάδα που θα τον κατακτούσε για δεύτερη συνεχή χρονιά, μετά τη Βραζιλία, το 1962. Κι όλα έδειχναν να βαίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, με τον Ματέους να σκοράρει, λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του. Τα δύο γκολ που πέτυχαν οι Βούλγαροι όμως, μέσα σε τρία λεπτά, "πάγωσαν" τους Γερμανούς, που γνώρισαν την ήττα στο Giants Stadium.

5. Βόρειος Κορέα-Ιταλία, 1966

Μπορεί σήμερα, εκεί όπου κάποτε δέσποζε το επιβλητικό Ayresome Park να είναι οικισμός, αφού κατεδαφίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η Μίντλεσμπρο μετακόμισε στο Ρίβερσαϊντ, τη δεκαετία του '60 όμως, το χορτάρι του πάτησαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές. Ένας από αυτούς ήταν ο Πακ Ντου-Ικ, ο Βορειοκορεάτης που σημείωσε το μοναδικό γκολ στον αγώνα με την Ιταλία, το 1966. Οι Ιταλοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους ντροπιασμένοι, για να τους υποδεχθεί ένα εξαγριωμένο πλήθος, που τους πετούσε αυγά, απογοητευμένο από τη συντριβή των σταρ της ομάδας, Τζιάνι Ριβέρα, Σάντρο Ματσόλα και Τζιακίντο Φακέτι. Η Βόρειος Κορέα ήταν η πρώτη ασιατική χώρα, που προκρίθηκε σε τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το παιχνίδι για τους Ιταλούς άρχισε καλά, αλλά ο τερματοφύλακας Ρι Τσαν-Μιόνγκ τους χάλασε αρκετές φορές το "χατίρι" για ένα γκολ. Χρόνια μετά, ο ίδιος είπε, αναπολώντας τον αγώνα: "Αν έτρωγα γκολ, η φήμη της χώρας θα γκρεμιζόταν. Θα είχαμε αποτύχει στη δοκιμασία, που μας έστειλε να πετύχουμε ο Μεγάλος Αρχηγός. Ως εκ τούτου, υπερασπίστηκα την εστία με τη ζωή μου". Και κάπως έτσι, γράφτηκε ιστορία...

4. ΗΠΑ-Αγγλία, 1950

Μία γνωστή και παλιά ιστορία λέει, ότι όταν οι ΗΠΑ κέρδισαν την Αγγλία, στον πρώτο γύρο του Μουντιάλ του 1950, με σκορ 1 - 0, αρκετές βρετανικές εφημερίδες θεώρησαν πως επρόκειτο για τυπογραφικό λάθος και κυκλοφόρησαν φύλλα, γράφοντας στα πρωτοσέλιδά τους. πως η Αγγλία είχε κερδίσει με σκορ 10 - 0 ή 10 - 1. Αλήθεια ή ψέματα, αυτή η ιστορία δείχνει πόσο εκτός πραγματικότητας έδειχνε, η ομάδα των Τομ Φίνεϊ, Σταν Μόρτενσεν και Μπίλι Ράιτ να χάσει από ένα "μάτσο" ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, που είχαν παίξει ως ομάδα μόνο μία φορά πριν τη διοργάνωση. Το μοναδικό γκολ πέτυχε ο Αϊτινός λαντζέρης Τζόσεφ Γκέτιενς. Κάποιοι πιστεύουν, ότι το γκολ σημειώθηκε από τύχη, αλλά το βιντεοσκοπημένο υλικό από τον αγώνα, δεν το έχει καταγράψει, οπότε είναι πολύ δύσκολο, να το κρίνει κανείς.

3. Καμερούν-Αργεντινή, 1990

Στις μέρες μας, συνηθίζεται, η οικοδέσποινα χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, να "κόβει την κορδέλα" του ποδοσφαιρικού ξεφαντώματος, παίζοντας στο εναρκτήριο παιχνίδι. Ωστόσο, παλιότερα, ήταν η παγκόσμια πρωταθλήτρια που άνοιγε την αυλαία, κόντρα σε όποιον άτυχο κληρωνόταν μαζί της. Το 1990 η Αργεντινή κλήθηκε να αγωνιστεί ενάντια στο Καμερούν, μία ομάδα - κράμα μερικών νέων, που δεν είχαν να ελπίζουν σε τίποτα, πέρα από το να προσφέρουν το μίνιμουμ της αντίστασης για τον αντίπαλό τους. Δεν ήταν μόνο, το ότι έπαιζαν ενάντια στην πρωταθλήτρια Αργεντινή, αλλά η ομάδα του Καμερούν τρέκλιζε πριν το Μουντιάλ, έχοντας υποστεί συντριβή στο Αφρικανικό πρωτάθλημα, ενώ έμεινε και χωρίς τον τερματοφύλακά της, Τζόσεφ Αντουάν Μπελ, που είχε το "θράσος" να ζητήσει από την FA μπόνους. "Ήμασταν μία κακή ομάδα και πίστευα ότι θα χάναμε", είπε ο διάδοχός του, Τόμας Ν'Κόνο. Στο 67ο λεπτό όμως, η μπάλα πέρασε από τα χέρια του Νέρι Πουμπίντο από τη χαλαρή κεφαλιά του Ομάν Μπιγίκ. Το Καμερούν είχε πετύχει το αδύνατο, για να χάσει μοιραία και αναμενόμενα στα προημιτελικά, από την Αγγλία.

2. Δυτική Γερμανία-Ουγγαρία, 1954

Η Γερμανία έχει αρκετές συμμετοχές σε αυτή τη λίστα, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που αντί να έχει τον ρόλο του φαβορί, είχε τον ρόλο του αουτσάιντερ. Η Ουγγαρία των Φέρεντς Πούσκας, Νάντορ Χίντεγκουντι, Σάντορ Κόσιτς και όλων των μεγάλων αστέρων της που συμμετείχαν στο Μουντιάλ της Ελβετίας το 1954, είχε περάσει από τον πρώτο γύρο του τουρνουά, έχοντας 17 γκολ σε δύο παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου σε αυτά του αγώνα κόντρα στη Δυτική Γερμανία, την οποία είχε νικήσει με 8-3. Στη συνέχεια αντιμετώπισε και ξεπέρασε το εμπόδιο της Βραζιλίας (4-2), ενώ στα ημιτελικά βρήκε απέναντί της την Πρωταθλήτρια Κόσμου, Ουρουγουάη, την οποία απέκλεισε επίσης, επικρατώντας με 4-2. Φτάνοντας στον τελικό, οι Μαγυάροι μάθαιναν ότι οι συμπατριώτες τους πίσω στην πατρίδα είχαν ήδη τυπώσει γραμματόσημα με τα πρόσωπά τους, ενώ είχαν αρχίσει να φιλοτεχνούν αγάλματα στο φυσικό μέγεθος του καθενός, προκειμένου να τους δοξάσουν. Στον τελικό η Ουγγαρία είχε καταφέρει να προηγείται με 2-0 μετά από 8 λεπτά αγώνα. Η Δυτική Γερμανία όμως αντέδρασε και ισοφάρισε στο επόμενο δεκάλεπτο σε 2-2. Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το 84ο λεπτό, όταν Χέλμουτ Ραν με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα στο παιχνίδι, έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του. Αμέσως μετά ο Πούσκας ισοφάρισε, όμως το γκολ του ακυρώθηκε. Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ουγγρικού ποδοσφαίρου, Φέρεντς Πούσκας, είπε: "Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ήταν σχεδόν ένα λεπτό αργότερα, όταν σήκωσε τη σημαία του. Θα μπορούσα να τον έχω σκοτώσει. Το να χάνεις ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με μια τέτοια απόφαση, δεν μπορείς να το αποδεχτείς". Οι Γερμανοί αναφερόμενοι στην ημέρα αυτή, την 4η Ιουλίου του 1954, όταν στέφθηκαν για πρώτη φορά Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, την αποκαλούν "Το θαύμα της Βέρνης".

1. Βραζιλία-Ουρουγουάη, 1950

Η νίκη για τη Βραζιλία ήταν το αναμενόμενο στον τελικό του Μουντιάλ, που διοργάνωνε η ίδια το 1950. Αυτό που ήταν γραφτό να γίνει. Οι Ουρουγουανοί φάνταζαν στα μάτια των Βραζιλιάνων ως κώνοι ντυμένοι στα γαλάζια, μέσα από τους οποίους οι παίκτες της σελεσάο θα έπρεπε να περάσουν και να σκοράρουν, τέσσερις, πέντε ή όσες φορές επιθυμούν. Την προηγούμενη χρονιά, η Βραζιλία είχε κατακτήσει το Κόπα Αμέρικα σκοράροντας 46 γκολ σε 8 παιχνίδια, ενώ στον τελικό μόνο, πέτυχε 7 γκολ κόντρα στην Παραγουάη, γεγονός που ενίσχυε την πεποίθηση ότι η ομάδα αυτή ήταν ανίκητη. Όταν ήρθε η ώρα του τελικού, είχε στηθεί μια γιορτή στο Μαρακανά. Κανείς δεν είχε πάει στο γήπεδο, για να δει το ματς. Όλοι βρίσκονταν εκεί για να πανηγυρίσουν. Ένα τραγούδι για τη νίκη είχε γραφτεί, ενώ πολλές εφημερίδες είχαν κλείσει, πριν τον αγώνα με πρωτοσέλιδα συγχαρητήρια στη Βραζιλία για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Δήμαρχος του Ρίο στον λόγο του, πριν από τον αγώνα, μιλούσε λες και το παιχνίδι είχε τελειώσει νικηφόρα για τους γηπεδούχους. Ο μέσος της Ουρουγουάης, Χούλιο Πέρες τα είχε κάνει πάνω του κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων. Όλα έδειχναν, ότι ήταν γραφτό να το πάρει η Βραζιλία. Τελικά η Ουρουγουάη επικράτησε με 2-1 και έριξε ένα ολόκληρο έθνος στην κατάθλιψη. Έκτοτε τα δάκρυα των Βραζιλιάνων στέγνωσαν, αφού η ομάδα τους κατάφερε να κατακτήσει 5 τρόπαια στα χρόνια που ακολούθησαν.

Πηγή: ESPN

News 24/7

24MEDIA NETWORK