To top-10 των φάουλ (VIDEOS)

Τα Παγκόσμια Κύπελλα δεν είναι μόνο θέαμα, ωραία γκολ, νίκες και τίτλοι. Υπάρχει, όπως παντού, και η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού σ' αυτά. Παρακάτω, θα διαβάσετε για τα 10 πιο "χτυπητά" φάουλ στην ιστορία των Μουντιάλ.

To top-10 των φάουλ (VIDEOS)

10. Ντε Γιονγκ σε Τσάμπι Αλόνσο

Ακόμα και οι νεαρότεροι από εσάς, θα το θυμάστε καλά. Τελικός παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 στη Νότιο Αφρική και η Ολλανδία επιστρατεύει κάθε μέσο για να σταματήσει τη διαστημική Ισπανία. Σε μονομαχία στο κέντρο του γηπέδου ο Νάιτζελ Ντε Γιονγκ βάζει το παπούτσι του στο στήθος του Τσάμπι Αλόνσο αλλά προς γενική κατάπληξη δεν αποβάλλεται. Ο διαιτητής Χάουαρντ Γουεμπ τιμωρεί το σκληρότατο μαρκάρισμα μόνο με κίτρινη κάρτα. Απόψεις....

To top-10 των φάουλ (VIDEOS)

9. Ζοάο Πίντο σε Παρκ Γκι

Στο Μουντιάλ της Απω Ανατολής το 2002 η Νότιος Κορέα του Γκους Χίντινγκ είχε μια χαρά φιλικές διαιτησίες (το διατυπώνουμε κομψά).Κανείς όμως δεν μπορεί να κατηγορήσει τον ρέφερι του αγώνα των Κορεατών με την Πορτογαλία για την αποβολή του Ζοάο Πίντο ο οποίος σημάδεψε το γόνατο του Παρκ Γκι.

8. Μοχάμεντ Μούγιτς σε Εντουαρντ Ντουμπίνσκι

Σ' ένα παγκόσμιο Κύπελλο που έτσι και αλλιώς σημαδεύτηκε από σκληρά μαρκαρίσματα, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα πολύ βίαια, αποκρουστικά φάουλ. Στο παιχνίδι του πρώτου γύρου της διοργάνωσης μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας και της Σοβιετικής Ενωσης ο Μούγιτς πήρε φόρα και πολύ απλά έσπασε το πόδι του Ντουμπίνσκι. Ο θύτης δεν αποβλήθηκε αλλά τιμωρήθηκε με ένα χρόνο αποκλεισμό από την ομοσπονδία της χώρας του και δεν ξαναφόρεσε ποτέ τη φανέλα με το εθνόσημο.

7. Τόνι Σουμάχερ σε Πατρίκ Μπατιστόν

Ο ημιτελικός του Μουντιάλ του 1982 μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας σημαδεύτηκε από το περιβόητο μαρκάρισμα του Σουμάχερ στον Μπατιστόν. Ο άμοιρος Γάλλος επιχείρησε να τσιμπήσει την μπάλα και ο Γερμανός τερματοφύλακας έπεσε με όλη του δύναμη πάνω του. Οι πάντες στο γήπεδο πάγωσαν καθώς ο Μπατιστόν δεν είχε καν σφυγμό ενώ στο χορτάρι έπεσαν και τα τρία σπασμένα δόντια του. Ο Σουμάχερ ήταν στην αρχή κυνικός ("συμβαίνουν αυτά σ' ένα ποδοσφαιρικό ματς") αλλά αργότερα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.

6. Μιχάι Μοκάνου σε Αγγλία

Οι παίκτες της Αγγλίας δεν είχαν ιδέα από τους παίκτες της Ρουμανίας που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στον πρώτο γύρο του Μουντιάλ του Μεξικού. Μετά το παιχνίδι οι πάντες έφεραν στο μυαλό τους το όνομα του Μοκάνου, του αριστερού μπακ των Ρουμάνων ο οποίος έθεσε νοκ-άουτ τρεις Αγγλους, τους Τέρι Νιούτον, Τόμι Ράιτ και Φράνι Λι.

5. Ούλι Χένες σε Γιόχαν Κρόιφ

Δεν πρόκειται για βίαιο μαρκάρισμα, ούτε καν σκληρό αλλά έχει μείνει στην ιστορία. Ο τελικός του Μουντιάλ του 1974 αρχίζει και οι μάγοι της Ολλανδίας κυκλοφορούν την μπάλα. Μετά από ένα λεπτό και χωρίς οι Γερμανοί να έχουν ακούμπησε την στρογγυλή θεά ο Κρόιφ παίρνει φόρα, μπουκάρει στην περιοχή και ανατρέπεται από ένα άτσαλο τάκλιν του Χένες. Εκτελεί ο Νέσκενς, 1-0 η Ολλανδία πριν τη γερμανική ανατροπή.

4. Ζοάο Μοράις σε Πελέ

Η Βραζιλία του Πελέ ταξίδεψε στην Αγγλία για το Μουντιάλ του 1966 έχοντας ήδη δύο διαδοχικούς παγκόσμιους τίτλους. Στο ματς κόντρα στην Πορτογαλία ο Πελέ μπήκε στο γήπεδο με τραυματισμένο γόνατο και ο προσωπικός του αντίπαλος Ζοάο Μοράις άρχισε να βαράει στο σταυρό για να θέσει νοκ-άουτ τον Βραζιλιάνο σταρ. Τα κατάφερε με δύο διαδοχικά τάκλιν στο αριστερό πόδι του Πελέ ο οποίος τέθηκε νοκ-άουτ για το υπόλοιπο της διοργάνωσης. Η Βραζιλία έτσι παρέδωσε, προσωρινά, το στέμμα της στην Αγγλία.

3. Bέρνερ Λίμπριχ σε Φέρενς Πούσκας

3. Το γερμανικό θαύμα της Βέρνης το 1954 έχει τη δική του άγνωστη λεπτομέρεια. Μέχρι τον τελικό η μεγάλη Ουγγαρία του Φέρενς Πούσκας πήγε τρένο, νικώντας, μεταξύ άλλων, και τη Γερμανία με 8-3. Σε εκείνο ακριβώς το ματς ο Βέρνερ Λίμπριχ έδειξε στον Ούγγρο σταρ τι εστί βερίκοκο με ένα σκληρό τάκλιν στο πίσω μέρος του ποδιού. Ο "καλπάζων συνταγματάρχης" λαβώθηκε, έχασε τον προημιτελικό και τον ημιτελικό και όταν επέστρεψε στον τελικό με τους Γερμανούς δεν ήταν το ίδιο έτοιμος. Τα "πάντσερ" νίκησαν και η ιστορία περί θαύματος καθιερώθηκε.

2. Πολ Γκασκόιν σε Τόμας Μπέρτχολντ

Στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 στην Ιταλία, η δυνατή Αγγλία της εποχής αντιμετώπισε την εξίσου δυνατή Γερμανία. Τα νεύρα ήταν τεντωμένα από την ένταση του ματς και προς το τέλος ο Πολ Γκασκόιν, αφού είδε ότι δεν προλαβαίνει την μπάλα, θέρισε τα πόδια του Τόμας Μπέρτχολντ. Παρατηρήθηκε μόνο με κίτρινη κάρτα αλλά λίγο αργότερα ο Μπόμπι Ρόμπσον δεν του έδωσε τη δυνατότητα να χτυπήσει πέναλτι στη διαδικασία που έκρινε το νικητή αφού "δεν είχε ψυχραιμία". Ηταν το τελευταίο παιχνίδι του Γκασκόιν σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

1. Μπένζαμιν Μάσινγκ σε Κλαούντιο Κανίγια

Στην πρεμιέρα του Μουντιάλ του 1990 η παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή τα βρήκε σκούρα και εν τέλει ηττήθηκε από το Καμερούν του Ροζέ Μιλά. Οι Αφρικάνοι για να τα καταφέρουν επιστράτευσαν και σκληράδα αλλά αυτό που έγινε στο μαρκάρισμα του Μάσινγκ στον Κανίγια... δεν υπάρχει. Ο δαιμόνιος Αργεντίνος κυνηγός είχε ήδη αποφύγει δύο Καμερουνέζους οι οποίοι είχαν φροντίσει να του ρίξουν από μία κλωτσιά. Ο Μάσινγκ απλώς τον αποτελείωσε με ένα πολύ σκληρό τάκλιν που έκανε ακόμα και το διαιτητή Μισέλ Βοτρό να τα χάσει. Ο Γάλλος πρώτα έδειξε την κόκκινη κάρτα και μετά τη δεύτερη κίτρινη.

Πηγή: ESPN

News 24/7

24MEDIA NETWORK