Το 'what if' 5 Ελλήνων παικτών ευάλωτων στους τραυματισμούς

Ο Κωνσταντίνος Μαυροπάνος είδε για μια ακόμη φορά έναν τραυματισμό να στέκεται εμπόδιο στην εξέλιξη του και το Contra.gr παρουσιάζει κι άλλες περιπτώσεις Ελλήνων παικτών, η καριέρα των οποίων θα μπορούσε να είναι διαφορετική σήμερα αν δεν αντιμετώπιζαν ανάλογα προβλήματα.

Ο Μαυροπάνος με τη φανέλα της Άρσεναλ, σε προσπάθεια του στην αναμέτρηση με την Κρίσταλ Πάλας στο 'Emirates', στις 21 Απριλίου 2019. (AP Photo/Tim Ireland)
Ο Μαυροπάνος με τη φανέλα της Άρσεναλ, σε προσπάθεια του στην αναμέτρηση με την Κρίσταλ Πάλας στο 'Emirates', στις 21 Απριλίου 2019. AP PHOTO/TIM IRELAND

Όταν ο ΠΑΣ Γιάννινα απέκτησε ως ελεύθερο τον Κωνσταντίνο Μαυροπάνο από τον Απόλλωνα Σμύρνης τον Ιανουάριο του 2016, κανείς δεν πίστευε πως ο 19χρονος τότε στόπερ μετά από δύο ακριβώς χρόνια θα έπαιρνε τον δρόμο της Premier League για λογαριασμό της Άρσεναλ. Παίζοντας κυρίως για την U23 των 'κανονιέρηδων' και πραγματοποιώντας κάποιες συμμετοχές στην πρώτη ομάδα, τον περασμένο Γενάρη ο Μαυροπάνος πήγε δανεικός στη Νυρεμβέργη.

Στο εξάμηνο που αγωνίστηκε στην 2η κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος άφησε καλές εντυπώσεις, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να τον αποκτήσει η Στουτγκάρδη. Οι Σουηβοί επέστρεψαν στην Bundesliga και προόριζαν τον Έλληνα στόπερ για μια από τις λύσεις πρώτης γραμμής στην άμυνα τους. Ξεκίνησε βασικός στο 1-1 με την Λεβερκούζεν, ωστόσο η ατυχία του χτύπησε ξανά την πόρτα. Υπέστη ρήξη μηνίσκου, η συντηρητική αγωγή δεν είχε αποτέλεσμα, έτσι χειρουργήθηκε και δύσκολα θα αγωνιστεί ξανά ως το τέλος του χρόνου...

Δυστυχώς για τον Μαυροπάνο, οι τραυματισμοί τον συντροφεύουν από τη στιγμή που πήρε τη μεταγραφή του στην Άρσεναλ. Από τη σεζόν 2018-2019 μέχρι σήμερα έχασε 32 παιχνίδια της Άρσεναλ όντας λαβωμένος από μυϊκά προβλήματα για 149 μέρες συνολικά. Και στη Νυρεμβέργη απουσίασε από 4 αναμετρήσεις, μετά από δύο τραυματισμούς σε πέλμα και κεφάλι. Δεν τον πήραν τα χρόνια και έχει πολύ ποδόσφαιρο μπροστά του, ωστόσο η εξέλιξη του Μαυροπανού έχει συναντήσει πισωγύρισμα την τελευταία τριετία ελέω της συχνότητας των τραυματισμών του.

Και δεν είναι ο μόνος, καθώς υπάρχουν άλλοι τέσσερις Έλληνες παίκτες που είδαν ή βλέπουν τους τραυματισμούς τους να τους στερούν την δυνατότητα να διεκδικήσουν με συνέπεια τον χρόνο και τον χώρο τους στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να μένει η απορία για του πού θα μπορούσαν να βρίσκονται σήμερα αν τα πράγματα είχαν κυλήσει ομαλά... Αν δεν βρίσκονταν στην κατηγορία των 'injury prone' ποδοσφαιριστών.

Κυριάκος Παπαδόπουλος

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση. Από τον Σβορόνο Πιερίας στον Ολυμπιακό το 2007, σε ηλικία 15 ετών και από τους 'ερυθρόλευκους' στη Σάλκε στα 18 του. Έπαιξε σε Λεβερκούζεν, Λειψία, Αμβούργο και σήμερα, στα 28 του χρόνια κυκλοφορεί ελεύθερος ψάχνοντας ομάδα.

Τα προβλήματα για τον διεθνή στόπερ έγιναν... καθημερινότητα από τη σεζόν 2014/15, όταν χτύπησε στον ώμο και έμεινε εκτός δράσης για 189 ημέρες συνολικά, χάνοντας 21 ματς της Λεβερκούζεν. Ένας τραυματισμός στο κεφάλι του στοίχισε μια συμμετοχή τον Δεκέμβρη του 2015. Μια θλάση και μια ρήξη τένοντα τον κράτησαν μακριά από το γήπεδο για 116 μέρες από τις 25/02/2016 μέχρι τις 30/06/2016.

Ακολούθησε μια εγχείρηση στο γόνατο την περίοδο που αγωνιζόταν στην Λειψία που σήμανε απουσία δύο μηνών, από τον Σεπτέμβρη ως τον Νοέμβρη της σεζόν 2016/2017. Την διετία που αγωνίστηκε στο Αμβούργο αντιμετώπισε πρόβλημα σε ώμο, προσαγωγούς, γόνατο και χόνδρο, με αποτέλεσμα να μετρήσει συνολικά 321 ημέρες στο ιατρικό δελτίο, χάνοντας 38 παιχνίδια της γερμανικής ομάδας... Ποδοσφαιριστής με μεγάλη προοπτική αλλά προδομένος από τους τραυματισμούς του.

Παναγιώτης Ρέτσος

O Παναγιώτης Ρέτσος αγωνίστηκε επί σειρά ετών στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού και όταν ο Πάουλο Μπέντο του έδωσε την ευκαιρία, την... ξεμάλλιασε. Η παρουσία του στην πρώτη ομάδα των Πειραιωτών ήταν σύντομη, κράτησε μόλις 40 παιχνίδια, καθώς η Λεβερκούζεν συμφώνησε με τους Πειραιώτες σε ένα ποσό γύρω στα 20 εκατ. ευρώ (μαζί με μπόνους) για να αποκτήσει τα δικαιώματα του τον Αύγουστο του 2017.

Για τον 19χρονο στόπερ ήταν ορθάνοιχτη η προοπτική μιας σπουδαίας καριέρας στην Bundesliga, όμως η ροπή του στους τραυματισμούς στάθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο στα σχέδια του. Ρήξη τένοντα, μυϊκή αποκόλληση και τραυματισμός στο δάχτυλο στοίχισαν στον Ρέτσο 277 μέρες εκτός δράσης και κατά συνέπεια η εξέλιξη του δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Στα 22 του χρόνια έχει προφανώς χρόνο να ανακάμψει, ωστόσο θα μπορούσε ήδη να έχει ανέβει επίπεδο. Φέτος θα δοκιμάσει την τύχη του ως δανεικός στη Σεντ Ετιέν.

Κώστας Σταφυλίδης

Προϊόν των τμημάτων υποδομής του ΠΑΟΚ, ο διεθνής αμυντικός στα 19 του χρόνια πωλήθηκε στη Μπάγερ Λεβερκούζεν αντί 1,5 εκατ. ευρώ. Έμεινε δανεικός στον ΠΑΟΚ μια σεζόν, έπαιξε δανεικός στη Φούλαμ, πωλήθηκε στην Άουγκσμπουργκ αντί 2,5 εκατ. ευρώ το 2015, πήγε δανεικός στη Στόουκ και από το καλοκαίρι του 2019 ανήκει στη Χόφενχάιμ. Το ταλέντο δεν έλειπε ποτέ από τον Σταφυλίδη. Του έλειψε ωστόσο η ευκαιρία να διανύσει στα γήπεδα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τραυματισμούς. Σοβαρός ήταν μονάχα ένας, όμως στην πιο ήπια μορφή τους ήταν πολλοί.

Κάταγμα στο χέρι, ενοχλήσεις στη μέση, προβλήματα σε αστράγαλο, μηρό, δάχτυλο, ώμο, κοιλιακούς, μυϊκοί τραυματισμοί και κάταγμα στα πλευρά, αποτελούν μια σειρά από αιτίες που στάθηκαν εμπόδιο στην εξέλιξη του 26χρονου σήμερα διεθνή αμυντικού, από τη στιγμή που οι ικανότητες του 'υπόσχονταν' μια πορεία στο ποδόσφαιρο ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που έχει διαγράψει μέχρι σήμερα.

Τάσος Δώνης

Ο Τάσος Δώνης γεννήθηκε στο Μπλάκμπερν, την περίοδο που ο πατέρας του Γιώργος αγωνιζόταν στην ομώνυμη αγγλική ομάδα. Το μήλιο πέφτει κάτω από τη μηλιά θα έλεγε κανείς, ωστόσο το ταλέντο του υιού Δώνη έμοιαζε μεγαλύτερο από του πρεσβύτερου. Καθόλου τυχαίο το γεγονός πως η Γιουβέντους τον αγόρασε από τον Παναθηναϊκό αντί 300.000 ευρώ τον Ιανουάριο του 2013, όταν ο διεθνής κυνηγός ήταν 17 ετών. Από τότε πέρασαν επτά χρόνια, όπου ο Τάσος Δώνης αγωνίστηκε σε Σασουόλο, Λουγκάνο, Νις ως δανεικός πριν πωληθεί αντί 4 εκατ. ευρώ στην Στουτγκάρδη το 2017. Πέρσι αγωνίστηκε ως δανεικός στη Ρεμς, που το καλοκαίρι τον αγόρασε αντί 4 εκατ. ευρώ από τη γερμανική ομάδα.

Οι συχνοί -ευτυχώς όχι ιδιαίτερα σοβαροί- τραυματισμοί, δεν του έχουν επιτρέψει να ξεδιπλώσει το ταλέντο του σε όλο του εύρος και σε διάρκεια. Ακρομυοκλασικός διαχωρισμός, μυϊκή αποκόλληση, προβλήματα σε προσαγωγούς, αστράγαλο, θλάσεις και μια μόλυνση, εμπόδισαν την ομαλή εξέλιξη του Τάσου Δώνη. Στα 24 του χρόνια αγωνίζεται πλέον στο γαλλικό πρωτάθλημα, όπου θα προσπαθήσει να αφήσει πίσω του τις ατυχίες του παρελθόντος και να πρωταγωνιστήσει σε μια από τις 5 κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης.

Με εξαίρεση ίσως τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, οι Ρέτσος, Σταφυλίδης, Δώνης και Μαυροπάνος μπορούν κάλλιστα να λογίζονται ως κεφάλαια για την εθνική ομάδα, αρκεί να έχουν την θέληση, την υπομονή αλλά και την τύχη να ξεφορτωθούν τα προβλήματα που τους ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε το ταλέντο τους δεν περισσεύει σε αυτή τη χώρα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK