Του Μασούρα, του 'στερούν' τον ιδρώτα από τα σπριντ, αντίπαλοι και συμπαίκτες

Μετά την επανέναρξη της σεζόν στην Πολωνία η Γκόρνικ Ζάμπρζε μετρά μόλις μια νίκη σε έξι ματς πρωταθλήματος κι έναν αποκλεισμό στο κύπελλο, παρόλο που ο Γιάννης Μασούρας παραμένει μια σταθερή πηγή ευκαιριών από τη δεξιά πτέρυγα. Στο 0-0 με τη Βίσλα υπήρξαν δύο χειροπιαστά παραδείγματα.

Του Μασούρα, του 'στερούν' τον ιδρώτα από τα σπριντ, αντίπαλοι και συμπαίκτες

Η Γκόρνικ Ζάμπρζε δεν είναι η ομάδα που μέχρι το χειμερινό διάλειμμα της εν εξελίξει σεζόν διεκδικούσε επί ίσοις όροις ένα από τα (τέσσερα) ευρωπαϊκά εισιτήρια που προβλέπονται από την κατάταξη UEFA για το πολωνικό ποδόσφαιρο. Η επανεκκίνηση της χρονιάς, στα τέλη του Γενάρη, τη βρήκε σε χειμερία νάρκη από την οποία δεν έχει ξυπνήσει ακόμη.

Αφενός αποκλείστηκε στο κύπελλο, χάνοντας 4-2 από την υπολογίσιμη Ρακόφ Τσεστοχόβα στη νοκ άουτ μονομαχία της 10ης Φεβρουαρίου. Αφετέρου έχει κερδίσει μόνο 5 από τους 18 βαθμούς που διεκδίκησε στους 6 αγώνες της Ekstraklasa που μεσολάβησαν μέχρι την 5η Μαρτίου. Οι υπόλοιποι 13 σκορπίστηκαν στον αέρα και χάθηκαν από 'δω κι από 'κει, με αντίκτυπο το κατρακύλισμα στην όγδοη θέση της κατάταξης, ισοβαθμώντας πια με τις Ζάγκλεμπιε - Λεχ Πόζναν, και την απώλεια της επαφής με την πρώτη τριάδα που χαρίζει, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, μία σίγουρη θέση στις διεθνείς διοργανώσεις. Τουλάχιστον στο Europa League Conference.

Όλο αυτό το διάστημα των 40 ημερών ο Μάρτσιν Μπροζ βλέπει μια ομάδα που δεν βρίσκει παραπάνω από ένα γκολ στα παιχνίδια της κι αυτό είναι μείζον ζήτημα χωρίς ορατή λύση. Μόνο 5 τέρματα έχει σκοράρει το σύνολο που καθοδηγεί ο 48χρονος προπονητής και τα δύο εξ αυτών ήταν μαζεμένα στη μοναδική νίκη του 2021, το 2-1 του 90' επί της ουραγού Σταλ, που έχει κόψει στη μέση το αρνητικό σερί. Στα τελευταία τρία ματς μάλιστα η Γκόρνικ βρήκε μόνο μια φορά δίχτυα, κι αυτή με χτύπημα πέναλτι, στην ήττα με 2-1 από την πρωτοπόρο Λέγκια. Το πρόσφατο 0-0 με τη Βίσλα, την περασμένη Παρασκευή στην Κρακοβία, ήταν ένα τυπικό παράδειγμα ομάδας που θέλει να βγει μπροστά και να χτίσει φάσεις, αλλά δεν ξέρει πώς να τις τελειώσει αποτελεσματικά.

Τα τρεξίματα του Μασούρα δεν αρκούν

Στην επιθετική λειτουργία της ο γοργοπόδαρος Γιάννης Μασούρας έχει καίρια συμβολή. Καλύπτοντας όλη τη δεξιά πλευρά στο 3-5-2, έχει ενεργοποιημένο το 'turbo boost' για να φεύγει πίσω από την πλάτη των αντιπάλων του και να προκαλεί μόνιμα ρήγματα. Είναι ούτως ή άλλως ο ποδοσφαιριστής με τον ανώτερο μέσο όρο σπριντ, κούρσες δηλαδή με τουλάχιστον 25 χλμ/ώρα, καθώς καταφέρνει 17 ανά 90λεπτο, και ο τρίτος σε μέγιστη ταχύτητα (34.66 χλμ/ώρα), πίσω από τους Κάπουτσκα (34.77) και Πούχαζ (34.71) που συνολικά όμως τρέχουν λιγότερο.

Μόνο που όλα αυτά τ' ανεβάσματά του δεν μετατρέπονται σε ασίστ και δεν φταίει πάντα ο ίδιος. Προφανέστατα σε κάποιες περιπτώσεις δεν βρίσκει τις κατάλληλες επιλογές. Είναι αναπόφευκτο να μην κρατά ένας ποδοσφαιριστής τον απόλυτο έλεγχο τη στιγμή που αναπτύσσει τόσο υψηλή ταχύτητα.

Το πρόβλημα είναι τι γίνεται όταν φέρνει συμπαίκτη του σε αβανταδόρικη θέση, τον Αυστριακό Ζόμπτσικ εν προκειμένω, κι αυτός μπερδεύεται ακυρώνοντας όλη την προσπάθεια, που έχει προηγηθεί στο 55'. Αντί δηλαδή να πλασάρει, πατά την μπάλα, πέφτει κάτω και σπαταλά την πιο κλασική ευκαιρία ενός αγώνα στον οποίο η Γκόρνικ κυνήγησε με λύσσα, γιατί είχε μεγάλη ανάγκη, τους βαθμούς.

Αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει από τον Έλληνα δεξιό μπακ-χαφ στο 27', αλλά ήταν ο τερματοφύλακας Λις που πρόλαβε να πέσει και να μπλοκάρει προτού ο φορ της Γκόρνικ, των μόλις 2 γκολ σε 22 συμμετοχές, τη σημαδέψει... ψηλά άουτ. Γιατί οι πιθανότητες να επαληθευτεί αυτή η εκδοχή ήταν -μάλλον- 50-50 με βάση τα όσα ακολούθησαν.

Πώς μετά ο Μασούρας να καταγράφει ασίστ στο ενεργητικό του για να ξεκολλήσει από το μηδέν; Μόνο από το παιχνίδι της Παρασκευής τού οφείλεται μία τουλάχιστον. Αν όχι και δεύτερη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK