Τον Βράνιες τον πόνεσε πολύ η τραγωδία στην Αττική γιατί θυμήθηκε τα δικά του...

Πίσω από τη φρέσκια ανάρτηση του Όγκνιεν Βράνιες με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική κρύβεται η δική του ιστορία.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

" Την συμπαράσταση μου στον Ελληνικό λαό για το δράμα που περνάει και κουράγιο στις οικογένειες των θυμάτων!!!Ξέρω τι είναι να χάνεις το σπίτι σου και αγαπημένους σου ανθρώπους!!!!".

Ούτε 30 λέξεις. Υπεραρκετές για να συνοδεύσουν τη φωτογραφία με την πυρκαγιά και ν' αποδώσουν τη συναισθηματική κατάσταση - φόρτιση του Όγκνιεν Βράνιες όταν έμαθε τα τραγικά μαντάτα από την Ελλάδα.

Ο Βόσνιος, πρώην αμυντικός της ΑΕΚ και νυν της Άντερλεχτ, καταλάβαινε και πονούσε. Για τις χαμένες ψυχές που τόσο άδικα έφυγαν από τη ζωή, για τις περιουσίες που καταστράφηκαν σε λίγες ώρες. Στάχτη όλα. Ένα μαύρο πέπλο θανάτου απλωμένο πάνω από τον αττικό ουρανό.

Τη φωτιά ο Βράνιες τη φοβάται. Είτε έρχεται από το βουνό είτε από όπλο, το ίδιο φρικτό αποτέλεσμα παράγει. Τη βίωσε την κατάρα του πολέμου στην πατρίδα του ο 28χρονος σήμερα διεθνής ποδοσφαιριστής. Γι' αυτό -προφανώς- γράφει. Τότε που στην ιστορική Μπάνια Λούκα, στην πόλη που γεννήθηκε τον Οκτώβρη του '89, βρέθηκε ως Σερβοβόσνιος εν μέσω αντιμαχόμενων πυρών. Για τους Βόσνιους ήταν απλώς Σέρβοι, για τους Σέρβους αυτοί που δεν έτειναν χείρα βοηθείας στον πόλεμο με τους Κροάτες.

Επιθέσεις, λεηλασίες, αίμα. Πολύ αίμα. Πότε από τη μία και πότε από την άλλη. Ιζετμπέκοβιτς, Κάρατζιτς, Μπόμπαν, Τούτζμαν, Μιλόσεβιτς. Ονόματα που στοίχειωσαν (και στοιχειώνουν) την ιστορία της πολύπαθης περιοχής. Με μόνιμα θύματα τον άμαχο πληθυσμό. Αυτόν που "πληρώνει" παντού και πάντα, με ευθύνες και του ΝΑΤΟ.

Ακόμη και σήμερα, 23 χρόνια μετά την υπογραφή της λήξης των εχθροπραξιών, η Μπάνια Λούκα, το ισχυρό κέντρο του τομέα της Σερβικής Δημοκρατίας (49% της χώρας) είναι μια πόλη που δεν ησυχάζει. Μια πόλη που ζει με τις σκληρές αναμνήσεις της και τα βαθιά σημάδια εκείνης της αιματηρής περιόδου. Ακόμη και σήμερα, 23 χρόνια μετά, ο Βράνιες κατηγορείται ως Σέρβος (έπαιξε και στον Ερυθρό Αστέρα) λόγω τατουάζ (που κάλυψε) και γίνονται προσπάθειες να μην παίζει στην εθνική της Βοσνίας.

" Υπάρχει ένα επικίνδυνο παιχνίδι εξουσίας που παίζει με τα εθνικά αισθήματα", είναι τα λόγια διπλωμάτη που περιγράφουν συνοπτικά την κατάσταση. Μάλλον δεν έχει άδικο...

News 24/7

24MEDIA NETWORK