Τράμπζονσπορ-ΑΕΚ: Η Ένωση θα γυρίσει σελίδα με παλιά συνταγή

Ο αποκλεισμός της ΑΕΚ έβγαλε παράδοξα θετικά μηνύματα. Η Ένωση έδειξε ένα πιο πραγματικό πρόσωπο από εκείνο των πρώτων αγώνων της σεζόν, βασισμένη σε νέο προπονητή, νέα διάταξη και... παλιούς παίκτες, όπως οι σκόρερ κόντρα στην Τράμπζονσπορ, Πέτρος Μάνταλος και Μάρκο Λιβάγια.

Ο Μάρκο Λιβάγια της ΑΕΚ πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στη νίκη με 2-0 επί της Τράμπζονσπορ στα playoffs του Europa League 2019-2020, Τραπεζούντα, Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Ο Μάρκο Λιβάγια της ΑΕΚ πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στη νίκη με 2-0 επί της Τράμπζονσπορ στα playoffs του Europa League 2019-2020, Τραπεζούντα, Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019 EUROKINISSI SPORTS

Ο Μάρκο Λιβάγια έβγαλε μία φανταστική κάθεση στον Νέλσον Ολιβέιρα. Αυτός κέρδισε στο τζαρτζάρισμα τον 'φρουρό' του, κατάφερε να περάσει την μπάλα από τον εξερχόμενο Ουγουρτζάν Τσακίρ, όμως ο Τούρκος τερματοφύλακας κατάφερε να ελαττώσει την ταχύτητά της. Ακόμα κι έτσι, αυτή όδευε προς τα δίχτυα του, μέχρι ένας αμυντικός των γηπεδούχων διώξει σαδιστικά σχεδόν πάνω στη γραμμή. Η φάση δεν είχε τελειώσει, αφού ένας δεύτερος αμυνόμενος έτρεχε με φόρα προς την εστία. Ένα άγγιγμα στο σώμα του θσ ήταν αρκετό για το αυτογκόλ. Ούτε εκεί στάθηκε τυχερή η ΑΕΚ. Η μπάλα πέρασε χιλιοστά από το σώμα του Τούρκου και έφυγε πλάγιο.

Η Ένωση ήταν η τελευταία ελπίδα (χρονικά) της Ελλάδας για να μη συμβεί το αδιανόητο. Από το 2009-2010 και τη μετεξέλιξη του Europa League, για πρώτη φορά η χώρα μας κινδύνευε να μείνει χωρίς εκπρόσωπο στους ομίλους. Ατρόμητος, Άρης και ΠΑΟΚ λύγισαν κατά σειρά, η ΑΕΚ πάλευε μέχρι την ύστατη στιγμή. Δεν τα κατάφερε. Η νίκη 2-0 μέσα στην Τραπεζούντα δεν ήταν αρκετή για να εξαλείψει το ανεκδιήγητο 1-3 του Ολυμπιακού Σταδίου. Η νέα 'σελίδα' της ομάδας άργησε να γυρίσει.

Νέα σελίδα στην πράξη. Όταν ο διαιτητής σφύριξε για τελευταία φορά στην Αθήνα, η ομάδα είχε τεχνικό διευθυντή τον Νίκο Λυμπερόπουλο, γενικό αρχηγό τον Βασίλη Δημητριάδη, προπονητή τον Μιγκέλ Καρντόσο, παίκτη τον Ούρος Τσόσιτς και διάταξη το 4-2-3-1. Όταν ο διαιτητής σφύριξε για πρώτη φορά στην Τουρκία, είχε τεχνικό διευθυντή (ουσιαστικά) 4ετίας τον Ίλια Ίβιτς, γενικό αρχηγό υπό αναζήτηση, υπηρεσιακό προπονητή τον Νίκο Κωστένογλου, τον Σέρβο στόπερ να ενημερώνεται πως θα μείνει ελεύθερος και παρ' όλα αυτά να βρίσκονται αρκετοί κεντρικοί αμυντικοί για διάταξη 3-5-2. Ένας πρώην κεντρικός αμυντικός της ομάδας αναγνώρισε το μεγάλο 'αγκάθι' της και άλλαξε τα δεδομένα. Επέλεξε μαζί τους Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, Όγκνιεν Βράνιες και Μάριο Οικονόμου, ωστόσο δεν στηρίχθηκε μόνο για την άμυνα στην 'παλιά φρουρά'. Οι δύο ποδοσφαιριστές που έχουν ξεχωρίσει σε αυτό το διάστημα για την ομάδα, εκείνοι που τραβούν το 'κάρο' ακόμα κι όταν αυτό βρίσκεται κολλημένο στις λάσπες, οι παίκτες που απέφυγαν τα βέλη της κριτικής λόγω της απόδοσης και της αποτελεσματικότητά τους σε αυτά τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν.

Μάρκο Λιβάγια και Πέτρος Μάνταλος ήταν πάλι εκεί. Στο 24' ο Ολιβέιρα έβαλε την κόντρα, η μπάλα έφτασε στον Κροάτη κι αυτός με υποδειγματικό πλασέ πέρασε την μπάλα πάνω από τον Τούρκο τερματοφύλακα για το 1-0 και 4 λεπτά αργότερα, ο Πορτογάλος κέρδισε πέναλτι σε τράβηγμα, με τον αρχηγό της ΑΕΚ να παίρνει την πρωτοβουλία και να διπλασιάζει τα τέρματα της ομάδας του. Το ρολόι έδειχνε το 30ό λεπτό και υπήρχε πάνω από μία ώρα αγώνα για την απόλυτη ανατροπή.

Τα ελληνικά ΜΜΕ ετοίμαζαν τίτλους... εθνικής παλιγγενεσίας. Εξάλλου, οι Τούρκοι φίλαθλοι δεν έμειναν πίσω στον εξωαγωνιστικό χαρακτήρα του αγώνα, σηκώνοντας χυδαία πανό που αναφέρονταν στη Μικρασιατική Καταστροφή. Στο γρασίδι διεξαγόταν μια παράλληλη μάχη. Σκληρά μαρκαρίσματα, μεγάλη ένταση και νεύρα που πολλές φορές θόλωναν το μυαλό. Οι αποφάσεις των παικτών της ΑΕΚ, όταν έφταναν έξω από την περιοχή των γηπεδούχων, συνήθως ήταν λανθασμένες. Όσο εύκολα δημιουργούσαν επικίνδυνη επίθεση, άλλο τόσο επιπόλαια τη σπαταλούσαν. Η ευκαιρία του Ολιβέιρα ήταν το αποκορύφωμα.

"Είχαμε την δυνατότητα για ένα γρήγορο γκολ, δυστυχώς μας εγκατέλειψαν οι δυνάμεις μας στο 2ο ημίχρονο, πίεσε κι η αντίπαλος αλλά κρατάμε το αποτέλεσμα και προσπαθούμε να δούμε τα πράγματα με περισσότερη αισιοδοξία", δήλωσε ο Κωστένογλου μετά από τον αγώνα. Όντως, δεν υπήρχε μονόπλευρο παιχνίδι στο 2ο μέρος, οι Τούρκοι είχαν κι αυτοί καλές στιγμές και πλησίασαν περισσότερο στο γκολ. Βρήκαν αντίσταση από το δοκάρι, από τον Βασίλη Μπάρκα και στις καθυστερήσεις από τον Έλντερ Λόπες, που δέχθηκε κόκκινη για να αποσοβήσει τετ α τετ του 'δήμιου' της ΑΕΚ στο πρώτο παιχνίδι, Καλέμπ Εκουμπάν.

Ο Σιμόες και ο Μάρκο Λιβάγια της ΑΕΚ απογοητευμένοι μετά από τον αποκλεισμό στα playoffs του Europa League 2019-2020 από την Τράμπζονσπορ, Τραπεζούντα, Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Ο Σιμόες και ο Μάρκο Λιβάγια της ΑΕΚ απογοητευμένοι μετά από τον αποκλεισμό στα playoffs του Europa League 2019-2020 από την Τράμπζονσπορ, Τραπεζούντα, Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019 EUROKINISSI SPORTS

"Η ΑΕΚ είναι αυτή που είδαμε σήμερα και σας αξίζουν συγχαρητήρια. Από εσάς θέλω να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να μείνουμε ενωμένοι", έλεγε στα αποδυτήρια ο υπηρεσιακός προπονητής της ομάδας, αψηφώντας ότι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή βρήκε την ΑΕΚ εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα σκυθρωπά πρόσωπα των παικτών μετά από το τέλος του αγώνα έδωσαν τη θέση σε χειροκροτήματα. Ήταν μια προσπάθεια που μπορεί να μείνει στην ιστορία της σεζόν, ως το σημείο που άλλαξαν τα πάντα, που αντιστράφηκαν τα δεδομένα. Η ΑΕΚ ίσως γύρισε 'σελίδα' και καταφέρει να σώσει τη σεζόν, αλλά σίγουρα το έκανε με την 'παλιά συνταγή'. Χωρίς Ζεράλντες, χωρίς Νταβίντ Σιμάο, χωρίς Παουλίνιο, χωρίς Μίλος Ντέλετιτς, χωρίς Ντανιέλε Βέρντε, αλλά με Μάνταλο και Λιβάγια.

Θα σώσει τη χρονιά η ΑΕΚ μετά από τις αλλαγές; Το Pod-όσφαιρο απαντά:

News 24/7

24MEDIA NETWORK