Τρία αξέχαστα ευρωπαϊκά ματς του Ολυμπιακού με τα μπλε

Ο Ολυμπιακός θα παραταχθεί σήμερα με τα μπλε κόντρα στην Τότεναμ. Πόσο 'γούρικη' είναι μια τέτοια εμφάνιση;

Πουρσανίδης, Ρόμπερτς, Κόντης και Καρεμπέ μετά την ήττα του Ολυμπιακού στο Μάντσεστερ, τον Οκτώβριο του 2001
Πουρσανίδης, Ρόμπερτς, Κόντης και Καρεμπέ μετά την ήττα του Ολυμπιακού στο Μάντσεστερ, τον Οκτώβριο του 2001 EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός πρόκειται να αγωνιστεί απόψε το βράδυ στο Λονδίνο κόντρα στην Τότεναμ με την μπλε εμφάνιση. Μια τέτοια είδηση μπορεί να έχει πολλές διαστάσεις. Κάποιοι ίσως να θυμηθούν προπονητές όπως ο Άλεξ Φέργκιουσον που σιχαίνονταν τις εναλλακτικές εμφανίσεις της ομάδας του. Ο Σκοτσέζος, μάλιστα, σε αγώνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη σεζόν 1995-1996, κόντρα στη Σάουθαμπτον, είχε απαιτήσει οι παίκτες του να βγάλουν τη γκρι εμφάνιση, γιατί όπως αργότερα υποστήριξε "δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν ο ένας τον άλλο". Κάποιοι άλλοι, μπορεί να θυμηθούν μερικές από τις πιο ένδοξες στιγμές στην ευρωπαϊκή ιστορία της ομάδας, τις οποίες και θα θυμηθούμε παρακάτω:

Μονακό-Ολυμπιακός |0-1|

Ο Γιώτης Τσαλουχίδης με τη φανέλα του Ολυμπιακού κόντρα στη Μονακό
Ο Γιώτης Τσαλουχίδης με τη φανέλα του Ολυμπιακού κόντρα στη Μονακό EUROKINISSI.GR

21 Oκτωβρίου 1992: Κύπελλο Κυπελλούχων

Σκόρερ: Βαΐτσης (88')

Η Μονακό με τον Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο της και με τους Ζαν Μαρκ Ετορί, Λιλιάν Τιράμ, Γίργκεν Κλίνσμαν, Γιουρί Τζοργκαέφ, έμοιαζε ανίκητη μπροστά στον Ολυμπιακό του Όλεγκ Μπλαχίν, ο οποίος είχε να παρατάξει μια ποιοτική ομάδα, με υπερδυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου της εποχής, όπως ο Γιώτης Τσαλουχίδης, ο Βασίλης Καραπιάλης, ο Μηνάς Χατζίδης, ο Γιώργος Μητσιμπόνας, ο Ντανιέλ Μπατίστα και φυσικά, το αστέρι της Σοβιετικής Ένωσης, Γκενάντι Λιτόφτσενκο. Ο Ολυμπιακός διάνυε την απαρχή μιας ακόμα σεζόν των 'πέτρινων χρόνων', όταν το ατομικό ταλέντο ξεχείλιζε, αλλά η τύχη τον είχε άχτι. Η Μονακό του Βενγκέρ είχε αγωνιστεί την προηγούμενη σεζόν στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, χάνοντας με 0-2 από τη Βέρντερ Βρέμης και διατηρούσε το γόητρο μιας ομάδας που ήταν πάντα εντός των φαβορί των ευρωπαϊκών κυπέλλων και μέσα στο Top-3 του γαλλικού πρωταθλήματος. Το τελικό 0-1 σημειώθηκε με γκολ-οβίδα του Γιώργου Βαΐτση στο 88', αφήνοντας άφωνους τους Γάλλους και το κοινό του σταδίου 'Λουί ΙΙ'. Ο Ολυμπιακός, για πρώτη φορά στην ιστορία του, μετά και τη ρεβάνς του 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' που είχε λήξει 0-0, είχε προκριθεί στους '8' του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Ολυμπιακός |3-0|

Ο Κριστιάν Καρεμπέ με τη φανέλα του Ολυμπιακού κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Ο Κριστιάν Καρεμπέ με τη φανέλα του Ολυμπιακού κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ EUROKINISSI.GR

23 Οκτωβρίου 2001: Champions League

Σκόρερ: Σόλσκιερ (72'), Γκιγκς (88'), Φαν Νίστελροϊ (90')

Είναι πάντα αξιοθαύμαστο το πόσο οι βρετανικές εφημερίδες σέβονται αντιπάλους που παλεύουν κάθε παιχνίδι κόντρα στις παραδοσιακές δυνάμεις του ποδοσφαίρου τους, Η κριτική του Guardian για το ματς της Γιουνάιτεντ κόντρα στον Ολυμπιακό παρομοίαζε τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς με τον Γιόχαν Κρόιφ και περιέγραφε τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο ως 'impassable' για -τα πρώτα έστω- 71 λεπτά του αγώνα. Ο Ολυμπιακός, βέβαια, όπως έγραψαν οι Άγγλοι "απείλησε περισσότερο στη θεωρία, παρά στην πράξη" και αμύνθηκε μαζικά, αν και όλος ο Πειραιάς και όλο το Μάντσεστερ μαζί, έβγαλαν την ίδια κραυγή αγωνίας όταν ο Αλέξης Αλεξανδρής στο 23' βρέθηκε τετ α τετ με τον Φαμπιάν Μπαρτέζ! Με τα 'αν' βέβαια δεν χτίζονται οι νίκες, ούτε με τα χαμένα πέναλτι όπως αυτό του Ρουντ φαν Νίστελροϊ στο 62', ύστερα από χέρι του Χρήστου Πατσατζόγλου. Ο Ολυμπιακός κράτησε ηρωικά το μηδέν σε μια ανίκητη Γιουνάιτεντ και ναι, αυτό το 0-3, είναι το σημείο αναφοράς μιας τιμητικής εμφάνισης.

Άρσεναλ-Ολυμπιακός |2-3|

O Άλφρεντ Φινμπόγκασον με τη φανέλα του Ολυμπιακού κόντρα στην Άρσεναλ
O Άλφρεντ Φινμπόγκασον με τη φανέλα του Ολυμπιακού κόντρα στην Άρσεναλ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

29 Σεπτεμβρίου 2015: Champions League

Σκόρερ: Πάρντο (32'), Οσπίνα (40' αυτ.), Φινμπόγκασον (66'), Γουόλκοτ (35'), Σάντσες (65')

Είναι αυτή η εκτός έδρας νίκη κόντρα στην Άρσεναλ η πιο σημαντική στην ιστορία του Ολυμπιακού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις; Σίγουρα υπάρχουν κι εκείνοι που θα θυμηθούν τις αναμετρήσεις στα τέλη της δεκαετίας του '90 κόντρα στη Γιουβέντους, τη νίκη στο 'Καραϊσκάκης' κόντρα στη Λίβερπουλ (2004), ακόμα και την προαναφερθείσα αναμέτρηση με τη Μονακό. Το σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός πέτυχε μια τρελή, εξωπραγματική νίκη κόντρα σε μια Άρσεναλ που είχε ισοφαρίσει σε 2-2 και προσπαθούσε με διαρκείς 'κανονιοβολισμούς' να διαλύσει τον διαλύσει. Ήταν μια νίκη βγαλμένη από το υλικό των ονείρων.


News 24/7

24MEDIA NETWORK