Τσίπρας-Κοντονής: Η στήριξη, οι επόμενες κινήσεις και το "λουκέτο" στο πρωτάθλημα

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του Contra.gr για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ορατό να μπει "λουκέτο" και στο πρωτάθλημα, η στήριξη του Τσίπρα στον Κοντονή και η στάση της ΕΠΟ που θα υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά με τη ματαίωση του Κυπέλλου.

Τσίπρας-Κοντονής: Η στήριξη, οι επόμενες κινήσεις και το "λουκέτο" στο πρωτάθλημα
Κοντονής-Τσίπρας-Λουκέτο

Η φράση "ποδόσφαιρο ώρα μηδέν" είναι κλισέ. Αφήστε που έχει χρησιμοποιηθεί ξανά, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό ποδόσφαιρο φτάνει σε αυτό το σημείο. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα.

Αρχικά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και δη... από ψηλά. Το δεδομένο είναι ότι ο Σταύρος Κοντονής απολαμβάνει την απόλυτη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός είναι από τις λίγες φορές που εμπιστεύεται με... κλειστά τα μάτια κάποιον από το υπουργικό συμβούλιο γι' αυτό και όσες φορές είχαμε την απόφαση αναστολής ή ματαίωσης διοργανώσεων, αυτή πάρθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τον πρωθυπουργό να στηρίζει τον υφυπουργό Αθλητισμού.

Το ίδιο έγινε πέρυσι το ίδιο έγινε και πριν από λίγα 24ωρα όταν ο κ. Κοντονής αποφάσισε να ματαιώσει το Κύπελλο Ελλάδας. Ας σταθούμε σε αυτό και στο τι ακριβώς θα γίνει από εδώ και πέρα, αφού η ΕΠΟ δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια.

H ζημιά της ΕΠΟ

Η Ομοσπονδία, λοιπόν, θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης ματαίωσης της διοργάνωσης, κίνηση λογική από πλευράς της, αφού το... ταμείο είναι μείον (η ζημιά αγγίζει το 1 εκ. ευρώ) και δεν θέλει να χάσει κι άλλα χρήματα. Μάλιστα, δεν πρόκειται να μείνει εκεί, αφού στην ΕΠΟ είναι διατεθειμένοι να προσφύγουν στο ΣτΕ για να κηρυχθεί η ματαίωση αντισυνταγματική. Σε αυτά προσθέστε και την πρόθεση του Γιώργου Γκιρτζίκη να τα πει με FIFA και UEFA για τις τελευταίες εξελίξεις, ελπίζοντας πως αυτές θα... τραβήξουν το αυτί της Πολιτείας.

Αυτά από πλευράς ΕΠΟ, γιατί ο Κοντονής δεν φαίνεται να ανησυχεί και να ιδρώνει το αυτί του. Εξάλλου, όπως τονίζεται από το περιβάλλον του, ο νόμος έχει εγκριθεί από την Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και βάσει αυτού στηρίχθηκε για να ματαιώσει τη διοργάνωση.

Και με το πρωτάθλημα τι γίνεται;

Επόμενη στάση... πρωτάθλημα. Το Κύπελλο ματαιώθηκε, το πρωτάθλημα όμως συνεχίζεται με τον αστερίσκο του μεγάλου ντέρμπι της επόμενης αγωνιστικής στο Φάληρο μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα και ψάχνει την αφορμή για να δώσει τέλος και στο πρωτάθλημα. Δεν ξέρουμε αν αυτό θα είναι οριστικό, όπως στην περίπτωση του Κυπέλλου ή προσωρινό, όπως έγινε πέρυσι, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και είναι ένα βήμα μακριά από τα δραστικά μέτρα.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ο διάλογος με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Νίκο Καρούλια, σε τυχαία συνάντηση που είχαν πρόσφατα στο Ζάππειο. Οι δύο άνδρες φέρεται να είχαν ολιγόλεπτη συζήτηση για την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου και τις τελευταίες εξελίξεις, με τον Καρούλια να δίνει... ψήφο εμπιστοσύνης στην απόφαση της Πολιτείας να ματαιώσει το Κύπελλο και να παροτρύνει τον πρωθυπουργό να πράξει το ίδιο και με το πρωτάθλημα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος με τα γεγονότα και παρά το γεγονός πως απέφυγε να πει κάτι επ' αυτού, οι κινήσεις του σώματός του έδειχναν πως δεν θα φοβηθεί να πάρει δραστικά μέτρα και στη Super League.

Υπενθυμίζουμε πως σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών στην "Huffingtonpost", ο κ. Κοντονής, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακόψει το πρωτάθλημα εφόσον το κρίνει απαραίτητο: "O νόμος μου δίνει τη δυνατότητα να διακόψω οριστικά το πρωτάθλημα και σας λέω μετά λόγου γνώσεως ότι εάν βρεθούμε μπροστά σε παρόμοιες καταστάσεις θα το κάνω. Ακριβώς γι΄ αυτό νομοθετήσαμε μια τέτοια ευχέρεια και δυνατότητα του αρμόδιου για τον Αθλητισμό υπουργού. Όχι μόνο θα διακόψουμε για μια αγωνιστική, όχι μόνο θα απαγορεύσουμε την προσέλευση φιλάθλων στο γήπεδο, θα διακόψουμε το πρωτάθλημα".

Το μίνι νομοσχέδιο

Από τον περασμένο Οκτώβριο γράφαμε ότι υπάρχει ενδεχόμενο το Υφυπουργείο να φέρει για ψήφιση ένα νέο μίνι νομοσχέδιο, σαν και αυτό που έφερε στην πρώτη θητεία της Κυβέρνησης Τσίπρα το οποίο θα ρυθμίζει απολύτως συγκεκριμένα θέματα. Σε περίπτωση που προτιμηθεί αυτή η λύση, τότε ένα θέματα που θα θιγούν θα είναι αυτό του τρόπου εκλογής των ηγεσιών των ομοσπονδιών. Οπως έχουμε γράψει και άλλες φορές, το σύστημα με το οποίο θα διενεργούνται πλέον οι εκλογές θα είναι η απλή αναλογική.

Εξάλλου, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Σταύρος Κοντονής είχε τονίσει πως "με ενδιαφέρει η ΕΠΟ να είναι πραγματικά Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία που θα φροντίζει για το καλό του ποδοσφαίρου, θα ασχολείται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, θα συγκροτεί τα όργανά της με όργανα αξιοπιστίας και ισονομίας. Αυτό ενδιαφέρει την Πολιτεία", ενώ σε μία αποστροφή του σχετικά με το νέο Νόμο, είχε υπογραμμίσει πως: "θα αλλάξουν πάρα πολλά με το νέο Νόμο. Έχουμε πει και στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ότι πρέπει να μπει μια τάξη στα θέματα των ομοσπονδιών. Πρέπει να επέλθει εκδημοκρατισμός, πρέπει να έχουμε ένα σύστημα απλής αναλογικής το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα για αντιπροσωπευτικότητα πολύ πιο καθαρή και πολύ πιο γνήσια στα όργανα διοίκησης των ομοσπονδιών. Συγκροτούμε ένα διαφορετικό τρόπο διοίκησης και οργάνωσης και του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού και θα υπάρχουν και θητείες".

"Μία αφορμή και το διακόπτω!"

Όπως γίνεται αντιληπτό, η Πολιτεία δεν θεωρεί ότι έπραξε το ρόλο της με τη ματαίωση του Κυπέλλου. Εξάλλου, πολλοί ήταν αυτοί που θεωρούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση είχε το μικρότερο κόστος, πολλοί ήταν αυτοί που τη θεωρούσαν ως την "εύκολη λύση". Τσίπρας και Κοντονής παρακολουθούν στενά την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ασφαλώς και θα έχουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους ανοιχτά στην έκτακτη σύσκεψη της Λίγκας την προσεχή Τρίτη και αναλόγως θα κινηθούν. Εξάλλου, το πρωτάθλημα έχει κι άλλους "επικίνδυνους" αγώνες, τέτοιους που αποτελούν τεστ για την ομαλή διεξαγωγή του έως τέλους, μέχρι και την ολοκλήρωση των πλέι οφ. Ο υφυπουργός είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος αν του δοθεί αφορμή, έχοντας την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού. Ίδωμεν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τα νέα μέτρα για τους χούλιγκανς και τα σοκαριστικά στοιχεία

Έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο του Κύρκου

Δημήτρης Κριτής: Ώρα για πράξεις σε λεπτές ισορροπίες

Θέμης Καίσαρης: Η εποχή των τεράτων

News 24/7

24MEDIA NETWORK