Βαλερένγκα: Το νορβηγικό γραμμάτιο

Ο λογαριασμός είχε ανοίξει από πέρυσι. Αν φημίζεται για κάτι το νορβηγικό πρωτάθλημα, αυτό σίγουρα δεν είναι το σασπένς. Κι όμως, εκτός από τη Ρόζενμποργκ που κατακτά τον τίτλο 13 συνεχόμενα χρόνια, η Tippenliga, όπως λέγεται η μεγάλη κατηγορία του πρωταθλήματος Νορβηγίας, κρίθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την τελευταία αγωνιστική

Βαλερένγκα: Το νορβηγικό γραμμάτιο
Ο λογαριασμός είχε ανοίξει από πέρυσι. Αν φημίζεται για κάτι το νορβηγικό πρωτάθλημα, αυτό σίγουρα δεν είναι το σασπένς. Κι όμως, εκτός από τη Ρόζενμποργκ που κατακτά τον τίτλο 13 συνεχόμενα χρόνια, η Tippenliga, όπως λέγεται η μεγάλη κατηγορία του πρωταθλήματος Νορβηγίας, κρίθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την τελευταία αγωνιστική.

Πέρυσι στις 30 Οκτωβρίου η Ρόζενμποργκ ήταν ισόβαθμη (είχαν και ίδια διαφορά τερμάτων) στην κορυφή με την Βαλερένγκα, η οποία πήρε το βαθμολογικό προβάδισμα νικώντας 3-0 τη Στάμπαεκ. Την ίδια ώρα η επί 12 συνεχόμενα χρόνια πρωταθλήτρια νικούσε 3-1 τη Λυν. Μέχρι το 89' όταν και σκόραρε ο Φρόντε Γιόνσεν ισοφαρίζοντας τη διαφορά τερμάτων της Βαλερένγκα, αλλά δίνοντας τον τίτλο στην ομάδα του που είχε καλύτερη επίθεση! Ετσι πήρε και πανηγύρισε το 13ο συνεχόμενο πρωτάθλημά της η Ρόζενμποργκ.

Την ίδια ώρα όμως γεννιόταν μια ομάδα που ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση, ορκίστηκε να παλέψει για να πάρει το αίμα της πίσω, να πάρει τον τίτλο που της άξιζε. Ο παίκτης - προπονητής της Βαλερένγκα Κέτιλ Ρέκνταλ ένιωσε να πνίγεται σε μια θάλασσα απογοήτευσης: «Πόνεσε πολύ. Εκείνο το απόγευμα θυμήθηκα τους παίκτες της Σάλκε που είχαν χάσει το πρωτάθλημα Γερμανίας το 2001 και δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους» δήλωσε ο πρώην άσος της Χέρτα Βερολίνου, ο οποίος εγκατέλειψε τον ρόλο του ποδοσφαιριστή τον Απρίλιο του 2005 και αφοσιώθηκε στην τεχνική καθοδήγηση της ομάδας του Οσλο.

Αλήθεια, ποιος θυμάται την τελευταία πρωταθλήτρια Νορβηγίας πριν τη Ρόζενμποργκ; Ηταν η Βίκινγκ Στάβανγκερ που κατέκτησε τον τίτλο το 1991, προτού έρθει η ομάδα του Τρόντχαϊμ να σαρώσει τα πάντα. Η Ρόζενμποργκ που προκρίθηκε 10 χρονιές (από τις 11) στην φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ απέκτησε πολλαπλάσια οικονομική δύναμη από τις υπόλοιπες ομάδες της χώρας και ήταν λογικό να την εκμεταλλευτεί αγοράζοντας ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στην αγορά, όπως κάποτε τον Τζον Κάριου τον οποίο απέκτησε από τη Βαλερένγκα.

«Καμία ομάδα δεν μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα 100 χρόνια συνεχόμενα, αυτό απλώς δεν γίνεται, δεν είναι δυνατόν, δεν θα συμβεί ποτέ και πουθενά στον κόσμο» λέει ο Ρέκνταλ θυμίζοντας ότι εφέτος «ο κόσμος είναι ήδη ευτυχισμένος που ο τίτλος θα πάει σε άλλη ομάδα, μιας και η Ρόζενμποργκ παραπαίει στη μέση της βαθμολογίας».

Είχε δίκιο. Το πρωτάθλημα Νορβηγίας απέκτησε σασπένς, καθώς δύο αγωνιστικές πριν το τέλος πάλευαν τρεις ομάδες για τον τίτλο (Βαλερένγκα, Σταρτ και Λυν) και έξι ομάδες για την αποφυγή του υποβιβασμού. «Τα γήπεδα είναι πλέον γεμάτα, το πρωτάθλημα ανάσανε. Παράλληλα η Ρόζενμποργκ δεν μπορεί να μας παίρνει τους καλύτερους παίκτες μας, όπως παλιά. Οταν υπάρχει κάτι αξιόλογο θα φύγει για το εξωτερικό. Ετσι αποκτήσαμε και εμείς την ευκαιρία μας για τον τίτλο» λέει ο τεχνικός της Βαλερένγκα που κινδύνευσε να χάσει και τον εφετινό τίτλο στο φινάλε.

Ηταν και πάλι ισόβαθμη, είχε και πάλι χειρότερο συντελεστή τερμάτων, αλλά αυτή τη φορά η τύχη δεν της γύρισε την πλάτη. Η νεοφώτιστη Σταρτ δεν άντεξε το βάρος της διεκδίκησης του τίτλου και ηττήθηκε στο γήπεδό της (1-3) από τη Φρέντρικσταντ που πάλευε και πέτυχε τη σωτηρία της. Ετσι η ισοπαλία (2-2) που απέσπασε η Βαλερένγκα από την Οντ Γκέρλαντ ήταν αρκετή για να ανοιχτούν σαμπάνιες στο Οσλο. Ο Βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο Βασιλιάς!

Η Βαλερένγκα πανηγύρισε τον τέταρτο τίτλο της ιστορίας της, η οποία ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου του 1913. Η πιο επιτυχημένη περίοδος του συλλόγου ήταν στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1981, 1983, 1984). Το πρώτο της πρωτάθλημα το πήρε το 1965. Οπως παραδέχτηκε ο τεχνικός της νέας πρωταθλήτριας Νορβηγίας «ξέραμε ότι το πιο δυνατό χαρτί μας ήταν η δίψα μας για την κατάκτηση του τίτλου, σε αντίθεση με τη Ρόζενμποργκ που είναι κορεσμένη».

Πάντως το νορβηγικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε εξαιρετική φάση, έπειτα από αρκετά χρόνια. Εκτός από την Ρόζενμποργκ που μετέχει στο Τσάμπιονς Λιγκ, η Βαλερένγκα η οποία αποκλείστηκε στα πέναλτι από τη Μπριζ στον κορυφαίο διασυλλογικό θεσμό, συμμετέχει στη φάση των ομίλων του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μαζί με τη Βίκινγκ του Ρόι Χόγκτσον, η οποία μάλιστα πριν από δύο εβδομάδες επικράτησε 1-0 της Μονακό.

Από τις 30 Οκτωβρίου του 2004, ημέρα που έχασε το περυσινό πρωτάθλημα η Βαλερένγκα, μέχρι το περασμένο Σάββατο που κρίθηκε ο εφετινός τίτλος πέρασε ένας χρόνος, παρά μία ημέρα, ωστόσο το γραμμάτιο της ομάδας του Οσλο πληρώθηκε μέχρι δεκάρας...

News 24/7

24MEDIA NETWORK