Ζήκος: "Όλα τα παιδιά θα θέλουν να έρθουν στην ΑΕΚ"

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Άκη Ζήκου για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες της ΑΕΚ. Ο παλαίμαχος άσος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα του πρότζεκτ που ανέλαβε να ηγηθεί στα τμήματα υποδομής.

Ζήκος: "Όλα τα παιδιά θα θέλουν να έρθουν στην ΑΕΚ"

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα το "GOAL" μίλησε με βεβαιότητα για το πρότζεκτ της Ακαδημίας και πιστεύει πως με μεθοδική δουλειά η ΑΕΚ θα δρέψει σύντομα καρπούς. Αποσπάσματα από την συνέντευξη:

" Πρέπει να βγούμε από τη νοοτροπία και τη λογική αν πήραν πρωτάθλημα οι ακαδημίες ή πόσο ήρθαν στα παιχνίδια τους. Δεν πρέπει να είναι αυτός ο στόχος, αλλά να παίζουν σωστό ποδόσφαιρο και μέσα από αυτό να έρχονται οι νίκες. Πρέπει να δούμε την υπόθεση ξεχωριστά από τον πρωταθλητισμό που επιβάλλεται να κάνει η πρώτη ομάδα".

Πως θα ιεραρχούσες τα στοιχεία που πρέπει να έχει μία Ακαδημία ενός σοβαρού συλλόγου;

" Καταρχήν, θα πρέπει να έχει γήπεδο. Εγκαταστάσεις για να προπονούνται τα παιδιά, που η ΑΕΚ δεν είχε. Παίζει μεγάλο ρόλο η στελέχωση, τα άτομα που θα δουλέψουν γι΄αυτή την προσπάθεια.

Ένας τεχνικός διευθυντής που θα δίνει τις κατευθύνσεις και ένας άνθρωπος στο τομέα της εκγύμνασης που θα βοηθά στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών έτσι ούτως ώστε τα παιδιά να μη φτάσουν απλά κάπου, αλλά να μπορούν να σταθούν, που είναι σημαντικό.

Θα πρέπει να υπάρχει οργάνωση και στήριξη από τη διοίκηση, απ΄όσους ανέθεσαν το έργο. Τα φυτώρια είναι μια υπόθεση που δεν μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε μία ημέρα. Θέλει πολλή δουλειά, θέλει υπομονή, θέλει και τύχη για να πεις ότι θα βγάλεις παίκτες.

Να βρεις τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές στην κατάλληλη ηλικία για να τους εντάξει στην ΑΕΚ και να έχουν προοπτική για την πρώτη ομάδα. Επίσης χρειάζεται εμπιστοσύνη απ' όλους. Να βγούμε λίγο από τη νοοτροπία και τη λογική, εάν πήραν το πρωτάθλημα οι Ακαδημίες ή πόσο ήρθαν τα παιχνίδια τους".

Πως μπορεί να κατανοήσει ο κόσμος τη δουλειά που γίνεται στην Ακαδημία και να στηρίξει την προσπάθεια;

" To πιο δύσκολο είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία σε κάτι. Δεν με ενδιαφέρει πόσο ήρθαν τα ματς των Ακαδημιών. Με νοιάζει να αγκαλιάσει ο κόσμος την προσπάθεια και να έχει την υπομονή και επιμονή για να δει το έργο που πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει σε 3-4 χρόνια.

Αυτή είναι η στήριξη που περιμένω από την πλευρά του κόσμου, του Τύπου και όλων όσοι ασχολούνται με αυτό το κομμάτι. Πρέπει να δούμε αυτή την υπόθεση ξεχωριστά από τον πρωταθλητισμό που κάνει και επιβάλλεται να κάνει η πρώτη ομάδα.

Ζούμε στην ελληνική κοινωνία, όπου τα περισσότερα πράγματα κρίνονται από το αποτέλεσμα της Κυριακής. Όχι μόνο από το αποτέλεσμα μιας χρονιάς αλλά και από το αποτέλεσμα ενός μόνον αγώνα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και ας ξεκινήσει από τις Ακαδημίες. Γιατί πρέπει να αλλάξει".

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έχει θέσει ως στόχο την ανάδειξη παίκτη στην πρώτη ομάδα την επόμενη διετία. Είναι κάτι που δημιουργεί επιπλέον άγχος; Εκτιμάς πως είναι εφτικό;

" Η ηλικία στην οποία μπορούμε να επεμβουμε και να δώσουμε κάποια χαρακτηριστικά απ' όσα έχουμε αναφέρει, είναι μεταξύ 13 και 14 ετών. Αυτός είναι ο προσανατολισμός. Να κάνουμε ένα σωστό σκάουτινγκ και αυτό επιχειρήσαμε από την στιγμή που οργανωθήκαμε.

Στην εξεύρεση παικτών από την Ελλάδα σε αυτές τις ηλικίες, έτσι ώστε να έχουμε τον χρόνο να τους δώσουμε αυτά που πρέπει να πάρουν. Πιστεύω πως η συνέχεια, η στήριξη και η δουλειά είναι που θα δώσουν το αποτέλεσμα.

Δεν αγχώνομαι γιατί πραγματικά ξέρω πως αν υπάρξει αυτό, θα έχουμε αποτέλεσμα. Από τη στιγμή που υπάρχει όλο αυτό το οικοδόμημα, αυτό που μένει είναι η σωστή επιλογή παικτών. Όλο αυτό είναι καλό, αλλά αν δεν έχεις και καλό υλικό για να το εκπαιδεύσεις, δεν μπορεί να συμβεί κάτι".

Πιστεύεις πως τα επόμενα χρόνια υπάρχει ευκαιρία για να μην κατακλυστεί και πάλι η ομάδα από ξένους;

" Για εμάς είναι σημαντικό να κάνουμε σωστό σκάουτινγκ και επιλογή παικτών σε αυτές τις ηλικίες, ούτως ώστε να πούμε ότι η επόμενη τριετία-τετραετία θα μας δώσει αποτέλεσμα. Δεν είναι μόνο πως η ομάδα πρέπει να αποκτήσει ελληνική ταυτότητα και πως στις ελληνικές ομάδες πρέπει να παίξουν Έλληνες παίκτες.

Είναι ότι οι Ελληνες παίκτες είναι αυτοί που δίνουν το πρωτάθλημα σε μια ομάδα. Αυτή είναι η δική μου εμπειρία και είναι κάτι που έχω ζήσει και στη Γαλλία. Στη Μονακό είχαμε επτά Γάλλους παίκτες στην 11αδα. Στην ΑΕΚ τη χρονιά που σταμάτησα, στα τελευταία παιχνίδια αγωνιζόμασταν με επτά και οκτώ Έλληνες παίκτες στην 11αδα. Όπως και παλαιότερα το ίδιο.

Δεν είναι μόνον ότι υπάρχει ταλέντο. Φτιάχνεις και κλίμα, φτιάχνεις τα αποδυτήρια σου. Το να έχεις μόνο κοινοτικούς και ξένους είναι κάτι που δεν ικανοποιεί κανέναν. Αφήστε που δεν είναι ικανοποιημένος κανείς με την ποιότητα των ξένων που έχουν έρθει στην Ελλάδα.

Οπότε δεν πρέπει αναγκαστικά να γυρίσουμε στους Έλληνες παίκτες, αλλά να στηρίξουμε τους Έλληνες παίκτες από μικρές ηλικίες. Αυτό που πάμε να κάνουμε εμείς ώστε να έχουμε αποτέλεσμα".

News 24/7

24MEDIA NETWORK