Το μεγάλο δίλημμα του Άντι Μάρεϊ είναι δίλημμα ζωής

Ο Άντι Μάρεϊ έχει μια ελπίδα ν' απαλλαγεί από τους πόνους και ενδεχομένως να παίξει ξανά επαγγελματικό τένις: τον 'γιατρό των γοφών'. Ρισκάρει όμως να χάσει το Γουίμπλεντον. Τι θ' αποφασίσει;

Britain's Andy Murray waits in the shade during his practice match against Serbia's Novak Djokovic on Margaret Court Arena ahead of the Australian Open tennis championships IN Melbourne, Australia, Thursday, Jan. 10, 2019. (AP Photo/Mark Baker)
Britain's Andy Murray waits in the shade during his practice match against Serbia's Novak Djokovic on Margaret Court Arena ahead of the Australian Open tennis championships IN Melbourne, Australia, Thursday, Jan. 10, 2019. (AP Photo/Mark Baker) AP PHOTO/MARK BAKER

Η συμμετοχή στο Γουίμπλεντον, τον ερχόμενο Ιούνιο, είναι μια τεράστια πρόκληση για τον Άντι Μάρεϊ. Όπως και -κυρίως- η εσωτερική πάλη με την ιδέα ότι άλλη μία χειρουργική επέμβαση θ' αποδειχθεί ατελής και άκαρπη.

Ο Βρετανός τενίστας θα πρέπει ν' αποφασίσει αν η καριέρα του 'τελείωσε' όντως το 2016. Τότε που αναρριχήθηκε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, έχοντας κερδίσει 9 τίτλους σε τουρνουά ATP - από τους 13 που διεκδίκησε σε τελικό. Ή θα εξαντλήσει τις πιθανότητες να επανέλθει στα κορτς μπαίνοντας σε μια διαδικασία που τον 'λύγισε' ψυχολογικά, αφού δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι ελπίδες του Μάρεϊ επαφίενται εν πολλοίς στα 'θαυματουργά' χέρια του γιατρού Έντουιν Σου. Με τον οποίο έχει ήδη συνομιλήσει προκειμένου να ενημερωθεί για τον τρόπο που το μεταλλικό εμφύτευμα θα τοποθετηθεί στο σώμα του.

Ο Αμερικάνος ορθοπεδικός θεωρείται αυθεντία στις αποκαταστάσεις παθήσεων που αφορούν του γοφούς και στα γόνατα. Είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ και του Βέιλ Κόρνελ, έχει εκπαιδευτεί στις νέες τεχνικές και συνεργάζεται με δύο διαφορετικές κλινικές στη Νέα Υόρκη (Hospital for Special Surgery, Weill Cornell Medical College).

Υπήρξε ο γιατρός που χειρούργησε τον Τζέισον Κιντ ενόσω ήταν ακόμη προπονητής των Μιλγουόκι Μπακς, βοήθησε τον πίτσερ Κόλμπι Λιούις να παίξει επαγγελματικό μπέιζμπολ ως τα 37 του, ανέλαβε να αποκαταστήσει τη ζημιά που είχε υποστεί ο αστέρας του WWE 'Big Show' προκειμένου σε λίγους μήνες να επιστρέψει στα ρινγκ, κυρίως όμως ασχολήθηκε με την περίπτωση του Αμερικανού Μπομπ Μπράιαν. Ενός άλλου τενίστα, μέλους του κορυφαίου δίδυμου των τελευταίων ετών με χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Λονδίνο (2012) και 13 τίτλους σε τουρνουά grand slam, παρέα με τον δίδυμο αδερφό του Μάικ.

Ο Μπράιαν χειρουργήθηκε στο γοφό του το περασμένο καλοκαίρι, στα τέλη Ιουλίου, και 5.5 μήνες μετά αγωνίστηκς ξανά σε κορυφαίο επίπεδο.

" Ο Άντι έχει μιλήσει με τον δρ. Σου. Δεν ξέρω ποιον θα επιλέξει, αν θ' ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή, αλλά θα τον συνιστούσα. Είναι φαν του τένις, το ξέρει απ' έξω κι ανακατωτά", ανέφερε ο Μπράιαν και εισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

" Η επέμβαση ονομάζεται επικάλυψη ισχίου με τεχνητό εμφύτευμα. Είναι μια πλήρης αντικατάσταση, υπάρχει μια μπάρα που φτάνει ως το μηριαίο. Στις δύο ημέρες μετά την επέμβαση ήμουν με πατερίτσες. Στο US Open, τρεις εβδομάδες μετά, μ' ένα μπαστούνι. Στα τέλη Σεπτεμβρίου άρχισα κάποια ελαφρά χτυπήματα. Στις 5 Δεκεμβρίου άρχισα την προπόνηση.

Είναι μια επιλογή γι' αυτόν. Έχει μιλήσει μ' ένα εκατομμύριο ειδικούς, αλλά είμαι ο μόνος που παίζει με μεταλλικό ισχίο. Με παρακολουθεί και με ρωτάει για να καταλάβει πόσο καιρό θα του πάρει. Δεν του είπα ποτέ ότι είναι ο μόνος δρόμος, γιατί βλέπω ότι τα μονά είναι ένα διαφορετικό τέρας. Αυτοί οι τύποι 'αυτοκτονούν' για τέσσερις ώρες. Ποιος ξέρει ότι θ' αντέξει. Δεν θα σπάσει, αλλά ουδείς γνωρίζει αν θα έχει την εκρηκτικότητα που απαιτείται. Αν είσαι ένα βήμα πιο αργός, είσαι εκτεθειμένος.

Απλώς του λέω ότι εγώ αισθάνομαι πολύ καλά, η ποιότητα ζωής είναι εξαιρετικά και οι προπονήσεις πηγαίνουν καλά. Μπορεί να μην είμαι στο 100%, αλλά έχουν περάσει μόνο πέντε μήνες. Μου είχαν πει ότι θα χρειαστούν 7 με 8 μέχρι να νιώσω τέλεια. Έως ότου αισθανθώ έτσι, δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα, αλλά είναι πιθανόν η τελευταία ευκαιρία του".

Συμπερασματικά, ο Μάρεϊ ρισκάρει. Από τη μία να χάσει το Γουίμπλεντον, αλλά να γυρίσει στη δράση δυνατός και από την άλλη να κινηθεί συντηρητικά ως το καλοκαίρι και να φύγει αποκλεισμένος. Στην καριέρα του ήταν ένας αμυντικός παίκτης. Τώρα;

Κεντρική φώτο: AP Photo/Mark Baker

News 24/7

24MEDIA NETWORK