Απόπειρα δολοφονίας ή θύμα από λάθος; Ο Νταβίντ Ορτίς θέλει να ξέρει

Ο Νταβίντ Ορτίς, μετά τις σφαίρες που δέχθηκε, ψάχνει να βρει γιατί επιχείρησαν να τον σκοτώσουν, σε δημόσια θέα. Ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο ή βρέθηκε στο λάθος μέρος την ακατάλληλη στιγμή; Οι απαντήσεις τις αστυνομίας δεν τον έπεισαν.

Ο Νταβίντ Ορτίθ σε στιγμή αποθέωσης από το κοινό της Βοστόνης
Ο Νταβίντ Ορτίθ σε στιγμή αποθέωσης από το κοινό της Βοστόνης AP PHOTO/CHARLES KRUPA

Στις αρχές του καλοκαιριού η είδηση πως ένας παλαίμαχος παίκτης του μπέιζμπολ, ο σπουδαίος Δομινικανός Νταβίντ Ορτίς, πυροβολήθηκε σε κλαμπ είχε γίνει το βότσαλο που ταρακούνησε τα λιμνάζοντα ύδατα μιας περιόδου χωρίς πλούσια ειδησεογραφία.

Ο 43χρονος σήμερα Ορτίς είναι ο πιο δημοφιλής αθλητής της νησιωτικής χώρας στην Καραϊβική - περισσότερο από τον Αλ Χόρφορντ ή τον Καρλ-Άντονι Τάουνς του ΝΒΑ. Ή όλους τους Δομινικανούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ, πριν ή αφού απέκλεισε τη Γερμανία. Είναι ένας αξιαγάπητος τύπος, ένας αγαθότατος γίγαντας, που μολονότι μεγάλωσε σε μια φτωχική γειτονιά του Σάντο Ντομίνγκο, 'πλημμυρισμένη' από παραβατικότητα, ναρκωτικά και αίμα, έφτασε να γίνει ένας εκ των κορυφαίων παικτών στην ιστορία των Μπόστον Ρεντ Σοξ. Καθόλου τυχαίο ότι του κόλλησαν το 'Big Papi', προσωνύμιο που τον συνοδεύει μέχρι σήμερα. Σ' όλη αυτή τη διαδρομή των 20 ετών ως επαγγελματίας ο Ορτίς κατέκτησε τρία πρωταθλήματα κι έναν τίτλο MVP σε τελικούς (2013). Μέτρησε παράλληλα 10 συμμετοχές σε All Star Game, όντας παράλληλα ο κάτοχος της απόλυτης επίδοσης για την ομάδα από τη Βοστόνη με 54 home runs (χτυπήματα εκτός αγωνιστικού χώρου) σε μια και μόνο σεζόν.

Ο Δομινικανός ήταν ένα παιδί που εξέλισσε το ταλέντο του στο μπαστούνι στην πίσω, μικρή, αυλή του σπιτιού γιατί μπροστά από την κύρια είσοδο κινδύνευε να χάσει τη ζωή του από αδέσποτες σφαίρες. Έμελλε εκείνες που απέφυγε μικρός, χάρη στην προστασία και τις συμβουλές των γονιών του, να τις δεχθεί στις 9 Ιουνίου. Πισώπλατα. Τότε που διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο της γενέτειράς του και πυροβολήθηκε χαμηλά στη μέση, αποκομίζοντας τραύματα στο συκώτι, στη χολή και στο παχύ έντερο. Το πρώτο χειρουργείο μάλιστα είχε διάρκεια 4,5 ωρών με στόχο ν' αποκατασταθούν οι βλάβες και να του αφαιρεθούν τα τμήματα των οργάνων που είχαν πληγεί από τα σκάγια.

Μετά από 1,5 νοσηλείας και επιπλέον επεμβάσεις, απόρροια των επιπλοκών, ο Ορτίς έλαβε εξιτήριο, έχοντας ενδιάμεσα μεταφερθεί σε κλινική της Βοστόνης, προκειμένου να συνεχίσει σπίτι του την απαραίτητη αποθεραπεία. Από τότε και μέχρι σήμερα ο Δομινικανός αναζητά τις απαντήσεις που θεωρεί ότι δεν έχει λάβει. Δεν καλύφθηκε ούτε από τη σύλληψη του Βίκτορ Ούγκο Γκόμες (που θα οδηγηθεί σε δίκη ως εκ των ηθικών και φυσικών αυτουργών του σχεδίου δολοφονίας) και άλλων 14ων, πόσο μάλλον από την την εκδοχής της παράπλευρης απώλειας, αφού κατά την αστυνομία στόχος της απόπειρας ήταν ο ξάδερφός του Σίξτο Νταβίντ Φερνάντες, αλλά ο εκτελεστής παραπλανήθηκε. Οι δύο άνδρες δεν μοιάζουν στο ελάχιστο εξωτερικά για να προκληθεί σύγχυση σ' έναν επαγγελματία του είδους και ο μπερδεμένος Ορτίς έχει βαλθεί να μάθει τα κίνητρα που ο ίδιος πιστεύει ότι όπλισαν το περίστροφο που θα του αφαιρούσε τη ζωή. Ειδάλλως δεν θα 'χε λόγο ν' απευθυνθεί σε ειδική ομάδα ερευνών με επικεφαλής έναν πρώην αξιωματικό της αστυνομίας της Βοστόνης, ψάχνοντας απαντήσεις.

"Είναι απελπισμένος να βρει τι συνέβη στην πραγματικότητα", δήλωσε εκπρόσωπός του στην Boston Globe, προσπαθώντας να κρύψει ότι ο Ορτίς αμφισβητεί τα συμπεράσματα των αρχών στη Δομινικανή Δημοκρατία. "Επειδή όλο και νέα στοιχεία εμφανίζονται, ενδεχομένως υπάρξουν κι άλλα που μπορούν να οδηγήσουν στην αιτία της απόπειρας κατά του Νταβίντ", συμπλήρωσε. Εξάλλου η αποστολή που είχε οργανώσει το 'Sport Illustrated' στο Σάντο Ντομίνγκο αναζητώντας πληροφορίες για την υπόθεση, περισσότερα ερωτήματα έφερε στο φως, παρά έλυσε το μυστήριο. Διότι "στη χώρα αυτή όλοι κάτι έχουν να πουν".

Ο Νταβίντ Ορτίς σκοπεύει να επιστρέψει σε ρόλο σχολιαστή μόλις αρχίσει η νέα σεζόν στο MLB. Ελπίζοντας πως μέχρι τότε θα έχει μάθει γιατί πυροβολήθηκε σε δημόσια θέα, γιατί η ζωή του τέθηκε σε κίνδυνο. Γι' αρχή, και προτού γυρίσει στην καθημερινότητά του, έριξε την πρώτη μπαλιά στο ματς των Ρεντ Σοξ με τους Γιάνκις.

News 24/7

24MEDIA NETWORK