X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Δεν ακούει κι όμως παίζει

Είναι μόλις 16 ετών, βρίσκεται στο Νο468 της παγκόσμιας κατάταξης, είναι ο δεύτερος νεότερος τενίστας στην ATP και δεν ακούει. Αυτό όμως δεν στέκεται εμπόδιο στη ζωή και την καριέρα του Ντακ Χι Λι.

Ο Λι γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1998 στη Γετσεόν, 150 νοτιοανατολικά της Σεούλ. Οι γιατροί διέγνωσαν σχετικά νωρίς το πρόβλημα, όταν ο Λι παραπονέθηκε για προβλήματα ακοής στη δευτέρα δημοτικού.

Ο νεότερος τενίστας που κέρδισε βαθμό στην ATP στα 15 του χρόνια το 2013 βρίσκεται απομονωμένος στο δικό του κόσμο στο κορτ. Δεν ακούει τις υποδείξεις του διαιτητή, ούτε τον ήχο που κάνει η μπάλα όταν χτυπάει τη ρακέτα του αντιπάλου του.

"Το ότι είμαι κωφός είναι μια πρόκληση για μένα, μου δημιουργεί προβλήματα. Το ότι δεν ακούω τον κόσμο, δεν με παρασύρει η κερκίδα με βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση μου τόσο στους αγώνες, όσο και στην προπόνηση", εξηγεί ο Λι που ξεκίνησε να παίζει τένις, όταν τον ανάγκασαν οι γονείς του.

Ο πατέρας του βρίσκεται πάντοτε μαζί του στα τουρνουά, αλλά δεν επεμβαίνει στη δουλειά του προπονητή. Εκείνος που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο είναι ο Ισπανός Χοσέ Λουίς Λόπεθ. Η επικοινωνία είναι δύσκολη, προσπαθεί ο ένας να διαβάσει τα χείλη του άλλου. Με νοήματα, ζωγραφίζοντας στον Λι, δείχνοντας του με τη ρακέτα, ακόμα και προβάλλοντας σχετικά videos στο tablet.

Ευτυχώς, στο ανδρικό τένις ο προπονητής δεν έχει ρόλο κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο Λι είναι μόνος του και πιστεύει πως "μπορώ να παίξω καλύτερα γιατί μπορώ να συγκεντρωθώ περισσότερο από τους αντιπάλους μου".

Στα τζούνιορ του Αυστραλιανού Όπεν έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, το ίδιο αποτέλεσμα είχε και στο Όπεν των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Λι ζει μια μοναχική ζωή στα τουρνουά, αφού δεν είναι εύκολο να επικοινωνήσει με άλλους παίκτες. Είναι προσηλωμένος στο στόχο του.

"Έχω υπομονή γιατί γνωρίζω πως οι προσπάθειες μου θα με οδηγήσουν σε καλά αποτελέσματα. Ονειρεύομαι να γίνω Νο1 στον κόσμο και πιστεύω πως μπορώ να τα καταφέρω. Δεν θα τα παρατήσω και θα συνεχίσω να δουλεύω για να πραγματοποιήσω το στόχο μου".