Δεν έχεις καν ακουστά τον πιο ακριβοπληρωμένο αθλητή όλων των εποχών

Ένας μάγος των αρματοδρομιών από την αρχαία Ρώμη, ο Γάιος Απουλέιος Διοκλής είναι εκείνος που κατάφερε να κερδίσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περισσότερα πλούτη από Τζόρνταν, Σουμάχερ και Μπέκαμ μαζί.

'Legend Ben Hur - the Great Race'  - αναπαράσταση αρχαίων αρματοδρομιών στη Γερμανία
'Legend Ben Hur - the Great Race' - αναπαράσταση αρχαίων αρματοδρομιών στη Γερμανία AP PHOTO/DDP/ AXEL SCHMIDT

Στη λίστα του Forbes με τους αθλητές με τα περισσότερα κέρδη όλων των εποχών, υπάρχουν γνωστά πρόσωπα. Ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Κόμπι Μπράιαντ, ο Ταίγκερ Γούντς, ο Μίκαελ Σουμάχερ, ο Φλόιντ Μέιγουεδερ Jr, βρίσκονται μέσα στην κορυφαία δεκάδα. Ο Φλόιντ είναι ο τελευταίος της δεκάδας, με κέρδη που ανέρχονται στα 785 εκατομμύρια, ενώ με 800 εκατομμύρια δολάρια, ο Μπέκαμ τον προσπερνάει και τερματίζει ένατος. Λίγο πιο πάνω, με 815 εκατομμύρια βρίσκεται ο Κόμπι, ενώ ο Μίκαελ Σούμαχερ μέσα από το ένδοξο παρελθόν του στις πίστες της F1, υπολογίζεται πως έχει αποκομίσει 1 δις δολάρια, άρα είναι στην 6η θέση της λίστας. Ο Τάιγκερ Γουντς, ο βιρτουόζος του μπαστουνιού του γκολφ και ο Mr. 23, o Μάικλ Τζόρνταν μονομαχούν για μια θέση, ο ένας με 1,70, ο άλλος με 1.85 δισεκατομμύρια δολάρια.

Θα συμπεράνεις, ίσως βιαστικά, πως Γουντς και Τζόρνταν είναι δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα στη σχετική λίστα. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΟΧΙ. Το περιοδικό Forbes έχει συμπεριλάβει τιμητικά στη 1η θέση τον (drumroll...) Γάιο Απουλέιο Διοκλή, αρματοδρόμεα από την περιοχή Lamecum της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, σημερινό Lamego, της Πορτογαλίας. Ο Διοκλής γεννήθηκε το 146 μ.Χ. και σε ηλικία 18 ετών, στην περιοχή Lierda (σημερινή Lleida της Καταλωνίας) συμμετείχε για πρώτη φορά σε αρματοδρομίες, φτάνοντας πρώτος στην γραμμή του τερματισμού. Αυτή η νίκη τον ενθάρρυνε να συνεχίσει να αγωνίζεται στο κορυφαίο επίπεδο του αγωνίσματος, στη Ρώμη. Για τα επόμενα 24 χρόνια, ο Διοκλής ο Λάμεκος, όπως ήταν η πλήρης προσφώνηση του, θα γίνει ο σούπερ σταρ του αθλήματος, χαρίζοντας επικές στιγμές στους θεατές του Circus Maximus.

Αναπαράσταση αρχαίων αρματοδρομιών σε στάδιο του Σίδνει
Αναπαράσταση αρχαίων αρματοδρομιών σε στάδιο του Σίδνει AP PHOTO/ROB GRIFFITH

Ο Διοκλής οδηγούσε συνήθως άμαξες με τέσσερα άλογα και είχε πάντα μέσα σε αυτά το δικό του, 'γούρι' που με την ταχύτητα του, του είχε χαρίσει 200 νίκες. Συνολικά, ο Διοκλής κατάφερε να κερδίσει 1.462 από τις 4.257 κούρσες που συμμετείχε, ενώ σε 1.438 εξ' αυτών, τερμάτισε στη δεύτερη θέση. Αν όμως υπήρχε ένα σημείο αναφοράς όλων αυτών των επικών παραστάσεων του Διοκλή, ήταν η 'συνήθεια' του να ξεκινάει από πίσω κάθε διαδρομή, να πηγαίνει συντηρητικά και στην κατάλληλη χρονική στιγμή να κερδίζει έδαφος και να ξεπερνάει τους αντιπάλους του φτάνοντας πρώτος  - ή εκ των πρώτων- στο τέλος.

Ο Διοκλής ήταν ένας πραγματικός showman, ένας αθλητής-θαυματοποιός, που μάγευε το κοινό και ένωνε φτωχούς και πλούσιους της πανίσχυρης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μέσα στις δυόμιση δεκαετίες που αγωνίστηκε στις αρένες, κατάφερε να κερδίσει 35.863.120 σιστέρσια, κάτι που είναι ισοδύναμο με 2.600 κιλά χρυσού ή περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια, μια ισοτιμία που προκύπτει, με σημείο αναφοράς τη σύγκριση ανάμεσα στο μπάτζετ του Ρωμαϊκού στρατού και στο αντίστοιχο των ΗΠΑ. Έστω και με περίπου 1.900 χρόνια καθυστέρηση, υποκλινόμαστε στο μεγαλείο του Διοκλή και του ευχόμαστε καλή μεταφορά της ζωής του σε Χολυγουντιανή βιογραφία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK