H Oζάκα κατέρρευσε στον πρώτο αγώνα χωρίς τον προπονητή της

Στην πρώτη εμφάνιση χωρίς τον Σάσα Μπαγίν, το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, Ναόμι Οζάκα κατατροπώθηκε από το Νο67, Κριστίνα Μλαντένοβιτς. Και μετά ξέσπασε σε κλάματα.

H Oζάκα κατέρρευσε στον πρώτο αγώνα χωρίς τον προπονητή της

Η παρουσία της Ναόμι Οζάκα ( που είναι από την Οζάκα) στο Ντουμπάι, για το WTA 500 Dubai Duty Free Tennis Championships 2019 ήταν το κλου της διοργάνωσης. Ως το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, προφανώς και είχε όλα τα βλέμματα στραμμένα πάνω της.

Είχε μόλις σηκώσει το Australian Open, αφότου είχε κατακτήσει το US Open. Ήταν λοιπόν, το φαβορί του ταπεινού event που ανήκει στην τρίτη καλύτερη κατηγορία. Γράψε λάθος.

Πριν προχωρήσω, θα ήθελα να μου επιτρέψεις να ασχοληθούμε με κάποια βασικά πράγματα που οφείλουμε να γνωρίζουμε ως 'τενιστικό- έθνος.

Η παγκόσμια κατάταξη προκύπτει από πόντους που συγκεντρώνουν οι αθλήτριες μέσα στο χρόνο, ανάλογα με τις επιδόσεις και τη δυναμική του κάθε τουρνουά, στο οποίο αγωνίζονται.

Μέσα σε μια χρονιά, κάθε τενίστρια μπορεί να εμφανιστεί σε έως 16 τουρνουά της W(omen)T(ennis)A(association) -στο μονό. Ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν αυτά, έχουν και συγκεκριμένο αριθμό πόντων που μοιράζονται οι κυρίες -και φυσικά, χρηματικά έπαθλα.

Στην κορυφή υπάρχουν τα 4 Grand Slam (Australian Open, French Open, Wimbledon και US Open) που δίνουν και τους περισσότερους πόντους (2.000 στη νικήτρια). Ακολουθούν τα Premier Mandatory που δίνουν 1.000 πόντους στην κάτοχο (Indian Wells, Key Biscayne, Madrid, Beijing), τα Premier 5 που δίνουν 900 (Dubai, Rome, Cincinnati, Toronto και Wuhan), τα 12 Premier που δίνουν 470 και 32 International (280). Για το τέλος, το πρόγραμμα έχει τα WTA Finals (1.500 πόντοι).

Πάμε τώρα, πίσω στην Οζάκα και την πρώτη της εμφάνιση μετά τη διακοπή της συνεργασίας της με τον Σάσα Μπαγίν, επί χρόνια συνεργάτη της Σερίνα Ουίλιαμς, πριν γίνει προπονητής και πνευματικός καθοδηγητής της Οζάκα από το Νο72, το Γενάρη του 2018 στην κορυφή του πλανήτη, ένα χρόνο μετά.

Η, μεγαλωμένη στην Αμερική και εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, Ναόμι αντιμετώπισε την Κριστίνα Μλαντένοβιτς (Νο67 του κόσμου), για το δεύτερο γύρο του τουρνουά στο οποίο εμφανίστηκε χωρίς προπονητή. Ήταν και ο τελευταίος της στη διοργάνωση, με τη Γαλλίδα να νικά με 6-3, 6-3.

Kristina Mladenovic of France gestures in a match against Japan's Naomi Osaka during the Dubai Duty Free Tennis Championship in Dubai, United Arab Emirates, Tuesday, Feb. 19, 2019. (AP Photo/Kamran Jebreili)
Kristina Mladenovic of France gestures in a match against Japan's Naomi Osaka during the Dubai Duty Free Tennis Championship in Dubai, United Arab Emirates, Tuesday, Feb. 19, 2019. (AP Photo/Kamran Jebreili) AP

Δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα ψύχραιμα αυτόν τον αποκλεισμό. Για την ακρίβεια, έβαλε τα κλάματα.

Δεν ξέρω να σας πω γιατί κλαίω. Ειλικρινά, δεν ξέρω γιατί μου συμβαίνει αυτό

Δεν πιστεύω ότι αντιλαμβάνομαι απαραίτητα σε τι θέση είμαι, γιατί πέρυσι δεν ήμουν έστω κοντά στην κορυφή”. Η αλήθεια είναι πως ήταν στο Νο48, στα τέλη του Φλεβάρη “και ο κόσμος δεν μου έδινε ιδιαίτερη σημασία. Ομολογώ πως αυτή ήταν μια κατάσταση, στην οποία ένιωθα άνετα”.

Και όχι, στην τωρινή κατάσταση δεν αισθάνεται καλά. Αυτό που αισθάνεται είναι πίεση και αποπροσανατολισμό, γιατί όλοι τη ρωτούσαν για το λόγο που 'χώρισε' τα τσανάκια με τον Μπαγίν.

Οι φήμες θέλουν να μπήκε στη μέση το χρήμα. Εκείνη απάντησε “δεν θα έβαζα ποτέ τα χρήματα πάνω από την ευτυχία και με πλήγωσε πολύ να ακούσω κάτι τέτοιο. Ταξιδεύω παρέα με την ομάδα μου και όλα τα μέλη της είναι κάτι περισσότερο από οικογένεια. Δεν θα πω κάτι κακό για τον Σάσα, γιατί είμαι ευγνώμων για όσα έκανε για εμένα. Όσοι μας είδαν στην Αυστραλία, είδαν και ότι υπήρχε θέμα στη συνδιαλλαγή μας”.

Είχε πει πως θα ασχοληθεί με την αντικατάσταση του Μπαγίν, μετά το Ντουμπάι. Την επηρέασε η όλη κατάσταση; “ Από ό,τι φάνηκε, ναι. Και είμαι σίγουρη πως όσο περνά ο καιρός, θα σταματήσετε να μιλάτε για αυτό.

Στην παρούσα φάση, το τέλος της συνεργασίας μου με τον Σάσα φαίνεται να είναι πιο σημαντικό από το τι κάνω στα courts. Και είναι δύσκολο για εμένα να το διαχειριστώ, γιατί νιώθω ότι όπου και αν είμαι, έχω καρφωμένα βλέμματα πάνω μου, τα οποία δεν είναι θετικά

Να πούμε και μια κουβέντα για τη νικήτρια, η οποία είχε αντιμετωπίζει την Οζάκα στο Ντουμπάι και πέρυσι και είχε γνωρίσει τη συντριβή. “ Είμαι υπερήφανη για τον τρόπο που έμεινα συγκεντρωμένη, έως το τέλος. Δεν είναι πολύ εύκολο να παίζεις με αυτήν την πίεση, σκεπτόμενη ότι το Νο1 μπορεί να ανατρέψει ανά πάσα στιγμή την εις βάρος της κατάσταση”.

Η Μλαντένοβιτς ήταν στο Νο10 τον Οκτώβρη του 2017 και τώρα επιχειρεί την επιστροφή της στην κορυφή. “ Έχω δουλέψει πολύ, για να αλλάξω πολλά και να μπορώ να μπω στο ΤΟΡ10” εξήγησε. Και μια νίκη επί του Νο1, σίγουρα είναι μια καλή αρχή.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK