Η 17χρονη Μπριάνα Γουίλιαμς θα γίνει ο θηλυκός Γιουσέιν Μπολτ

Η μεγαλύτερη εξαγωγική μονάδα σπρίντερ του κόσμου, η Τζαμάικα, έχει βρει την επόμενη σούπερσταρ των κουλουάρ.

Η Μπριάνα Γουίλιαμς
Η Μπριάνα Γουίλιαμς

Η γραμμή μαζικής παραγωγής δεν σταματάει ποτέ. Η σχολή της Τζαμάικα έχει βρει τον τρόπο να δημιουργεί απόθεμα και να μην υποχωρεί ποτέ μπροστά στη ζήτηση των μεγάλων διοργανώσεων. Τελευταίο παράδειγμα η Μπριάνα Γουίλιαμς, μια 17χρονη σπρίντερ που τα βάζει στα ίσια με θρύλους όπως η Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις και η Ιλέιν Τόμπσον.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Γουίλιαμς έτρεξε στον τελικό των 100μ. στο πρωτάθλημα της Τζαμάικα. Μετά από μία μεγάλη μάχη, η Τόμπσον νίκησε οριακά την Φρέιζερ Πράις παρότι έκαναν τον ίδιο χρόνο, όμως την παράσταση έκλεψε η ανήλικη σπρίντερ που γεννήθηκε στη Φλόριντα του Μαϊάμι, αλλά εκπροσωπεί τη χώρα της Καραϊβικής. Ο χρόνος της, το 10.94, αποτελεί εθνικό ρεκόρ σε επίπεδο Κ20, επίδοση που δεν είχε καμία από τις δύο ανταγωνίστριές της στην ηλικία της, ούτε καν παλαιότερα μεγαθήρια όπως η Μέρλιν Ότεϊ ή η Βερόνικα Κάμπελ Μπράουν.

Αυτό το ρεκόρ της Γουίλιαμς ήρθε να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα, που δεν είναι και λίγα. Πλέον, της ανήκουν:

  • την κορυφαία επίδοση των 100μ. σε επίπεδο Κ15
  • την κορυφαία επίδοση των 100μ. σε επίπεδο Κ17
  • το παγκόσμιο ρεκόρ των 100μ. σε επίπεδο Κ18
  • και φυσικά όλα τα εθνικά ρεκόρ σε αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες

Η 3η θέση που κατέλαβε στο εθνικό πρωτάθλημα και ο χρόνος της σημαίνουν πολλά, αφού θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο της Ντόχα τον προσεχή Σεπτέμβριο, τόσο στα 100μ. όσο και στα 4Χ100μ. "Σημαίνει πολλά για μένα, επειδή ο στίβος της Τζαμάικα και η κληρονομιά των σπριντ είναι πολύ μεγάλα και γεμάτα εκπληκτικές γυναίκες. Εγώ απλά θέλω να συνεχίσω αυτήν την παράδοση", δήλωσε στο 'The Gleaner'. "Γνωρίζω ότι το μέλλον μας είναι λαμπρό, απλά κοιτάζοντας τους πρωταθλητές μας. Όμως υπάρχουν τόσα πολλά ταλέντα εκεί έξω και γνωρίζω όπως όλοι ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν την παράδοση. Θα βάλω τα δυνατά μου γι' αυτό".

Στο Παγκόσμιο Κ20 του Τάμπερε πριν από έναν χρόνο έγινε η πρώτη κοπέλα που κατέκτησε το χρυσό, τόσο στα 100μ. όσο και στα 200μ., με συνέπεια να κερδίσει το βραβείο του Ανερχόμενου Ταλέντου της IAAF και το βραβείο Laureus για την αποκάλυψη της Χρονιάς. Το 2019 συνέχισε με πρωτιές στα 100μ., 200μ. και 4Χ100μ. των Αγώνων Καραϊβικής σε επίπεδο Κ20 και έγινε ο πρώτος εκπρόσωπος της Τζαμάικα που κατακτά το βραβείο 'Όστιν Σίλι' (απονέμεται από το 1977 στον πιο εντυπωσιακό αθλητή της Καραϊβικής, ανεξαρτήτως φύλου) για 2 σερί χρονιές, μετά από τον Γιουσέιν Μπολτ το 2004.

"Δεν σκέφτομαι την πίεση. Για μένα είναι διασκέδαση. Μου αρέσει να βρίσκομαι μπροστά από τα φώτα της δημοσιότητας και γνωρίζω που είμαι ικανή να φτάσω, όσο είμαι υγιής, κάνω το σωστό και είμαι συγκεντρωμένη. Δεν νομίζω ότι πιέζομαι. Το έχω συνηθίσει και είμαι προετοιμασμένη γι' αυτό, οπότε το διασκεδάζω".

Με προπονητή τον Άτο Μπόλντον

Από τα 13.25 το 2014 έφτασε στα 10.94 στα 100μ. την προηγούμενη Παρασκευή και από τα 24.79 το 2015 κατέβηκε στα 22.50 στα 200μ. Συνήθως τρέχει χωρίς αντίπαλο πλέον στις ηλικιακές διοργανώσεις και έχει σαρώσει τα χρυσά μετάλλια. Το επόμενο βήμα από τον Σεπτέμβριο είναι οι διεθνείς διοργανώσεις γυναικών, εκεί όπου θα τη βοηθήσει ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά πώς κατακτάς μετάλλιο στα σπριντ: ο προπονητής της, Άτο Μπόλντον. "Υπήρξε πολύ σημαντικός στην ανάπτυξή μου. Είναι σαν νονός μου, σαν πατρική φιγούρα, ένας προπονητής που είναι και μέντορας, τα πάντα για μένα", είπε για τον νικητή των 200μ. στο Παγκόσμιο της Αθήνας το 1997, με τα 4 ολυμπιακά μετάλλια και τα επιπλέον 3 σε Παγκόσμια στα 100μ., στα 200μ. και στα 4Χ100μ.

Ο Μπόλντον, από την πλευρά του, περίμενε... περισσότερα από την Γουίλιαμς στην τελευταία κούρσα της. "Πίστευα ότι θα πάει γρηγορότερα. Είμαι πολύ σοβαρός, ο προπονητής δεν είναι ποτέ χαρούμενος. Είπε ότι παραπάτησε κάπου στην κούρσα. Χαιρόμαστε για την 3η θέση, όμως δεν προετοιμάζεται για τον Ιούνιο, αλλά για τον Σεπτέμβριο. Είναι μόλις ο 5ος αγώνας της φέτος, οπότε είναι στο ίδιο καλεντάρι με τη Σέλι και την Ιλέιν. Είναι πολύ νωρίς ακόμα".

Η 17χρονη σπρίντερ Μπριάνα Γουίλιαμς από την Τζαμάικα με τον προπονητή της, Άτο Μπόλντον, στα βραβεία Laureus, Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019
Η 17χρονη σπρίντερ Μπριάνα Γουίλιαμς από την Τζαμάικα με τον προπονητή της, Άτο Μπόλντον, στα βραβεία Laureus, Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 AP PHOTO/CLAUDE PARIS

Ο θρύλος των κουλουάρ από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο είχε αναλάβει την Γουίλιαμς από την προεφηβική ηλικία και ακόμα δεν έχει συνηθίσει στο ταλέντο της. "Το είπα και πέρυσι στο Τάμπερε, δεν είναι φυσιολογική. Ήρθε σε εμένα έτσι. Δεν το έφτιαξα εγώ αυτό, οπότε όταν τη βλέπω, πρέπει να την ελέγξω. Θέλει να τρέχει παντού, όμως έχει πολύ λαμπρό μέλλον. Αισθάνομαι πίεση, γιατί είναι σαν να μου έχει δοθεί ένα διαμάντι και πρέπει να το κατεργαστώ".

Η αποδοχή των αντιπάλων της

Η Γουίλιαμς είναι το next best thing της Τζαμάικα στα σπριντ. Η Φρέιζερ Πράις των 2 χρυσών μεταλλίων είναι πια 32 ετών, η Τόμπσον που κυριάρχησε στα 100μ. και στα 200μ. είναι 26 και λογικά έχει μόνο το Τόκιο μπροστά της από Αγώνες. Αμφότερες, όμως, ονειρεύονται να τρέξουν με τη Γουίλιαμς.

"Μετά από τον αγώνα, η Ιλέιν μου έλεγε 'θα χρειαστούμε αυτήν την πυραυλοκίνητη εκκίνηση στα 4Χ100μ.' και έλεγε πως εύχεται να έτρεχε κι εκείνη 10.9 στην ηλικία των 17, οπότε όλα να πάνε καλά για μένα. Είναι πάντα τιμή μου να τρέχω απέναντί τους. Ποτέ δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι θα τρέξω απέναντί τους στα 17 μου. Αν με ρωτούσατε όταν ήμουν 11 αν θα συνέβαινε αυτό, δεν θα το φανταζόμουν ποτέ".

Τόμπσον και Φρέιζερ Πράις τερμάτισαν με τον ίδιο χρόνο (10.73), αλλά η νίκη κατέληξε στην πρώτη. Το 10.94, όμως, αποδείχθηκε ακόμα πιο ισχυρός χρόνος για την Γουίλιαμς, που έκανε και την πρώτη γνωριμία της με τον Μπολτ, τον κορυφαίο όλων των εποχών. Όπως είναι εκείνη στις μικρές κατηγορίες...

News 24/7

24MEDIA NETWORK